Супи-пюре зі шпинатом: рецепти приготування та інгредієнти, переваги страв з шпинату

Шпинат являє собою листовий овоч, він надзвичайно корисний і містить велику кількість вітамінів, мінералів та багато іншого, що так потрібно організму. Страви зі шпинату дуже популярні у світі, однак, в нашій країні вони не користуються таким попитом, як, наприклад, в Америці. А даремно.

Сьогодні ми розповімо про властивості цього продукту і представимо вашій увазі рецепти декількох супів-пюре зі шпинатом, які дуже сподобаються вам і вашим рідним.

Властивості та особливості шпинату

Цей продукт містить у собі такі корисні складові, як:

  • клітковину;
  • жири;
  • білки;
  • вуглеводи;
  • бета-каротин;
  • вітаміни декількох груп;
  • цинк;
  • натрій;
  • мідь;
  • кальцій;
  • марганець;
  • магній;
  • фосфор;
  • калій.

Також страви зі шпинату відмінно підійдуть бажаючим схуднути, оскільки, незважаючи на свою ситність, калорійність продукту складає всього 23 калорій на 100 грам. А білка в ньому значно більше, чим у зеленому горошку або квасолі.

Шпинат має незвичайний смак, але він також має і лікувальні властивості. При регулярному споживанні страв з нього можна позбутися від таких недуг, як:

  • гастрит;
  • варикоз;
  • рак;
  • зобу;
  • стрес і багато чого іншого.

Термін зберігання шпинату дуже короткий, всього 2 дні в темному місці. Іноді в продажу можна побачити заморожений шпинат у кульках, у такому вигляді його можна тримати більше півроку. Однак заморожений шпинат менш корисний, чим свіжий, і не рекомендується для дитячого харчування, оскільки в ньому є бактерії, які переробляють нітрати в нітрити.

Страви зі шпинату

Для приготування страв використовують шпинат городній. Є два основних сорти:

  • савойя;
  • полусавойя.

На основі цього продукту в свіжому вигляді готують такі страви, як:

  • супи;
  • паштети;
  • салати;
  • вегетаріанські другі страви;
  • голуби (оболонка).

Супи зі шпинатом

Такий продукт, як шпинат має властивості надавати сили. Всі страви на його основі ситні, легкі і дуже корисні. Особливо багато люблять готувати супи-пюре. Варіантів приготування пюреподібних страв з шпинату існує велика кількість, і всі вони будуть дуже поживними і корисними. Інгредієнти для приготування страви часто добре обсмажують на маслі, щоб надати йому більш насичений аромат.

Суп-пюре зі шпинатом готують на основі бульйону або води. До нього можна подати порізане м’ясо або крутони. Є інший варіант: крем-суп. На відміну від пюре він має більш ніжною структурою, в нього додають соус Бешамель, а згущують з допомогою борошна або картоплі.

За темою:  Позбавляємося від зайвої ваги з допомогою імбиру: принцип дії, як схуднути на 10 кг за тиждень

Нижче пропонуємо вам ознайомитися з рецептами супів на основі цього овоча у вигляді кремів або пюре. Кожен з них оригінальний, смачний і дуже корисний.

Суп-пюре зі шпинату з куркою

Даний рецепт дуже простий. Якщо ви не вважаєте калорії, то для приготування бульйону беріть домашнє м’ясо, так він буде більш ароматним.

Інгредієнти для страви такі:

  •  
  • курячий бульйон – 850 мл;
  • півкілограма шпинату;
  • петрушка;
  • 150 мл вершків;
  • 200 грам моркви;
  • 50 г вершкового масла;
  • цибуля;
  • спеції за смаком.

Алгоритм приготування супу такий:

  • візьміть каструлю з товстим дном, розтопіть в ній масло і викладіть моркву, цибулю і шпинат в порізаному вигляді;
  • тушкуйте овочі 5 хвилин, влийте бульйон і додайте петрушку;
  • доводимо до кипіння і кидаємо спеції;
  • варимо суп на невеликому вогні приблизно півгодини;
  • охолоджуємо, виливаємо суп в блендер і подрібнюємо;
  • повертаємо отримане пюре в каструлю і заливаємо вершками, додаємо спеції за смаком;
  • доводимо суп до кипіння і вимикаємо.

Готовий суп можна додати часник або сирні грінки. Подати його можна з порізаними шматочками відвареної або прижаренной курки.

Суп для схуднення

А цей рецепт буде цікавий тим, хто сидить на дієті і уважно ставиться до кількості калорій у своєму раціоні. Шпинат саме по собі поживний і низькокалорійний продукт, він не тільки допомагає схуднути, але і приводить в порядок наш травний тракт, покращує обмін речовин, очищає організм від токсинів і інших шлаків.

100 грам готового супу включає в себе всього 31 калорію, тому його можна їсти у великих кількостях навіть тим, хто дуже пильно стежить за фігурою.

Інгредієнти для приготування потрібні будуть такі:

  • 300 г шпинату;
  • 20 г борошна;
  • 10 г вершкового масла;
  • цибуля;
  • яйце;
  • зелень;
  • спеції.

Приготування страви:

  • промийте листя шпинату і поріжте, викладіть їх в каструлю з присоленной водою;
  • спасеруйте в сковорідці борошно і перекладіть до шпинату;
  • поріжте цибулю і додайте туди ж;
  • варіть до готовності, під кінець додайте сіль та інші спеції;
  • прикрасьте порцію супу крутим яйцем, порізаним на гуртки, і посипте зеленню.
За темою:  Чай з імбиром: як готувати і пити зелений імбирний чай для схуднення, властивості напою і рецепт

Цей суп можна приготувати і у вигляді крему, для цього додайте в неї борошно, спасерованную на вершковому маслі.

Суп-пюре зі шпинату і овочів

Цей суп можна готувати не тільки для тих, хто сидить на дієті, але і для дітей. Адже він включає в себе велику кількість різних корисних овочів.

Для приготування беремо наступне:

  • 200 г шпинату;
  • 300 грам картоплі;
  • 1 морква;
  • половину болгарського перцю;
  • один цибуля;
  • помідор;
  • півсклянки вершків;
  • перець і сіль.

Готуємо суп таким чином:

  • для початку потрібно підготувати овочі для готування. Картоплю поріжте на кубики, моркву натріть на тертці, цибулю потрібно нашаткувати подрібніше, а перець очистіть від насіння і поріжте півкільцями. Помідори обдайте окропом і почистіть на ньому шкірку;
  • закип’ятіть літр води, посоліть її і покладіть в каструлю картоплю і листя шпинату;
  • варіть протягом 15 хвилин як мінімум;
  • у сотейнику окремо спасеруйте всі овочі, що залишилися, додайте помідор в останню чергу;
  • перекладіть оброблені овочі в каструлю і варіть, поки всі вони не стануть м’якими;
  • готовий суп охолодіть, перелийте в блендер і подрібніть все;
  • розбавляємо пюре до необхідної консистенції вершками в підігрітому вигляді, доводимо до кипіння і вимикаємо.

Якщо ви готуєте суп-пюре для дітей, то його можна після приготування прикрасити свіжою зеленню і шматочками вареного м’яса, а якщо для дорослих – то крутонами на основі пшеничного хліба.

Суп «Смарагдовий крем»

Така страва має оригінальний смак і насичений відтінок, який досягається за допомогою лимонного соку. А ще він додасть супу характерну кислинку.

Щоб приготувати такий суп, візьміть:

  • 400 грам шпинату;
  • 1 картопля;
  • 1 цибуля;
  • 20 г імбиру;
  • чайну ложку лимонного соку;
  • трохи оливкової олії;
  • пару зубчиків часнику;
  • вершки;
  • перець і сіль за смаком.

Рецепт приготування крем-супу наступний:

  • листя шпинату (свіжі або морожені) відваріть протягом 5 хвилин, щільно закривши каструлю кришкою;
  • візьміть другу каструлю з товстим дном розігрійте в ній масло, покладіть часник, імбир і цибулю, прогрійте їх трохи менше 5 хвилин;
  • у каструлю з маслом і овочами викладаємо шпинат, заздалегідь полив його лимонним соком, картоплю, порізану кубиками, і вливаємо трохи відвару, де варився шпинат. Готуємо приблизно 15 хвилин на середньому вогні;
  • переливаємо вміст каструлі в блендер і збиваємо;
  • переливаємо пюре в каструлю, додаємо спеції, доводимо до кипіння і вимикаємо;
  • якщо пюре сильно густе, розбавте його розігрітими вершками.

До столу суп подаємо, прикрасивши порізаною зеленню або яйцем. Навіть незважаючи на присутність у ньому імбиру, його можна пропонувати дітям від 6 років.

За темою:  Схуднення за допомогою дієтичного меню: рецепти страв для раціону на тиждень

Суп овочевий в мультиварці «Дитячий»

Наступний рецепт підійде для тих, у кого є мультиварка, і хто намагається дітей з раннього віку привчати до здорової і смачної їжі. Суп готується дуже просто і швидко. Для його приготування потрібні:

  • 300 грам шпинату;
  • 200 грам брокколі;
  • пару зубчиків часнику;
  • цибуля;
  • 2 склянки молока;
  • 70 г борошна;
  • сир;
  • сіль і перець.

Готуємо страву наступним чином:

  • поставте режим випічки і обсмажте в мультиварці порізану цибулю з часником протягом 5 хвилин;
  • додаємо туди ж брокколі і шпинат, і смажимо ще 15 хвилин;
  • перекладіть овочі в блендер, додайте склянку кип’яченої води і збийте;
  • перекладіть пюре знову в чашу мультиварки, встановіть режим підігріву або парового приготування, додайте сіль, молоко і борошно, все добре перемішайте і доведіть до кипіння.

Готову страву розлийте по тарілках і прикрасити тертим сиром. Для дітей можна додати в суп шматочки овочів або яєчний жовток.

І це далеко не повний перелік рецептів кремо — і пюреподібних супів з шпинату. Також є чимало рецептом і класичних супів з цього овоча. При бажанні ви можете самостійно знайти в інтернеті секрети приготування інших страв з нього, кожне з яких дуже корисне і смачне.