Опис і показання дієт при виразці шлунка: рецепти страв і меню на тиждень

Виразка шлунка – це одне з найнебезпечніших захворювань, пов’язаних з травленням, яке тягне за собою безліч ускладнень, пов’язаних зі здоров’ям. Іноді виразка може нагадувати гастрит, при якому їжа надходить у шлунок і значно пошкоджує слизову кишечника, що супроводжується сильними больовими відчуттями, порушуються усі процеси травлення. При виразці шлунка, крім медикаментозного лікування, також необхідна дієта, чітке її дотримання, а також певний режим.

Людям з виразкою шлунка необхідно пити більше гідрокарбонатної мінеральної води, вона зменшує кислотність підшлункового соку. Іноді протягом усього лікування потрібно пити збори і трав’яні чаї, які продаються в аптеці.

У нашій країні існує класифікація, згідно їй, дієта для пацієнтів з виразкою шлунка у списку розташована під номером 1. При цьому яку з дієт номер 1 призначити, а також перебігом і станом захворювання, є чітке співвідношення. Це зобов’язаний визначати тільки лікар. Ці дієти розрізняються між собою способом обробки продуктів.

По тому, як буде діяти дієта ШКТ, класифікують такі дієти:

  • Дієта №1а;
  • Дієта №1б;
  • Дієта №1 непротертая;
  • Дієта №1 протерта.

Дієта 1а при виразці шлунка. Показання і рецепти страв

Як правило, курс лікування виразки з допомогою дієт починається з щадного меню. Дієта 1а допомагає загоєнню виразок і рубців, сприяє зниженню хронічного запалення слизової шлунка. Також пригнічує процеси роздратування рецепторної системи кишечника. Дієта може забезпечувати потреби в їжі при строгому постільному режимі. Наприклад, в період після операції. При цьому пацієнт, який харчується по цій дієті, відчує, що нудота, блювання, печія поступово проходять.

Дієта №1а сильно обмежує хімічні і механічні дії на слизову кишечника. Всі продукти необхідно приготувати на пару, перетерти або відварити. Страви, у своїй більшості, є кашкоподібними або рідкими. Приймати їжу потрібно дрібно – до 5-7 разів щодня.

По температурі їжа повинна знаходитися в діапазоні 15-60 градусів. У процесі загострення виразки шлунка заборонено вживання будь-яких борошняних виробів.

Зразкове меню на день:

  • Сніданок: чашка молока, вершкове масло, яєчня на пару.
  • Полуденок: молоко, кисіль із шипшини.
  • Обід: фруктовий кисіль, суфле з відварної тріски, суміш з вівсяних пластівців.
  • Другий обід: відвар з шипшини, яйце в мішечок.
  • Вечеря: кисіль на молоці або з фруктів, манка на молоці.
  • Другий вечеря: молоко або тепла негазована мінералка.

Рецепти страв при виразці шлунка при дієті 1а

Манний молочний суп

Інгредієнти:

  • Чверть яйця;
  • 2,5 ст. л. манки;
  • Чашка молока;
  • 1/3 ст. л. цукру;
  • 1/4 ст. л. олії;
  • Чашка води.

Рецепт приготування: Дві треті молока змішати з водою. Дати закипіти, додати сіль і цукор. Манну крупу, засипати в молоко, поставити на плиту до готовності. Збити в гарячому вигляді яйце з рештою молоком. Молоко повинно бути по температурі не більше 65С. До складу молока і яйця вилити в суп. Перемішати, проварити. До кипіння доводити не потрібно. Перш чим накладати блюдо, додати масло.

Відвар з перловки

Інгредієнти:

  • Сіль;
  • 4 ч. л. перловки;
  • Вода;

Рецепт приготування: Перловку промиваємо, додаємо холодну воду у співвідношенні 1:10. Проварюємо 3 години, періодично додаючи воду. Суміш, зціджуємо і перетираємо з допомогою сита, кладемо сіль.

За темою:  Скільки калорій і вуглеводів у грейпфруті: цінність і калорійність фрукта в ста грамах

Ячний відвар

Інгредієнти:

  • Сіль;
  • 6 ч. л. крупи;
  • Вода.

Рецепт приготування: Крупу промиваємо, робимо відвар по вищеописаним способом.

Молочний кисіль

Інгредієнти:

  • 35 гр. крохмалю;
  • 500 мл молока;
  • Цукор;
  • Ваніль.

Рецепт приготування: Молоко з ваніллю закип’ятити, додати розведений у кількох ложках молока крохмаль, довести до кипіння і розмішати цукор. Остудити.

Дієта №1б. Показання і рецепти страв

Дієта 1б – це другий етап при лікуванні виразки шлунка. Використовується під час загострення виразки. Показання до дієти: нудота, болі, печія, блювання – подразнення ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Дієта відрізняється м’яким дією на стінки запаленого кишечника. Приглушує процеси запалення, сприяє загоєнню виразок і рубців. Може бути використана для пацієнтів, які перебувають на постільному режимі. Прописують дієти до 2 тижнів. Усі страви – рідкі, приготовані у пароварці або зварені у воді.

Режим харчування близько 6 разів щодня. Перелік продуктів такою ж, як минулого дієті плюс сухарі, не більше 120 гр., а також молочний соус. Дозволено до вживання кукурудзяна, оливкова, вершкове, олія соєва.

У дієту включені муси з перетертих круп, котлети, фрикадельки, молочні каші, рулети, зроблені на пару.

Зразкове меню:

  • З ранку: рисова каша, омлет на пару, відвар шипшини, пюре з фруктів.
  • Полуденок: фруктовий кисіль.
  • Обід: ягідне желе, суфле куряче або м’ясні фрикадельки, молочний вівсяний перетертий суп.
  • Другий обід: сухарі, напій з яблук та шипшини.
  • Вечеря: фруктовий кисіль, перетерта гречана каша, рибні фрикадельки.
  • Другий вечеря: чашка молока.

Рецепти при виразці шлунка при дієті 1б

Молочний суп з жовтком з манки

Інгредієнти:

  • Чашка води;
  • 1/2 ст. л. олії;
  • 4,5 ст. л. манної крупи;
  • Сіль;
  • Один жовток;
  • Чашка молока;
  • 1/5 ст. л. олії;
  • Щіпка цукрового піску.

Рецепт приготування: Манка розбавляється прохолодною водою, потім наливаємо гарячу, солимо і готуємо 30 хв. Наливаємо молоко, де розлучений цукор з жовтком. Перетираємо рослинне і вершкове масло, кладемо в суп.

Перетертий суп вівсяний на молоці

Інгредієнти:

  • Третина ст. л. цукру;
  • 1/2 ст. л. олії;
  • 1,6 чашки води;
  • Сіль;
  • Чверть яйця;
  • 0,5 чашки молока;
  • 6 ст. л. пластівців.

Рецепт приготування: Засипаємо крупу в гарячу воду. Готуємо до розварювання. Перетираємо відвар з допомогою сита. Додаємо в суміш тепле молоко, насипаємо цукор, солимо, кип’ятимо на повільному вогні. Додаємо в суп склад з соєвого масла, молока, яйця.

Кисіль з ягід

Інгредієнти:

  • Чашка води;
  • 150 гр. ягід (полуниця, малина, журавлина, смородина);
  • 45 гр. крохмалю;
  • Цукор.

Рецепт приготування: Ягоди помити, трохи підсушити, після відварити в окропі. Видавити сік, зцідити. Крохмаль змішати в ложці води. Довести до кипіння сік ягід і додати в нього розмішаний крохмаль, розмішуючи, довести до кипіння, розмішати з цукром. Остудити.

Протерта дієта. Показання і рецепти страв

Дієта не настільки жорстка. Вважається основною при лікуванні хвороби виразки шлунку. Призначається після виразки або після операції.

За темою:  Правильне харчування від Світлани Фус: дієта для схуднення і меню на тиждень

Дієта дозволяє вживати рубане варене м’ясо, білий хліб, солодкі фрукти, перетерті або варені овочі, відварну рибу. Також можна сир, сметана некисла, молочні супи з макаронами, молочні супи-пюре, нездобне печиво. Дозволяються чай з молоком і печені страви.

  • Заборонені – відвари і бульйони з капусти.

Приблизне меню дієти:

  • Сніданок: чай з молоком, перетерта рисова молочна каша, сир зі сметаною і цукром.
  • Полуденок: напій шипшини, запечене яблуко.
  • Обід: м’ясний рулет, суп з селерою, компот з перетертих яблук або виноградний, картопляне пюре.
  • Другий обід: сухе печиво, напій шипшини.
  • Вечеря: молочний коктейль з полуницею, яблучний сирний пудинг.
  • Другий вечеря: чашка молока.

Рецепти при виразці шлунка при потертій дієті

Паштет з курки або м’яса

Інгредієнти:

  • Одну третину ст. л. рису;
  • 50 гр. м’яса;
  • Зелень;
  • 1 морквина;
  • 2 ч. л. масла.

Рецепт приготування: Відварюємо яловичину ріжемо моркву кубиками. Викладаємо в друшляк. Готуємо рисову кашу на воді. Кашу, моркву і яловичину кілька разів прокручуємо на м’ясорубці. Кладемо масло. Заважаємо. Перелаживаем суміш у страву. Додаємо дрібно перетертий сир.

Паштет м’ясний

Інгредієнти:

  • 60 гр. черствого хліба;
  • Сіль;
  • 260 гр. яловичини;
  • Петрушка;
  • Молоко.

Рецепт приготування: Хліб вимочуємо в молоці. Перекручуємо на м’ясорубці відварну яловичину. Кладемо в м’ясорубку відмочений хліб. Додаємо сіль і петрушку, розмішуємо.

Паштет з м’ясом і сиром

  • Молоко;
  • Сіль;
  • 6 ч. л. знежиреного сиру;
  • Петрушка;
  • Нежирне відварне м’ясо 25 гр.

Рецепт приготування: Відварене м’ясо перекрутити на м’ясорубці з знежиреним сиром, додати в суміш петрушку і молоко, солимо, ретельно розмішуємо.

М’ясний сир

Інгредієнти:

  • 4 ч. л. олії;
  • 4 ст. л. рису;
  • 50 гр. вареної яловичини.

Рецепт приготування: Готуємо рисову кашку. Прокручуємо кілька разів на м’ясорубці відварну яловичину. Кладемо сюди ж кашу, знову прокручуємо. Кладемо масло, змішуємо, збиваємо. Робимо з цього складу батон, даємо охолонути.

Курячий сир

Інгредієнти:

  • 4 ч. л. олії;
  • 4 ст. л. рису;
  • 50 гр. вареного курячого білого м’яса.

Рецепт приготування: Готуємо рисову кашу, після продовжуємо за вищеописаним способом.

Компот із сухофруктів

Інгредієнти:

  • Літр води;
  • Цукор 115 гр.;
  • Сухофрукти 120 гр.

Рецепт приготування: Сухофрукти добре перебрати, викласти в друшляк або сито, промити в проточній воді. Великі яблука та груші порізати шматочками. У прохолодну воду викласти підготовлені сухофрукти і варити на невеликому вогні до м’якості всіх компонентів. Цукор можна додавати в компот із завершення готування. Для запаху можна додати цедру лимона або апельсина. Компот остудити, зцідити.

Дієта непротертая. Показання і рецепти страв

У разі коли виразка шлунка не проходить у вас з сильними больовими відчуттями, у вас немає блювоти, нудоти, печії. Стадія ремісії. Вам показана непротертая дієта. Тим більше рекомендована ця дієта пацієнтам зі зниженням моторної роботи шлунка, кажучи простіше, тим, кого мучать запори. Каші робляться в розсипчастою вигляді, овочі не перетираються, вся їжа у вареному вигляді. Раз на тиждень можна бісквіт.

За темою:  Смачні дієтичні супи: рецепти простих і смачних дієтичних страв

Приблизне меню дієти:

  • Сніданок: чай з молоком, каша гречана, відварне м’ясо з вермішеллю, сир.
  • Полудень: яблука.
  • Обід: бефстроганов з рисом і відвареної яловичини, суп з кольорової капусти, чай, салат з буряка.
  • Другий обід: молоко, яйце в мішечок.
  • Вечеря: відварна картопля, риба, зроблена на пару, чай, пудинг з сиру і пшона.
  • Другий вечеря: чашка молока.

Рецепти при виразці шлунка при непротертой дієті

Салат з яйцем і сметаною

Інгредієнти:

  • Чверть яйця;
  • Чверть огірка;
  • Сметана;
  • Листя салату;
  • Сіль;
  • Зелень.

Рецепт приготування: Салат вимити, нарізати, викласти в салатник. Зварене яйце нарізати скибочками і змішати зі сметаною. Перш чим вживати салат, додайте в нього яйцем зі сметаною. Викладіть кубики огірка, посипте сіллю і зеленню. Салат підійде до м’яса і риби.

Салат із буряка з олією

Інгредієнти:

  • 1 ч. л. олії;
  • Половинка буряків;
  • Сіль;
  • Зелень.

Рецепт приготування: Буряк відварити або запекти. Нарізати невеликими шматочками або перетерти на тертці. Викладаємо в салатник, додаємо масло і солимо. Прикрашаємо салат зеленню.

Салат з картоплі і буряків

Інгредієнти:

  • Одна картоплина;
  • Чверть буряків;
  • Сіль;
  • Зелень;
  • 1 ч. л. масла.

Рецепт приготування: Буряк і картоплю запекти або зварити. Ріжемо компоненти, викладаємо в салатник, додаємо масло, солимо, змішуємо, додаємо зелені.

Салат з яблуками і буряком

Інгредієнти:

  • Чверть яблука;
  • Половинка буряків;
  • Сіль;
  • Цукор;
  • Сметана.

Рецепт приготування: Буряк варимо або запікаємо. Перетираємо на тертці. Викладаємо на блюдо. Чистимо яблука. Прибираємо з них насіння, перетираємо їх на тертці, перемішуємо з буряком. Додаємо цукор і сіль. Все заправляємо сметаною.

Компот з яблук

Інгредієнти:

  • 1,5 склянки води;
  • 350 гр. яблук;
  • Кірка лимона;
  • Цукор 90 гр.

Рецепт приготування: Закип’ятити воду з шкіркою лимона і цукром. Яблука помити, почистити, порізати на часточки, видалити серцевину, відварити, додаючи поступово в киплячу воду. Перетерти через сито, остудити.

Скористайтеся вищеописаними дієтами для максимального ефекту. Дієта при виразці шлунка – це гарантія швидкого одужання. Ви зможете скласти дієту самостійно, використовуючи приблизне меню, зазначене вище, але не забувайте, що не варто виконувати лікування самостійно, потрібно враховувати індивідуальну особливість вашого організму, а також проконсультуватися з фахівцями.