Опис і показання дієт при виразці шлунка: рецепти страв і меню на тиждень
Виразка шлунка – це одне з найнебезпечніших захворювань, пов’язаних з травленням, яке тягне за собою безліч ускладнень, пов’язаних зі здоров’ям. Іноді виразка може нагадувати гастрит, при якому їжа надходить у шлунок і значно пошкоджує слизову кишечника, що супроводжується сильними больовими відчуттями, порушуються усі процеси травлення. При виразці шлунка, крім медикаментозного лікування, також необхідна дієта, чітке її дотримання, а також певний режим.
Людям з виразкою шлунка необхідно пити більше гідрокарбонатної мінеральної води, вона зменшує кислотність підшлункового соку. Іноді протягом усього лікування потрібно пити збори і трав’яні чаї, які продаються в аптеці.
У нашій країні існує класифікація, згідно їй, дієта для пацієнтів з виразкою шлунка у списку розташована під номером 1. При цьому яку з дієт номер 1 призначити, а також перебігом і станом захворювання, є чітке співвідношення. Це зобов’язаний визначати тільки лікар. Ці дієти розрізняються між собою способом обробки продуктів.
По тому, як буде діяти дієта ШКТ, класифікують такі дієти:
- Дієта №1а;
- Дієта №1б;
- Дієта №1 непротертая;
- Дієта №1 протерта.
Дієта 1а при виразці шлунка. Показання і рецепти страв
Як правило, курс лікування виразки з допомогою дієт починається з щадного меню. Дієта 1а допомагає загоєнню виразок і рубців, сприяє зниженню хронічного запалення слизової шлунка. Також пригнічує процеси роздратування рецепторної системи кишечника. Дієта може забезпечувати потреби в їжі при строгому постільному режимі. Наприклад, в період після операції. При цьому пацієнт, який харчується по цій дієті, відчує, що нудота, блювання, печія поступово проходять.
Дієта №1а сильно обмежує хімічні і механічні дії на слизову кишечника. Всі продукти необхідно приготувати на пару, перетерти або відварити. Страви, у своїй більшості, є кашкоподібними або рідкими. Приймати їжу потрібно дрібно – до 5-7 разів щодня.
По температурі їжа повинна знаходитися в діапазоні 15-60 градусів. У процесі загострення виразки шлунка заборонено вживання будь-яких борошняних виробів.
Зразкове меню на день:
- Сніданок: чашка молока, вершкове масло, яєчня на пару.
- Полуденок: молоко, кисіль із шипшини.
- Обід: фруктовий кисіль, суфле з відварної тріски, суміш з вівсяних пластівців.
- Другий обід: відвар з шипшини, яйце в мішечок.
- Вечеря: кисіль на молоці або з фруктів, манка на молоці.
- Другий вечеря: молоко або тепла негазована мінералка.
Рецепти страв при виразці шлунка при дієті 1а
Манний молочний суп
Інгредієнти:
- Чверть яйця;
- 2,5 ст. л. манки;
- Чашка молока;
- 1/3 ст. л. цукру;
- 1/4 ст. л. олії;
- Чашка води.
Рецепт приготування: Дві треті молока змішати з водою. Дати закипіти, додати сіль і цукор. Манну крупу, засипати в молоко, поставити на плиту до готовності. Збити в гарячому вигляді яйце з рештою молоком. Молоко повинно бути по температурі не більше 65С. До складу молока і яйця вилити в суп. Перемішати, проварити. До кипіння доводити не потрібно. Перш чим накладати блюдо, додати масло.
Відвар з перловки
Інгредієнти:
- Сіль;
- 4 ч. л. перловки;
- Вода;
Рецепт приготування: Перловку промиваємо, додаємо холодну воду у співвідношенні 1:10. Проварюємо 3 години, періодично додаючи воду. Суміш, зціджуємо і перетираємо з допомогою сита, кладемо сіль.
Ячний відвар
Інгредієнти:
- Сіль;
- 6 ч. л. крупи;
- Вода.
Рецепт приготування: Крупу промиваємо, робимо відвар по вищеописаним способом.
Молочний кисіль
Інгредієнти:
- 35 гр. крохмалю;
- 500 мл молока;
- Цукор;
- Ваніль.
Рецепт приготування: Молоко з ваніллю закип’ятити, додати розведений у кількох ложках молока крохмаль, довести до кипіння і розмішати цукор. Остудити.
Дієта №1б. Показання і рецепти страв
Дієта 1б – це другий етап при лікуванні виразки шлунка. Використовується під час загострення виразки. Показання до дієти: нудота, болі, печія, блювання – подразнення ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Дієта відрізняється м’яким дією на стінки запаленого кишечника. Приглушує процеси запалення, сприяє загоєнню виразок і рубців. Може бути використана для пацієнтів, які перебувають на постільному режимі. Прописують дієти до 2 тижнів. Усі страви – рідкі, приготовані у пароварці або зварені у воді.
Режим харчування близько 6 разів щодня. Перелік продуктів такою ж, як минулого дієті плюс сухарі, не більше 120 гр., а також молочний соус. Дозволено до вживання кукурудзяна, оливкова, вершкове, олія соєва.
У дієту включені муси з перетертих круп, котлети, фрикадельки, молочні каші, рулети, зроблені на пару.
Зразкове меню:
- З ранку: рисова каша, омлет на пару, відвар шипшини, пюре з фруктів.
- Полуденок: фруктовий кисіль.
- Обід: ягідне желе, суфле куряче або м’ясні фрикадельки, молочний вівсяний перетертий суп.
- Другий обід: сухарі, напій з яблук та шипшини.
- Вечеря: фруктовий кисіль, перетерта гречана каша, рибні фрикадельки.
- Другий вечеря: чашка молока.
Рецепти при виразці шлунка при дієті 1б
Молочний суп з жовтком з манки
Інгредієнти:
- Чашка води;
- 1/2 ст. л. олії;
- 4,5 ст. л. манної крупи;
- Сіль;
- Один жовток;
- Чашка молока;
- 1/5 ст. л. олії;
- Щіпка цукрового піску.
Рецепт приготування: Манка розбавляється прохолодною водою, потім наливаємо гарячу, солимо і готуємо 30 хв. Наливаємо молоко, де розлучений цукор з жовтком. Перетираємо рослинне і вершкове масло, кладемо в суп.
Перетертий суп вівсяний на молоці
Інгредієнти:
- Третина ст. л. цукру;
- 1/2 ст. л. олії;
- 1,6 чашки води;
- Сіль;
- Чверть яйця;
- 0,5 чашки молока;
- 6 ст. л. пластівців.
Рецепт приготування: Засипаємо крупу в гарячу воду. Готуємо до розварювання. Перетираємо відвар з допомогою сита. Додаємо в суміш тепле молоко, насипаємо цукор, солимо, кип’ятимо на повільному вогні. Додаємо в суп склад з соєвого масла, молока, яйця.
Кисіль з ягід
Інгредієнти:
- Чашка води;
- 150 гр. ягід (полуниця, малина, журавлина, смородина);
- 45 гр. крохмалю;
- Цукор.
Рецепт приготування: Ягоди помити, трохи підсушити, після відварити в окропі. Видавити сік, зцідити. Крохмаль змішати в ложці води. Довести до кипіння сік ягід і додати в нього розмішаний крохмаль, розмішуючи, довести до кипіння, розмішати з цукром. Остудити.
Протерта дієта. Показання і рецепти страв
Дієта не настільки жорстка. Вважається основною при лікуванні хвороби виразки шлунку. Призначається після виразки або після операції.
Дієта дозволяє вживати рубане варене м’ясо, білий хліб, солодкі фрукти, перетерті або варені овочі, відварну рибу. Також можна сир, сметана некисла, молочні супи з макаронами, молочні супи-пюре, нездобне печиво. Дозволяються чай з молоком і печені страви.
- Заборонені – відвари і бульйони з капусти.
Приблизне меню дієти:
- Сніданок: чай з молоком, перетерта рисова молочна каша, сир зі сметаною і цукром.
- Полуденок: напій шипшини, запечене яблуко.
- Обід: м’ясний рулет, суп з селерою, компот з перетертих яблук або виноградний, картопляне пюре.
- Другий обід: сухе печиво, напій шипшини.
- Вечеря: молочний коктейль з полуницею, яблучний сирний пудинг.
- Другий вечеря: чашка молока.
Рецепти при виразці шлунка при потертій дієті
Паштет з курки або м’яса
Інгредієнти:
- Одну третину ст. л. рису;
- 50 гр. м’яса;
- Зелень;
- 1 морквина;
- 2 ч. л. масла.
Рецепт приготування: Відварюємо яловичину ріжемо моркву кубиками. Викладаємо в друшляк. Готуємо рисову кашу на воді. Кашу, моркву і яловичину кілька разів прокручуємо на м’ясорубці. Кладемо масло. Заважаємо. Перелаживаем суміш у страву. Додаємо дрібно перетертий сир.
Паштет м’ясний
Інгредієнти:
- 60 гр. черствого хліба;
- Сіль;
- 260 гр. яловичини;
- Петрушка;
- Молоко.
Рецепт приготування: Хліб вимочуємо в молоці. Перекручуємо на м’ясорубці відварну яловичину. Кладемо в м’ясорубку відмочений хліб. Додаємо сіль і петрушку, розмішуємо.
Паштет з м’ясом і сиром
- Молоко;
- Сіль;
- 6 ч. л. знежиреного сиру;
- Петрушка;
- Нежирне відварне м’ясо 25 гр.
Рецепт приготування: Відварене м’ясо перекрутити на м’ясорубці з знежиреним сиром, додати в суміш петрушку і молоко, солимо, ретельно розмішуємо.
М’ясний сир
Інгредієнти:
- 4 ч. л. олії;
- 4 ст. л. рису;
- 50 гр. вареної яловичини.
Рецепт приготування: Готуємо рисову кашку. Прокручуємо кілька разів на м’ясорубці відварну яловичину. Кладемо сюди ж кашу, знову прокручуємо. Кладемо масло, змішуємо, збиваємо. Робимо з цього складу батон, даємо охолонути.
Курячий сир
Інгредієнти:
- 4 ч. л. олії;
- 4 ст. л. рису;
- 50 гр. вареного курячого білого м’яса.
Рецепт приготування: Готуємо рисову кашу, після продовжуємо за вищеописаним способом.
Компот із сухофруктів
Інгредієнти:
- Літр води;
- Цукор 115 гр.;
- Сухофрукти 120 гр.
Рецепт приготування: Сухофрукти добре перебрати, викласти в друшляк або сито, промити в проточній воді. Великі яблука та груші порізати шматочками. У прохолодну воду викласти підготовлені сухофрукти і варити на невеликому вогні до м’якості всіх компонентів. Цукор можна додавати в компот із завершення готування. Для запаху можна додати цедру лимона або апельсина. Компот остудити, зцідити.
Дієта непротертая. Показання і рецепти страв
У разі коли виразка шлунка не проходить у вас з сильними больовими відчуттями, у вас немає блювоти, нудоти, печії. Стадія ремісії. Вам показана непротертая дієта. Тим більше рекомендована ця дієта пацієнтам зі зниженням моторної роботи шлунка, кажучи простіше, тим, кого мучать запори. Каші робляться в розсипчастою вигляді, овочі не перетираються, вся їжа у вареному вигляді. Раз на тиждень можна бісквіт.
Приблизне меню дієти:
- Сніданок: чай з молоком, каша гречана, відварне м’ясо з вермішеллю, сир.
- Полудень: яблука.
- Обід: бефстроганов з рисом і відвареної яловичини, суп з кольорової капусти, чай, салат з буряка.
- Другий обід: молоко, яйце в мішечок.
- Вечеря: відварна картопля, риба, зроблена на пару, чай, пудинг з сиру і пшона.
- Другий вечеря: чашка молока.
Рецепти при виразці шлунка при непротертой дієті
Салат з яйцем і сметаною
Інгредієнти:
- Чверть яйця;
- Чверть огірка;
- Сметана;
- Листя салату;
- Сіль;
- Зелень.
Рецепт приготування: Салат вимити, нарізати, викласти в салатник. Зварене яйце нарізати скибочками і змішати зі сметаною. Перш чим вживати салат, додайте в нього яйцем зі сметаною. Викладіть кубики огірка, посипте сіллю і зеленню. Салат підійде до м’яса і риби.
Салат із буряка з олією
Інгредієнти:
- 1 ч. л. олії;
- Половинка буряків;
- Сіль;
- Зелень.
Рецепт приготування: Буряк відварити або запекти. Нарізати невеликими шматочками або перетерти на тертці. Викладаємо в салатник, додаємо масло і солимо. Прикрашаємо салат зеленню.
Салат з картоплі і буряків
Інгредієнти:
- Одна картоплина;
- Чверть буряків;
- Сіль;
- Зелень;
- 1 ч. л. масла.
Рецепт приготування: Буряк і картоплю запекти або зварити. Ріжемо компоненти, викладаємо в салатник, додаємо масло, солимо, змішуємо, додаємо зелені.
Салат з яблуками і буряком
Інгредієнти:
- Чверть яблука;
- Половинка буряків;
- Сіль;
- Цукор;
- Сметана.
Рецепт приготування: Буряк варимо або запікаємо. Перетираємо на тертці. Викладаємо на блюдо. Чистимо яблука. Прибираємо з них насіння, перетираємо їх на тертці, перемішуємо з буряком. Додаємо цукор і сіль. Все заправляємо сметаною.
Компот з яблук
Інгредієнти:
- 1,5 склянки води;
- 350 гр. яблук;
- Кірка лимона;
- Цукор 90 гр.
Рецепт приготування: Закип’ятити воду з шкіркою лимона і цукром. Яблука помити, почистити, порізати на часточки, видалити серцевину, відварити, додаючи поступово в киплячу воду. Перетерти через сито, остудити.
Скористайтеся вищеописаними дієтами для максимального ефекту. Дієта при виразці шлунка – це гарантія швидкого одужання. Ви зможете скласти дієту самостійно, використовуючи приблизне меню, зазначене вище, але не забувайте, що не варто виконувати лікування самостійно, потрібно враховувати індивідуальну особливість вашого організму, а також проконсультуватися з фахівцями.