Склад і властивості капусти броколі: калорійність овоча на 100 грам, співвідношення БЖУ

Найкраще засвоюються організмом овочі, вони незамінні на нашому столі в будь-який час року. Багато видів овочів потрапило до нас з далеких країн. До їх числа відноситься брокколі — підвид цвітної капусти. Корисний і смачний овоч вже давно завоював популярність серед прихильників здорового харчування. Скільки калорій в брокколі, співвідношення БЖУ і кількість калорій в 100 грамах вареної броколі? Про це ми поговоримо далі.

Капуста брокколі

Цей дієтичний овоч потрапив до нас здалеку. Вітамінізований овоч родом з країн Середземномор’я та Південної Азії. У цих країнах брокколі протягом століть люди вживають щодня в будь-якому вигляді:

  • сиру;
  • запечену;
  • варену;
  • обсмажену.

Найбільш приємний смак має варена брокколі. Така капуста дуже приємна на смак і ситна. Вона являє собою однорічна овочева рослина. Оскільки вона підвид цвітної капусти в їжу придатні ті ж частини овоча, що і в кольоровий.

Є кілька видів брокколі. Олін являє собою качан з товстим стеблом у формі парасольки і щільно прилеглими на кінці один до одного зеленими суцвіттями. Є також спаржева брокколі, на якій розташовується безліч тонких стебел з невеличкими суцвіттями. Вирощують ще один вид фіолетовою капусти.

З такої капусти виходять смачні і корисні супи, рагу, а також додають в овочеві салати вживають в сирому вигляді. Її зазвичай подають до столу з майонезом, соусом, сметаною, з меленими сухарями, маслом.

Калорійність на 100 грам брокколі

Цей вид капусти є справжнім дієтичним продуктом. За рахунок низької калорійності і маси корисних властивостей її включають в меню більшості дієт. Від способу приготування буде залежати показник калорійності овоча. Харчова цінність свіжої брокколі становить 34 калорій на 100 грам, з них:

За темою:  Дієтичне вівсяне печиво з бананом: рецепти приготування вівсяно-бананового страви з пластівців
  • білки — 5,0 гр;
  • жири — 0,4 гр;
  • вуглеводи — 5,2 гр.

Такі низькі показники калорійності сирого овоча не завдадуть шкоди фігурі, а тільки будуть сприяти схудненню і оздоровлення всього організму.

Найчастіше брокколі вживати у вареному вигляді, тому відразу виникає питання, скільки калорій в відвареної капусти? Калорійність вареної брокколі ще нижче, всього 28 одиниць, з них:

  • білки — 3,0 гр;
  • жири — 0,4 гр;
  • вуглеводи — 5,2 гр.

При такій низькій калорійності овоч містить велику кількість рослинного білка і жирів. Співвідношення БЖУ по вазі буде мати наступний вигляд:

  • білки — 40,6%;
  • жири — 18,5%;
  • вуглеводи — 40,9%.

Калорійність дієтичного овочу в смаженому вигляді на 100 грам буде значно вище — 46 калорій. Овоч під час приготування вбирає масло і інші інгредієнти. Щоб знизити калорійність капусту можна приготувати на пару і тоді кількість калорій буде всього 27 одиниць. У 100 грамах тушкованої капусти калорій буде трохи більше — 37 одиниць.

Якщо застосовувати брокколі в дієтичних цілях, то його краще відварювати, готувати на пару або додавати в сирому вигляді, салати. Низька калорійність корисного овоча допоможе скинути зайві кілограми.

Склад і користь зеленого овочу

Брокколі дуже багата за своїм складом корисних речовин. Вона є збалансованим продуктом по поживним речовинам. У ній міститься багато клітковини, що дуже важливо при дієтичному харчуванні. Також у складі брокколі є популярні ненасичені жири Омега -3, амінокислоти важливі в очищенні організму і при схудненні. Капуста є важливим продуктом багатьох популярних дієт.

За темою:  Реально терміново схуднути за місяць на 10 кг: результати і відгуки тих, що худнуть

Капуста брокколі — відмінний постачальник життєво важливих вітамінів, мінеральних речовин:

  • А, З, ДО, РР, U;
  • залізо і натрій:
  • калій і фосфор:
  • хром і мідь;
  • марганець і бор:
  • кальцій і магній.

За вмістом вітаміну С вона перевершує цитрусові і дає навіть більше, чим потрібно організму в добу. Оскільки вона підвид цвітної капусти в ній багато таких речовин, але в кілька разів більше. В ній В два рази більше мінеральних солей і рослинного білка, чим у звичайній кольоровій капусті.

За твердженням медиків, добова норма споживання повинна становити 200 грам. Це послужить ефективним профілактичним продуктом харчування при багатьох проблемах зі здоров’ям:

  • знизить ризик захворювання раком, серця і судинної системи;
  • зміцнить імунітет і нервову систему;
  • поліпшить діяльність органів травлення;
  • принесе користь при цукровому діабеті;
  • поліпшить стан волосся і нігтів, шкіри;

Медики і дієтологи рекомендують включати брокколі в щоденний раціон з метою оздоровлення.

У капусти є протипоказання. Її небажано вживати при підвищеній кислотності шлунка та при захворюванні підшлункової залози. Якщо є бажання включити її в постійний раціон харчування краще упевнитися в відсутності протипоказань.

Якщо немає протипоказань, дієтичний продукт здатний продовжити молодість, допоможе скинути зайву вагу і зміцнити здоров’я. Корисний овоч можна готувати в різних варіантах і вносити різноманітність у меню для всієї родини без шкоди для здоров’я.