Варена дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Твердження, що термічна обробка погіршує якість їжі, вірно лише частково. Навіть, якщо не брати в розрахунок продукти, небезпечні для вживання в сирому вигляді (м’ясо, риба, бобові), є чимало овочів, вітамінний склад яких після варіння лише збагачується. Крім цього, варена їжа прекрасно засвоюється організмом, щадно впливає на роздратовані органи травлення і не містить зайвих калорій у вигляді масла або підлив.

Саме ці властивості приготованих в киплячій воді продуктів використовує варена дієта, позбавляючи своїх послідовників від зайвої ваги і проблем зі здоров’ям.

Класичний варіант

Класичний варіант вареної дієти грунтується на вживанні корисною, низькокалорійної їжі, багатої грубою клітковиною, крохмалем або білком і найбільш повно засвоюваної тільки після термічної обробки.

Правила

Для ефективного жіросжіганія і гарного самопочуття рекомендується дотримуватися наступних правил:

  1. Приймати їжу дрібно, в 4-5 прийомів.
  2. Варити крупи тільки на воді.
  3. Яйця сумнівної свіжості готувати яйця, свіжі — переважно некруто.
  4. Пити достатню кількість рідини, але не менше 1,5 л.
  5. Складати разові порції в межах 250-300 р.
  6. Включити в меню супи.
  7. Приймати мультивітамінні комплекси.
  8. Не їсти після 7 вечора.
  9. У раціон вводити продукти виключно з дозволеного списку.

У разі їх неухильного дотримання за два тижні можна втратити до 10 кг. Довше дієти дотримуватися не бажано, так як організму необхідно повноцінне надходження жирів, солі і, можливо, збільшення калорійності.

Що можна їсти

Наголос робиться на такі продукти:

  • овочі;
  • зернові;
  • м’ясо і субпродукти;
  • риба;
  • гриби;
  • бобові;
  • яйця.

З овочів бажано вибирати ті, які при варінні практично не втрачають корисних речовин або навіть купують їх. До них відносяться:

  1. Помідори — при тепловій обробці зростає вміст лікопіну.
  2. Морква — 15 хвилин кипіння підвищують концентрацію антиоксидантів.
  3. Шпинат — досить витримати листя в окропі кілька хвилин і початкову кількість кальцію збільшиться в 3 рази.
  4. Селера, баклажани, кабачки, картопля, кукурудза, капуста (білокачанна, брюссельська, цвітна, брокколі, кале) — краще засвоюються організмом.
  5. Буряк — її користь залишається незмінною.

Серед зернових дозволяється їсти тільки крупи: вівсяну, перлову, гречану, нешліфований бурий рис.

Риба і морепродукти повинні бути маложирных сортів: камбала, дорадо, судак, хек, минтай, тріска, річковий окунь, сібас, креветки, кальмари, раки. М’ясо слід вибирати за таким же принципом — чудово підійде птах, пісна свинина, яловичина, кролик, субпродукти (печінка, шлунки, серце, нирки).

Для схуднення на вареної дієті не обов’язково вживати тільки термічно оброблену їжу. Припустимо з’їдати невелику кількість свіжих овочів і фруктів, а також маложирных молочних продуктів. Пити дозволяється чорний, білий, зелений, трав’яний чай, 2-3 рази в тиждень можна дозволити собі чорний кава.

Що їсти не можна

На 14 днів дієти доведеться відмовитися від:

  • солі, цукру, спецій;
  • виробів з борошна;
  • алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива;
  • газованої води, солодких соків;
  • тваринного і рослинного жиру;
  • солінь і маринадів;
  • в’яленої, запеченої, смаженої їжі.

Плюси і мінуси

Варена дієта цінується худеющими за:

  1. Можливість скинути не мале, але в той же час не екстремальне кількість кілограмів.
  2. Оздоровлюючий ефект.
  3. Порівняно збалансоване меню.
  4. Варіативність раціону.
  5. Розумні обмеження.
  6. Позбавлення від набряків.
  7. Відсутність сильного почуття голоду.
  8. Нормалізація роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
  9. Поліпшення стану шкіри.
  10. Можливість освіжити свої смакові рецептори і налагодити здорове харчування.

Для об’єктивної оцінки варто розглянути і мінуси:

  1. Перший час їжа здається прісною і несмачною.
  2. До адаптації ласуни можуть відчувати дратівливість і занепад сил.
  3. Недолік грубої клітковини може викликати запори і детренирован кишечник.
  4. Тривале утримання від солі підвищує ризик виникнення гіпонатріємії — стану вкрай небезпечного для всього організму і загрожує навіть летальним результатом.

Увага! Сонливість, запаморочення, головний біль, нудота і сплутаність думок — симптоми гипонартиемии. При їх виявленні необхідно негайно звернутися до лікаря.

Меню

Поради по приготуванню їжі:

  1. Щоб урізноманітнити смак несолоної їжі, можна заправляти її лимонним соком і йогуртовим соусом.
  2. По можливості варити дари полів і городів в шкірці, опускаючи їх в киплячу, злегка підсолену воду.
  3. Птицю варити без шкіри, зрізати з м’яса і субпродуктів жир.
  4. Не допускати інтенсивного кип’ятіння.
  5. При готуванні продуктів у воду йде деяка частина корисних речовин, тому краще її не виливати, а використовувати в якості бульйону.
  6. Якщо не потрібен бульйон, м’ясо і рибу можна приготувати в рукаві — так продукт збереже свою соковитість і практично не втратить білок, тільки слід врахувати, що таким чином їжа готується в 1,5 рази довше.
  7. Вищеописаним способом можна спробувати зварити і буряк, щоб зберегти їй максимальну насиченість кольору.
  8. Крупи заливати холодною водою, доводять до кипіння і через 5-10 хв знімати з плити. Не відкриваючи кришку, укутувати каструлю і залишати на ніч. Також для заварювання каші допустимо використовувати термос.

На 10 днів

Крім двотижневого курсу схуднення класична варена дієта доступна в полегшеному 10-ти денному варіанті. Висок за цей період буде не більше 8 кг

День 1-ий:

  • З — 350 г варених зелених овочів, можна з додаванням кукурудзи.
  • Про це дієтичний борщ на курячому бульйоні.
  • У — відварна риба і варений шпинат.

2-ий:

  • З — бурий рис або інша каша з цільного зерна.
  • Про — овочеве пюре з вареної куркою.
  • У — салат грибний.

Крім цього на протязі всього дня можна з’їсти трохи вареного селери і цвітної капусти.

3-ій:

  • З — яйце, 100 г сиру.
  • Про — курячий суп-пюре з овочами.
  • У — варені овочі.

4-ий:

На 5 прийомів їжі розподілити 1,5 л пісних щів.

5-ий:

Є куряче пюре з часником і рагу з баклажанів і капусти.

В наступні 5 днів меню повторюється.

На два тижні

Понеділок:

  • З сніданок — вівсяна каша з яблуком.
  • Про (обід) — сочевичний суп з скибочкою идейки.
  • П (полуденок) — 2 яблука і банани.
  • У (вечеря) — залишилася з обіду індичка і гарнір з брюссельської капусти під йогуртовим соусом.

Вівторок:

  • З — сир, збитий з йогуртом і половиною банана.
  • Про — картопляний суп з яйцем.
  • П — яблучне пюре.
  • У — салат з шпинату, солодкого перцю, грибів і перепелиних яєць.

Середа:

  • З — салат з вареного буряка і 5 штук чорносливу, политий 2 ст. л. йогурту.
  • Про — зелений борщ з яйцями.
  • П — салат з вареної моркви.
  • У — креветки, заправлені лимонним соком, і брокколі.

Четвер:

  • З — гречана каша і 100 г курячого м’яса.
  • Про — овочевий суп-пюре.
  • П — теплий салат з баклажанів.
  • У — 200 г відварної тріски під йогуртовим соусом, огірок і помідор.

П’ятниця:

  • З — сир з абрикосами.
  • Про — фасолево-томатний суп.
  • П — 100 г адигейського сиру без солі і 6 фініків.
  • У — бурий рис з кабачковою ікрою (домашнього приготування).

Субота:

  • З — пашот і вівсянка.
  • Про — суп з індички і кукурудзи.
  • П — апельсин, зелене яблуко і банан.
  • У — молода картопля з кропом.

Неділя:

  • З — сир з часником і зеленню.
  • Про — кальмар, фарширований яйцем і огірком.
  • П — асорті з свіжих овочів.
  • У — салат з печінки.

У наступні 7 днів можна повторити меню або скласти нову, взявши на озброєння рецепти в кінці статті.

Вихід з дієти

Після закінчення 10 або 14 днів необхідно потроху почати вводити сіль в раціон, але виходити на межі 15 г на добу все ж не варто. Причому, до уваги слід брати і вміст солі в готових продуктах: хлібі, соусах, сирі, ковбасних виробах, соліннях.

Якщо бажаний вага досягнуто, а кілограми продовжують танути, необхідно збільшити порції. Заборонені на час дієти продукти (крім солі і натуральних спецій) бажано не починати їсти зовсім або включати в повсякденне меню у вкрай малій кількості.

За темою:  7 порад, як схуднути, практично не докладаючи зусиль

В раціон можна ввести запечену, підсмажене на грилі їжу. Смажене у великій кількості олії до хрусткої коричневої скоринки краще приберегти для великих свят або влаштувати своєму організму справжнє свято і зовсім відмовитися від подібного приготування їжі.

Різновиди вареної дієти

Крім класичного варіанту «варенки» існують не менш ефективні схеми схуднення, засновані на вживанні відварних продуктів.

Довгострокова

Схема живлення розрахована на 37 днів. Втрата кілограмів за цей час може бути різною. Все залежить від вихідної жирової маси, фізичної активності і адаптаційних можливостей організму.

Дієта обмежує вживання білка, зводить до мінімуму зернові і повністю виключає сіль і цукор. Від алкоголю і жирної також доведеться відмовитися. Втім, простіше перелічити те, що є дозволено.

Раціон перших 10 днів складають лише відварні овочі (в необмеженій кількості), 2 свіжих огірка і зелені яблука.

Далі, протягом 7 днів меню збагачується вареною рибою — за добу дозволяється з’їдати не більше 100-120 р.

У наступні 10 днів риба замінюється на курячу грудку.

Останні 10 днів меню стає різноманітнішим за рахунок додавання 2-х зернових хлібців, а джерелом білка стає яловичина без жиру.

Плюси:

  1. Значне зменшення обсягів за рахунок виведення зайвої рідини і зменшення звичної калорійності (з’їсти багато в перший час точно не вийде із-за специфічного смаку варених без солі дарів природи, заборони на «ласощі» і відсутність рафінованої і жирної їжі).
  2. Відсутність вираженого почуття голоду (завжди можна підкріпитися вареними овочами).
  3. Доступність.
  4. Очищення організму.
  5. Можливість скуштувати корисні, але нелюбимі раніше овочі.

Мінуси:

  1. Недолік білка, солі, жирів, вітамінів і мінералів, що надходять в основному з їжею тваринного походження.
  2. Ослаблення травного тракту з-за тривалого вживання переважно м’яких харчових волокон.
  3. Погіршення самопочуття (запаморочення, слабкість) і зовнішнього вигляду (блідість, випадання волосся, ламкість нігтів тощо).
  4. Ризик виникнення анемії, гіпонатріємії і інших патологічних станів, пов’язаних з нестачею вітамінів.

Виходити з дієти слід поступово збільшуючи кількість білка, свіжих овочів і фруктів, жирів (починаючи з рослинних), додаючи цельзерновые крупи і сіль.

Овочева

Схуднення на овочах відбувається протягом тижня, за яку тіло позбавляється від 3-5 кг ваги. Харчування 4-х разове, вага порції – не більше 300 р. В раціон входять свіжі і варені овочі, фрукти, горіхи, насіння, корисний хліб (цільнозерновий, висівковий), вода, зелений і трав’яний чай. Підсолювати можна, але в міру, не більше 2 ч. л. на добова кількість їжі.

Час прийомів їжі можна варіювати: якщо ранок починається в 6-7 годин, то крім сніданку, обіду і вечері доцільно додати ланч (другий сніданок). При більш пізньому пробудженні додатковим прийомом їжі може стати полуденок.

Меню дієти на варених овочах

Для кожного прийому їжі вибирається один варіант.

Сніданок:

  1. Два цільнозернових тосту і дієтична кабачкова ікра.
  2. Спаржева квасоля з мигдалем.
  3. Варена кукурудза, помідор.
  4. Салат з моркви, пара скибочок житнього хліба.
  5. Салат з баклажанів, помідорів і перцю, булочка з висівками.
  6. Картопляне пюре з брюссельською капустою.
  7. Кабачки з картоплею і томатом.

Обід:

  1. Суп картопляний, половинка болгарського перцю.
  2. Капуста, тушкована з морквою і картоплею.
  3. Овочевий суп.
  4. Томатний суп в горщику з цільнозерновий булки.
  5. Суп-пюре з брокколі з горіхами.
  6. Гарбузово-томатний суп.
  7. Зелений борщ.

Вечеря:

  1. Овочі в горіховому соусі.
  2. Рагу з цвітної капусти і стручкової квасолі.
  3. Картопляно-морквяне пюре.
  4. Варені кабачки.
  5. Картопля по-андалузськи.
  6. Перець, фарширований овочами.
  7. Спаржа варена.

Ланч або полуденок:

  1. Салат з вареного буряка з горіхами і часником.
  2. Два банана і жменю мигдалевих горіхів.
  3. Апельсин, яблуко і банан.
  4. Баклажани під горіховим соусом, огірок.
  5. Відварені артишоки з кедровими горішками, персик.
  6. Чашка малини, 2 яблука.
  7. Тост з 4 абрикосами і 50 г арахісу.

Плюси і мінуси

Дієта хороша тим, що дозволяє вживання не лише овочів та фруктів, але і горіхів, зернових (хліба). Завдяки цьому раціон стає більш збалансованим, багатим вітамінами і нутрієнтами.

Маленькі порції допомагають зменшити апетит і адаптують організм до насичення малими обсягами, що буде корисно і після дієти, на етапі підтримки ваги.

Смак продуктів поліпшується через використання солі і спецій, а солодкі фрукти і ягоди допоможуть вгамувати голод ласунів — факт важливий для людей, які звикли отримувати задоволення від продуктів. Це здатне знизити ймовірність зривів і мінімізувати стрес, спричинений харчовими обмеженнями.

Серед мінусів варто відзначити брак тих самих вітамінів і мінералів з тваринної їжі: B12, A, заліза, кальцію, цинку. Але 7 днів на веганському меню навряд чи завдадуть істотної шкоди здоров’ю.

По закінченні тижня досить додати до кожного прийому їжі білкову складову (м’ясо, рибу, яйця, сир) і такий раціон не можна назвати здоровим і збалансованим.

Яєчна

Дієта на варених яйцях хороша тим, що не мучить худне гострим почуттям голоду і постачає в організм безліч корисних елементів:

  • легкозасвоюваний білок, серед якого 12 незамінних амінокислот;
  • жири, в тому числі омега-3, омега-6, мононенасичені жирні кислоти;
  • ретинол, вітаміни групи B (особливо B4 і B12), кальциферол, токоферол, біотин, PP;
  • калій, кальцій, магній, сірка, фосфор, натрій, залізо, йод, кобальт, мідь, селен, цинк, хром.

Незважаючи на те, що найбільш повно яйця засвоюються після приготування некруто, для тривалого почуття ситості рекомендується вживати їх звареними круто. В такому вигляді вони знаходяться в шлунку близько 3-х годин.

Міф про шкоду яєць з-за високого вмісту в них холестерину давно спростовано. Для людини небезпечний холестерин, одержуваний з тваринних жирів, хоча і цей факт зараз активно оспорюється вченими. В жовтках міститься так званий хороший холестерин, який відіграє важливу роль в жировому обміні, тому можна без побоювання насолоджуватися смаком і багатим хімічним складом курячих яєць.

Існує безліч дієт, в раціон яких включені варені яйця, але нижче представлені тільки ті, чиє меню містить їх більшу кількість.

Триденна

Дозволяє скинути близько 3-х кіло. Крім вживання зазначених нижче продуктів важливо випивати підвищений об’єм рідини — не менше 3-х л на добу, більшу частину з яких повинна становити чиста вода, а решта — зелений чай без цукру.

Харчування триразове:

  1. Сніданок — 3 яйця, вівсяна каша на воді.
  2. Обід — 5 яєць.
  3. Вечеря — 6 яєць.

Частіше, ніж раз в 6 місяців повторювати дієту не рекомендується.

На 7-10 днів

Десятиденне схуднення на варених яйцях допомагає розлучитися з 7 кг зайвої ваги, але є більш жорсткою, порівняно з попереднім варіантом.

Щоденне меню незмінно — на додаток до кожного прийому їжі потрібно з’їдати два яйця:

  1. Сніданок — один цитрус.
  2. Обід — овочевий мікс і 100 г білкової низькожирної їжі у вареному вигляді (філе птиці, риби, креветок, кальмарів).
  3. Вечеря — яблуко або апельсин.

На два тижні

При схудненні за цей час можна скинути до 10 кг Можна додавати в страви масло і будь-які інші калорійні добавки. Вечеряти не пізніше 19:00.

На сніданок з’їдати два варених яйця, середній грейпфрут, випивати чашку американо без цукру.

Обід з 1-го по 5-й день (у тижневому форматі) складається з тих же двох яєць плюс овоч або фрукт (помідор, шпинат або грейпфрут), на 6-ий — фруктовий салат, 7-ий — грейпфрут, 100 г нежирного м’яса птиці і помідор. Прийом їжі доповнити трав’яним чаєм.

Вечеря:

  1. Салат з варених овочів, два яйця, грейпфрут.
  2. Пісне м’ясо (150 г) і асорті з свіжих овочів.
  3. Салат з буряка і капусти, сир нежирний, два яйця.
  4. Вінегрет з квашеною капустою, риба відварна.
  5. Повторити попередній варіант.
  6. Тушкована яловичина і салат зі свіжих овочів.
  7. Варена курка, овочеве асорті.

Харчування розписано на один тиждень, у другу — воно повторюється.

Куряча

Дієта на курці забезпечує відчуття ситості, ефективне зниження ваги і повноцінне постачання організму білком, магнієм, фосфором, кобальтом, хромом і вітаміном PP.

За темою:  Краплі StepToSlim для схуднення, властивості, склад, відгуки

До речі, вчені заявляють, що хром, зміст якого в 100 г курячого філе досягає 25 мкг (50 % від добової потреби людини), допомагає побороти тягу до солодкого і полегшує процес жиросжигания.

Для харчування на дієті слід брати філе або стегенця без шкіри і жиру. М’ясо можна готувати в киплячій воді або у власному соку.

На основі вареної курки розроблено кілька дієт: на 3 дні, 5, 7, 9 і на 3 тижні.

На 3 дні

Щодня необхідно з’їдати по 750 г курячого м’яса без солі, розділивши його на 5-6 частин. У цей час заборонено пити зелений і чорний чай. За три дні вийде скинути від 1 до 3 кг, але довше такого харчування, дотримуватися небезпечно. Якщо бажаний вага не досягнуто, курячу монодієту можна доповнити тижневим харчуванням за наведеною нижче схемою.

На 5 днів

Раціон складається з курячого пюре з додаванням трав і спецій, зрідка дозволяється вживання вареного яйця і листових овочів.

День №1: 400 г пюре з зеленню.

№2: 300 г пюре плюс шпинат і імбир.

№3: 400 г пюре, приправленого куркумою, розмарином і паприкою, одне куряче або 3 перепелиних яйця.

№4: 400 г пюре з кінзою (хто не любить — з базиліком) і часником.

№5: 300 г пюре, листовий салат, знежирене молоко.

Денний обсяг їжі з’їдати в 3-4 прийоми, можна пити зелений чай і чисту негазовану воду.

На тиждень

Тижневе харчування на вареної курки здатне спалити ще 5 кг жиру. До м’яса додаються фрукти, овочі та рис.

Понеділок: 500 г курки, 350 г рисової каші, бажано з нешліфованого або коричневого зерна, стакан томатного соку.

Вівторок: 700 г філе, 550 г свіжої м’якоті ананаса.

Середа: 600 г м’яса, 500 г апельсинів, 200 мл овочевого соку.

Четвер: 400 г курки, 200 г квашеної капусти, 2 зелених яблука.

П’ятниця: 400 г курячого філе, 200 г свіжої моркви, апельсин.

Субота: 700 г філе, 300 г салату з свіжих овочів без масла.

Неділя: 700 г курячого м’яса і листовий салат.

На 9 днів

Перші 3 дні — розвантажувальні. На цьому етапі схуднення дозволяється вживання 1,5 кг яблук щодня.

Далі слідують 3 дні виключно м’ясного меню: по кілограму курячої грудки на добу.

Останній етап дієти — змішаний: кожен день з’їдає по 0,5 кг курки і ананаса.

На 3 тижні

Щоденне меню виглядає наступним чином:

  • 200 г вареного курячого м’яса;
  • 200 г каші на воді;
  • 400 г дарів городу у відвареному тушкованому і свіжому вигляді (крім картоплі та кукурудзи).

За цей час можна схуднути на 7-12 кг.

Картопляна

На картоплі стати стрункішою теж можна, але для цієї мети варто вживати лише відвареної молодий коренеплід. Картопля з тонкою, просвечивающейся шкіркою багатий аскорбіновою кислотою, біофлавонидами, клітковиною, вітамінами групи B, калієм. А крохмалю в ньому, навпаки, менше, ніж у його старшого товариша, що активно вітається в похудительных цілях.

Варити молода картопля необхідно неочищеним — так збережеться максимум корисних речовин, розташованих безпосередньо під шкіркою. Солити не можна.

Навіть безперечна користь молодої картоплі не є достатньою підставою для живлення виключно нею. Людина потребує різноманітне меню, що включає широкий спектр поживних елементів, отримати які з картоплі неможливо. Тому монодієта не повинна тривати довше одного тижня. Навіть якщо в раціон, крім коренеплоду, включені і інші продукти, їх кількість залишається нижче норми і загальна поживна цінність не задовольняє потреби організму, викликаючи неприємні і деколи небезпечні побічні явища.

Меню на 3 дні

«Жорсткий» варіант

Висок при схудненні — 5 кг.

День №1:

  • З — 150 г картоплі, 200 мл кефіру з мінімальним вмістом жиру.
  • Про — 300 г картоплі, зелений чай.
  • У — 400 мл кефіру.

№2:

  • З — 200 мл кефіру.
  • Про — 300 г картоплі, чай.
  • У — 150 г картоплі, 200 мл молока не вище 1 % жирності.

№3:

  • З — 150 г картоплі.
  • Про — 300 г картоплі, 200 мл кефіру.
  • У — вода.

Моно

В день з’їдати по 1,5 кг відвареної картоплі без солі, пити багато води. Втрата маси складе близько 3 кг.

«М’яка»

Ця схема схуднення вимагає підрахунку калорій: у добу їх повинно бути не більше 1000. Дозволені продукти для кожного дня вказані в меню, необхідно лише підігнати їх кількість під зазначену енергетичну цінність.

Слід відмовитися від солодкого, алкоголю, олії та тваринних жирів. Зате на чай і каву обмежень немає.

День №1:

  • З — пюре з картоплі з вареної куркою, приправленою зеленню.
  • Про — картопля в мундирі і два яйця курячі або шість перепелиних.
  • У — картопляне пюре + овочі.

№2:

  1. З — такий же, як у перший день.
  2. Про — картопля і овочевий салат.
  3. У — 0,5 л кефіру.

№3:

  1. З — бутерброд з цільнозернового хліба з маложирним сиром, порція картопляного пюре.
  2. Про — як у другий день.
  3. У — 100 г 0 % сиру і пару яблук.

Втрата ваги за вказаний період складе 1-1,5 кг.

На 5 днів

Денний раціон (повторюється з дня у день):

  1. Сніданок: 250 мл молока або кефіру (нежирного).
  2. Обід: відварну картоплю без спецій і солі.
  3. Вечеря: салат з 250 г картоплі і яйця, можна підсолити і заправити олією.

Схуднути за 5-ти денний період можливо на 4 кг.

14 днів

За два тижні картопляного меню можна втратити від 7 до 9 кг.

У перші 3 дні можна з’їдати до 1,5 кг картоплі в мундирі, без солі і інших добавок.

Далі тиждень харчуватися тією ж кількістю картоплі, але її можна підсолювати і збризкувати оливковою олією.

Останні 4 дні з картоплі можна зробити пюре або є цілком з сіллю, маслом та різними приправами, наприклад, оцет, лимонний сік, чорний перець і т. п.

М’ясна

Дієта на вареному м’ясі за 10 днів уносить від 6 до 10 кг. Щодня дозволяється вживання 0,5 кг кролятини, пісної яловичини, свинини або індички. М’ясо можна частково замінити рибою, морепродуктами або яйцями, дозволено з’їдати трохи якісних маложирных сосисок.

У раціон обов’язково повинні входити свіжі або варені овочі (близько 1 кг) окрім картоплі, бобових, кукурудзи, буряків і моркви.

Приклад добового меню:

  1. Сніданок — салат з індички, спаржі, помідорів і баклажанів.
  2. Обід — зелений борщ з яловичиною.
  3. Полудень — зелене яблуко і яйце.
  4. Вечеря — креветки з овочевим міксом.

Гречана

Гречка вважається однією з найбільш корисних круп завдяки високому вмісту вітамінів B1, B2, B6, кремнію, магнію, фосфору, заліза, марганцю, міді, молібдену, поліненасичених кислот омега-6. До того ж гречана каша практично не підвищує рівень цукру в крові, повільно засвоюється і підтримує відчуття ситості протягом 2—3-х годин після її вживання.

Переважно вибирати зелену гречку не варити крупу в киплячій воді, а заварювати в термосі без солі і додавання олії.

Дієта на гречці може тривати від 7 до 14 днів. Максимальний висок при схудненні буде близько 12 кг

З вечора необхідно засипати 0,5 кг сухої крупи в термос і заливати її 1,5 л крутого окропу. Це і стане добовим раціоном на наступний день. Розбавити його можна літром знежиреного кефіру і 5-6 штуками чорносливу або кураги. Іноді допускається вживання зелених яблук, свіжої капусти, зелені.

За темою:  Легка дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Переходити на повноцінне харчування слід, дотримуючись таких рекомендацій:

  1. Не «відводити душу» поїданням солодощів і фаст-фуду.
  2. Поступово додавати в меню білкову їжу, овочі, фрукти, олія, горіхи.
  3. Не є пізніше, ніж за 3 години до сну.
  4. Підтримувати помірний розмір порцій.

Бурякова

Буряк — один з небагатьох продуктів, чий вітамінно-мінеральний склад після термічної обробки не стає біднішим. Її вживання допомагає очистити організм від токсинів і радіонуклідів, налагодити жировий обмін і активізувати роботу кишечника. Ці і багато інші корисні властивості буряка широко використовуються для оздоровлення та схуднення.

Дієта на буряках допомагає схуднути на 5-7 кг за тиждень. У ці дні один основний прийом їжі слід присвятити вареного буряку. Її можна їсти у вигляді салату, заправленого йогуртом і часником або в компанії сухофруктів.

Крім вареного буряка в раціоні може бути присутнім і сира, а також інші овочі, пісна риба і м’ясо, кисломолочні продукти, висівковий або цільнозерновий хліб, рис, яйця, сир.

Денне меню виглядає приблизно ось так:

  1. Сніданок: склянка йогурту без добавок і пара зернових тостів.
  2. Обід: салат з буряка, часнику і сиру.
  3. Вечеря: риба з рисом, огірок.

Розвантажувальна дієта за 1-2 дні допомагає знизити масу на 1 кг і більше. Достатньо в день, за 6 разів, з’їсти 2 кг відвареного буряка, злегка присмачивши її лляною олією.

Рисова

Для дієти краще вибирати бурий рис. За рахунок особливої обробки на зерно залишається отрубяная оболонка, умножающая користь крупи в кілька разів. У бурому рисі в 4,5 рази більше клітковини, ніж у білому, в 2 рази більше вітамінів групи B, в 3 — токоферолу, фосфору, калію, магнію, істотно вище вміст цинку і селену.

Можна обійтися і білим шліфований рисом, але в цьому випадку дієта може спровокувати запори, перепади рівня цукру в крові, а також наповнити організм так званими порожніми калоріями. Навіть горезвісного калію, яким нібито багатий білий рис, 100 г каші недостатньо для покриття хоча б 3 % добової потреби людини.

Схеми для схуднення на рисі володіють різною ефективністю. З різними варіантами дієти можна ознайомитися нижче.

На 3 дні

Щодня необхідно з’їдати 300 г рисової каші, розділеної на 3 прийоми. На додаток до кожного можна вибрати 1 фрукт, овоч (невелика їх порція 100-150 г) або 200 мл овочевого бульйону.

Зразкове меню:

  1. Сніданок — рис і яблуко.
  2. Обід — рис і бульйон.
  3. Вечеря — рис і варена морква.

За цей час передбачуваний висок складе 2-4 кг.

На 5 днів («2 страви»)

На 5 днів харчування обмежується двома стравами, одне з яких — рис, а інше — морепродукти або риба. Їжу необхідно варити без солі, олію теж додавати не можна. На дієті можна скинути від 2 до 5 кг — результат залежить від розміру порцій, контрольованих самим котрі худнуть.

На тиждень

Денне меню складається з наступних елементів:

  • 350 г рисової каші, яка ділиться на 3 прийоми;
  • не крохмалистих овочів у відвареному і свіжому вигляді, грибів (у кількості, меншій, ніж порція рису);
  • фруктів і сухофруктів (крім фініків, винограду і бананів);
  • горіхів (не більше 20-30 г на добу).

Традиційно все це слід вживати без солі і додаткових жирів, проте смак страв можна поліпшити з допомогою натурального соєвого соусу зі зниженим вмістом солі.

За тиждень вийде розпрощатися з 4 кг. Щоб схуднути ще більше, можна продовжити дієти на 2 дні.

На два тижні («5 обсягів»)

Перед стартом дієти (за 4 дні) необхідно проробити таку процедуру:

  1. В 5 склянок стандартного обсягу засипати по 2 ст. л. сухого рису.
  2. Долити в стакани чисту воду до верху.
  3. Через кожні добу оновлювати воду.

На 5-ий день починається дієта. Щоранку брати стаканчик з рисом і з’їдати його, після чого насипати в нього нову порцію крупи і ставити в кінець черги. Таким чином, на кожен із 14 днів буде готова порція ферментованого рису. У час, що залишився дозволяється з’їдати не більше 150 г сиру, м’яса або риби низької жирності, або 3 курячих яйця, а також свіжі овочі і фрукти.

За 2 тижні з допомогою такого незвичайного раціону йде від 5 до 7 кг

Рецепти

Сочевичний суп з індичкою

  • 250 г філе індички;
  • 30 г зеленої сочевиці;
  • 200 г томатів;
  • стебло селери.

Філе нарізати брусочками і разом з сочевицею покласти в киплячу воду (1 л). Томати очистити від шкірки і нарізати кубиками, разом з подрібненим селерою додати в каструлю через 10 хв. варіння. Через 15 хв. суп готовий.

Картопляний суп з яйцем

  • 200 г картоплі;
  • 1 куряче яйце;
  • невеликий пучок шпинату.

0,75 л киплячої води опустити порізану картоплю. За 5 хвилин до готовності додати сире яйце і шпинат.

Адигейський сир або індійський панір

Ці два види сиру за смаком практично не розрізняються, а готуються однаково просто:

  1. В металеву або емальовану каструлю виливають 1,5 л нежирного молока і доводять до 80 °C або до стану, коли на поверхні молока почнуть з’являтися дрібні бульбашки.
  2. Тонкою цівкою, помішуючи, ввести 0.75 л кислої сироватки або 1-2 ст. л. лимонного соку (ось і вся різниця між адигейський і паніром).
  3. Як тільки маса закипить, відставити каструлю з плити і накрити її рушником.
  4. Приблизно через півгодини відкинути вміст в друшляк, вистелений кількома шарами марлі, щоб відокремити згорнувся молочний білок від сироватки.
  5. Кінці марлі зав’язати і підвісити самопрессования для сиру.

Краще це робити увечері і залишати сир в підвішеному стані на ніч.

Йогуртовий соус

В 100 мл густого йогурту без добавок (бажано домашнього) покласти подрібнений зубчик часнику і зелень за смаком, перемішати.

Салат з вареної моркви

  • 250 г моркви;
  • 1 ст. л. яблучного оцту або лимонного соку;
  • 1 ст. л. петрушки;
  • 1 зуб. часнику.

Моркву натерти на крупній тертці і додати інші інгредієнти, перемішати і поставити в холодильник на 1-2 години.

Теплий салат з баклажанів

  • по 100 г відварених баклажан, свіжого солодкого перцю і помідорів;
  • 50 г адигейського сиру;
  • зелень;
  • лимонний сік.

Овочі нарізати великою соломкою і додати розкришений сир. Заправити лимонним соком і посипати рубаною зеленню.

Салат з грибів та печінки

  • 100 г курячої печінки;
  • 100 г печериць;
  • 2-3 ст. л. зерен кукурудзи;
  • 1-2 ст. л. йогурту.

Всі інгредієнти відварити, нарізати бажаним способом і заправити йогуртом.

Фарширований Кальмар

  • невеликий кальмар;
  • свіжий огірок;
  • куряче яйце;
  • 1 ст. л. йогуртового соусу.

Тушку кальмара опустити в киплячу воду на 10 секунд і залишити в тарілці остигати. Огірок і варене яйце дрібно нарізати, змішати з йогуртовим соусом і нафарширувати кальмара.

Спаржа з мигдалем

  • 300 г спаржі;
  • 10 г пелюсток мигдалю;
  • кілька крапель лимонного соку.

У киплячу воду опустити спаржу на кілька хвилин, після чого вийняти і залити холодною водою. Остиглі і підсохлі стебла збризнути лимонним соком і посипати мигдалевими пелюстками.

Дієтична кабачкова ікра

  • 500 г кабачка;
  • 30 г моркви;
  • 20 г цибулі;
  • 15 г томатної пасти;
  • зелень.

Кабачки та цибулю нарізати кубиками, моркву — на тертці. Скласти все в каструлю і тушкувати майже до повного випаровування зайвої рідини. Додати томатну пасту і збити масу заглибним блендером. Протушкувати ще хвилин 10-15.