Як виглядає солітер в рибі і можна їсти таку рибу?

Рибні страви – незамінний компонент раціону. Вони насичують організм макро-, мікроелементами, білками, амінокислотами, корисними жирними кислотами. Але використовувати для готування можна тільки здорову і свіжу (як альтернативу морожену) рибу. Чи можна вживати водних хребетних, заражених солітером, як він виглядає? Ми знайдемо правильну відповідь.

Солітер — що це

Людина може заразитися багатьма паразитами, в тому числі стрічковими черв’яками або цестодами. З безлічі їх видів для нас небезпечні 63, які діляться на кілька груп: Лентецов (Pseudophyllidea) і Ціп’яків (Cyclophyllidea). Рибний солітер, який ще називають широким лентецом, проходить кілька стадій розвитку, саме від них залежить потенційну шкоду для людини:

  • риба живиться ракоподібними, молюсками, відбувається зараження;
  • уражену личинками рибу, з’їдають птиці;
  • в їх тілі вони розвиваються і разом з екскрементами потрапляють у воду;
  • частинки фекалій заковтують ракоподібні, якими харчуються прісноводні (судак, лосось, минь, форель, плотва, вобла), і її м’язи, ікра знову уражається паразитами, які тепер можуть досягти наступної стадії розвитку – формування личинок-плероцеркоіди. Вони вже можуть заразити людину і досягти в його організмі статевої зрілості.

Солітер виглядає як плаский стрічковий черв’як, тіло якого складається з головки з присосками, шийки і члеників, всередині яких формуються яйця. Членики поступово відпадають і виводяться з кишечника разом з фекаліями, на їх місці формуються нові.

Солітер (широкий лентец) поширений практично скрізь від Америки до Далекого Сходу. Це найбільший гельмінт, який може вразити організм людини. Його довжина досягає 28 м. За добу самка може відтворити до декількох мільйонів яєць. Риба, заражена цим паразитом, виглядає непривабливо: має ущільнена роздуте черевце і спливає на поверхню води. При розтині в нутрощах виявляють довгого глиста білого кольору з плоским тілом. Паразит здавлює її внутрішні органи, в тому числі плавальний міхур, викликаючи їх атрофію, розрив.

За темою:  Підшкірний міаз: що це таке і як лікується?

Побачити його личинки можна тільки під мікроскопом. Як правило, вони локалізуються в печінці, кишечнику, а також у шарі м’язів біля спинного, анального плавців. Якщо рибалка виявив заражений примірник, потрібно повідомити власника водойми і не випускати його назад у воду. Паразити в морській рибі теж водяться, наприклад, анизакиди, рачки Реnellа, акантоцефали, контрацекуми та ін.

Небезпека солітера в рибі для людини

Уражена солітером риба може нашкодити тільки тоді, коли паразит повністю пройшов цикл свого розвитку і зможе досягти статевої зрілості в організмі людини. Широкий лентец може викликати у людини паразитарне захворювання під назвою дифілоботріоз. Його грізне ускладнення – закупорка кишечника. Часто гельмінтоз протікає безсимптомно або без яскраво виражених ознак недуги. Для діагностування хвороби хворому роблять аналіз калу, клінічний аналіз крові.

Порада: м’ясо зараженої солітером риби зовні виглядає так само, як і здорове, але воно менш поживне і значно поступається за смаком м’яса здорової.

Після вживання ураженого м’яса личинка паразита потрапляє в шлунок, кишковий тракт, потім розвивається і прикріплюється до стінок верхнього відділу тонкого кишечника. Заразитися можна, тільки з’ївши рибу, в м’язах якої будуть личинки-плероцеркоіди, які паразитують у тілі прісноводних і зможуть досягти статевої зрілості в тілі людини. Це відбувається під час вживання погано проварених, просмажених страв. Також дуже ризиковано є просолену рибу, строганину, свіжу ікру, так як личинки паразитів не будуть знищені без термічної обробки. Остаточним хазяїном паразита може стати не тільки людина, але і рибоядние тварини. Вже через місяць після зараження солітер починає виробляти яйця. Тривалість зараження може досягати десятків років.

Паразити (не тільки глисти, але й найпростіші мікроорганізми, деякі бактерії) шкодять не тільки людині, а й тваринам. Лікування токсоплазмозу у кішок починають тільки після спеціальних серологічних тестів, дослідження калу.

За темою:  Якими антибіотиками лікувати уреаплазмоз у жінок і чоловіків

Як правильно готувати рибу

Вживати можна лише добре просмажене (+55°) або проморожену (до -18°) рибу. Якщо в ній виявлено вже сформований дорослий солітер, ризик наявності в м’язах інвазійних личинок (тобто тих, які можуть викликати захворювання) залишається. Якщо буде прийнято рішення все ж приготувати і з’їсти її, необхідно ретельно промити її і дотримати всі вимоги до термічної обробки страви.

Рибу вагою до 1 кг можна заморозити не менш чим на 10 годин, більш велику – на 24 години. Іноді використовують глибоку заморозку: при -20° тримають в морозилці 3 діб, а при -8 – 10°– кілька тижнів.

Лікарі рекомендують регулярно вживати для профілактики протигельмінтні засоби, наприклад, краплі від паразитів, таблетки і здавати аналізи. Як перевіритися на глистів? Потрібно звернутися до терапевта і взяти направлення на мікроскопічне дослідження калу або крові (імуноферментним методом).

Порада: що стосується копченої риби, то краще вибирати гарячий метод обробки або запікати її на відкритому вогні.

Солітер або широкий лентец може бути небезпечним для людини, якщо приготувати страву, не дотримуючись термічних норм його обробки. Але навіть якщо рибу добре прожарити або проварити, смакові якості та енергетична цінність будуть мінімальними. Тому краще не ризикувати своїм здоров’ям і не вживати рибу, заражену солітером.

Відео