Калорійність солоної і слабосоленої оселедця, користь оселедця і протипоказання до вживання

Оселедець – досить поширений і затребуваний вид риб на планеті. Вона може досягати до півметра у довжину, а вага її може перевищувати навіть півкілограма. Мешкає на глибині до 200 метрів в південних і північних морях. Найбільш цінними вважають жирні сорти атлантичної та тихоокеанської оселедця.

Її продають у свежемороженом, копченому, солоному і маринованому вигляді. Зручні у вживанні пресерви і готове розділене філе оселедця. Найпопулярнішою є солона риба. Сіль не дозволяє розвиватися бактеріям, а всілякі прянощі роблять рибу кулінарним делікатесом.

Місцями промислу риби є Тихий і Атлантичний океани, їх північні райони. Водиться вона в Білому, Балтійському морях.

Оселедець – риба швидко псується. Після вилову її відразу на плавбазах обробляють: заморожують або солять. Перед засоленням видаляють зябра, щоб м’ясо продукту було світлого кольору і не мало гіркого присмаку.

Це продукт, який часто вживається в повсякденному раціоні. Але корисний і нешкідливий продукт тільки для здорових людей. Найбільш затребувана атлантична оселедець.

Фахівці – дієтологи радять їсти рибу жирних сортів 2-3 рази протягом тижня. Оселедець відноситься до жирних риб.

Хімічний склад

Про користь оселедця говорить її цінний склад, в якому містяться:

  1. Вітаміни групи В, РР, вітамін Д, А та омега-3 жирні кислоти.
  2. Селен і залізо.
  3. Йод, фосфор, кальцій.

Всі речовини беруть участь у метаболізмі, допомагають організму нормально функціонувати і реставрувати пошкоджені тканини.

За темою:  Оптимальний вміст білків, вуглеводів та жирів у продуктах в таблиці

Дуже корисна риба солена тихоокеанська. У ній міститься вітамін РР, хром. Скільки калорій в оселедця солоної, треба враховувати при приготуванні їжі.

Протипоказання

Кожний продукт харчування має протипоказання до вживання. Є вони і у оселедця. Від смачного продукту рекомендується відмовитися:

  • людям, які страждають гіпертензією;
  • гастритом і ентероколітом;
  • захворюваннями нирок або печінки;
  • при виразковій хворобі шлунка, а також дванадцятипалої кишки.

Недоліки продукту

До недоліків риби спеціалісти відносять:

  1. Значний вміст натрію, приводить до підвищення тиску і хвороби нирок.
  2. Продукт протипоказаний огрядним людям, оскільки здатна збуджувати апетит.
  3. Жир оселедця швидко окислюється, починає прогоркать. Це знижує якість оселедця.

При вживанні цього продукту обов’язково треба враховувати, скільки калорій в оселедця солоної або малосольною. Калорійність її безпосередньо залежить від вибору способу приготування. В одній порції продукту (100 г) міститься:

  • оселедець солона – 261 ккал;
  • маринована – 155 ккал;
  • копчена – 218 ккал;
  • смажена – 261 ккал.

Використання солоної риби в кулінарії

Ця риба – дуже смачна як самостійне блюдо. Її м’ясо використовують при приготуванні різноманітних салатів, форшмаков, фарширують овочі та яйця.

Калорійність оселедця

В стравах калорійність цієї риби різна. У 100 грамах продукту міститься:

  • оселедець в олії — 301 ккал;
  • солона — 217 ккал;
  • в сметані — 97 ккал;
  • в томатному соусі — 159 ккал;
  • свіжа — 161 ккал;
  • гарячого копчення — 215 ккал;
  • маринована — 192 ккал.
За темою:  Соняшникова халва: калорійність в 100 грамах продукту та його склад, різновиди східного ласощі

Скільки калорій в оселедця під шубою?

Оселедець під шубою – це страва улюблене багатьма господинями. Його легко готувати, воно володіє прекрасними смаковими характеристиками.

Порція салату (100 г) містить до 190 ккалорій. У ньому міститься 15 г жиру, 8 г вуглеводів і 6 г білків.

Таке поєднання жирів і білків корисно для обміну речовин, що відповідає нормам правильного харчування.

В порції оселедця з овочами міститься 20% добової норми жирів і 10% білків. Велика частина жиру припадає на майонез. При дієтичному харчуванні його замінюють більш легкими соусами.

Оселедець під шубою містить:

  • клітковину;
  • залізо;
  • магній;
  • кальцій;
  • сірку.

вітаміни РР, Е, В і велика кількість інших речовин, необхідних організму.

При індивідуальному раціоні 2000 кілокалорій порція цього страви (200 г) буде складати десяту частину всієї вживаної їжі. При підрахунку калорій це слід врахувати.

Треба враховувати і те, що просочена майонезом їжа набуває додаткову калорійність. Від майонезу можна відмовитися, замінивши його соусом з гірчиці, жовтків і йогурту.

Відмова від майонезу не тільки калорійність страви знизить, але і зменшить вміст жирів в ній.

Оселедець солона – корисна і низькокалорійна їжа. Регулярне її вживання наповнює організм мікроелементами і вітамінами. Для зниження ваги в салати з оселедцем не треба додавати картоплю і жирний соус. Можна додати яйця для збільшення кількості білка.

За темою:  Дієта маггі: відгуки та результати, меню на кожен день і рекомендації лікарів як схуднути, фото до і після

Вчені з’ясували, що оселедець здатна послабити симптоми псоріазу, поліпшити зір і активізувати роботу мозку. Міститься в оселедця риб’ячий жир знижує рівень вмісту в крові «поганого» холестерину.

Знаючи калорійність продуктів, можна точно визначити, скільки грамів риби взяти, грамотно скласти меню, щоб страви були корисними, смачними і малокалорийними.