Як правильно готувати сочевицю: особливості і способи приготування, рецепти страв

В слов’янських країнах сочевиця не дуже популярна, а от у країнах Сходу та Азії вона давно стала незамінним продуктом. З неї готують супи, юшки та інші страви. Проте останнім часом екзотичний продукт у нас став більш затребуваний. Його оцінили за велику кількість вітамінів і мікроелементів.

Корисні властивості бобів приносять користь здоров’ю в будь-якому віці. Зараз багато хто намагаються включати в свій повсякденний раціон страви з сочевиці. Як правильно готувати цю бобову культуру, щоб вона не втратила своїх корисних властивостей і була смачною?

Сочевиця і її властивості

Про сочевиці згадується в Біблії та Корані, оскільки люди з давніх часів вживали бобові. Її цінували за поживні, корисні властивості і смакові якості. Існує багато сортів сочевиці і в кожному з них великий вміст білка. Люди, які дотримуються білкової дієти, постійно використовують сочевицю для приготування основних страв. Крім високого вмісту білка бобова культура відрізняється і іншими цінними властивостями:

  • в середньому її харчова цінність становить 295 ккал;
  • у 100 гр сочевиці міститься 46,3 гр вуглеводів, 1,5 жирів і 24 білка;
  • за вмістом заліза сочевиця лідер у списку бобових культур, тому дуже корисна при анемії;
  • в ній міститься багато вітамінів і амінокислот групи В 1 і С;
  • дуже корисна при цукровому діабеті, сприяє нормалізації рівня цукру в крові;
  • відмінно втамовує голод, що так важливо при схудненні;
  • в процесі вирощування продукт не накопичує токсини, але може виводити їх з організму;
  • входить в список екологічно чистих продуктів, тому є незамінною у здоровому харчуванні.

Всі ці властивості доводять, що сочевиця має високу харчову і дієтичну цінність. Залишається тільки правильно приготувати страви з цієї культури.

Особливості приготування

За темою:  Як визначити бжу для продуктів: суть системи живлення, основні розділи таблиці калорійності

Завдяки великому вмісту заліза в чечевиці їй не страшна теплова обробка. Всі корисні властивості після приготування залишаються у продукті. З цієї причини її часто вибирають люди, які віддають перевагу здоровому харчуванню. Крупа відмінно поєднується з багатьма продуктами, її можна використовувати як гарнір або самостійного блюда.

Щоб оцінити всі смакові якості і корисні властивості продукту необхідно зробити правильний вибір. Фахівці рекомендують купувати сочевицю з цілими зернами. Її форма, колір і розмір бувають різними в залежності від сорту.

  1. Французька (зелена) сочевиця — вариться довше інших видів сочевиці. Це недозрілі крупа і при варінні відмінно зберігає свою форму. В основному вона використовується для приготування страв з м’яса і салатів.
  2. Сочевиця Пардина — є повністю достиглий крупою, тому вариться дуже швидко і, головне, в процесі варіння не переварити її. Відрізняється легким горіховим ароматом, хороша для приготування супів і запіканок. Її також додають у салати, м’ясні страви і закуски.
  3. Єгипетська (червона сочевиця — вариться дуже швидко, оскільки не має оболонки. Завдяки таким властивостям використовується для приготування пюре і супів. З нею часто готують овочеві рагу.
  4. Жовта — це очищений зелений сорт, чудово поєднується з овочами, з нею часто готують перші страви, пюре.
  5. Чорна (білуга) — за своїм зовнішнім виглядом нагадує чорну ікру. З неї часто готують салати, супи, використовують в овочевих стравах і супах. Цей сорт сочевиці надає пікантності багатьох страв.

Будь-який вид сочевиці відмінно поєднуються по смаковим властивостям з часником, помідорами та цибулею. Для приготування салатів її не потрібно довго варити, найдовше вона готуватися для пюре. Майже всі сорти сочевиці не потрібно замочувати перед тим, як готувати з неї страви.

Зазвичай перед готуванням боби перебирають, видаляють сміття і промивають холодною водою кілька разів. Рекомендується класти крупу в киплячу воду з розрахунку 1 стакан продукту на 2 склянки води. Як тільки вода закипить, потрібно відразу зменшити вогонь і далі варити на слабкому вогні від 15 до 45 хвилин. Час варіння буде залежати від сорту крупи. Солити страви з бобів краще всього за 5 хвилин до повної готовності.

За темою:  Турбослім Альфа (ліпоєва кислота і L-карнітин): відгуки лікарів і споживачів, інструкція по застосуванню, ціна

Кілька рецептів страв

Варіантів приготування страв на основі сочевиці безліч. З крупи готують каші і перші страви, пюре і салати. Є рецепти, в яких її використовують спільно з іншими видами круп, а також овочами. Для посилення смакових якостей продукту рекомендується додавати під час приготування лавровий лист або трохи шавлії. Надає відмінний смак страв з сочевиці корінь селери, розмарин або петрушка. Солити і перчити найкраще в самому кінці приготування.

Сочевиця в мультиварці

Такий спосіб приготування не забере багато часу і дозволить насолодитися смачною вечерею .Для приготування в мультиварці страви з сочевиці знадобляться наступні продукти:

  • 1 мультистакан промитих зелених бобів;
  • 1 мультистакан води;
  • 1 солодкий болгарський перець;
  • 1 ст. л. свіжозмеленого перцю чилі;
  • невеликий рубаний корінь селери;
  • 200 гр консервованої кукурудзи;
  • 4 ст ложки томатного соусу.

Всі перераховані продукти завантажуються в чашу мультиварки, а весь процес варіння складається з 4 етапів.

Спочатку, помістивши всі продукти в чашу, їх слід перемішати спеціальною лопаткою з пластику. Після цього вибрати функцію «мультиповар» і включити прилад. Приблизно через 1 годину блюдо буде готово.

Сочевиця з м’ясом курки

Відмінний рецепт на 2 осіб швидкого і смачного страви. Для його приготування знадобиться:

  1. куряча грудка — 300 грам;
  2. коричневі боби — 1 склянка;
  3. вода — 3 склянки;
  4. томатна паста — 1 столова ложка;
  5. 1 велика цибулина;
  6. кмин, каррі, сіль і перець.

Для початку необхідно підготувати м’ясо курки, відокремивши м’ясо від кісток і шкіри. Потім куряче м’ясо ріжеться великими шматочками і обсмажується на маслі з томатною пастою і цибулею. М’ясо готується протягом 10 хвилин, а в цей час крупа вариться і повністю буде готова приблизно через 15 хвилин.

За темою:  Мазь капсикам від целюліту: використання і рецепт обгортання з кофеїном, фото до і після, відгуки

Готові продукти необхідно з’єднати разом і помістити в термостійку посуд. Після цього ємність ставиться в духовку на 10 хвилин. Красивий і апетитний колір готового страви виходить, якщо додати трохи каррі. Він також додасть страві приємний смак.

Для приготування каш з сочевиці зазвичай беруть 1 порцію крупи і 3 порції води. Таке співвідношення допоможе приготувати правильну кашу. Вона буде варитися протягом 15 хвилин, але якщо боби чорні або коричневі, то час варіння займе до 25 хвилин. Для приготування каш потрібно відбирати тільки цільні зерна інакше колоті перетворяться на пюре.

Щоб відчути смак сочевиці її рекомендується комбінувати з овочами. Від цього посилюються її поживні властивості. Бажано пробувати готувати різні страви і не бояться експериментувати. Тільки так можна оцінити смак сочевиці і готувати страви за улюбленими рецептами для всієї родини.