Як в рибі вбити опісторхоз: профілактика як готувати рибу, скільки солити треба, при якій температурі

Напередодні новорічних свят до святкового столу жителі Росії активно скуповують рибу типу родини коропових. Але не всі з них припускають, яку небезпеку становлять ті річкові водні хребетні тварини, які не оброблені належним чином.

Мова йде про недостатній термічній обробці малосольних і невяленних риб. Ця недоробка виробників може викликати опісторхоз, тобто глистові інвазії.

Як передається опісторхоз

Коли згадується опісторхоз, профілактика захворювання аж ніяк не включає заборону на споживання рибопродуктів. Навпаки, риба вважається здоровою їжею, яка показана до вживання і дітям, і дорослим всіх віків. Просто потрібно вміти розрізняти уражену рибу від здорової і чітко знати, як передається опісторхоз.

Опісторхоз передається не лише при поїданні морепродуктів, але і через кал заражених м’ясоїдних тварин або інфікованої людини.

Ці продукти життєдіяльності насичені яйцями черв’яків, і при недотриманні простих гігієнічних правил, облаштування туалетів можуть потрапити у відкриті водойми.
У прісній воді глисти знаходять «притулок» в тілі молюсків. Потім, по закінченні двох тижнів, вони пускаються в «вільне плавання». Ось тут їх і пожирає риба, яка є джерелом розповсюдження хвороби.

Спосіб зараженняФекально-оральний
ЗбудникКотяча двуустка (описторхис печінковий сосальщик)
Джерело розповсюдженняРиба сімейства коропових, що мешкають в Обі, Єнісей і ін річках

Ще один спосіб зараження – через вихованця, який обожнює сиру рибу. В даному випадку недостатньо знати, як вбити опісторхоз. Адже милуватись, обніматися з такою кішкою, собакою і котом небезпечно! Яйця глист можуть потрапити в організм людини через руки, брудні нігті. В даному випадку в зоні ризику перебувають діти.

Глисти живуть у всіх риб, у тому числі сімейства лососевих і щуку. Але збудників опісторхозу воліють прісноводних риб сімейства коропових. У зоні ризику – рибалки-любителі, які обожнюють ловити і готувати їжу на відкритому повітрі». Недосмажені продукти, недокопченние вироби стають причиною інфікування.

За темою:  Анкілостомоз: симптоми, лікування та профілактика у людини

Місце розповсюдження або вогнища хвороби – райони Сибіру і Придністров’я. За статистикою, в цій місцевості хворіє опісторхозу кожен четвертий корінний житель. Інфекція протікає у млявій формі, без ускладнень: тому так важко розпізнати її. Тільки у жителів Північного Кавказу можна діагностувати гостру ступінь опісторхозу з температурою та іншими ознаками.

Російським гурманам потрібно бути в курсі того, що спалах захворюваності опісторхозу знаходиться в Сибіру та в районі Придністров’я. Тут особливо поширений хронічний процес захворювання, яке може протікати непомітно для пацієнта.

У деяких заражених людей глист виживає навіть протягом 40 років. Тому потрібно приділяти увагу діагностичним обстеженням всіх членів сім’ї, навіть за відсутності характерних ознак хвороби.

Як знешкодити хвору особина

Перш чим зрозуміти, як в рибі вбити опісторхоз, необхідно навчитися відрізняти здорову рибу від імовірно хворий особини. Насамперед – спеціаліст зобов’язаний визначити її сорт. Від хижої і сигової особини не можна заразитися опісторхозу, а ось язь, єлень і тарань – найнебезпечніші «страви».

Також в довгому списку сімейства коропових містяться наступні найменування:

  • короп;
  • сорожка;
  • язь;
  • лин;
  • лящ;
  • силявка;
  • шереспер;
  • синець;
  • кусачка.

При приготуванні смачної їжі цих відо

Як в рибі вбити опісторхоз: профілактика як готувати рибу, скільки солити треба, при якій температурі » журнал здоров'я iHealth

слід чітко дотримуватися інструкцій. Дані правила приготування допоможуть уникнути зараження і знищити яйця, личинки, які можуть бути присутніми в м’язових тканинах водних створінь.

Для цього необхідно вплив гарячими, холодними температурами або сильно посолити морепродукт. Загальні принципи роботи на кухні, в харчовому цеху виглядають наступним чином, описаним нижче.

Високі температури

Якщо зрозуміти, при якій температурі гине опісторхоз, то можна приготувати здорову їжу. Фахівці-кухаря, лікаря-інфекціоністи стверджують, що личинки повністю гинуть тільки при максимальній температурі нагрітої води – 100 градусів.

Час впливу не повинно бути менше, чим 15 хвилин.

Заморожування

Заморожування може допомогти, щоб «врятуватися» від глистів. При цьому сама «зручна» температура – мінус 40 градусів Цельсія. З одним дослідженням, метацеркариипри таких умовах гинуть за 7 годин, за іншим – за 3 години. Напевно, краще вибрати максимальну точку відліку.

За темою:  Як позбутися від глистів за допомогою перекису за Неумивакину?

Розрахунок тривалості заморозки на 1 кілограм продукту:

Температура морозильної камериТривалість заморожування
мінус 8-1030 днів
мінус 281.5 доби
мінус 3514 годин
мінус 407 годин

Приготування на вогні або в духовці

Рибу, що перебуває у зоні ризику, рекомендується розділити на невеликі порції. Щоб повністю позбавитися від паразитів маніпуляції проводяться в закритому сковороді. Час смаження – не менше 20 хвилин.

Риба, приготована способом гарячого копчення, вважається абсолютно безпечним продуктом. Навпаки, холодне копчення вимагає додаткової заморозки і засолювання.

Засолення

Скільки треба солити рибу, щоб вбити паразитів? Соління коропових займає кілька днів.

Як в рибі вбити опісторхоз: профілактика як готувати рибу, скільки солити треба, при якій температурі » журнал здоров'я iHealth 1

Процедура складається з декількох етапів:

  1. Підготувати сіль із розрахунку 1:5;
  2. Перед солінням витримати рипродукт на морозі при температурах від мінус 28 до 35 градусів Цельсія.
  3. Сіль наноситься на водне тварина у кілька шарів.
  4. Знезараження риби відбувається на 2 тиждень після початку засолювання.

Риба сімейства коропових, яку планують валяти, також підлягає ретельній обробці. Щоб не захворіти глистової інвазією, її солять протягом двох-трьох тижнів. Після цього можна переходити до самого процесу. В’яленої та готової до вживання вона стає рівно через 3 тижні.

Увага! Коли засолюванні підлягає велика рибка то питання, скільки солити рибу, щоб убити опісторхоз, вирішується інакше. Дотримуючись санітарних правил, при довжині тіла менше 25 см розсіл залишають на 21 день. Риби величезних розмірів (понад 25 см) засоливаются протягом 40 днів.

Які паразити зустрічаються в рибі

Як в рибі вбити опісторхоз: профілактика як готувати рибу, скільки солити треба, при якій температурі » журнал здоров'я iHealth 2

Споживачі громадського харчування зобов’язані знати, що в рибі іноді живуть паразити. Їх місце дислокації – різні частини тіла. Ці гельмінти, а вірніше – їх яйця, при випадковому попаданні в організм людини починають активну життєдіяльність. У буквальному сенсі хробаки пожирають людей зсередини.

За темою:  Глисти від суші

Найбільш небезпечні паразити на сьогоднішній день – личинки Сибірської двуустки. Вони знаходяться під шкірою, в м’язах рибок. Їх розмір становить від 5 до 13 міліметрів. Але ту шкоду, яку вони приносять, неможливо недооцінювати. Саме ці паразити здатні спровокувати гепатит, жовтяницю і цироз печінки.

Запобіжні заходи

Щоб зрозуміти, як знищити опісторхоз в рибі, потрібно дотримуватися санітарно-гігієнічні норми:

  • Не можна пробувати сиру особина на смак або пригощати своїх гостей сирим фаршем.
  • Для оброблення морепродуктів повинна бути в домі індивідуальна дошка.
  • Відразу після закінчення робіт вся посуд обдается окропом і обробляється антисептичними миючими засобами.

Як в рибі вбити опісторхоз: профілактика як готувати рибу, скільки солити треба, при якій температурі » журнал здоров'я iHealth 3

Особливу увагу слід приділити чистоті і дезінфекції рук.

Очищуючий розчин намиливается двічі. Адже відомі ситуації, коли матері через брудні руки заносили інфекцію немовлятам. Природно, маленька дитина ще не отримував прикорм у вигляді риби.

Технологію обробки слід дотримуватися і при готуванні корми для улюблених тварин.

Вихованці не повинні стати носіями опісторхозу. В іншому випадку, через їх кал, можуть заразитися всі члени сім’ї. І це вже буде справжньою катастрофою!

Коли звучить страшний діагноз опісторхоз, як готувати рибу згадувати вже не має сенсу. Бережіть здоров’я і вчасно звертайтеся до лікаря за діагностикою хвороби.