У якій рибі є опісторхоз?

Опісторхоз – важка глистяна інвазія, що вражає підшлункову залозу, печінку та жовчні протоки людини. Зараження відбувається при вживанні сирої, малосоленой і не пройшли належної термічної обробки річкової риби. Це захворювання особливо поширене в районах, де розвинене рибальство. До них відносяться басейни річок Обі, Іртиша, Олени, Волги, Ками та інших, а також їх приток. У них водиться велика різноманітність риб, серед яких часто зустрічається пелядь. Вона користується великою популярністю у населення. Тому, щоб не заразитися треба знати — пелядь риба описторхозная чи ні? Це дуже важливо для здоров’я людини.

Як виглядає опісторхоз

Збудник захворювання – описторхис або котяча двуустка. Належить до трематодам (плоским черв’якам) і класу сосальщиков. У нього плоске, видовжене тіло, забезпечене двома присосками. Довжина паразита – 8-14 мм, ширина – 1-3,5 мм.

У якій рибі є опісторхоз? » журнал здоров'я iHealth

До стінок жовчних протоків печінки опісторхіси кріпляться черевної і ротової присосками, за допомогою яких вони утримується на них і всмоктують поживні речовини.

Опісторхіси – гермафродити. Кожна особина має дві пари статевих органів. Розмножується глист за допомогою яєць, які він здатний виробляти щоденно в кількості до 1000 штук.

Яка риба заражена опісторхозу

Зараження глистової інвазією людини неможливо без проміжних господарів, які водяться в прісних водоймах. Молюски, захоплюючи яйця паразита, впроваджуються в тіла риб, які потім хворіють і можуть заразити людину.

Від якої риби можна заразитися опісторхозу? Раніше вважалося, що гельмінтоз передається найчастіше через представників сімейства коропових, але наука спростувала це оману. Діагностувати захворювання стали навіть у людей, що вживають в їжу хижі порід риби. У них також були виявлені личинки глиста. От не зовсім повний список річкових і озерних риб, у яких можуть бути присутніми опісторхіси:

  • Сімейство коропових – сазан, лящ, верховка, короп, плітка, карась.
  • Родина окуневих – губан, йорж, зубатка, окунь.
  • Родина осетрових – шип, стерлядь, осетер.
  • Сімейство лососевих – карельська форель, муксун, харіус, нельма, омуль, пелядь (сирок), білорибиця.

У якій рибі є опісторхоз? » журнал здоров'я iHealth 1

Муксун

Дуже цінний вид промислових сігов, постійно вживається жителями півночі в сирому вигляді. Муксун заражається описторхисами при запливании в річки. Цей хижак харчується дрібними особами, разом з якими вживає і личинки опісторхісов. Визначити на око, чи є в муксуне глисти, неможливо, тому рибу потрібно піддавати ретельній тепловій обробці.

За темою:  6 видів мазей від демодекозу: показання та протипоказання

Нельма і щука

Перша пожирає молодих особин коропових і окуневих сімейств. Також любить ряпушка і корюшка. Ця обставина підтверджує те, що можливість зараження нельми існує. Наявність у ній глистової інвазії виявляється тільки після складних досліджень, тому потрібно підстрахуватися (правильно обробити її перед вживанням.

Багатьох цікавить: чи є в щуці опісторхоз? Так як вона мешкає в тих же водоймах і живиться інфікованими мальками, зараження відбувається і в неї. При попаданні в організм щуки личинок, опісторхозу заражається і її ікра.

Пелядь

Це дуже популярна риба, яка водиться в річках і озерах півночі Росії. Корінні жителі, які з дитинства харчуються дарами водойм, звикли їсти її в сирому і малосольном вигляді, що в рази збільшує шанс захворіти. Багато хто навіть не знають, пелядь риба описторхозная чи ні. З останніх досліджень лікарів відомо, що вона може заражатися глистової інвазією, так як живиться дрібними рачками, молюсками і невеликими рибками, в яких знаходяться яйця паразитів.

У якій рибі є опісторхоз? » журнал здоров'я iHealth 2

Сирок, водящийся у забруднених водоймах і не пройшов санітарний контроль після вилову, є стовідсотковим носієм опісторхозу.

Стерлядь

Більшість бувалих рибалок стверджують, що від цієї риби можна заразитися. Так чи є у стерляді опісторхоз? За останніми даними, в тих районах, де водиться такий вигляд, зросла захворюваність такий глистової інвазією на 20%. Це в основному пов’язують із забрудненням водойм фекальними масами і різними нечистотами, що потрапляють у воду з сміттєвими відходами.

Можливе зараження у риб інших хижих видів.

Мешканці морів і океанів не є джерелом зараження опісторхозу. Вони живуть у солоній воді, тому не схильні до цього гельмінтозів.

Як визначити інвазію?

Щоб з’ясувати, в якій рибі є опісторхоз, треба взяти кілька зразків (примірників), поширених на конкретній території. В аналіз річкових та озерних мешканців входять наступні методи:

  1. Фізико-хімічний. Побудований на дослідженні хлориду амонію, що утворюється при впливі виділив при розкладанні риби аміаку і соляної кислоти. Позитивна реакція показує в яких саме особинах можна знайти паразита.
  2. Паразитологічний – дослідження під мікроскопом м’язового матеріалу та підшкірної клітковини. Присутній там гельмінтоз, визначається при знаходженні в них мегацеркарий опісторхозу.
  3. Органолептичний. Таким способом користуються тільки при сильному сильному інвазуванні. В такому разі стають помітними відхилення в рості і розвитку, зменшення ваги, розростання навколо личинок сполучної тканини.
  4. Санітарно-мікробіологічний. Дозволяє дізнатися, чи є опісторхоз в риб’ячому тілі шляхом нанесення на її м’язи розведеною розоловой кислоти. Тканини повинні забарвитися в рожеву колірну гаму, а личинки паразита залишаться незабарвленими.
За темою:  Черв'яки Скребни: види, будова, життєвий цикл, симптоми зараження

У якій рибі є опісторхоз? » журнал здоров'я iHealth 3

Обробка риби

Щоб не позбавляти себе задоволення від риболовлі і поїдання цінного і смачного продукту, багатого вітамінами, потрібно не тільки володіти знаннями про те, чи є опісторхоз у рибі та в який саме. Треба точно знати, як не захворіти глистової інвазією.

Для цього необхідно кількість спійманої або купленої риби піддати ретельній обробці. Личинки глистів стійкі до високих і низьких температур. Вони можуть зберігати життєздатність досить довгий час. Вбивати їх можна кількома способами:

     

  • заморожуванням;
  •  

  • засолкою;
  • термічною обробкою.

Як правильно здійснити всі ці процеси?

Заморожування

Незважаючи на те, що личинки паразита не бояться низьких температур, є ефективні способи заморожування. Щоб не заражатися описторхисами, потрібно тримати свіжу рибу в холодильнику не менше двох-трьох тижнів, при температурі не вище -9–12°С.

У якій рибі є опісторхоз? » журнал здоров'я iHealth 4

Якщо знизити її до 28–32°С, тривалість заморожування можна значно скоротити (до трьох діб). Зберігати рибу в холодильнику потрібно, дотримуючись санітарні норми, тобто окремо від м’яса та інших продуктів. Щоб повністю позбутися паразита, її необхідно правильно готувати.

Засолювання

Цей процес вважається найпоширенішим в обробці річкових і озерних мешканців. Щоб правильно посолити рибу, краще обробити її на невеликі шматочки. Грамотна засолювання проводиться досить просто. Потрібно тільки укладати шарами шматочки і пересипати їх рясно сіллю.

Дуже важливе питання в цьому процесі: скільки часу потрібно солити рибу, щоб убити опісторхоз? Це залежить від ваги оброблюваної тушки. Личинки при засолюванні можуть виживати приблизно три тижні, але це залежить від виду риби. Наприклад, у пеляди вони можуть проявляти ознаки життєдіяльності протягом 18 днів. У багатьох великих особин, з довжиною 25 см і більше, знезараження триває протягом 35-40 днів.

При недотриманні технології обробки, опісторхоз як у солоної, так і у в’яленій рибі не знищується. Тому стежити за правильністю її здійснення потрібно особливо ретельно.

Термічна обробка

Їсти відварену або обсмажену рибу також не безпечно. Особливо, якщо вона приготована досить великими шматками. Щоб не захворіти, необхідно готувати рибу порціонними шматочками вагою не більше 150 грамів. При варінні їх потрібно кип’ятити не менше 20-25 хвилин.

За темою:  Вроджена форма токсоплазмозу

У якій рибі є опісторхоз? » журнал здоров'я iHealth 5

Смажити мешканців річок і озер необхідно у великому обсязі масла, при температурі +120°С, не менше 15 хвилин з різних сторін. Після того, як всі шматки підсмажаться, їх потрібно скласти в сковороду, підлити трохи води і потримати їх під кришкою протягом 5 хвилин. При такій обробці риба стає абсолютно безпечною і більш соковитою.

Хороший результат буває при гасінні. Термічну обробку можна проводити протягом декількох годин, поки не розм’якнуть кістки. Так самостійно роблять консерви з додаванням перцю, лаврового листа і соняшникової олії. Дуже смачно вони виходять з омуля, пеляди, муксуна. При такій обробці гине 100 % личинок.

Хороша альтернатива гасіння – гаряче копчення. За його допомогою можна також ефективно позбавлятися від личинок.

Запобіжні заходи

Будучи жителями північних районів, люди звикли вживати в їжу строганину (тонко нарізану сиру рибу заморожену). Її є категорично заборонено, так як ризик захворюваності зростає в багато разів. Це дуже небезпечно, адже хворий може відчувати неприємні симптоми протягом багатьох років і навіть не здогадуватися, що у нього опісторхоз.

Ще один вірний шлях отримати глистові інвазії – обробні ножі та дошки. Ці засоби потрібно використовувати окремо і виключно для риби. Їх потрібно добре мити і обдавати окропом.

Щоб не заразитися, треба готувати рибні страви для себе і своєї сім’ї, а також для домашніх тварин згідно з нормами.

Дотримуючись обережність, і знаючи в яких риб є опісторхоз, ви зможете сміливо харчуватися дарами наших річок і озер. Це потрібно робити регулярно, так як вони дуже багаті корисними речовинами, так необхідними людині.