Як правильно приготувати щі з курки і зі свіжою капустою

Щі — це давнє і гаряче улюблене блюдо у російського народу. Воно настільки звичне для всіх, що при згадці російської кухні перше, що приходить на розум — це щі. У різних регіонах нашої неосяжної країни рецепти щей відрізняються один від одного, але основою в цій страві є капуста. Вона може бути як сежей, так і квашеної.

Прихильники здорового харчування дуже люблять щі, так як у них невисока калорійність, а корисних речовин і різних вітамінів багато. Це страва підходить тим людям, у яких велика вага і вони намагаються не поправлятися, так як щі можна їсти без побоювання у великій кількості — це допомагає схуднути, не голодуючи.

За традицією щі готують на бульйоні з яловичини, але можна використовувати і свинину або курку, а також відвар з овочів. Відрізняється таке блюдо кислуватим присмаком, який можна досягти шляхом додавання квашеної капусти. Але поки є свіжа капуста, можна відійти від традицій.

Корисні властивості щів

В щах міститься дуже багато вітамінів, і вони багаті клітковиною. Велика кількість овочів, особливо капусти, роблять щі незамінним продуктом для нормального травлення. У щей калорійність дуже низька і тому вони одночасно сприяють схудненню і поліпшенню травлення.

Варка щей на м’ясному бульйоні збільшує їх калорійність, але зате дарує організму людини всі необхідні жиророзчинні вітаміни і жири. Щі з квашеної капусти (у них калорійність теж невисока) допомагають отримати потрібну кількість вітаміну С, особливо взимку.

За темою:  Як схуднути за місяць в домашніх умовах: програми і опис варіантів схуднення

Також дуже корисні щі з кропиви, особливо травневої, або зі щавлем. Калорійність такого страви дуже низька, але зате в ньому багато вітамінів, що робить його самим кращим продуктом для схуднення.

Щі легко засвоюються організмом, вгамовують голод і в цей же час аніскільки не перевантажують організм. Тому, якщо людина хоче перебувати у здоровому, ситому і бадьорому стані, то дуже корисно регулярно їсти борщ.

Приготування щів із свіжої капусти з куркою

Інгредієнти:

  • вода — 2,5 л.;
  • курка — 500 г;
  • капуста — 300 г;
  • ріпчаста цибуля — 100 г;
  • морква — 150 г;
  • картопля — 300 г;
  • помідори або томатна паста — 60 г;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • рослинну олію (для пережарки) — 5 ст. л.;
  • сіль за смаком.

Приготування щів із свіжої капусти з куркою:

Курку промити, налити холодної води, поставити на вогонь, коли закипить, зняти піну. Варити курку на середньому вогні 30 хвилин.

Нашаткувати свіжу капусту нарізати картоплю, цибулю нашаткувати моркву.

У розігріту сковороду з олією викласти цибулю, смажити до золотистого кольору і додати моркву. Все перемішати, покласти порізані очищені помідори або томатну пасту, згасити на повільному вогні хвилин 5.

У готовий бульйон викласти картоплю і дати закипіти. Як тільки бульйон з картоплею закипить викласти нашатковану свіжу капусту, дати поваритися складу 10 хвилин.

За темою:  Обгортання харчовою плівкою в домашніх умовах: рецепти схуднення живота і відгуки

Потім додати всю пережарку — цибуля, морква, томати. Все посолити і варити 15 хвилин.

Перед закінченням варіння кулешу покласти лавровий лист. Лавровий лист можна класти в борщ тоді, коли вони готові, але тоді їм треба буде постояти ще 10 хвилин.

Калорійність щей з капусти

Рецепт щей на Русі існує вже багато століть. Готувати їх почали з тих пір, коли з Візантії (IX столітті) доставили в Росію капусту. Спочатку це було вегетаріанським стравою, готувалося воно з грибами або на овочевому відварі. Але сьогодні великою популярністю користуються щі на курячому бульйоні. Їх калорійність становить 55 ккал на 100 г продукту, а це значить, що в порційній тарілці знаходиться всього 250 ккал. Тому цю страву можна їсти спокійно, не побоюючись за свою фігуру.

Такі щи готувати нескладно, та й часу знадобиться, насправді, небагато. Найдовше вариться бульйон. А далі — все просто.

Найпростіший спосіб приготування щів на вісім порцій:

  • Курячий бульйон (2,5 літра) слід довести до кипіння, покласти в нього нарізану картоплю (3 штуки).
  • Цибуля (1 штука) дрібно порізати, моркву (1 штука) натерти на тертці.
  • Скласти цибулю і моркву в розігріту з маслом (20 мл) сковорідку і тушкувати 15 хвилин.
  • Коли все буде готово, то потрібно тушковані овочі покласти в каструлю.
  • Слідом відправити нашатковану капусту (300 грам).

Коли всі овочі в бульйоні будуть майже готові, додати натерті на тертці помідори (2 штуки). Після всього додати за смаком сіль і перець, часник (2 зубчики) і трохи зелені. Через 5 хвилин страва готова. Щі краще всього подавати до столу зі сметаною.

За темою:  Яка калорійність російського сиру твердого на 100 грам, а також голландського і сулугуні, моцарели і фети

Щі — традиційне російське блюдо, яке багато хто любить. І кожна господиня намагається готувати їх за власним рецептом. Щи зі свіжої капусти з куркою виходять не такими жирними, а бульйон — легкий і ніжний. Таке страви може приготувати навіть починаюча господиня, важливо тільки знати правильний рецепт.

За яким рецептом приготовані щі — це неважливо. Головне, слід пам’ятати, що їх потрібно їсти постійно, так як смачніше і калорійніший цієї страви — ні.