Яку рибу можна їсти на дієті: список нежирних риб, способи приготування та поради дієтологів

Фахівці невипадково рекомендують людям включати у свій раціон рибу. Адже цей продукт багатий високоякісним білком і швидко засвоюється організмом. Звичайне м’ясо перетравлюється максимум за три-чотири години. Риба ж зможе «розчинитися» всього лише за два.

Тому ті, хто сидить на дієті, можуть собі дозволити страви з риби навіть на вечерю. Вживання цього продукту, багатої протеїнами, дозволяє надовго зберегти почуття ситості. В результаті від мозку більше не надходить сигналу відкладати запаси жиру на боках і інших проблемних місцях.

Користь риби

Загальновідомим є факт, що в Японії багато довгожителів. Вкрай мало в цій країні людей, у яких є проблеми зі щитовидною залозою. Навіть люди похилого віку можуть похвалитися гладкою шкірою і орлиним зором.

Після проведених досліджень вдалося з’ясувати, що відмінне здоров’я вони зберігають завдяки постійному вживання великої кількості морської риби. Цей продукт, улюблений багатьма японцями, багатий наступними елементами:

  • Жирні амінокислоти Омега-3, Омега-6.
  • Вітаміни А, D, група Ст.
  • Фосфор.
  • Цинк.
  • Йод.
  • Кальцій.

Якщо в раціоні постійно будуть присутні морепродукти, то це допоможе зменшити ризик серцевих захворювань.

Також позитивний ефект від вживання морепродуктів проявляється в стабілізації тиску, поліпшення діяльності імунної системи і головного мозку. Тому тим, хто не хоче в старості страждати від слабоумства, слід ще у молодому віці почати харчуватися рибою.

Корисним елементом є йод, який забезпечує необхідним харчуванням щитовидну залозу, а це безпосереднім чином впливає на процес спалювання калорій і обмін речовин.

Багатьом фахівцям і не тільки відомо про користь жирної кислоти Омега-3. Вона є обов’язковою для організму тому, що використовується для синтезу інших речовин.

При її наявності нервові волокна зберігають чутливість, а м’язи ефективно виконують функцію скорочення. Забезпечивши організм достатньою кількістю корисних Омега-3 кислот, людини скоро помітить, як зміниться його вигляд волосся, шкіри та нігтів.

Яку рибу можна їсти при схудненні

Прихильники систем живлення, спрямованих на зниження ваги, не з чуток знають, що досягти бажаного ефекту можна в тому числі і за рахунок вживання риби, яка є кращою альтернативою м’яса.

Але риба — це дуже різноманітний продукт, і кожен сорт може принести організму різну користь. Лідером по жирності є скумбрія, яка в цьому плані навіть перевершує пісну свинину. Однак, щоб знати, яку рибу можна вживати під час дієти, представимо її у вигляді окремих груп залежно від вмісту жиру.

За темою:  Використання XL S Medical для схуднення: опис, відгуки та ціни

Зрозуміти, наскільки жирним є той чи інший морепродукт, можна за кольором м’яса. Зазвичай пісні сорти риби мають світле забарвлення. Якщо перед вами рибка з темним філе, то, швидше за все, вона дуже жирна і містить досить багато калорій. Наочним прикладом є оселедець, лосось і скумбрія.

Якщо звернутися до думки вчених, то, за їх словами, найбільшу користь організму може принести жирна риба, оскільки вона містить максимальну кількість поживних речовин. Однак, потрібно пам’ятати, що наша головна мета — схуднути. Тому, якщо і погодитися на вживання жирної риби, то вона повинна бути присутніми в раціоні в дуже невеликих кількостях.

Особливо варто зупинитися на нежирних сортів риби. Відсутність у них вуглеводів і зробило їх дуже популярними серед прихильників безвуглеводних дієт. Тому, якщо під час дієти харчуватися цією рибою, то можна не особливо стежити за кількістю споживаних вуглеводів.

У складі нежирної риби досить мало жиру — за цим показником її перевершує навіть найбільш пісне м’ясо. Будь сорт нежирний риби забезпечить ваш організм однаковою кількістю білка, при цьому ви зменшите кількість надходять калорій. Так, ви зможете обмежити споживання вуглеводів і в той же час у вас не буде відчуття надмірного виснаження.

Риба є популярним продуктом ще й тому, що вона показана всім людям. Тому готувати з неї різноманітні страви можна хоч кожен день. Зазвичай корисний ефект від її вживання проявляється, якщо в день з’їдати 100 грамів риби.

Однак, якщо риба не відноситься до числа ваших улюблених продуктів, то хоча б зрідка змушуйте себе влаштовувати «рибні дні». Напевно ви будете раді скуштувати після одноманітних продуктів тарілку юшки або ароматний запечений шматочок.

Яку рибу краще готувати для дієти і як

Настав час поговорити про рибні рецепти для дієти. Тут також є свої хитрощі. Але, головне, на що слід звернути увагу — корисність конкретного сорту рибки.

Не менш важливо і те, як вплине цей продукт на ваш організм, якщо ви страждаєте, скажімо, гастритом або діабет.

Самими популярними сортами риби, які рекомендується вживати під час дієти, є:

  • тунець;
  • камбала;
  • пікша;
  • минтай;
  • тріска;
  • креветки і краби.

Приготування на воді або на пару

Якщо ви хочете, щоб при вживанні рибки ваш організм отримував як можна менше калорій, готуйте її у воді або на пару. Краще всього вибрати останній варіант, оскільки приготовлена на пару риба не тільки дуже смачна, але й корисна.

За темою:  Корисні властивості крупи полба: користь і шкода, що це таке, і як її готувати

Після такої термообробки м’ясо виходить соковитим і ніжним. Підготовлені до варінні шматочки риби слід полити соком лимона і покласти гілочку і зелені. Також не завадить посипати рибу ароматними приправ, після чого її необхідно загорнути у фольгу. Через півгодини страва готова.

Тим, хто дотримується дієти, може скуштувати тарілку юшки без картоплі. Цю страву можна їсти без обмежень, адже воно ніяк не вплине на розмір вашої талії. Зварити бульйон можна і з щуки, який виходить дуже смачним. Ця страва є не тільки дуже ароматним, але і малокалорійним.

Бажано при приготуванні відмовитися від використання соусів, так як вони призводять до посилення апетиту. Якщо ви не терпите запаху риби, то дайте їй постояти протягом 30 хвилин в молоці. Після цього вона буде пахнути набагато краще.

Часто люди, які вирішили включити його в свій раціон, засмучуються через те, що риба при варінні розвалюється. Якщо ви хочете харчуватися рибкою, яка після варіння буде залишатися цілою, зверніть увагу на тріску.

На відміну від інших сортів її філе більш жорстке. Однак, можна запропонувати й інший спосіб, як зберегти рибу: для цього в момент закипання у воду потрібно капнути трохи оцту, після чого туди можна відправити рибку. Коли підійде час для витягування її з води, ви побачите, що вона зберегла свою форму.

Спосіб запікання рибки

Багато, хто намагається схуднути за допомогою дієти, змушений відмовитися від олії. Тому для них ідеальним методом обробки продуктів є запікання.

У цьому випадку рибка буде готуватися відразу з усіх сторін в духовій шафі. Причому за смаком вона набагато перевершить страви, приготовані за допомогою традиційної варіння.

Для запікання вам потрібно рукав, який можна замінити звичайною фольгою. За словами дієтологів, запечені страви більш корисні, чим ті, які були обсмажені на сковорідці. Коли рибка буде практично готова, фольгу можна прибрати.

Тоді у неї утворюється смачна скоринка, причому приготовлена без ложки олії. Але можна поступити і по-іншому: запікати рибу можна в натуральному йогурті. Він володіє таким же смаком, як і звичайна сметана, однак, є менш калорійним.

Можна їсти смажену і копчену рибу на дієті

Якщо в списку ваших хвороб значиться гастрит та інші шлункові проблеми, то риба, приготовлена на сковорідці, вам протипоказана. Тому звертайте увагу на те, яким чином ви готуєте її.

За темою:  Як схуднути з дієтою на квашеній капусті: чи можна їсти капусту на ніч при схудненні, варто її квасити

Вам доведеться забути про приготуванні риби в клярі і сухарях. У першу чергу такі страви шкідливі для людей, що страждають діабетом.

Однак, якщо вам ніяк не вдається впоратися зі своїм бажанням, то можете приготувати собі невелику порцію рибки, обсмаживши її на сковороді в невеликій кількості олії.

Але дозволяти собі подібне можна не частіше одного разу в тиждень. Після обжарювання обов’язково викладіть рибу на серветку, щоб надлишок олії міг у неї проникнути.

Якщо ви хочете схуднути, то вам відразу слід забути про такі страви. Копчена їжа є одним з небезпечних для здоров’я продуктів. Але про це часто забувають, і дарма, оскільки ці продукти містять канцерогени, які можуть призвести до розвитку раку. Найбільшої шкоди копченості наносять шлунку і печінки.

  1. В першу чергу це пов’язано з підвищеним вмістом в них солі.
  2. Також це дуже калорійні продукти, оскільки під час приготування з них виводиться всю вода.
  3. З побоюванням до копченого треба ставитися й тому, що деякі недбайливі виробники можуть використовувати для їх приготування неякісну сировину. Тому, вирішивши покуштувати ці смаколики, знайте, що ви ризикуєте отруїтися.

Сьогодні, коли все більше людей переходять на правильне харчування, їх починають цікавити корисні продукти. У їх число, без сумніву, можна включити і рибу. Причому цей продукт часто присутній на столі і тих людей, які сидять на дієтах.

Однак, і тут є свої хитрощі, оскільки не всі сорти риби однаково корисні. Обов’язково потрібно враховувати свій стан, оскільки для людей, наприклад, що страждають гастритом, деякі види риби можуть бути протипоказані.