Безглютенова дієта: опис, доступні продукти і рецепти глютенового меню

Російським людям досить важко свій обід уявити без шматка хліба. Але сьогодні все частіше попереджають про те, що в ньому, як і в улюблених багатьма макаронами, знаходиться шкідливий білок, який називається глютен. У цій статті ми детально розглянемо безглютенової дієти, а також запропонуємо вам перелік доступних продуктів без глютену, і розповімо про тих, які його містять. Опишемо смачний рецепт пиріжків без білка.

Глютен – білок, клейковина, який дозволяє хлібу склеюватися і підніматися під час випікання, знаходиться в складі безлічі продуктів. Сьогодні все частіше дана речовина викликає у людей різні хвороби. Глютен, потрапляючи в організм, порушує нормальну роботу шлунка, як результат, страждає імунітет людини.

Якщо у вас постійне здуття живота, діарея, слабкість, болі і інші прояви целіакії, то уважно перегляньте перелік продуктів із знаходженням глютену і виключіть їх – дотримуйтесь безглютенової дієти.

З чого почати безглютенової дієти?

В першу чергу визначаємо межі можливого в меню. У дієті можна такі продукти:

  1. Багато молочні вироби (крім йогуртів, ряжанки і з добавками);
  2. Риба, птах, свіже м’ясо (не витримане в маринаді і без панірування);
  3. Фрукти та овочі;
  4. Квасоля, боби, насіння і горіхи в натуральному вигляді;
  5. Яйця;
  6. Не мають глютену крохмалисті продукти і злаки (включаючи макаронні вироби, випічку і хліб). До цих продуктів належать такі:
    1. Борошно з кореневищ маранти або підземних пагонів;
    2. Амарант;
    3. Насіння льону;
    4. Крохмаль картоплі;
    5. Гречка;
    6. Крохмаль кукурудзи;
    7. Борошно з кукурудзи;
    8. Кукурудзяна крупа;
    9. Безглютенова борошно (з коричневого рису, рисова, картопляна, кукурудзяна, мигдальний, кокосова, бобових і соєве, гречана, вівсяна (з зазначенням «Без глютену»), амаранту, тапіока, з насіння льону);
    10. Вівсянка з зазначенням «Без глютену»;
    11. Кинва;
    12. Соя;
    13. Пшоно;
    14. Рис;
    15. Соргум;
    16. Теффі;
    17. Тапіока.

Визначаємо заборонені продукти. «Прихований» і «явний» глютен

З «явним» глютеном все відносно зрозуміло. Він знаходиться в наступних злакових:

  • ячмінь;
  • жито;
  • пшениця;
  • овес теж входить в заборонений перелік з-за сильного забруднення.

Потрібно відмовитися від продуктів, які приготовані з даних злаків, а саме:

  • печива і кекси;
  • хлібобулочні вироби;
  • крекери;
  • торти і тістечка;
  • будь-які види тіста;
  • піца;
  • будь-які макаронні вироби;
  • оладки і млинці;
  • каші з даних круп, в тому числі «Артек» і «Геркулес»;
  • висівки;
  • страви в паніровці;
  • борошно з цих круп.

Також потрібно виключити з раціону будь-які м’ясні напівфабрикати: ковбаси, сосиски, котлети та інші продукти через небезпеку перебування в них глютенових наповнювачів. В соєвих продуктах – м’ясних замінниках — те ж, найчастіше, знаходиться глютен. Лише у разі, коли виробником зазначено на упаковці, що продукт не має в складі глютену, він є «чистим».

Глютен міститься і у продуктах, які, на перший погляд, не мають відношення до злакових. Навчившись визначати прихований глютен, ви зможете значно підвищити результативність дієти.

До цих продуктів відносять наступні:

  • ліки;
  • цукерки;
  • сніданки-пластівці (якщо не написано, що не має глютену);
  • морозиво;
  • фрі (промислового виготовлення);
  • крутони;
  • добавки до салатів;
  • соуси (також і соєвий);
  • крабові палички;
  • майонез;
  • рисові напівфабрикати;
  • м’ясні вироби;
  • супи (промислового виготовлення);
  • чіпси;
  • овочі з соусом;
  • кубики бульйону;
  • горілка;
  • пиво.
За темою:  Кефірна дієта для схуднення Лариси Доліної 7 днів: результати за день і відгуки

Певні продукти з вищевказаного списку потребують окремого поясненні

Харчовий крохмаль може включати як безпечний тапіоки, картопляний або кукурудзяний, але також і виготовлений з пшениці. Тому краще не ризикувати і виключити даний продукт.

Гідролізований рослинний білок. Нічого корисного для вас у цьому винаході харчової промисловості немає. Це різновид глутамату натрію.

Столовий оцет, який, як правило, робиться з допомогою дистиляції злаків. Замість цього можна вибрати винний, яблучний або рисовий.

Екстракти і смакові добавки зазвичай представляють спиртові композиції, їх приготування найчастіше не обходиться без забороненого продукту – пшениці. Їх можна замінити ваніліном або цедрою цитрусових.

Карамельний барвник може виготовлятися з різних джерел, як безглютенсодержащих (патока, кукурудза, лактоза або цукор), так і шкідливих із пшеничного крохмалю або ячмінного солоду. Так як точно дізнатися джерело навряд чи вийде, то ці продукти сумнівної виготовлення також треба виключати.

Декстрин — з’єднання органічного типу полісахаридів, яке виходить термообробкою крохмалю. Якщо не написаний джерело крохмалю, то також бажано не ризикувати. Дектрин з картоплі, кукурудзи, тапіока або рису не небезпечний. При цьому часто зустрічається сьогодні на упаковках мальтодектрин зроблений з кукурудзи, а тому не повинен створювати побоювань.

Тритикале — це гібрид між житом і пшеницею, має в складі глютен. Іноді трапляється у складі борошна і мультизлакових каш.

Рисовий сироп може мати у складі ячмінний солод, а тому може істотно спотворити ефект дієти.

Цукерки теж становлять велику небезпеку. Часто, щоб уникнути прилипання їх зверху присипають борошном з пшениці. У результаті навіть цукерки, які у складі не мають глютену на одному з етапів процесу виробництва, перетворюються з ласощі в отруту.

Кавовий напій і кави з добавками. З приводу напою ясно — на етикетці, як правило, написано, що продукт зроблений з ячменю. Але і кава також представляє небезпеку. Вона знаходиться в безкоштовному додатку до смакових підсолоджувачів — глютену.

Кава без кофеїну теж зможе йти врозріз з дієтою і не тільки з-за дії глютену (в цьому випадку його немає), як з-за впливу хімічних речовин, які беруть участь у технологічному процесі.

Фрі, будь вона зроблена в громадському харчуванні або будинку, буде не небезпечна лише тоді, коли її підсмажують у маслі, спеціально зробленому для цього. Якщо ж картоплю занурюють в жаровню, в якій до цього були продукти з глютеном (наприклад, пончики, овочів або паніровані шматочки курки), то небезпечний білок зможе перейти на картоплю з масла. Також якщо ви хочете придбати заморожену картоплю фрі, то потрібно звертати увагу на склад компонентів.

За темою:  Як в домашніх умовах знизити апетит, щоб схуднути, продукти і вправи для досягнення цілей

Конверти, у них іноді знаходиться клей, зроблений з пшениці. Облизувати не варто, а для приклеювання використовуйте вологу пензлик.

Пластилін містить пшеничний крохмаль у ролі сполучного.

На початку освоєння дієти складно засвоїти всю таку «безглютенової абетку». А тому, відправляючись в магазин, спочатку можна з собою для звірки брати список заборонених продуктів і просто прочісувати список складу на етикетках купованих продуктів. Дуже швидко це стане нормою життя.

Що робити, якщо на упаковці не написаний складу російською мовою?

В даному випадку потрібно неодмінно вчитатися в дрібний шрифт, щоб зробити безглютеновий вибір. Крім зазначених вище злакових культур (rye, wheat, oats, barley) будь-який компонент з нижче наведеного списку теж може приховувати в собі глютен:

  • Starch;
  • Stabilizer;
  • Modified starch і modified food starch;
  • Flavoring;
  • Emulsifier;
  • Hydrolyzed vegetable protein;
  • Vegetable protein;
  • Vegetable gum;
  • Malt flavoring, malt.

Про перехресному «зараження»

Овес і похідні з нього теж заборонені. Незважаючи на те, що «заборонний» білок у вівсі знаходиться в менш небезпечних обсягах, все-таки при цьому великий ризик перехресного зараження зі злаками, які містять глютен і ймовірно «забруднення» їх домішками під час переробки на тому ж обладнанні при виробництві. Для чіткого дотримання глютеновою дієти потрібно купувати лише «чисту» вівсянку, — на пачці зобов’язана бути зазначено, що виріб не має глютену. На щастя, відшукати її сьогодні стає простіше, чим раніше. Також є думка, що «почистити» овес від глютену можна з допомогою вимочування його у воді протягом 7-9 годин. Але поки ще не вдалося знайти ні медичної, ні в науковій літературі докази цього.

З цієї ж причини «перехресного зараження» важливо простежити за «чистотою» не тільки безпосередньо продуктів, але і процесу готування їжі. Для порушення дієти багато не треба, — один непомитий чим з шматочками глютенового хліба може зруйнувати весь позитивний ефект. Важливо в чистоті містити столові прилади і робоче місце.

Деякі вимоги до дієти

Так як безглютенова дієта використовується також і для лікування запальних та алергічних станів організму, то для ефективного її дії важливо виключити з меню продукти, які містять численні барвники, консерванти, синтетичні добавки. Найбільш правильним застосуванням дієти в даному випадку є приготування їжі з цільних продуктів.

Головне правило дієти – «чистота» і безпеку використовуваних продуктів. Простежте за складом того, що зможе потрапити в шлунок.

Поради на початку дієти

Як показала практика, однією з популярних помилок у дотриманні БГ дієті є «перенавантаження» організму зайве-крахмалистими продуктами (рис, крохмаль, цукор, кукурудзяне борошно, картопля тощо) і рафінованими вуглеводами. Цей «перекіс» може негативно впливати як на процес БГ (БК) дієти, так і на ефект. Точної рекомендації тут немає. Так як ми всі різні, то і початкові позиції перед дієтою теж розрізняються у кожної людини.

За темою:  Хулахуп для схуднення: фото до і після, вправи по обертання обруча, результат і відгуки тих, що худнуть

Вважаємо за потрібне зазначити, що чим довше людина брав шкідливу їжу, чим більше його ШКТ був у збудженому вигляді, тим складніше можуть бути «побічні» явища солодкої і надмірно-крохмалистої їжі від БГ дієти і тим вище ймовірність, що будуть потрібні додаткові тактичні варіанти дієтотерапії.

Меню, яке має багато крахмалисто-солодких вуглеводів, може бути наживкою для грибково-дріжджовий інфекції, з якої в подальшому буде складно впоратися. Щоб не допустити неблагополучного результату, є сенс подумати про проходження до початку дієти профілактичного лікування цієї інфекції, і для зміцнення імунітету додавати в раціон потрібно кількість їжі тваринного походження (курку, яйця, рибу, м’ясо).

Є багато випадків, коли основним ключем до перемоги над діагнозом є перехід на варіант харчування, схожий на меню людей палеозойської ери (без картоплі, круп, кукурудзи, бобових, тощо). Головний акцент у цьому харчуванні припадає на дозволені в дієті джерела жирів і білків.

Які ризики для організму може спричинити безглютенова дієта?

За великим рахунком, дієта рецепти безпечні. Але відмова від злаків, які містять глютен, позначає також і видалення з меню значних джерел деяких мінералів і вітамінів. У людей, які слідують безглютенової дієті, може з’явитися брак певних поживних елементів у їх живленні (тим більше, якщо воно рясніє не цілісно зерновими культурами овочами, а кондитерськими і хлібобулочними безглютеновими продуктами). У зоні ризику знаходяться:

  • Кальцій;
  • Залізо;
  • Тіамін;
  • Клітковина;
  • Фолієва кислота;
  • Ніацин.

Тому для кращої впевненості бажано підключити вживання вітамінних сполук.

При наявності глютеновою чутливості (увага: немає діагнозу целіакія, що підтверджується негативним результатом тесту на цю хворобу), дієтологи рекомендують повністю не переходити на глютенова дієту, а тільки знизити вживання глютену. Причому щоб його полегшити засвоєння організмом бажано постійно, перед глютенсодержащей їжею, вживати харчову добавку (DPPIV) для розщеплення «шкідливого» білка. Так, ви не позбавляєте себе вітамінів, які містяться в зернових культурах і звільняєтесь від проблем переходу на безглютенової дієти.