Солітер (ціп’як) в рибі

Довгий білий черв’як, схожий на стрічку – рідкісна знахідка в рибі, особливо останнім часом. Після виявлення солітера мало кому захочеться робити з такого коропа (форель, щуку) обід. Між тим, багато людей впевнені, що солітер (так називається цей глист не небезпечний для людини. А інші – дотримуються протилежної думки. Пора розібратися, що робити, виявивши солітера в рибі, і можна їсти її.

Що це за паразит?

Його наукова назва – лентец широкий. Це рід солітера, який може викликати у людей захворювання, зване дифиллоботриозом, при споживанні сирої або погано приготованої риби. Його види зустрічаються в різних регіонах Росії, в Скандинавії і Балтії, в Північній і Південній Америці, Африці, деяких азіатських країнах.

Солітер (ціп'як) в рибі » журнал здоров'я iHealth

Дорослі солітери можуть жити в організмі людей, псових, кішок, ведмедів, ластоногих і куниць, хоча точність записів для деяких видів залишається спірною.

Життєвий цикл паразита виглядає наступним чином:

  • Незрілі яйця передаються у фекаліях ссавця господаря (остаточний пункт, де розмножуються черв’яки).
  • Далі вони, скоріше всього, будуть проковтнуті відповідним прісноводним ракоподібним, який стане першим проміжним хазяїном. В його організмі одна личинкова стадія (корацидий) переростає в іншу (процеркоід).
  • Далі рачок виявляється в шлунку дрібної риби. Це другий проміжний хазяїн. Процеркоід переміщується в тіло риби, де з часом перетворюється в плероцеркоіди. Це інвазійна стадія для остаточного господаря, включаючи людину.

Як відбувається зараження?

Навряд чи хтось зважиться є недовареного піскаря, тому ця риба не вважається важливим джерелом інфекції. Але дрібний проміжний господар може стати їжею для більш великого хижака. Форель, йорж, окунь, щука – ось відповідь на питання, в якій рибі живе солітер.

На цьому етапі плероцеркоіди проникає в плоть нового великого господаря. Ссавці можуть заразитися, з’ївши цю рибу в сирому або погано приготованому вигляді. В їх організмі протікає розвиток личинки в незрілу особина, а потім у дорослого солітера, який оселиться в тонкому кишечнику.

За темою:  Шляхи зараження опісторхозу

Солітер (ціп'як) в рибі » журнал здоров'я iHealth 1

Там хробак кріпиться до слизової оболонці за допомогою двох двосторонніх канавок (ботрии) на голівці. Якщо вас цікавить, як виглядає солітер в рибі, то уявіть собі довгу білу тонку стрічку. Дорослі особини можуть досягати довжини понад 10 м. Один або кілька сегментів регулярно відокремлюються від основного тіла черв’яка і виділяють незрілі яйця в прісну воду. Цикл починається заново. У добу один ціп’як може відкласти до мільйона яєць, які виходять з каловими масами.

Інкубаційний період в організмі людини зазвичай становить 4-6 тижнів. Після цього яйця починають з’являтися в кале. Термін може варіюватися від 2 тижнів до 24 місяців, а сам солітер може прожити 20 років.

Інфекція

Прояви дифиллоботриоза зазвичай незначні. Приблизно чотири з п’яти випадків протікають безсимптомно. Можуть пройти довгі роки, поки інфекція не проявить себе або випадково не виявиться. У меншості випадків можуть виникнути такі симптоми:

     

  • пронос;
  • біль у животі;
  •  

  • блювання;
  • втрата ваги;
  •  

  • втома;
  •  

  • запор;
  • загальне нездужання.

Солітер (ціп'як) в рибі » журнал здоров'я iHealth 2

Іноді дифілоботріоз призводить до важкого дефіциту вітаміну B12 і мегалобластної анемії, неотличимой від злоякісної анемії. Вона в свою чергу може призвести до тонких демиелинизационним неврологічних симптомів (підгостра комбінована дегенерація спинного мозку).

Говорячи про те, чи небезпечний дифілоботріоз, варто відзначити, що повинно пройти багато років, щоб інфекція виснажила організм людини настільки, щоб з’явилися ці ускладнення.

Діагноз зазвичай ставиться шляхом виявлення сегментів або яєць солітера в кале. Ці прості методи дають можливість в клінічних умовах визначити природу інфекції на рівні роду, а цього зазвичай достатньо. Тим не менш, коли потрібно визначити вид паразита (в епідеміологічних дослідженнях), ефективно застосовується поліморфізм довжин рестрикційних фрагментів. Для визначення використовуються зразки очищених яєць або зразки фекалій.

За темою:  Види і будова нематод (круглих черв'яків)

Ще один цікавий діагностичний інструмент і навіть засіб лікування – це контрастне речовина гастрографин. Його вводять в дванадцятипалу кишку, що дозволяє одночасно візуалізувати паразита, а також викликати від’єднання і проходження цілого хробака.

Годиться риба з солітером в їжу?

Навряд чи хто зважиться на це, виявивши хробака самостійно, наприклад, при обробленні. Рибний солітер дійсно неприємно. І почуття бридливості, швидше за все, переважить бажання поласувати таким делікатесом. Знахідка може виявитися на кухонному столі при купівлі необробленої свіжої риби. Але заразитися можна і при вживанні в’ялених і копчених продуктів з неї. Дорослий солітер не переживе обробку, а ось личинки залишаться в м’ясі.

Солітер (ціп'як) в рибі » журнал здоров'я iHealth 3

Таким чином, вони можуть опинитися в організмі любителів солоних, копчених та в’ялених делікатесів, а також настільки модних суші.

Досвідчені рибалки легко визначають рибу з солітером – вона плаває біля самої поверхні. Це пов’язано з тим, що розрослися черв’яки здавлюють її внутрішні органи. Функція плавального міхура порушується, і риба не може опуститися на дно. Ті, хто вирушив на риболовлю «для себе», чіпати легку здобич не стануть. А ось ловці, які займаються подальшим продажем, часто виявляються не настільки принциповими. У підсумку солитерную рибу можна придбати на ринку, навіть не здогадуючись про його «начинці».

Чи становить він небезпеку? Більшість фахівців рекомендують ставити таку рибу, як і будь-яку іншу, ретельній термічній обробці. Бажано перед приготуванням потримати тушку в соляному розчині близько години. Після цього їсти таку рибку можна.

Насправді уникнути небезпеки досить складно. Ризику зараження піддаються всі, хто вживають прісноводну рибу. Можливо, хробака в ній не виявиться, а ось його личинок ви точно не побачите. Тому головне засіб захисту – це тривала (не менше 30 хвилин) термічна обробка риби. Не слід робити порційні шматки занадто великими, щоб не залишити непроварених або непросмажених частин. Після оброблення ретельно вимийте всі поверхні. Ножі та інші предмети, якими користувалися при цьому, обдайте окропом.

За темою:  Метагонимоз дуже небезпечний! Симптоми і лікування

Немає потреби відмовлятися від вживання риби і делікатесів через страх заразитися солітером. Але розумні заходи не завадять. Це і ретельне приготування рибних страв, дотримання правил гігієни. Крім того, варто проходити регулярне обстеження і консультуватися з лікарем щодо питання профілактики за допомогою спеціальних препаратів.