Сувора дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Процес схуднення повинен бути поступовим і супроводжуватися плавними змінами харчових звичок: винятком шкідливих продуктів, зниженням порцій і повною перебудовою раціону під індивідуальні потреби нового тіла. Але такий, здавалося б, ідеальний метод ефективний не у всіх випадках.

Деяким котрі худнуть в силу особливостей характеру і життєвих обставин не підходить планомірне зниження ваги: їх організму і психіці потрібна струс, а фігурі — влізти в улюблене плаття вже через тиждень-два. Для цього і потрібна сувора дієта. Вона заснована на різких і безапеляційних обмеження, деколи доводять організм до виснаження і призводять до зривів. Але використовуючи подібну методику розумно, можна значно зменшитися в об’ємі і відчути в собі силу для досягнення нових висот.

Особливості строгих дієт

Подібні методики зниження ваги користуються популярністю завдяки своїй організованості і чіткому розпорядку. Для одних це — недолік, який позбавляє можливості урізноманітнити меню і зробити процес схуднення більш приємним і природним. А для інших — можливість звільнити себе від щоденного підрахунку КБЖУ і планування раціону, а ще: сувора дисципліна і жорсткі обмеження, без яких деяким котрі худнуть складно самоорганізуватися.

Строгість полягає не тільки в необхідності неухильного дотримання режиму, але і в бідності харчування. У більшості строгих дієт список дозволених продуктів дуже вузький і не підлягає заміні. З одного боку, це зручно: не потрібно закуповувати багато різноманітної їжі, меню, як правило, гранично просте. А з іншого — одноманітний раціон протягом хоча б 5 днів витримає не кожен. І тільки сильна мотивація або деякий аскетизм допомагає людині на шляху до стрункості на позволительном гастрономічному мінімумі.

Має місце і занижена добова калорійність: не більше 1000 ккал, а часто і на багато менше. Це чудово для швидкого схуднення, але тільки в короткостроковій перспективі, включення до процесу адаптації. Коли організм пристосовується до меншого надходженню енергії, то починає функціонувати в економ-режимі. Втрата ваги тоді істотно сповільнюється, нерідко виникає так зване плато.

Але головним недоліком строгих систем скидання ваги — це їх узагальненість. Вони являють собою стандартний набір правил і жорстких рамок, виходити за які не можна. У той час як організм кожної людини унікальний, і вимагає уважного ставлення до себе, а дієта, ефективна для одного, стане згубною для іншого.

Протипоказання

Перед початком суворої дієти важливо зважити всі очікувані плюси і мінуси, а також ознайомитися з протипоказаннями, які стосуються:

  • вагітних і годуючих жінок;
  • людей з хронічними і гострими захворюваннями органів травлення, патології ендокринної системи і гіповітамінозом;
  • підлітків і дітей.

Варіанти суворих режимів живлення

Любителям строгих дієт надано великий вибір методик для схуднення. Серед них можна знайти варіанти різної жорсткості і тривалості, а також підібрати раціон з урахуванням своїх смаків. При відсутності загальних протипоказань можна спробувати на собі одну з наступних систем зниження ваги.

На тиждень

Меню строгих дієт на тиждень відрізняється особливою «скромністю», маючи перед собою мету — позбавити худне від рекордної кількості кілограмів за такий невеликий термін. Тому, незважаючи на високу ефективність, дотримуватися їх довше зазначеного терміну може бути небезпечно для здоров’я.

Кохана

Дієта очищає організм від зайвого і корисного, і, щоб не нашкодити собі, необхідно переконатися в перевазі передбачуваної користі. І, якщо композиція тіла не так важлива, як загальна худоба в одязі, і висок 10 кг за тиждень є вирішальним, то варто ознайомитися з правилами «коханої».

Суть і вимоги

Протягом 6 днів раціон худне буде схожий на низку розвантажувальних днів, що радують вільним кількістю продуктів, але лякають відсутністю солі та незбалансованістю. На 7-ий день запланований вихід з дієти, що включає мінімалістичні страви з декількох продуктів.

В цілому «улюблена» досить лояльна схема живлення. Вона дозволяє вибирати їжу в рамках прописаних вимог, наприклад, білковий день можна їсти будь-яку їжу з переважанням протеїнів, головне, щоб вона була нежирної.

Отже, основні вимоги дієти:

  1. Дотримуватися тижневого плану харчування.
  2. Їсти невеликими порціями.
  3. Не робити довгі перерви між трапезами.
  4. Прислухатися до сигналів організму і своєчасно втамовувати спрагу.
  5. Не солити страви і не додавати підсолоджувачі.
  6. Піддавати їжу тільки щадною термічній обробці без додавання олій.

Семиденний план харчування виглядає наступним чином:

  • понеділок, середа і субота — питний режим;
  • вівторок — овочевий;
  • четвер — фруктовий;
  • п’ятниця — білковий;
  • неділя — змішаний.

В питні дні можна практично будь-які рідини (крім спиртовмісних, газованих і додатково підсолоджених). Це може бути молоко, кефір або йогурт з мінімальною жирністю, курячий або овочевий бульйон, сік (не консервований і відновлений), чай, кава і, звичайно, чиста вода.

Сік краще пити овочевий. Фруктовий, особливо цитрусовий, необхідно розбавляти водою, хоча б 1:2.

Каву треба пити виключно натуральний, зварений з мелених зерен. При цьому важливо знати, що він виводить з організму багато рідини і після однієї чашки кави слід випивати близько двох чашок простої води.

В овочевий день дозволяється вживання не крохмалистих овочів у свіжому, вареному, тушкованому і запеченому вигляді. Обсяг та кількість порцій строго не обмежується, але приблизна добова калорійність не повинна виходити за межі 800-1000 ккал. Овочеві салати можна заправляти йогуртом або лимонним соком.

Четвер радує худнуть великою кількістю улюблених фруктів. Відмінно, якщо це будуть грейпфрути, ананаси або зелені яблука, але допустимо є все, крім поживних і солодких бананів або винограду.

Білковий день стане справжнім раєм для м’ясоїдів: курка, індичка, кролик і пісна яловичина в рукаві буде соковитим ласощами після фруктів-овочів або бульйонів. Страви можна готувати і іншим способом, але без жиру. Тим, хто байдужий до м’яса, дозволяється включити в меню рибу або морепродукти, а також яйця або сир. Для веганів є збагачена протеїнами білкова їжа: горох, боби, тофу, кіноа або вегетаріанська ковбаса з пшениці.

Змішаний сьомий день дозволяє взяти потроху продуктів з кожного етапу дієти і з задоволенням з’їсти їх, але, не забуваючи про правила приготування і якості їжі.

Зразкове меню

Питної етап: протягом дня за 4 прийоми випивати по склянці калорійною рідини (кефіру, бульйону, соку) і в необмеженій кількості воду, чай.

Овочевий етап:

  • Сніданок — грецький салат без сиру і масла.
  • Обід — тушкована капуста з морквою і томатом.
  • Полудень — салат з огірків і помідорів.
  • Вечеря — баклажани і солодкий перець на грилі.

Фруктовий етап:

  • Сніданок — невеликий ананас.
  • Обід — 3 великих персика.
  • Полудень — великий грейпфрут.
  • Вечеря — 3 зелених яблука.

Білковий етап:

  • Сніданок і обід — запечене куряче філе.
  • Полудень — 100 г нежирного сиру.
  • Вечеря — білковий омлет без масла і борошна.

Змішаний етап:

  • Сніданок — порція знежиреного сиру.
  • Обід — суп з овочів і шматочки індички.
  • Полудень — яблуко і апельсин.
  • Вечеря — салат зі свіжих овочів і варене яйце.

Дієта моделей

Існує безліч «модельних» дієт, але більшість з них прямого відношення до сучасним красуням з подіуму не мають. Вони названі так за усталеного думки, що секрет стрункої і гармонійної фігури манекенниць — виключно доведення себе до голодної непритомності.

Нижче наведено кілька популярних і дуже строгих дієт моделей.

Варіант 1

Протягом 7 днів раціон включає лише 1 куряче яйце і 300 г сиру, які можна запивати 6 чашками зеленого чаю без калорійних підсолоджувачів. При цьому об’єм їжі розподіляється на сніданок, обід і полуденок, який повинен бути не пізніше 16:00.

За цей час можна схуднути на 7-8 кг, але чекати, що це буде чистий жир не варто: переважна частина схилу доведеться на рідину і вміст кишечника, ще трохи ― на м’язову тканину і лише невеликий залишок — на ненависні жирові відкладення.

Ця схема живлення досить ризикована і жорстка, і худнути з її допомогою стоїть тільки в крайніх випадках. Починати можна з трьох днів і, дивлячись по самопочуттю і результатами, продовжувати в цілому не довше семи днів.

Варіант 2

Теж відрізняється особливою строгістю і відсутністю вечері.

День 1-й:

  • З — чорний чай (можна ароматизований ваніллю);
  • Про — салат з 200 г ламінарії і вареного яйця.

2-й:

  • З — американо з 1 ч. л. меду і дрібкою перцю чилі;
  • Про — невелика порція креветок і пара зелених яблук.

3-й:

  • З — гострий кави і 80 г відварених креветок без солі;
  • Про — варена брокколі з дрібкою йодованої солі.

4-й:

  • З — імбирний чай з ложечкою меду і 2 цільнозернових хлібці;
  • Про — 100 г ламінарії і зелений чай.

5-й:

  • З — зелене яблуко і половина авокадо;
  • Про — припущений шпинат.

6-й:

  • З — кава з чилі та житніми солодкими сухарями;
  • Про — зварений з нежирного м’яса птиці бульйон з зеленню.

7-й:

  • З — ванільний зелений чай;
  • Про — зелений чай з медом, трохи вівсяних висівок.

Варіант 3

З ранку випивають склянку теплої води з лимоном, а через півгодини — чашка імбирного чаю або кави з чайною ложкою меду.

Вдень дозволяється один з наступних варіантів:

  1. 300 мл нежирного курячого бульйону з зелень.
  2. 2 яйця і половина грейпфрута.
  3. Томат і 50 г сиру.
  4. Фруктовий салат.
  5. 2 яблука, 100 г сиру.

Увечері можна «перекусити» капустяним відваром.

Очищаюча

Курс очищення рятує тіло від 7 кг. найсуворішими є перші три дні. Протягом кожного з них дозволяється їсти тільки салат зі свіжих овочів (капусти білокачанної, солодкого перцю, моркви і зеленої цибулі) без масла в кількості 1,5 кг. Щодня необхідно випивати близько 2-х літрів зеленого чаю без цукру і 1,5 літра чистої води.

Наступні три дні меню цього варіанту суворої дієти виглядає більш різноманітно і складається з 5 прийомів:

  • 2 курячих яйця, середня несолодке яблуко і чашка зеленого чаю;
  • 200 г нежирної риби, відвареної на пару або в окропі, чай;
  • стакан розсипчастою рисової каші, заправленої чайною ложкою нерафінованої олії, чай;
  • 200 мл знежиреного молока;
  • 200 г маложирного сиру, зелений чай.

Заключний день доведеться провести виключно на 2-х літрах 0-1,5 % кефіру.

Молочна

Непоганий варіант для схуднення на 5 кг без болісного почуття голоду, який, до того ж, покриває добову потребу організму в кальції, білку, фосфорі та інших вітамінах і мінералах.

Семиденне меню виглядає наступним чином:

  • День 1-й: 100-грамовий шматок чорного хліба і 2 л знежиреного кефіру.
  • 2-й: хліб, 0,5 кг сиру, 200 мл яблучно-морквяного соку.
  • 3-й: стакан апельсинового соку і 1,5 л ряжанки.
  • 4-й: 300 г нежирного домашнього сиру, 200 мл томатного і яблучного соку без цукру.
  • 5-й: літр нежирного молока, 300 г сиру і 25 г 15 % сметани.
  • 6-й: літр натурального йогурту, 400 мл соку ананаса або грейпфрута, 200 г бородінського хліба.
  • 7-й: 100 г хліба і 2 літра кефіру.
За темою:  Е 330: вплив на організм людини, чи небезпечна добавка

Різновидом молочної суворої дієти є широко відома кефірна. Серед кількох її варіантів виділяється семиденна, також дозволяє скинути до 5 кг маси.

Кожен день кефіру схуднення необхідно випивати по півтора літра цього кисломолочного напою в додатку наступних продуктів:

  • перший день — 5 молодих картоплин;
  • другий день — 100 г курячого філе;
  • третій день — 100 г пісної яловичини;
  • четвертий — 100 г риби нежирних сортів;
  • п’ятий — свіжі овочі і зелені фрукти;
  • шостий — ще 0,5 л кефіру.

В останній, сьомий, день діє заборона на все, крім чистої негазованої води.

Дієта контрастів

Схема живлення побудована на чергуванні м’ясних і фруктово-овочевих днів. Дозволено вживання пісної яловичини або телятини, а також філе птиці без жиру і шкіри. Овочі — бажано в сирому вигляді (капуста, огірки, томати, болгарський перець). Фрукти обмежуються тільки кількістю, можна їсти будь-які з них, включаючи банани.

За тиждень суворої дієти контрастів є можливість розпрощатися з 4-6 кіло.

Меню по днях:

  • День 1-й: відварна або запечена в рукаві яловичина (350 г), зелений чай без калорійних підсолоджувачів.
  • 2-й: по 6 томатів і огірків, 5 великих солодких перців.
  • 3-й: куряче філе в духовці (400 г).
  • 4-й: 2 банани і ківі, 8 зелених яблук.
  • 5-й: відварне м’ясо індички (300 г).
  • 6-й: білокачанна капуста (0,5 кг), припущений молодий кабачок, 2 болгарських перцю.
  • 7-й: яловичина у власному соку (300 г), 1 томат і 2 яблука.

На 10 днів

Десятиденні схеми суворо харчування дозволяють домогтися більш високих результатів, ніж семиденні аналоги. Але можуть гірше переноситься організмом, звиклого до тривалого енергетичного достатку.

Овочева

Дуже сувора дієта з вражаючим схилом — овочева. За весь період утримання від будь-якої їжі, крім сирих і варених овочів можна втратити 10 кг.

У кожен із 10 днів котрі худнуть з’їдається по 2 кг овочів:

  • томати;
  • огірки;
  • білокачанна капуста;
  • відварені кабачки;
  • морква;
  • солодкий перець;
  • відварна цвітна капуста;
  • помідори + огірки;
  • морква + капуста;
  • будь-4 виду овочів зі списку.

Білкова

На два тижні доведеться забути про всіх солодких радощах і простих вуглеводах. Та й складні доведеться різко урізати, обмежуючись лише хлібцями, рисом, не крахмалистыми овочами, зеленими яблуками, ківі і грейпфрутами.

В основі раціону, як неважко здогадатися, знаходиться білкова їжа. Традиційно вона повинна бути нежирна, легкозасвоювана і правильно приготовлена (без масла, з мінімумом солі і гострих спецій).

Сувора білкова дієта виключає алкоголь, солоні снеки, бобові, соління і маринади.

Зразкове меню

Денна норма їжі ділиться на 4 прийоми, перший з яких здійснюється через 2-3 години після першого сніданку (чашки несолодкого чаю або кави). Перед сном дозволено випивати стакан яблучного або томатного соку без консервантів і цукру, або 0 % кефіру.

Ліміт однієї порції 300 г з кількістю білка не більше 200 р.

День 1-й:

  • салат з яйця і листової зелені;
  • курка з рисом;
  • пачка нежирного сиру;
  • риба і овочевий салат.

2-й:

  • салат зі свіжої білокачанної капусти із зеленим горошком, житній тост;
  • риба і розсипчаста рисова каша;
  • салат зі свіжих овочів, присипаний тертим сиром;
  • парові тефтелі.

3-й:

  • сирники в духовці, заправлені грецьким йогуртом;
  • салат з курячої печінки, грибів і сирої моркви з бальзамічним оцтом;
  • пашот на цельнозерновом хлібці;
  • «морський коктейль» з ламинарией.

4-й:

  • ковбаса куряча, приготована в гуртку, огірок і помідор;
  • рибні котлети на пару і капустяний салат;
  • кабачки, запечені з помідорами і сиром;
  • грецький салат з вимоченої бринзою або фетою.

5-й:

  • сир з грецьким йогуртом і зеленню на скибочках огірка;
  • фрикадельки в овочевому соусі;
  • овочі гриль;
  • індичка зі спаржею.

6-й:

  • салат з тунцем;
  • халлумі і солодкий перець, запечені на грилі;
  • салат з редису, огірків і відвареного курячого яйця, заправлений йогуртом;
  • брюссельська капуста під сирним соусом.

7-й:

  • рулетики з кабачка і кисломолочного сиру;
  • цвітна капуста з грибами та куркою;
  • порція дієтичного чізкейку;
  • креветки і грейпфрут.

8-й:

  • куряча пастрома з відвареної броколі;
  • голубці з куркою та грибами;
  • овочева нарізка і яйце варене;
  • «Цезар», заправлений йогуртом.

9-й:

  • омлет з помідорами;
  • риба під йогуртовим соусом;
  • салат з листових овочів, перепелиних яєць і кедрових горішків;
  • окрошка без картоплі на кефірі.

День 10-й:

  • сир і зелене яблуко;
  • суп-пюре з курки;
  • мікс з горіхів і велике яблуко;
  • рататуй з сиром.

Вівсяна

Вівсяна каша — одна з найбільш рекомендованих в диетном харчуванні. Вона не провокує критичний підйом рівня цукру в крові, багата вітамінами B, H, калієм, магнієм, фосфором, залізом, кобальтом, марганцем, міддю і цинком.

Співвідношення БЖУ сухих вівсяних пластівців виглядає наступним чином— 15,6 %:8,2 %:76,2 %, що не сильно відрізняється від рекомендованого балансу нутрієнтів— 16 %:17 %:67 %. Щоб компенсувати брак жирів, можна додати в кашу, зварену на воді, трохи горіхів. А ось від солодких вуглеводних добавок у вигляді фруктів або меду краще утриматися: процентний вміст вуглеводів в продукті і так зашкалює.

Але, все ж, рекомендованої добової норми білків, жирів і вуглеводів на вівсяної дієти не набрати, так як для цього потрібно було б вжити близько 0,5 кг пластівців, енергетична цінність яких склала б 1750 ккал, а для швидкого, 10-ти денного схуднення — це не самий оптимальний показник. Хоча бажаючі можуть спробувати, адже обсяг порцій і кількість їх прийомів правилами дієти не обмежується.

Основна вимога до харчування — протягом 10 днів є виключно вівсяні пластівці, зварені на воді. Як вже згадувалося вище, можна включити в меню горіхи (мигдаль, арахіс або волоські), але не більше 20 г на добу. Втрата ваги за цей період може скласти від 5 до 7 кг

Довше дотримуватися такого раціону не варто, адже, незважаючи на користь каші, монопитания для нормального функціонування організму буде недостатньо. Тим більше, вівсянка при частому і тривалому вживанні має схильність викликати дефіцит кальцію.

На 2 тижні

Двотижневі системи схуднення здатні зменшити вагу на 10 кг і більше. Меню деяких з них радує різноманітністю, але існують і 14-ти денні монодієти, користь яких при настільки тривалому терміні стає досить сумнівною.

Японська

Це — сувора дієта, обіцяє мінус 15 кг від початкової маси тіла і захист від «приросту» у найближчі кілька місяців.

Суть і правила

Система харчування різко скорочує кількість вуглеводів, залишаючи тільки овочі, фрукти і трохи житнього хліба. Повністю виключається споживання солі, цукру та інших підсолоджувачів, а також алкоголю і газованих напоїв. В іншому необхідно чітко дотримуватися встановленого меню.

Раціон на 14 днів

День 1:

  • З — американо;
  • Про — 200 г вареної капусти з 5 мл нерафінованої рослинної олії, 2 курячих яйця, склянка томатного соку;
  • У — 200 г морської риби нежирних сортів.

День 2:

  • З — 2 шматочки хліба з житнього борошна, американо;
  • Про — 150 г вареної капусти, чайна ложка рослинної олії, 200 г риби;
  • У — 100 г пісного червоного м’яса і склянку кефіру (не більше 2,5 % жиру).

День 3:

  • З — як у другий день;
  • О — середній кабачок (буряк, гарбуз, цукіні і моркву) запечений у фользі з невеликою кількістю масла;
  • У — салат з 2-х яєць і 150 г свіжої капусти, збризнути олією, 200 г яловичини.

День 4:

  • З — морква і кави;
  • Про — по 200 г риби і томатного соку;
  • У — 200 г свіжих фруктів.

День 5:

  • З — морква і свіжовичавлений лимонний сік (з одного плоду);
  • Про — див. 4-й день;
  • У — див. 4-й день.

День 6:

  • З — кави;
  • Про — 200 г капустяно-морквяного салату з маслом, 300 г курячого м’яса запеченого;
  • У — морква і 2 яйця.

День 7:

  • З — чашка зеленого чаю;
  • Про — 200 г нежирного червоного м’яса і 2 зелених яблука;
  • У — 200 г фруктів, риби або 2 яйця (один варіант на вибір).

День 8:

  • З — американо;
  • Про — 300 г вареної курки (без шкіри і жиру), 150 г міксу зі свіжої моркви і капусти;
  • У — натерта сира морква, заправлена 5 мл олії і 2 яйця.

День 9:

  • З — як у 5-й день;
  • Про — 200 г тріски або минтая і чашка томатного соку;
  • У — 200 г фруктів.

День 10:

  • З — кави;
  • Про — салат з моркви, 50 г сиру, скропіть олією, яйце;
  • У — див. попередній день.

День 11:

  • З — 2 житніх тосту, американо;
  • Про — кабачок на грилі (або в духовці) з маслом;
  • У — 200 г яловичої вирізки, 2 курячих яйця, 150 г білокачанної капусти з рослинним маслом.

День 12:

  • З — як у попередній день;
  • Про — свіжа капуста, заправлена олією, 200 г вареної риби;
  • У — 100 г відвареної телятини або яловичини, стакан кефіру.

День 13:

  • З — американо;
  • Про — склянка томатного соку, 150 г припущеної капусти, пара яєць;
  • У — 200 г риби, збризнути олією.

День 14:

  • З — кави;
  • Про — див. 12-й день;
  • У — 200 г червоного м’яса без жиру і стакан кефіру.

Безвуглеводна

Дієта поширена серед бодібілдерів в період підготовки до змагань: вона допомагає максимально знизити відсоток жиру в організмі, практично без втрати м’язової маси.

Людям, далеким від спорту, безуглеводный режим харчування може сподобатися через відсутність почуття голоду, адже білкова їжа дуже ситна і є її доведеться кожні 2-3 години.

За два тижні «сушки» у людини з 25 % жиру і вище схил може скласти 8-10 кг Чим менше зайву вагу, тим складніше буде позбутися від нього і тим скромніше буде підсумкова цифра втрачених кіло. Збільшити ефективність схуднення можна, включивши в програму силові тренування помірної інтенсивності, які обов’язково повинні проводитися під наглядом кваліфікованого спеціаліста.

Меню повинно складатися у суворій відповідності з наступними пунктами:

  1. 1,5–1,8 г білка на кг маси (2-3 для спортсменів).
  2. Не більше 100 г вуглеводів на добу (20-40 г для самих рішучих).
  3. Мінімум жирів (дозволено вживання лляної олії, невеликої кількості горіхів і риб’ячого жиру).
  4. З молочних продуктів можна їсти тільки сир низької жирності.
  5. З овочів — капусту, огірки, помідори, листові, спаржу.
  6. З фруктів — зелені яблука.
  7. В якості основної їжі вибирати пісне м’ясо, сир, нежирний сир, рибу, морепродукти, яйця (наголос на білки).
  8. В рамках встановленої кількості вуглеводів можна з’їсти трохи гречаної каші, кіноа або вівсяної крупи.
За темою:  Гастродуоденіт: симптоми, лікування, дієтичне харчування

В розділі рецепти наведено кілька смачних безвуглеводних страв.

Гречана

Одноманітне харчування припаде до душі не кожному, і тільки сильна мотивація, сталевий характер та велика любов до гречки здатні надихнути людину на двотижневу боротьбу зі своїми гастрономічними слабкостями і їх наслідками.

За весь період суворої дієти на гречці можна втратити до 10-12 кг, а якщо не пощастить, то й частину м’язової тканини разом із запасами корисних речовин.

Гречку слід готувати шляхом запарювання. Для цього в термос або каструлю висипається 0,5 кг сухої, промитої крупи, і заливається 1,5 л крутого окропу. Сіль та інші добавки в кашу класти не можна. Через 7-10 годин ємність можна відкрити і насолоджуватися розсипчастою гречкою.

Дозволяється доповнити блюдо літром кефіру і невеликий гостю кураги.

На 4 тижні

Року чотиритижневі програми схуднення відрізняються ефективністю і принципами побудови меню, але сходяться в здатності перебудовувати процеси сприйняття їжі, як у фізичному, так і в психологічному плані. Терміну до 28 днів вистачає, щоб позбутися від старих гастрономічних звичок і відкрити місце для нової фігури та способу життя.

Хімічна

Систему схуднення розробив професор Усама Хамдий для боротьби з ожирінням і діабетом другого типу. Своєю назвою методика зобов’язана який приписують їй ефекту трансформувати хімічні реакції організму, стимулюючи витрата жирової тканини та усуваючи стрибки інсуліну в крові.

Ця дієта досить сувора, але ефективна: за 4 тижні передбачуваний схил може досягти і 30 кг, але в середньому вдається схуднути на 20 кг або трохи менше — все залежить від вихідної ваги: чим більше виражений його надлишок, тим більш вражаючі результати.

Суть і вимоги

Хімічна дієта також відома як яєчна, оскільки в її раціоні міститься велика кількість цього продукту. Поряд з яйцями основу харчування тут становлять м’ясні продукти, риба, овочі, фрукти і, зрідка, житні тости. Наголос робиться на білки та клітковину, вуглеводи обмежені і надходять в організм тільки з овочів і фруктів.

У плані повноцінності і ситності харчування хімічна дієта не сувора. Білкові страви позбавляють від гострих нападів голоду, мінімізують втрати м’язів, а грубі рослинні волокна наповнюють шлунок і активізує роботу кишечника. Завдяки цьому набагато простіше переносяться обмеження і дефіцит калорій, що особливо актуально для людей, звиклих до гастрономічних надмірностей.

Більшість правил дієти стандартні: не смажити, виключити тваринний жир, рослинне масло, алкоголь, банани, виноград, картопля. Однак, суворим «хімічний» раціон можна назвати з-за необхідності чітко дотримуватися заданого плану. Навіть найменший відступ від нього означає зрив і змушує повернутися до першого дня диетного меню.

Меню

Перший тиждень

На сніданок з’їдається пара яєць і половина великого грейпфрута.

Понеділок:

  • Обід (О) — монофруктовый прийом.
  • Вечеря (У) — пісне м’ясо в помірній кількості.

Вівторок:

  • Про — запечене куряче м’ясо, салат з помідор, цитрус.
  • У — пара варених яєць і скибочку житнього хліба.

Середа:

  • Про — бутерброд з житнього хліба, шматочки маложирного сиру з низьким вмістом солі (можна адигейського або халлумі) і помідора.
  • У — філе індички гриль (курки або кролика).

Четвер:

  • Про — кілька фруктів одного виду.
  • У — м’ясо з салатом з листових овочів.

П’ятниця:

  • Про — 2 яйця, варені або парові овочі.
  • У — риба з лимоном, листовий салат, невеликий апельсин.

Субота:

  • Про — фруктовий день.
  • У — тільки м’ясо.

Неділя:

  • Про — як у вівторок.
  • У — овочеве рагу.

Другий тиждень

Сніданок першого тижня залишається незмінним.

Варіанти обідів на сім днів:

  1. Салат із зелених овочів і пари яєць.
  2. Листовий салат з м’ясом.
  3. Парова або запечена риба зі свіжими овочами.
  4. Халлумі або адигейський сир, пара яєць та овочі на пару.
  5. Морепродукти або нежирне рибне філе.
  6. М’ясо, цитрус і листові овочі.
  7. Куряче філе, томати і грейпфрут.

Вечеря перших трьох днів ідентичний сніданку: пара яєць і цілий цитрус. У наступні три дні останній прийом їжі повинен бути виключно фруктовим. А в неділю дозволяється з’їсти трохи курячого м’яса з помідорами і апельсином.

Третій тиждень

На кожен день дається певний тип продуктів, які є дозволяється у вільному кількості.

Харчування на тиждень:

  1. Фрукти.
  2. Відварені і листові овочі.
  3. Варіант першого або другого дня на вибір.
  4. Рибне філе і листова зелень.
  5. Нежирне м’ясо птиці.
  6. Один вид фруктів.
  7. См. попередній день.

Четвертий тиждень

Меню заключній тижні складається з набору продуктів. Їх поєднання і розподіл між прийомами їжі худне визначає сам.

План харчування:

  • Понеділок — по 200 г філе курки і риби, томати, огірки, пара цитрусових.
  • Вівторок — два скибочки цільнозернового хліба, 4 фрукта, огірково-помідорний салат.
  • Середа — 100 г сиру, по два цільнозернових тосту, помідора, апельсина і грейпфрута, 200 г варених овочів.
  • Четвер — пів курки без шкіри, 2 огірка і помідора і 1 цитрус.
  • П’ятниця — 2 яйця, грейпфрут, свіжі овочі.
  • Субота — 200 г курячого м’яса, 100 г сиру кисломолочного сиру, скибочка хліба і огірок.
  • Неділя — 150 г риби з 200 г овочів, 1 тост, грейпфрут, апельсин, 2 помідора.

Вегетаріанська

Виключає всю тваринну їжу, включаючи м’ясо та продукти їх виробництва (молоко, яйця, мед тощо), сувора вегетаріанська дієта.

В раціон входять:

  • зернові каші;
  • хлібобулочні вироби з нерафінованих продуктів, без яєць і жиру;
  • бобові, горох, соя;
  • фрукти, ягоди;
  • овочі;
  • гриби;
  • макарони з твердих сортів пшениці або більш корисні варіанти (з пророщеного зерна, гречки, жита, з додаванням шроту);
  • горіхи і насіння;
  • натуральні соки без цукру і консервантів.

За 4 тижні на такому харчуванні можна стати стрункішою на 7 кг, що не несе серйозного ризику для здоров’я та при правильному плануванні допомагає наситити організм цінними біологічно активними речовинами і нутрієнтами. Але існує ряд вітамінів і мінералів, які важко отримати з рослинної їжі у достатньому обсязі, тому на час дієти бажано включити в раціон спеціальні добавки або вітамінні комплекси.

Меню

В рамках схуднення передбачено триразове харчування та можливість невеликого перекусу перед сном. Нижче представлено кілька варіантів меню на сніданок, обід, вечеря та перекус.

Сніданки:

  1. 100 г солоних житніх сухарів, 100 г свіжих ягід і чашка трав’яного чаю.
  2. 200 г гречаної каші, зелений чай.
  3. 2 скибочки хліба з зернами і висівками, груша, чорна кава.
  4. Цільнозернові булочка з горіхами, банан, компот із сухофруктів.
  5. Вівсяно-яблучний крамбл, огірок, латук, чай.

Обіди:

  1. 300 г капустяно-яблучного салату, житній тост.
  2. Котлета з овочів на пару, 150 г вівсяної каші, зелений фрукт.
  3. Відварені боби (150 г) у томаті (150 мл), тост.
  4. 100 г моркви, 150 г каші з бурого рису.
  5. 200 г стручкової квасолі з грибами, чашка полуниці.
  6. Вегетаріанське різотто (250 г).

Вечері:

  1. 150 г паста з овочами і сиром тофу, грейпфрут.
  2. 200 г овочевого рагу з рисом, склянку томатного соку, ківі.
  3. 200 г цвітної капусти з грибами, половина ананаса.
  4. 150 г сочевиці, невеликий баклажан запечений з волоськими горіхами.
  5. 150 г гречаної каші, салат з 2-х помідор і огірок.

Перекус:

  1. Житній або висівковий тост з запеченим перцем.
  2. Келих сухого вина.
  3. Цитрус.
  4. 50 г винограду.
  5. 2 ківі.

На місяць

Більшість з 30-ти денних строгих дієт розраховані і на більш тривалий термін, за задумом творців можуть трансформуватися в постійний режим харчування. Але поставитися до цього слід вкрай скептично, детально вивчивши запропонований раціон перед впровадженням таких разючих змін.

LCHF

Дієта LCHF — яскравий представник популярного донедавна течії супротивників вуглеводів. Як у свій час жири, вуглеводи стали ворогом №1 для тих, що худнуть всього світу і стали винними у всіх смертних гріхах, починаючи від діабету і ожиріння, закінчуючи проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту, так і всього організму в цілому. Жири ж, навпаки, були реабілітовані і зведені розробниками дієти під голову «здорового» раціону.

Суть і вимоги

Послідовники системи LCHF (Low Carbs High Fat) пропагують її не як короткострокову дієту для спалювання жиру, а як постійний режим харчування, який повинен стати способом життя здорового і активного людини. Тому ні про які терміни тут не згадується, також, як і про норму скинутих кіло.

Щоб випробувати дієту і більш повно відчути її ефект, рекомендується дотримуватися її приблизно місяць. За цей час має пройти почуття нездужання і безсоння, супроводжує перші тижні кетогенного харчування, і організм почне звикати черпати енергію з вуглеводів, а з розщеплених ліпідів — кетонових тел.

В цілому цей варіант суворої дієти дуже лояльний в плані кількості прийомів їжі та обсягів порцій і дозволяє орієнтуватися на відчуття голоду. Але це не означає, що дозволено об’їдатися жирною, смаженою і іншим джанком.

До харчування пред’являються наступні вимоги:

  1. Мінімум термічної обробки і ніякої смаження (особливо у фритюрі).
  2. Ні — напівфабрикатів і готової «промислової» їжі.
  3. Так — органічних продуктів з коротким терміном зберігання.
  4. Повне виключення пива і максимальне обмеження інших алкогольних напоїв.
  5. Збагачення раціону корисними натуральними харчовими добавками (клітковина, насіння чіа, кунжуту і льону).
  6. Вживання різноманітної білкової їжі.
  7. Включення в меню горіхів і нерафінованих рослинних масел (кунжутного, лляного, конопляного, гарбузового та інших).
  8. Вуглеводи — переважно з свіжих крохмалистих овочів (картоплю, буряк і моркву під забороною).
  9. Фрукти — по мінімуму, тільки в якості рідкого десерту, за винятком зелених яблук, яких дозволено з’їдати трохи більше.
  10. Молочні продукти (крім сиру) теж бажано прибрати з раціону або максимально скоротити їх споживання.

Але головне правило, що вимагає суворого дотримання — це співвідношення нутрієнтів, калорійність яких розподіляється наступним чином:

  • білки — 20 %;
  • жири — 70 (75) %;
  • вуглеводи — 10 (5) %.

Зразкове меню

Денний раціон LCHF може виглядати наступним чином:

  • Сніданок — білкова тортілья з тунцем.
  • Обід — котлети з сиром і овочевим салатом.
  • Полудень — шматочок пирога з мигдального борошна зі сливами.
  • Вечеря — креветки з овочами і кедровими горішками.

Дієта Інни Воловичевой

На противагу LCHF — дієта, розроблена екс-учасницею телепроекту «Дом-2», спрямована на максимально природне та збалансоване схуднення. Її приблизна добова калорійність знаходиться вище «прожиткового» мінімуму і в середньому становить 1100-1500 ккал, що дозволяє включити в цей період помірну фізичну активність у вигляді відвідувань тренажерного залу і пробіжок на свіжому повітрі.

Суть і правила

Система зниження ваги Інни Воловичевой розрахована на 30 днів, але при хорошому самопочутті її можна дотримуватися кілька місяців, аж до досягнення бажаного результату. Сама дівчина схудла на 40 кг менше, ніж за півроку, при цьому середній схил на дієті становить 3-4 кг в тиждень.

За темою:  Льняна мука з кефіром для схуднення: як пити, відгуки

Дієта базується на стандартних принципи правильного харчування:

  1. Мінімум термічної обробки (при необхідності, тільки щадні способи — тушкування, варіння, запіканки без олії).
  2. Разовий обсяг порції — не більше 300 р.
  3. Дотримання питного режиму (не менше двох літрів в день).
  4. Відмова від алкоголю, напівфабрикатів, цукру, картоплі, бананів, винограду, рафінованих продуктів, жирів.

Раціон повинен містити достатню кількість свіжих овочів, ягід і фруктів, дієтичне м’ясо, морепродукти, рибу, цільнозернове кашу, нежирну молочку, яйця.

У програми схуднення є істотний недолік — заборона на вживання солі, що помітно погіршує смак страв і шкодить організму.

Корекція харчування повинна супроводжуватися підвищенням фізичної активності, позитивно впливає не тільки на спалювання жиру, але і на зміцнення м’язів і зменшення целюліту. Чітких вказівок і детального плану тренувань Воловичева не дає. Дозволено займатися всім, що допоможе зміцнити тіло і збільшити дефіцит енергії: від тривалих піших прогулянок до занять танцями або кроссфитом.

Щодо графіку прийому їжі, сувора дієта. Їсти потрібно в один і той же час, а вечеряти не пізніше 18:00. При виникненні гострого почуття голоду дозволено з’їдати один несолодкий фрукт.

Крім цього, Воловичева рекомендує один–два рази в тиждень проводити розвантаження ШКТ і протягом цілого дня вживати виключно молокочай в обсязі, не більше 1 літра.

В обмежений дієтичне меню слід входити поступово, потроху відмовляючись від заборонених продуктів і замінюючи шкідливі гастрономічні звички на корисні. Вихід з дієти також вимагає часу: можна додавати не більше одного нового продукту на тиждень.

Зразкове меню

Сніданок (на вибір):

  1. Вівсяна каша з малиною.
  2. Сира гречана крупа, замоченная на ніч в кефірі.
  3. Каша з нешліфованого рису з шматочками зеленого яблука.

Обід (на вибір):

  1. Рагу з індичкою.
  2. Тріска, запечена на овочевій подушці.
  3. Салат з креветок і свіжих овочів з лимонним соком.

Вечеря (на вибір):

  1. Дієтичні сирники.
  2. Омлет з брокколі.
  3. Морквяний салат з горіхами, половина ананаса.

Питна

Одна з найбільш незвичайних строгих дієт, просто приголомшлива своєю жорсткістю.

Протягом місяця котрі худнуть доведеться вживати тільки рідку їжу, яку і їжею то назвати складно: воду, компоти, узвари, чаї, кава, соки, киселі, смузі, молочні продукти, квас, морси, нектари, какао та бульйони. При цьому, всі вони повинні бути без цукру. Припустимо тільки іноді, при гострій нестачі енергії, додавати в чай або воду ложечку меду. Ті, хто понадіявся, що на дієті можна алкоголь, засмутяться — спиртовмісні напої тут традиційно заборонені.

Програма проведення

Бажаючі втратити близько 20 кг за 30 днів можуть ознайомитися зі схемою проведення питного схуднення:

  1. Вступний етап — 3 дні.
  2. Основне меню — 30 днів.
  3. Вихід — 5 тижнів.

Вступний етап потрібен для підготовки організму до відсутності твердої їжі. У цей час слід поступово вводити в раціон супи-пюре, в’язкі каші, кисломолочні продукти, виключити продукти з грубою клітковиною, смажене, зводити до мінімуму тверде і хрустке.

Зразкове меню на підготовчий етап:

  • Сніданок — дитяча розчинна каша на молоці.
  • Перекус — стакан питного йогурту.
  • Обід — овочевий суп з яловичиною.
  • Полудень — яблучне пюре.
  • Вечеря — рідке картопляне пюре.
  • Вечірній перекус — склянка кефіру.

Протягом основного етапу можна протягом дня випивати по склянці будь дозволеної рідини через кожні 2-3 години. Перед сном від цього краще утриматися.

Добре, якщо в доступі худне знаходяться свіжі курячі яйця. Вони підійдуть у якості альтернативи малопоживним рідким продуктам і урізноманітнюють убогий раціон цінними амінокислотами і вітамінами.

Вихід з питною дієти триває стільки ж, скільки вона сама. Це пояснюється тим, що подібне харчування детренує органи ШКТ, роблячи їх слабкими і нездатними впоратися з чимось твердішим, ніж перетерта брокколі.

Зміни в раціоні відбуваються щотижня. В перші 7 днів вони зачіпають тільки сніданки: у меню вводиться в’язка каша (з вівсяних пластівців, манної, пшеничної крупи, білого шліфованого рису тощо).

Протягом другого тижня каша вживається вже в обід, а меню на сніданок дозволяється складати на свій розсуд.

Третій тиждень повертає сніданку рідку їжу, обід залишає незмінним, а на вечерю пропонує овочі і фрукти.

На четвертому тижні в раціон входить м’ясо і риба, які разом з кашею і овочами з’їдаються в першій половині дня, на другу половину залишаються фрукти і кефір.

Рецепти

Безуглеводные

Котлети з курки

  • 0,5 кг фаршу з курячого філе;
  • 4 сирих курячих білка;
  • 2 ст. л. сухих вівсяних пластівців;
  • улюблені спеції.

Приготування:

  1. Залити пластівці невеликою кількістю окропу і витримати 15 хвилин.
  2. Змішати всі інгредієнти і розділити масу на бажану кількість котлет.
  3. Бажано приготувати на пару, але можна скористатися і духовкою.

Аналогічним чином можна приготувати рибні котлети: замість 4-х білків допустимо використовувати 2 яйця, а вівсянку замінити кукурудзяним борошном.

Куряча грудка в йогурті

  • одне філе;
  • стаканчик натурального йогурту;
  • кілька зубчиків часнику;
  • зелень;
  • 10-15 г товченого волоського горіха.

Приготування:

  1. Змішати всі інгредієнти (крім м’яса) для соусу.
  2. Замаринувати філе в йогурті з добавками і поставити в холодильник на 2 години.
  3. У розігріту до 180 °C духовку поставити блюдо і довести до готовності за півгодини.

Білкова тортілья з яйцем

  • 2 ст. л. кокосової борошна;
  • 100 г м’якого вершкового сиру;
  • 4 курячих яйця;
  • 2 ст. л. псиллиума (можна замінити вівсяними висівками дрібного помелу);
  • 6 ст. л. сметани;
  • 200 г тунця у власному соку;
  • листові овочі за смаком.

Приготування:

  1. Збити яйця в стійку піну.
  2. Додати вершковий сир і продовжити збивати.
  3. Всипати псиллиум і борошно, розмішати і залишити тісто на 15 хв.
  4. Розділити тісто на 4 частини і розкачати кожну між двома листами промасленого пергаменту.
  5. Спекти коржі в духовці при температурі 180 °с 10 хв, остудити.
  6. Злити з тунця рідину і змішати зі сметаною, приправити за смаком.
  7. На коржі викласти листя зелені, а потім — тунець.
  8. Згорнути конвертом і насолоджуватися смачною білкової закускою.

Піца на основі курячої

  • 0,5 кг філейної фаршу;
  • 1,5 ст. л. пшеничних висівок;
  • половина цибулини;
  • помідор;
  • 80 г твердого сиру або 100 г молодої моцарели;
  • 50 г свіжих грибів;
  • 1/4 ст. йогурту;
  • 1 ч. л. томатної пасти.

Приготування:

  1. Фарш, висівки, подрібнений в блендері цибулю змішати і викласти на дно форми, утрамбувати.
  2. Розігріти духовку до 200 °C і запекти курячу основу протягом 10 хв.
  3. З’єднати йогурт з томатною пастою і змастити піцу.
  4. Після викласти нарізані гриби і помідор, запікати ще 15 хв.
  5. Вийняти піцу з духовки, присипати тертим сиром (або викласти скибочки) і відправити назад до зарум’янювання.

Вегетаріанські

Салат з буряком та інжиром

  • 300 г відвареного буряка;
  • 200 г інжиру;
  • по 100 г молодого листя буряка і корн-салату;
  • 4 гілочки свіжої м’яти;
  • 50 г волоських горіхів;
  • сіль і чорний перець.

Приготування:

  1. Буряк нарізати кубиками, а інжир — часточками.
  2. Горіхи стовкти.
  3. Змішати в тарілці всі інгредієнти і заправити за бажанням (чайною ложкою оливкової олії, бальзамічним оцтом або будь-яким низькокалорійним соусом).

Марокканський суп

  • 310 г вареної сочевиці;
  • 150 г готового нуту;
  • 70 г сухого рису;
  • 350 г томатів у власному соку;
  • з 1 перцю чилі і цибулині;
  • 6 гілочок кінзи;
  • 2 ч. л. меленої копченої паприки;
  • по 0,5 ч. л. куркуми і меленого імбиру.

Приготування:

  1. 2 л води довести до кипіння і додати нарізаний перець, цибулю і промитий рис.
  2. Через п’ять хвилин покласти в каструлю подрібнені помідори.
  3. Після 10 хвилин варіння засипати сочевицю і нут, посолити і поперчити.
  4. Ще через 10 хвилин зняти каструлю з плити.
  5. Рубану кинзу додавати при подачі.

Котлети з цвітної капусти

  • 400 г суцвіть цвітної капусти;
  • солодкий перець;
  • 3 гілочки кропу;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 ст. л. борошна;
  • цибулина;
  • 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю;
  • склянка гранатового соку;
  • сіль.

Приготування:

  1. Відварити капусту в протягом 5 хвилин, злити воду.
  2. Припустити подрібнену цибулю і перець.
  3. Змішати овочі і перекрутити через м’ясорубку.
  4. Додати спеції, борошно і чверть склянки води, вимісити.
  5. Сформувати котлети і обваляти в борошні (можна кукурудзяної).
  6. Запекти в духовці до рум’яної скоринки.
  7. Для приготування соусу протушкувати гранатовий сік з кукурудзяним крохмалем протягом 7 хвилин.

Змішані

Ковбаса в гуртку

  • 0,5 кг пісного м’яса (можна комбінувати);
  • 400 мл молока;
  • середнє куряче яйце;
  • 2 ч. л. солі;
  • 2 ст. л. картопляного крохмалю;
  • головка часнику;
  • улюблені спеції.

Приготування:

  1. Перебити м’ясо в блендері.
  2. Вбити яйце, додати інші інгредієнти крім молока і продовжити збивати.
  3. Частинами вливати молоко, перемішуючи масу до однорідності.
  4. Дістати товстостінні гуртки циліндричної форми і змастити їх усередині рослинним маслом.
  5. Заповнити сумішшю гуртки на 3/4 і обмотати їх харчовою плівкою, особливу увагу приділяючи дна і верху (ковбаса може вискочити).
  6. Взяти каструлю, стінки якої будуть трохи вище кухлів, і покласти на дно грати або складену в кілька разів кухонне рушник.
  7. Поставити гуртки в каструлю і залити їх холодною водою приблизно на половину, накрити кришкою.
  8. Поставити на плиту і варити півгодини після закипання.
  9. Вийняти гуртки і акуратно вийняти ковбасу, поки вона не охолола.

В ковбасну масу можна додати й інші інгредієнти за смаком: солодкий перець, сир, гриби, зелень.

Псевдолазанья

  • з 1 кабачка, баклажана, цибулині і моркви;
  • 120 г печериць;
  • 400 г філейної фаршу з курки або індички;
  • 5 свіжих або 400 г консервованих томатів;
  • 80 мл натурального грецького йогурту;
  • 50 г твердого сиру;
  • часник, зелень і спеції за смаком.

Приготування:

  1. Нарізати інгредієнти: баклажан і кабачок — тонкими пластинами, цибулю — кільцями, гриби і помідори (без шкірки) — кубиками, моркву з сиром — натерти на крупній тертці.
  2. Обсмажити фарш з печерицями, морквою і цибулею на сухій сковороді.
  3. Сир змішати з часником і йогуртом.
  4. Викласти у форму для запікання спочатку шар баклажанів, потім фарш, овочі, кабачок, фарш з овочами, знову кабачок і фарш з овочами, і останнім шаром розташувати баклажани.
  5. Залити лазанью йогуртово-сирним соусом і запекти в духовці близько півгодини.

Індичка з овочевим пюре

  • 300 г філе індички;
  • по 100 г картоплі і гарбуза (можна взяти тільки гарбуз);
  • 30 г волоських горіхів;
  • 30 мл гострого соусу чілі;
  • чайна ложка васабі;
  • спеції.

Приготування:

  1. Зварити очищені і нарізані овочі, потовкти їх або збити блендером до однорідної, рідкуватий консистенції.
  2. Порізану на невеликі шматочки індичку підсмажити на сковороді гриль без масла.
  3. Додати в м’ясо соус з горіхами і дати настоятися під кришкою.
  4. В овочеве пюре додати васабі.
  5. Розділити пюре і м’ясо на 2 порції і з’їсти одну з них.