Тушкована капуста без добавок, а також з грибами, морквою і цибулею: калорійність на 100 грам

Основою багатьох дієт є капуста. При цьому найбільш різноманітним і простим способом її приготування вважається гасіння, оскільки так зберігаються дієтичні властивості і вітаміни. До тушкованої капусти калорійність мінімальна, а тому її сміливо включають в меню при схудненні. Крім того, страва сприяє поліпшенню процесу обміну і застерігає від судинних хвороб. Унікальний продукт містить у собі фолієву кислоту, кальцій, калій, глюкозу, вітаміни РР і Ст. Складу білокачанної красуні благотворно впливає на роботу нирок, серця і судин, а також стимулює синтез жовчі.

Калорійність овочу

Тушкована капуста містить в собі більше калорій, чим свіжа, крім тієї, яку гасять на воді. Точну цифру можна вивести, якщо знати рецепт приготування. Як правило, в ході створення страви додають рослинне масло, цибулю, гриби та інші продукти. Білокачанна капустка відмінно втамовує голод і не провокує важкість у шлунку. Щоб харчування було повноцінним, за порадою дієтологів не можна обмежуватися такою їжею довше тижня.

Найбільш низькокалорійним вважається пекінський сорт, а тому його часто додають до салатів, бутербродів і випічці. Стушкувати можна й інші види: кольрабі, цвітну, брокколі і брюссельську капусту.

Підрахунок калорійності тушкованої капусти

Перед приготуванням страви необхідно брати кожен компонент окремо і обчислювати, скільки в ньому кКал окремо.

Наведемо приклад, ви берете морква (150 грам). Згідно таблиці з енергетичною цінністю продуктів зрозуміло, що 100 г овоча містить 33 кілокалорії. Тоді в 150 м їх буде 49,5 (150*33/100).

За темою:  Спаржа соєва по-корейськи: калорійність в 100 гр продукту, з чого робиться її користь і шкода

Після того як з кожним інгредієнтом буде проведена аналогічна маніпуляція, можна буде побачити загальну калорійність. Щоб дізнатися вага готового страви, слід окремо зважити ємність, а в кінці приготування просто відняти її вагу. Потім загальний показник калорій ділять на вагу страви, щоб отримати показник калорій на один грам.

Важливо запам’ятати! Навіть з урахуванням того, що вода не має калорій, при підрахунку загальної ваги вона все одно враховується. Якщо один раз підрахувати калорійність звичного рецепта, потім не треба буде це робити постійно. Кому колись сидіти над підрахунками, можна скористатися загальними показниками калорійності:

  • капуста, тушкована з морквою – 40;
  • страва з грибами – 112;
  • продукт з томатною пастою або помідорами – 99;
  • тушкована капуста з картоплею і цибулею – 124;
  • капуста без інших овочів з рослинним маслом – 50;
  • продукт без будь-яких добавок – 40.

З урахуванням калорійності тушкованої капусти з овочами відзначають справжню дієтичність страви. Мінімум енергетичної цінності відзначають у страві без будь-яких добавок, включаючи масло тільки на воді, однак його смак швидко набридає.

Дозволено додавати м’ясо до тушкованої капусти?

Після вирішення питання з харчовою цінністю страв залишається уточнити, скільки буде ккал в такому блюді? По суті, жирність тушкованої капусти з м’ясом, калорійність підвищить. Проте в ході приготування необхідно, щоб у каструлі більше місця займала саме капуста.

У такому разі калорійність страви буде дорівнює:

  • 102 ккал при додаванні курячого фаршу;
  • 150-155 – якщо гасити овочі з куркою;
  • 145 ккал – якщо готувати овоч зі свининою;
  • 160 забезпечує яловичина.
За темою:  Червоний рис Рубін (приготування): скільки варити і як готувати різні страви

Приготування страви зі свининою вимагає максимального видалення жирового прошарку.

Чим корисна тушкована капуста?

Здавна вона вважалася овочем краси, а тому з нього робили маски для красивої шкіри. Вживання приготовленої білокачанної красуні не менш корисно: вона збагачена вітамінами В2 (підтримує обмін енергією і пружність шкіри) і РР (зміцнює стінку судин). Крім того, в 200 м овоча присутній аскорбінова кислота в обсязі денної норми. На перистальтику кишечника він робить позитивний вплив, а не перетравлені частки клітковини сприяють очищенню кишечника.

Дієта на основі тушкованої капусти

Дієтологи виділяють семиденний ефективну дієту, засновану на використанні даного страви. Схема живлення наступна:

  1. На сніданок – 250 г каші на молоці, чай.
  2. На другий сніданок – будь-який фрукт і 250 г зниженої жирності.
  3. Обід – 250 г тушкованої капусти, ягідний відвар.
  4. Полудень – 300 г ряжанки або низькокалорійного кефіру.
  5. Вечеря – 250г капусти, варена курка або риба, зелений несолодкий чай.

Дана дієта дозволяє скинути до трьох зайвих кілограмів без голодування і особливих обмежень.

Протипоказання

Не можна забувати, що овоч відрізняється і негативними сторонами. Вона сприяє збільшенню кислотності, а тому заборонений овоч при гастритах з підвищеною кислотністю. З такої ж причини капусту не варто включати в раціон хворим з виразкою, цукровим діабетом і порушенням функціонування нирок. Протипоказанням до вживання є вагітність. Бодибилдерам і цінителям фітнесу при наборі маси овоч необхідно обмежити, оскільки він збільшує кишкову перистальтику і знижує білкову всмоктуваність.

За темою:  Як схуднути за місяць на 10 кг: як бути, якщо хочеш швидко скинути вагу в домашніх умовах, меню