Харчова цінність і користь креветок: калорійність варених креветок, співвідношення БЖУ

Морепродукти користуються великою популярністю. Вони не тільки смачні, але і дуже корисні. Великим попитом користуються креветки, які цілком доступні для більшості покупців і є в продажу будь-якого супермаркету. Любителі морепродуктів добре знають, що креветки є низькокалорійним продуктом, тому їх можна вживати спокійно і не бояться за зайву вагу.

Яка харчова цінність креветок і скільки в них міститься калорій?

Морський делікатес

Креветки відносяться до сімейства ракоподібних до загону десятиногих. Водяться рачки у всіх морях і океанах і навіть освоїли прісноводні простору. Існує безліч їх видів, всього налічується понад 2 000 видів креветок. Не всі види рачків придатні для вживання в їжу. В даний час проводиться селекція окремих видів з такої великої кількості з харчовою метою. Також їх навчилися розводити в штучних водоймах.

Креветки можуть мати різні розміри, від 2 до 30 см в довжину. До цього прив’язується вартість делікатесу. Самими недорогими вважаються рачки дрібних розмірів. Вживають ракоподібних в декількох видах:

  • вареними;
  • смаженими;
  • сирими.

Найчастіше креветки додають в салати, закуски, з ними роблять суші. Нестандартний і ніжний смак цього делікатесу полюбився багатьом людям на планеті. Його дієтичні і корисні властивості завоювали велику популярність серед прихильників здорового харчування. Скільки калорій в різних видах креветок і чому вони так популярні?

Харчова цінність креветок, їх калорійність

Харчова цінність і користь креветок: калорійність варених креветок, співвідношення БЖУ » журнал здоров'я iHealth Цей вид морепродуктів багатий на різноманітні корисні речовини, а також володіє низькою калорійністю. Такий показник дозволяє активно вживати їх в їжу, перебуваючи на дієті. Кількість калорій в рачках залежить від їх розміру. Вважається, що більше калорій міститься в дрібних креветках, а також у мешканців північних і далекосхідних морів. На калорійність продукту також впливає спосіб його приготування. У 100 грамах продукту міститься різна кількість калорій:

  • термічно необроблені, свіжі — 73-107 ккал;
  • відварні — 80-115 ккал;
  • смажені — 115-150 ккал;
  • запечені у соусі — 170-180 ккал;
  • приготовані в клярі — 240-250 ккал.
За темою:  Смузі для схуднення: опис приготування в блендері і рецепти овочевого коктейлю

Середня калорійність варених креветок становить 95,7 одиниці, з них:

  • білки — 21,32%;
  • жири — 1,92%;
  • вуглеводи — 0,47%.

З цих показників, видно, що ракоподібні при низькій калорійності мають високий вміст білка. Співвідношення БЖУ по вазі складає:

  • білки — 89,9%;
  • жири — 8,1%;
  • вуглеводи — 0%.

Цінність продукту полягає у високому вмісті білка і низької жирності. Порівняно з іншими продуктами морепродукт вигідно відрізняється своєю низькою калорійністю і високим вмістом білка.

Дуже популярними є тигрові і королівські креветки. У них низька калорійність, в тигрових міститься 89 калорій, а в королівських 87 калорії. І ті й інші дуже корисні. Зазвичай їх варять або смажать, готують на грилі. Щоб продукт зберіг всі свої корисні властивості його необхідно готувати протягом декількох хвилин.

Харчова цінність і користь креветок: калорійність варених креветок, співвідношення БЖУ » журнал здоров'я iHealth 1 Більшість з нас купують у супермаркетах заморожені морепродукти, що дуже зручно для швидкого приготування страв. Їх додають у перші страви, які готують салати, закуски. У деяких країнах користуються популярністю консервовані рачки. Для цього відбирають тільки спеціальний вид «коричневих». Виловлюють їх ручним способом, тому за вартістю цей вид дорожче. Консервовані ракоподібні відрізняються чудовим смаком за рахунок доданих спецій. Калорійність консервованого продукту всього 81 ккал.

Склад і корисні властивості

Вивчаючи харчову цінність креветок можна помітити, що в них практично відсутні вуглеводи і дуже мало жирів. Білки від загальної маси становлять 20%, а все інше — вода, мінерали і вітаміни. Їх загальна кількість більше 70%.

Жири, які є у складі креветок, відносяться до поліненасичених жирів Омега-3 і Омега-6. Ці жири дуже цінні для роботи організму. Допомагають у роботі серцево-судинної системи, зміцнюють клітинні оболонки, активізують мозкову роботу, сприяють протизапальній та протипухлинному дії на органи і тканини. Креветки багаті на вітаміни і мікроелементи:

  • А, Е, С, D, групи В;
  • кальцій і фосфор;
  • мідь і йод;
  • калій і кобальт;
  • залізо і магній;
  • сірка і молібден і ін

Багато хто з перерахованих елементів задовольняють добову потребу організму. Продукт в будь-якому вигляді володіє збалансованим складом корисних речовин. Хімічний склад цих ракоподібних вміщує практично всю таблицю Менделєєва Д. І..

Використання в дієтичному харчуванні

Загальне визнання цього продукту невипадково. М’ясо ракоподібних містить багато природного білка. З’їдаючи креветки можна не боятися набрати зайву вагу. Наприклад, селен і цинк міститься в них у великій кількості і допомагають прискорювати обмін речовин в організмі.

За темою:  Як приймати л - карнітин для схуднення: який левокарнітин купити, дозування l-carnitine при схудненні

Крім цього, морепродукт здатний оздоровити практично весь організм. Завдяки великому вмісту життєво важливих вітамінів і мікроелементів при регулярному вживанні креветок зміцнюють волосся і нігті, поліпшується стан шкіри. Також підвищується опірність організму до інфекційних захворювань і алергії, нормалізується ендокринна система.

Не завдаючи шкоди своєму здоров’ю, можна швидко скинути зайву вагу за допомогою креветок, використовуючи їх в якості основного джерела живлення. Для дієтичного харчування рачки підходять у вареному вигляді, а ще краще, приготовані на пару. Майже всі цінні властивості в них залишаються, а енергетична складова залишається на колишньому рівні. Бажано вживати їх в овочевому салаті. Знаючи, скільки калорій в цьому популярному морепродукте, зловживати креветками не варто, оскільки в них є холестерин Його не так багато, як в інших морепродуктах, тому добова норма вживання не повинна перевищувати 250 грам.