Червоний рис Рубін (приготування): скільки варити і як готувати різні страви

Рис – унікальний злаковий продукт, який є основним для більшості родин у світі. Люблять його і слов’янські народи. До недавнього часу ми знали тільки про білому круглозерном і длиннозерном сортах, а сьогодні в магазинах виставлені інші різновиди.

Останнім часом особливо популярним став червоний рис. Сорт «Рубін» вважається корисним продуктів у всіх відносинах. Його часто використовують люди, які дотримуються здорового харчування. Однак не кожен зможе відразу приготувати його так, щоб він вийшов смачним і соковитим.

Користь червоного рису

Серед усіх сортів цього злаку червоний вважають найбільш корисним, оскільки його не шліфують. Завдяки цьому в ньому є багато клітковини, мінералів, вітамінів і амінокислот. Отрубная оболонка зберігає форму зерна в процесі теплової обробки і дає йому ніжний горіховий аромат.

У цьому зерні міститься багато вітамінів «В», тому він допомагає зберігати здоров’я шкіри, нігтів і волосся. Крім цього, рис збагачений калієм, йодом, міддю, фосфором, залізом і кальцієм. Присутність магнію надає допомогу в боротьбі з астмою і мігренню, тонізує м’язи і знижує ризики серцевих нападів. Спільно з кальцієм магнію запобігає артрити і остеопороз. Калій, що міститься в оболонці злаку, сприяє виведенню солі з суглобів, а тому страви з червоного рису корисні людям із захворюваннями суглобів.

Користь злаку також полягає в тому, що він вважається одним з найсильніших антиоксидантів. При регулярному його споживанні зменшується концентрація вільних радикалів і ймовірність появи онкології. Парациониди, що додають колір, відмінно позначаються на стані шкіри. Наявність харчових волокон покращує кишкову перистальтику, стабілізує травлення і допомагає виводити накопичені шлаки з організму.

Зерна червоного рису – дуже поживний продукт, який легко засвоюється, не завантажуючи організм. Оскільки в них є деякі амінокислоти, присутні тільки в м’ясі, вони можуть стати відповідною заміною м’ясної продукції.

За темою:  Як зварити суп на основі стеблового селери і правильно його вживати, корисність страви з цього овочу

Шкідливий червоний рис?

Конкретних відомостей про те, що цей злак шкодить організму не існує. Його відносять до безпечних продуктів, а тому дозволяється включати в раціон не тільки дорослих, але і дітей, включаючи хворих на алергію і діабет.

Єдине, що необхідно відслідковувати – калорійність (в 100 г міститься 360-400 калорій). Це небагато, але всім, хто стежить за фігурою вживати культуру великими порціями не можна.

Як варити рис?

На сьогоднішній момент цей сорт злаку вирощується в більшості країн. Наприклад, на півдні Франції вирощують короткозернистий вигляд, який стає липким після готування. Аналогічну властивість відмічено у сорту, культивирующегося в Гімалаях. Крім цього, після термообробки він трохи втрачає колір і стає рожевим. Такий сорт вважається найбільш пікантним і м’яким. Червоний рис з Таїланду відрізняється квітковим ароматом, а в Індії вирощують «Рубін», що використовується також для багатьох церемоній релігійного характеру.

Відмінною характеристикою кожного з видів вважається м’яка оболонка і солодкуватий присмак. Їх застосовують, щоб приготовляти різні оригінальні смачні страви. Крім того, злак виступає як гарнір до риби і м’яса. Приготований з овочами, він стає самостійною стравою. Багато хто задається питанням: скільки варити такий рис? Готується він трохи довше білого рису, причому він практично ніколи не перетравлюється за необробленої оболонки.

Щоб приготувати склянку червоного рису потрібно 2,5 склянки окропу.

З урахуванням того, що цей злак не шліфують, в ньому може бути багато сторонніх домішок, тому попередньо крупу перебирають. Зерно висипають гіркою на стіл, видаляють сміття. Перебрану крупу добре промивають під проточною водою і поміщають в каструлю (краще з товстим дном). Після того як ви заллєте рис окропом, вода повинна бути вище крупи приблизно на два пальці. Крупу солять і кладуть на вогонь, а після того, як вона закипить, знімають пінку і варять під кришкою близько 40 хвилин. У результаті рідина повинна випаруватися, а зерно розм’якнути. Готовий рис настоюється п’ять хвилин і поливається оливковою олією.

За темою:  Скільки калорій в чаї: калорійність чорного і зеленого чаю, ккал в напої з ложкою цукром і без

Рецепти з червоного рису

Червоний рис з цибулею і часником

  • 1 стакан червоного рису;
  • 2 склянки води;
  • 4 ст. л. томату;
  • 1 цибулина;
  • 7 зубців часнику;
  • пучок зеленої цибулі;
  • перець, сіль.

Крупа промивається під водою, а потім її потрібно трохи варити, заливши водою в пропорції 2:1. Він солиться, перчится і готується близько 20 хвилин для розм’якшення. Так, він буде підготовлений до змішування з іншими інгредієнтами. Поки будемо готувати крупу, дрібно шаткуємо цибулю, часник і зелений лук. Далі, в вариться рис відправляємо підготовлені овочі і томатну пасту. Після цього все тушкується ще хвилин сорок, а залишок рідини зливається. Крупа вбере в себе томат, і страва буде дуже соковитим.

Червоний рис з цукіні і кукурудзою

  • 1,5 склянки червоного рису;
  • 1 цукіні і 1 качан кукурудзи;
  • 2 зубчики часнику;
  • пучок кропу;
  • оливкова олія;
  • кедрові горіхи;
  • сік ½ лимона.

Спочатку слід варити рис. Цукіні ріжуться кільцями, перчатся і солятся, а потім на оливковій олії з обох сторін обсмажуються до рум’яної скоринки. На сухій сковорідці обсмажуються горішки протягом двох хвилин. Потім робите суміш з соку лимона, перцю, подрібненого часнику, рубаного кропу і солі. З кукурудзи зрізаються зерна і відправляються в каструлю разом з цукіні і заправкою. Така страва стане справжньою прикрасою будь-якого столу.

Червоний рис з креветками і стручкової квасолею

  • 1,5 склянки червоного рису;
  • 100 г замороженої стручкової квасолі;
  • 300 г креветок;
  • 3 зубчики часнику;
  • пучок зеленої цибулі;
  • 15 г імбирного кореня;
  • 3 ложки кунжутного масла;
  • 70 г устричного соусу;
  • перець чилі.
За темою:  Використання скакалки для схуднення: ефективність занять, вибір, як і скільки треба стрибати

Крупу слід готувати окремо, а в цей час в сковорідці розігрівається кунжутне масло. Потім в нього обсмажується суміш з подрібненого часнику і імбиру. Після цього туди відправляють квасоля, а через три хвилини крупу, креветки, перець, соус, зелена цибуля і сіль. Збільшивши вогонь, необхідно готувати страву ще хвилину.

Червоний рис з грибами

  • 1,5 склянки червоного рису;
  • по 1 цибулині і моркви;
  • 300 г печериць;
  • червоний мелений перець;
  • пучок базиліка;
  • вершкового масла.

Відваріть крупу. Гриби подрібнюють на пластинки. Овочі нарізають кубиками і обсмажують на топленому маслі. Далі, туди відправляють гриби і, постійно помішуючи, доводять до формування рум’яної скоринки. До кінця приготування гриби солять і перчать. Суміш відправляється до готової крупі разом з різаним базиліком і ретельно перемішується.

Смачні факти про червону крупі

  1. Готова крупа буде особливо смачною, якщо її скропити соком, отриманим з лимона або лайма безпосередньо перед подачею на стіл.
  2. Під час приготування страви крупа залишиться розсипчастою.
  3. М’яка оболонка надає страві аромат житнього хліба.
  4. Волокна червоної крупи виводять холестерин з організму, допомагають знижувати вагу.
  5. Попередньо замочити крупу перед варінням, скоротиться час готування і вона посвітлішає.