Бжу і калорійність курячого філе: яка енергетична ценость грудки на 100 грам

М’ясо є одним з ключових продуктів харчування в раціоні будь-якої людини. Воно допомагає відновити м’язові тканини і надати сили. Але при цьому воно досить жирне і має високу калорійність, тому дуже важливо підібрати для свого раціону м’ясо з низькою калорійністю, наприклад, куряче філе.

Особливості курячих грудок

Філе має відносно невелику калорійність та енергетичну цінність, це поживне м’ясо і рекомендується в якості дієтичного продукту. Що стосується енергетичної цінності, то жиру в курячому філе є не так багато на тлі великої кількості білка.

Філе курки – це найбільш цінна частина тушки птиці. У складі грудки присутня багато тваринного білка, а він, у свою чергу, багатий амінокислотами, які дуже потрібні для нормальної роботи нашого організму в цілому.

Свіже філе має рівномірний блідо-рожевий відтінок, свіжий запах і суху поверхню. Купувати його краще в охолодженому вигляді, але варто пам’ятати, що зберігати м’ясо не більше 5 днів.

Корисні складові курячого філе

Як ми вже сказали, у цій частині курячого м’яса містяться корисні амінокислоти в білку, який легко засвоюється організмом. Також грудка включає в себе наступні складові:

  • фосфор;
  • вітаміни груп Н, В, РР;
  • цинк;
  • магній;
  • кобальт (120 відсотків добової норми на 100 грам м’яса);
  • хром;
  • сірка.

Калорійність і бжу філе

Варіантів приготування курячого філе існує багато. Його можна:

  • відварювати;
  • тушкувати;
  • смажити;
  • готувати на пару;
  • смажити на грилі і т. д.

Але пам’ятайте, що калорійність готового страви залежить також і від способу приготування. Наприклад, смажена грудка буде більш калорійною, чим запечена або варена. Нижче наводимо розрахунки по калорійності грудки в залежності від готування:

  • філе сире – 110 ккал на 100 грам продукту;
  • відварне м’ясо – 135 ккал на 100 грам;
  • копчене – 204 ккал;
  • тушковане – 212 ккал;
  • запечене – 148 ккал;
  • смажене м’ясо – 248 ккал.
За темою:  Лікарські трави, що пригнічують апетит і знижують почуття голоду, чаї для схуднення

Як бачите, смажене куряче філе – найбільш калорійна, а ще воно може бути шкідливим для шлунка. Якщо ви ведете здоровий спосіб життя і хочете правильно харчуватися, курячу грудку краще не смажити.

Харчова цінність курячої грудки така:

  • жирів міститься 8,8 грам;
  • білків – 20,8 г відповідно;
  • вуглеводи відсутні.

Куряча грудка в дієтичному харчуванні

Найбільш прийнятним з дієтичної точки зору спосіб приготування курячої грудки є її варка. Варто сказати, що невисока калорійність такого м’яса – не єдиний його плюс, в ньому зберігаються всі корисні речовини, а ще воно дуже легко засвоюється. Якщо ваше дієтичне меню передбачає прийом в їжу низькокалорійних, корисних страв, то обов’язково слід включати в нього варені курячі грудки.

Щоб калорійність філе була мінімальною, його потрібно варити правильним чином:

  • добре промийте м’ясо;
  • складіть його в каструлю з водою і закип’ятіть;
  • злийте бульйон через 5 хвилин після закипання;
  • налийте нову воду і варіть м’ясо до готовності.

Таким способом ви не тільки зменшите калорійність м’яса, але і видаліть гормони і антибіотики, залишки яких іноді можуть зустрічатися навіть після приготування. Цими засобами часто годують птахів для кращого росту. Солити філе потрібно лише під кінець варіння і за бажанням.

Інший спосіб приготування дієтичної курячої грудки – це запекти її в духовці. Калорійність в такому випадку теж не буде занадто високою. Запікати курку в духовці можна самостійно, а можна з додаванням сиру або овочів, але тоді калорій в готовому блюді буде вже більше.

За темою:  Застосування льняної муки з кефіром для схуднення: корисні властивості, відгуки про результати і рецепти

А от якщо ви любите смажену курку, то такий вид м’яса вже не буде дієтичним, оскільки містить багато калорій. Але навіть в цьому разі можна знизити калорійність, для цього смажте м’ясо на грилі без масла. Калорійність філе на грилі складе приблизно 152 ккал, що не так вже й багато.

Користь і шкода курячих грудок

Як вже говорилося, дієтичні властивості і невелика калорійність – не єдині переваги курячого філе, в ньому також є чимало корисних складових. А це ще цей продукт в тому чи іншому вигляді може виступати в якості лікувального засобу або профілактики ряду захворювань.

Зокрема, бульйони на основі овочів і філе не тільки мають приємний смак, вони дуже корисні для тих, хто має такі проблеми, як:

  • захворювання ШКТ;
  • ГРВІ;
  • грип.

Магній, який присутній в курячому м’ясі, допомагає боротися з синдромом втоми, покращує імунну систему і сприяє поліпшенню пам’яті. Вітамін В дуже хороший для омолодження шкіри, стабілізації обмінних процесів і роботи нервової системи людини.

Але пам’ятайте, що ті чи інші властивості курячого м’яса залежать від способу його приготування, найбільше корисностей є в некалорийном вареному, тушкованому або запеченому м’ясі курки.

Можливу шкоду

Куряча грудка може бути і небезпечною для організму, тут теж все почасти залежить від способу приготування. Так, смажене куряче філе може стати причиною таких проблем, як:

  • захворювання ШКТ;
  • гастрити;
  • загострення виразкової хвороби.

Вважається, що саме по собі куряче філе абсолютно безпечне, все залежить від того, що до нього додати і як зробити.

За темою:  Ефективні аноректики і засоби для схуднення, які можна купити в аптеці: список, опис і інструкція

При дотриманні дієти будьте обережними з шкіркою курки, вона містить жирову тканину у великій кількості. Для того щоб приготувати грудку тим або іншим чином, з неї потрібно обов’язково зняти шкірку, хоча в точках продажів філе продається без шкірки.

Купуйте куряче м’ясо в перевірених точках, не допускайте, щоб воно не було простроченими, вивчайте його перед купівлею на предмет кольору і запаху. В іншому випадку м’ясо може стати причиною захворювань.

І пам’ятайте, що навіть самий безпечний і корисний продукт, виготовлений неправильно, може не тільки зіпсувати вашу фігуру, але і стати причиною серйозних захворювань. Курячого філе це стосується особливо.

Як бачите, курячі грудки – це дуже корисне м’ясо, які можна давати навіть дітям у відвареному вигляді. Для дорослих теж краще варити або вживати у складі бульйонів, а на друге можна зробити тушковану курку. Подібний раціон буде ситним і корисним.