Соняшникову олію і його калорійність: кількість калорій в 100 грамах рослинного масла

Шанувальники дієтичного харчування добре знають, що найкорисніша — це рослинна їжа. До числа таких продуктів відноситься рослинне масло, хоча його калорійність не можна назвати низькою. В чому особливості цього продукту і його користь? Скільки калорій міститься в 1 столовій ложці соняшникової олії?

Олія соняшникова і його властивості

Всім відомо, що в середземноморської кухні страви готуються на основі оливкової олії. У нас прийнято використовувати в кулінарії частіше масло соняшнику. В ньому калорій трохи більше чим в оливковій. Різниця становить всього 15 калорій, але за змістом вітаміну Е соняшникова олія набагато ціннішою. Незважаючи на високий показник калорійності, продукт з соняшнику приносить користь організму, благотворно на нього впливає.

У давнину його називали продуктом здоров’я і довголіття. Вважалося, що при його вживанні можна надовго зберегти привабливість і молодість. Найбільш корисним є нерафіновану соняшникову олію, оскільки в ній повністю зберігаються всі корисні властивості. В його склад входять:

  • вітаміни А, D, F, E;
  • ненасичені жирні кислоти;
  • дубильні речовини;
  • фітин;
  • лецитин;
  • інулін;
  • мінерали.

Загальний відсоток вмісту жиру в продукті з насіння соняшнику становить 99,9%, але такий показник не заважає вживати його більше, чим вершкове.

Користь і застосування

При термообробці багато корисні речовини і вітаміни руйнуються. Краще вживати його в рафінованому вигляді, причому з осадом, в ньому більше користі і цілющих властивостей.

Ненасичені жирні кислоти дуже корисні для організму. Вони беруть активну участь в утворенні оболонок нервових волокон і клітинних мембран. Також з їх допомогою з організму виводиться холестерин, що позитивно позначається на стан стінок кровоносних судин. Нерафінований продукт може використовуватися як засіб проти атеросклерозу і захворювань серцево-судинної системи.

За темою:  Ефективна японська дієта на 14 днів: меню та відгуки, фото схудлих

У народній медицині це корисна речовина вже давно застосовується з лікувальною метою в лікуванні:

  • тромбофлебіту;
  • при зубному болі;
  • хронічних проблем органів травлення;
  • легенів;
  • печінки.

Широке застосування вона знаходить в косметології. Його використовують в аромотерапії, в косметичних процедурах, а також з них готують банні настоянки.

В кулінарії вона використовується найчастіше, з них готують смажені і гарячі страви, салати. В процесі приготування на нерафінованій продукті утворюються токсичні сполуки, Це дуже шкідливо для здоров’я, тому краще в такому вигляді на ньому не смажити продукти.

Калорійність продукту в 100 грамах та в 1 столовій ложці

Склад і калорійність олії соняшника буде залежати від сорту насіння, а також від способу переробки насіння. Воно є найбільш доступним для більшості нашого населення, тому найчастіше використовується в кулінарії.

У 100 грамах цього корисного речовини міститься 899 ккал, з них:

  • білків — 0 гр;
  • жирів — 99,9 гр;
  • вуглеводів — 0 гр.

Судячи з показників, 99,9 % складають жири, але це не дає приводу для побоювань тим, хто переживає за свою фігуру. Дієтологи вважають, що в добу можна без побоювань приймати 2-3 столових ложки рослинного масла. Норма укладається в добове вживання здорових жирів. Основну частку рослинних видів повинні складати рафіновані продукти.

У такому вигляді продукт з насіння соняшника є найбільш корисним. У ньому зберігаються всі вітаміни та інші корисні речовини для організму. Він відрізняється яскраво вираженим ароматом, темним кольором і наявністю невеликого осаду. Олія підходить для заправки салатів, але для термічної обробки не годиться.

За темою:  Схуднення за 90 днів, меню роздільної дієти, для збалансованого харчування

На етикетках продукції з магазинів майже завжди вказується його калорійність з розрахунку на 100 грамів. Якщо дивитися на калорійність масла лляного, кунжутного, кукурудзяного і соняшникової, то показник калорійності у них однаковий. З рослинних видів найменшою калорійністю відрізняється оливкова олія холодного віджиму. У 100 грамах цього продукту з оливок калорійність 894 ккал.

В 1 столовій ложці соняшникової олії, ємністю 18-20 мл, показник калорійності 108-153 одиниць. Підраховано, що в 1 грамі продукту з насіння соняшнику 8,99 ккал. Цей показник дозволяє легко підрахувати кількість калорій в 1 столовій ложці, оскільки по ємності вони можуть відрізнятися.

Способи отримання продукту і його вибір

Масло соняшнику навчилися виробляти вже давно. Його можуть отримувати двома способами:

  • пресування зводиться до механічного віджиму, який буває гарячим і холодним;
  • екстракція більш економічний спосіб отримання, оскільки дозволяє отримати максимальну кількість готового продукту. Готове корисна речовина видаляється з допомогою органічних розчинників.

Продукт, отриманий способом пресування холодного віджиму, володіє приємним ароматом. Він вважається найкориснішим, але у нього є недолік — неможливо зберігати тривалий час.

Не можна обмежувати свій раціон жиророзчинними вітамінами, що містяться в рослинній олії. Дефіцит негативно позначиться на стані здоров’я організму, волосся, шкіри, регенерації, зубів і кісток. Кількість калорій можна легко підрахувати і без шкоди і побоювань додавати продукт в їжу.