Безсольова дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Безсольова дієта – одна з найбільш простих методик схуднення, що не вимагає значних обмежень в раціоні. З вживання в обов’язковому порядку забирається тільки сіль, частково при легкому варіанті дієти або повністю – при суворому.

Кухонна сіль – це речовина хлористий натрій, який необхідний організму для забезпечення нормальної життєдіяльності. Він входить до складу практично всіх тканин, позаклітинних і внутрішньоклітинних рідин, а також бере участь у підтримці кислотно-лужного балансу і є основною складовою водно-сольового обміну. Для підтримки всіх функцій організму потрібна надходження ззовні не більше 7 г натрію хлору на добу (в літній час ця норма збільшується вдвічі). Але більшість людей вживають значно більшу кількість солі, надлишки якої призводять до затримки води в тканинах, що викликає набряки, підвищення артеріального тиску, поява зайвої ваги.

Головним завданням безсольової дієти є відновлення водно-сольового балансу. Вона призначається не стільки для схуднення, скільки для нормалізації стану при ряді захворювань нирок і серцево-судинної системи, а також при гіпертонії і схильності до набряків.

Хлористий натрій сприяє більш активному виробленню шлункового соку і бере участь в процесі розщеплення жирів, ніж чинить значний вплив на нормалізацію маси тіла. Недолік цієї речовини порушує електролітний баланс і призводить до втрати багатьох мікроелементів, а його надлишок завдає шкоди організму, спочатку підвищуючи потреба в рідині, а потім, затримуючи її в клітинах. У результаті порушуються всі обмінні процеси, підвищується навантаження на багато органів і системи.

Тому вживати сіль в їжу потрібно, але, не перевищуючи добової норми. А з метою проведення лікування або для схуднення – мінімізувати її кількість або взагалі відмовитися на час.

Безсольова дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки » журнал здоров'я iHealth

Принципи

Тимчасова відмова від солі, на якому заснована безсольова дієта допоможе оздоровити організм і нормалізувати масу тіла без особливих зусиль. При цьому рекомендується дотримуватися кількох основних правил:

  1. Готувати їжу без солі або додавати її у вже готові страви (при легкому варіанті дієти).
  2. Дотримуватися дробового харчування (5-6 разів на день невеликими порціями).
  3. Використовувати для приготування блюд тільки «здорові» способи варіння, приготування на пару або запікання.
  4. Масло додавати в готову страву і в мінімальних кількостях.

У класичному варіанті тривалість безсольової методики схуднення становить 14 днів. Відмова від улюбленого продукту терміном на 2 тижні для багатьох стає великим випробуванням, оскільки більшість страв втрачають свій звичний смак. Але якщо витриманий зазначений період, то організм зазвичай звикає до нових смакових відчуттів, а харчові звички стають більш корисними, ніж при надлишку солі. Тим більше, що ця речовина сама по собі вже міститься в багатьох продуктах, наділяючи їх відмінним природним смаком.

Щоб сіль завдавала якомога менше шкоди, необхідно також дотримуватися деяких принципів соління їжі:

  • м’ясо солять тільки злегка і в кінці готування (перед вимиканням);
  • рибу рясно солять перед приготуванням, дають трохи постояти для вбирання, а потім промивають;
  • у рідкі та напіврідкі страви сіль додають 5-10 хвилин до закінчення варіння;
  • овочі в будь-якому вигляді солять перед прийомом їжі;
  • при приготуванні будь-яких борошняних страв і каш сіль додають у воду перед закипанням.

Безсольова дієта вважається неефективною при ожирінні і ніколи не призначається лікарями, особливо якщо проблема зайвої ваги пов’язана з підвищеним апетитом. Несолона несмачна їжа погано насичує і значно підвищує бажання спожити що-небудь заборонене, що значно збільшує ймовірність зриву з дієтичного раціону. Тому сувору безсольову дієту рекомендується використовувати тільки в лікувальних цілях при запущених хронічних захворюваннях. З метою схуднення застосовується мінімальне соління страв, яке допомагає позбутися набряків, знизити вироблення шлункового соку і кілька активізувати спалювання жирів. Отже, ефективна безсольова дієта для схуднення – це не повна відмова від солі, а зниження її вживання до мінімуму, який забезпечить організм необхідною кількістю хлористого натрію і при цьому запустить необхідні для втрати ваги процеси.

Плюси і мінуси

Виходячи із зазначених принципів і правил, можна виділити кілька переваг безсольової дієти для схуднення:

  • не має строгих обмежень за раціону;
  • передбачає часті прийоми їжі, що сприяє якісному травленню і поліпшенню метаболізму;
  • зменшує навантаження на нирки, печінку, серце, судини;
  • усуває набряклість;
  • сприяє зниженню ваги.

З урахуванням користі, яку приносить зменшення кількості солі в раціоні, недоліків у такої методики практично немає. Мінуси можуть бути пов’язані тільки з повною відмовою від продукту. Все, чим шкідлива безсольова дієта – це порушення водно-сольового балансу, при якому організм поповнює нестачу хлориду натрію, витягаючи його з кісток і значно послаблюючи їх. Тому для зниження ваги суворої безсольової дієти можна дотримуватися занадто довго. Також слід враховувати наявні протипоказання.

Протипоказання

Безсольової строгий раціон протипоказаний:

  • при вагітності та годуванні груддю;
  • при постійних високих фізичних або спортивних навантаженнях;
  • при наявності захворювань серця, печінки, нирок, щитовидної залози.

Крім того, така дієта не підходить дітям і підліткам, а також не рекомендується у жарку пору року.

Але навіть при відсутності протипоказань не слід переходити на бессолевое харчування занадто часто. Щодо того, скільки можна сидіти на такому раціоні, фахівці рекомендують дотримуватися його 2-3 рази на рік і тільки протягом регламентованого відрізка часу – не більше 14 днів. При правильному застосуванні дана методика дозволяє не тільки нормалізувати вагу, але і оздоровитися, очистити організм від токсинів, омолодити зовнішність.

Те, на скільки можна схуднути за час безсольової дієти, залежить в основному не від відмови від солі, а від правильного вибору продуктів і калорійності меню. При чіткому дотриманні всіх зазначених правил за тиждень на такому раціоні можна позбутися від набряклості і втратити до 5-7 кг зайвої ваги.

Дозволені продукти

В плані обмеження раціону безсольова дієта вважається не надто жорсткою. Тому список дозволених продуктів досить різноманітний. У нього входять:

  • молочні та молочнокислі продукти;
  • овочі, фрукти, ягоди в будь-якому вигляді без обмежень;
  • нежирні сорти м’яса і риби;
  • каші;
  • бобові;
  • яйця – не більше 1 в день;
  • хлібобулочні вироби – не більше 200 г в день;
  • сухофрукти, горіхи;
  • сухі спеції, оцет;
  • кава, зелений чай.

При використанні зазначених продуктів необхідно враховувати перелік страв, заборонених до вживання на безсольовій дієті. Не можна включати в раціон:

  • смажені, жирні, солоні продукти;
  • наваристі м’ясні бульйони;
  • копченості, м’ясні напівфабрикати;
  • фаст-фуд;
  • макаронні вироби;
  • магазинні соуси, маринади;
  • консерви, включаючи овочеві і фруктові;
  • солодощі;
  • алкоголь.

Для приготування навіть дозволених страв обов’язково слід керуватися наведеними вище правилами щодо соління різних видів продуктів. Головне – кількість солі повинно бути мінімальним і в основному використовуватися для додання смаку вже готової їжі безпосередньо перед вживанням. Альтернативою може стати лимонний сік, прянощі, цибуля, часник.

Меню

Класична безсольова дієта представлена у двох варіантах – на 7 і 14 днів. У більш короткому варіанті з раціону необхідно виключити крупи. Всі інші продукти можна вибирати згідно з наведеним вище списком.

На 7 днів

Для складання тижневого раціону можна використовувати такий варіант меню:

День 1:

  • сніданок – несолодкий кави з молоком;
  • ланч – яблуко;
  • обід – варена куряча грудка, капустяний салат з лимонним соком і рослинним маслом, 2 яйця круто;
  • полудень – овочеве рагу;
  • вечеря – риба на пару, морквяний салат.

День 2:

  • сніданок – скибочка житнього хліба, чай без цукру;
  • ланч – апельсин;
  • обід – запечена риба, овочева нарізка;
  • полудень – склянка кефіру;
  • обід – відварна телятина, вінегрет.

День 3:

  • сніданок – несолодкий кави з молоком;
  • ланч – груша;
  • обід – овочевий суп, сир;
  • полудень – відварна курогрудка;
  • вечеря – омлет з овочами.

День 4:

  • сніданок – скибочка житнього хліба, чай без цукру;
  • ланч – яблуко;
  • обід – кабачкові оладки, тушкована яловичина;
  • полудень – сирок з йогуртом;
  • вечеря – 2 варених яйця, капустяний салат.

День 5:

  • сніданок – морквяний салат зі сметаною;
  • ланч – будь-цитрус;
  • обід – риба, запечена з овочами;
  • полудень – ряжанка;
  • вечеря – фруктовий салат.

День 6:

  • сніданок – несолодкий кави з молоком;
  • ланч – яблуко або груша;
  • обід – варена курка, овочева нарізка;
  • полудень – вінегрет, кефір;
  • вечеря – омлет, морквяний салат.

День 7:

  • сніданок – чай без цукру;
  • ланч – будь-цитрус або склянку фрешу;
  • обід – овочевий суп, відварна риба;
  • полудень – кефір, запечене яблуко;
  • вечеря – запіканка з овочів, відварна грудка.

Оскільки тривалість тижневої дієти не є для організму критичною, на цей період дозволяється зовсім відмовитися від солі. Тим більше що в продуктах, яких складено меню, міститься природний хлористий натрій, який буде частково компенсувати потребу організму.

14 днів

Для досягнення заданої мети схуднення оптимальною вважається різновид безсольової дієти, розрахована на 2 тижні. При складанні раціону можна користуватися списком дозволених продуктів, враховуючи особисті уподобання, або взяти за основу наведений нижче варіант меню.

Перший тиждень

День 1:

  • сніданок – 100 г вівсянки на молоці з медом, кава без цукру;
  • ланч – фруктовий салат;
  • обід – овочевий суп, 100 г відвареної телятини з дрібкою солі, 200 мл знежиреного йогурту;
  • полудень – жменя сухофруктів з орахами;
  • вечеря – 200 г запеченої риби, одне яйце, капустяний салат.

День 2:

  • сніданок – 200 г гречаної каші, сухар, кава з молоком;
  • ланч – 2 фрукта на вибір;
  • обід – 300 г вареної грудинки, 100 г овочевого рагу, 200 мл томатного соку з додаванням щіпки солі;
  • полудень – 200 мл знежиреного кефіру, варене яйце;
  • вечеря – 200 г сирної запіканки.
За темою:  Як перестати їсти, хотіти, любити солодке і борошняне назавжди

День 3:

  • сніданок – омлет з 2 яєць з овочами, кава з молоком;
  • ланч – шматок фруктового пирога;
  • обід – 200 г рисової каші, 100 г відвареної риби, овочева нарізка;
  • полудень – фруктовий салат;
  • вечеря – 150 г овочевого рагу, 100 г запеченої яловичини з дрібкою солі.

День 4:

  • сніданок – 200 г сирної запіканки, чай без цукру;
  • ланч – 2 фрукта на вибір;
  • обід – 200 г відвареної курогрудки з дрібкою солі, варене яйце, 100 г овочевого рагу;
  • полудень – 200 мл знежиреного кефіру;
  • вечеря – 200 г запеченої у фользі риби, капустяний салат.

День 5:

  • сніданок – 150 г вівсянки з родзинками, кава з молоком;
  • ланч – фруктовий салат;
  • обід – юшка з шматочком риби, тушкована капуста з дрібкою солі, 200 мл знежиреного кефіру;
  • полудень – 2 печених яблука, фаршировані сиром;
  • вечеря – 200 г курячої грудки, запеченого з овочами.

День 6:

  • сніданок – 200 мл знежиреного йогурту, скибочку житнього хліба;
  • ланч – жменя сухофруктів з горіхами;
  • обід – порція овочевого супу, 100 г гречаної каші, 2 котлети з телятини, запечені в духовці;
  • полудень – 200 г сирної запіканки;
  • вечеря – 150 г відварної риби, яйце, 200 мл томатного соку з дрібкою солі.

День 7:

  • сніданок – шматочок яблучної шарлотки, кава з молоком;
  • ланч – фруктовий салат;
  • обід – 200 г овочевого рагу, варене яйце, 200 мл знежиреного кефіру;
  • полудень – жменя сухофруктів з горіхами;
  • вечеря – 100 г тушкованих кабачків, 100 г вінегрету з дрібкою солі.

Другий тиждень

День 1:

  • сніданок – 150 г вівсянки з родзинками, 200 мл знежиреного кефіру;
  • ланч – фруктовий салат;
  • обід – порція овочевого супу, 200 г риби, запеченої з овочами, 200 мл томатного соку з дрібкою солі;
  • полудень – 2 печених яблука з сиром;
  • вечеря – 200 г вареної яловичини, 100 г овочевого рагу.

День 2:

  • сніданок – омлет з 2 яєць з овочами, чай без цукру, сухарик;
  • ланч – фруктовий салат;
  • обід – порція овочевого супу, 2 рибні тефтелі, капустяний салат з оливковою олією і дрібкою солі;
  • полудень – шматочок творожника, 200 мл знежиреного йогурту;
  • вечеря – 200 г овочевого рагу, 100 г запеченої курогрудки.

День 3:

  • сніданок – шматочок абрикосової шарлотки, чай без цукру;
  • ланч – 200 мл знежиреного йогурту, скибочку житнього хліба;
  • обід – 200 г гречаної каші, 100 г тушкованої з овочами телятини з дрібкою солі;
  • полудень – 2 будь-яких фрукта;
  • обід – варене яйце, вінегрет.

День 4:

  • сніданок – 4 сирника, кава з молоком;
  • полудень – запечена гарбуз;
  • обід – 200 г запеченої у фользі курки без шкіри, варене яйце, 100 г овочевого рагу з дрібкою солі;
  • полудень – фруктовий салат;
  • вечеря – капустяно-морквяний салат з оливковою олією, 100 г відвареної риби.

День 5:

  • сніданок – яблучні оладки (4 шт.) з 1 ч. л. меду, чай без цукру;
  • ланч – 200 мл знежиреного йогурту, скибочку житнього хліба;
  • обід – порція овочевого супу, 2 картоплини «в мундирі», 100 г запеченої риби, 200 мл томатного соку з дрібкою солі;
  • полудень – жменя сухофруктів з горіхами;
  • вечеря – 150 г сирної запіканки, 200 мл знежиреного кефіру.

День 6:

  • сніданок – 150 г вівсянки з курагою, чай без цукру;
  • ланч – фруктовий салат;
  • обід – порція юшки з шматочком риби, 200 г овочевого рагу з дрібкою солі;
  • полудень – 200 мл знежиреного кефіру, сухарик;
  • вечеря – 100 г відвареної телятини, 100 г кабачкової ікри.

День 7:

  • сніданок – шматочок яблучної шарлотки, кава з молоком;
  • ланч – жменя сухофруктів з орахами;
  • обід – порція овочевого супу, одне яйце, 100 г вареної курячої грудки з дрібкою солі;
  • полудень – фруктовий салат, заправлений йогуртом;
  • вечеря – 200 г гарбузової рисової каші на молоці.

Всі страви, зазначені в наведеному вище меню, необхідно готувати без солі. Її невелика кількість додається тільки під час одного прийому їжі за день.

Також існує більш суворий варіант безсольової дієти на 2 тижні, у якому меню на кожен день складається лише з одного виду продуктів:

  • 3 дні – по 500 г вареної курячої грудки на добу;
  • 3 дні – по 500 г нежирної вареної або запеченої риби;
  • 3 дні – по 200 г звареної на воді каші (краще гречки, вівсянки або перловки);
  • 3 дні – по 2 кг варених овочів (крім картоплі);
  • 2 дні – по 2 кг свіжих фруктів (крім бананів і винограду).

У ці дні необхідно випивати не менше 2 л чистої води. Сіль з раціону виключається повністю. Харчуючись такого меню, можна за 14 днів втратити до 6-7 кг зайвої ваги.

Інші види дієти

Методики схуднення, засновані на відмову від солі, мають безліч різновидів. Найбільш відомими є наступні безсольові дієти:

  • японська;
  • китайська;
  • рисова;
  • білкова;
  • Малишевої;
  • Крістіни Орбакайте.

Будь-яка із зазначених програм зниження ваги вимагає дбайливого ставлення до організму і розуміння його потреб. При цьому всі вони базуються на різних принципах. Так, в раціоні доктора Малишевої використовується чергування білкових і вуглеводних прийомів їжі. Меню японської системи схуднення ретельно збалансована і вимагає суворого дотримання, інакше результати можуть бути нульовими. За складом продуктів ця методика аналогічна наведеним вище класичним варіантом безсольової дієти, але до нього додається нежирний сир, а м’ясні страви практично повністю виключаються.

Японська

Даний варіант розглянутої методики – один з найбільш суворих і жорстких. Дієта розрахована на 7 днів і дозволяє за цей період позбутися від 7 кг зайвої ваги. Більш м’якої є інша пропонована японцями безсольова дієта, розрахована на 14 днів. У кожному з варіантів раціон складається переважно з овочів, риби та яєць, невеликої кількості м’яса і фруктів (в основному – яблук).

Меню на 7 днів

Тижневий варіант дієти заснований на 3-разовому харчуванні без перекусів.

День 1:

  • сніданок – несолодкий кави;
  • обід – 2 варених яйця, морквяний салат;
  • вечеря – порція вареної риби, морквяний салат.

День 2:

  • сніданок – несолодкий кави, шматок цільнозернового хліба;
  • обід – порція вареної риби, сире яйце, капустяний салат;
  • вечеря – 2-3 яблука.

День 3:

  • сніданок – несолодкий кави;
  • обід – сире яйце, морквяний салат;
  • вечеря – 2-3 яблука.

День 4:

  • сніданок – несолодкий кави, шматок цільнозернового хліба;
  • обід – тушкований з рослинним маслом кабачок;
  • вечеря – капустяний салат, 2 варених яйця, порція телятини.

День 5:

  • сніданок – морквяний салат;
  • обід – порція вареної риби, склянка томатного соку;
  • вечеря – 2-3 яблука.

День 6:

  • сніданок – несолодкий кави, шматок цільнозернового хліба;
  • обід – половина запеченої або вареної курки, морквяно-капустяний салат;
  • вечеря – морквяний салат, 2 варених яйця.

День 7:

  • сніданок – чай зелений несолодкий;
  • обід – яловичина відварна або на пару, яблука;
  • вечеря – будь-який з попередніх днів.

В 7-денний японської дієти сіль повністю виключається з раціону. При цьому її тривалість не завдає шкоди організму, зокрема водно-сольового балансу, чому сприяє введення в щоденний раціон порції м’яса або риби.

Також існує 2-тижневий варіант такої програми схуднення, але його меню дещо відрізняється від попереднього.

Меню на 14 днів

Особливістю цього раціону харчування є повторення днів в меню. Харчування також залишається 3-разовим.

День 1 і 13:

  • сніданок – натуральна кава без добавок;
  • обід – тушкована на рослинному маслі капуста, 2 варені яйця або омлет з них, 200 мл томатного соку або 2 помідори;
  • вечеря – порція вареної або запеченої риби.

День 2 12:

  • сніданок – натуральна кава, несолоний хлібець;
  • обід – запечена риба, овочевий салат;
  • вечеря – 200 г вареної яловичини, стакан кефіру (можна в якості соусу з додаванням зелені, часнику, сухих спецій).

День 3 і 11:

  • сніданок – натуральна кава без добавок;
  • обід – кабачкова ікра на рослинному маслі або овочеве рагу;
  • вечеря – 200 г запеченої телятини, 2 варених яйця, капустяний салат.

День 4 та 10:

  • сніданок – натуральна кава без добавок;
  • обід – салат з вареної моркви з рослинним маслом, варене яйце, 15 г твердого сиру нежирних сортів;
  • вечеря – 300 г свіжих несолодких фруктів або ягід.

День 5 і 9:

  • сніданок – морквяний салат з лимонним соком;
  • обід – порція риби, тушкованої в томатному соку, або відварна риба і окремо 200 мл томатного соку;
  • вечеря – яблука.

День 6 і 8:

  • сніданок – натуральна кава без добавок;
  • обід – дві варені або запечені курогрудки, морквяно-капустяний салат;
  • вечеря – 2 варених яйця, морквяний салат.

День 7 і 14:

  • сніданок – несолодкий чай;
  • обід – телячий стейк;
  • вечеря – будь-який з запропонованих раніше.

Якщо 3-разового харчування виявляється недостатньо, в якості перекусів можна використовувати овочевий бульйон.

Японська безсольова дієта на 14 днів підходить для швидкого схуднення. Її раціон нескладний у дотриманні і хороший для людей, які не можуть тривалий час обмежувати своє харчування.

За темою:  Цибуля: калорійність червоного, зеленого і ріпчастої на 100 гр

Показанням до дотримання даної методики може бути не тільки надмірна вага, але і проблеми зі здоров’ям, зокрема, відкладення солей. Для прискорення процесу розщеплення жирів і розчинення сольових відкладень необхідно дотримуватися питний режим, випиваючи не менше 2 л чистої води за добу.

Китайська

Китайський варіант прісної методики схуднення триває 14 днів і передбачає відмову не тільки від солі, але і від всіх висококалорійних страв. Це дозволяє за 2 тижні втратити до 10 кг зайвої ваги. Список дозволених продуктів дуже мізерний – в нього входять: відварна телятина і риба, яйця, овочі, яблука. Сніданок на всі два тижні дієти незмінний і являє собою чашку натуральної кави, на 2-ий та 9-ий день можна додати сухарики. Пити можна чисту воду, каву, зелений чай, нежирний кефір, томатний сік.

Найпоширенішим варіантом меню китайської безсольової дієти є наступний:

День 1 і 8:

  • обід – капустяний салат з оливковою олією, 2 варених яйця, 200 мл томатного соку;
  • вечеря – 200 г риби, такий же капустяний салат.

День 2 і 9:

  • обід – 200 г риби, капустяний салат з оливковою олією;
  • вечеря – 200 г телятини, 200 мл кефіру.

День 3 та 10:

  • обід – одне яйце, салат з вареної моркви;
  • вечеря – яблука.

День 4 і 11:

  • обід – тушкований кабачок, яблука;
  • вечеря – 2 яйця некруто, варена телятина, капустяний салат.

День 5 і 12:

  • обід – запечена риба, овочевий салат;
  • вечеря – овочеве рагу.

День 6 і 13:

  • обід – варена курогрудка, капустяний салат;
  • вечеря – морквяний салат, омлет з 2 яєць.

День 7 і 14:

  • обід – запечена у фользі телятина, яблука;
  • вечеря – овочеве рагу.

Протягом дня слід постійно пити чисту воду і зелений чай, щоб притупити почуття голоду.

Китайська прісна дієта дуже сувора і витримати її до кінця під силу не кожному. Але той, хто доходить до фіналу, отримує не тільки позбавлення від зайвої ваги, але і якісне очищення організму за рахунок виведення надлишків рідини, а разом з ними – накопичених шлаків і токсинів. Рясне питво на тлі відсутності солі дозволяють «промити» всі органи і системи, налагодити їх роботу, нормалізувати ліпідний і водно-сольовий обмін.

Рисова

У східних країнах рис є основним продуктом харчування, який приносить велику користь організму, сприяючи його очищенню, забезпечуючи красу і молодість. У ньому міститься багато корисних речовин і при цьому повністю відсутні солі натрію, тому рис ідеально підходить для безсольової дієти. Існує два варіанти такої методики живлення:

  • монодієта, заснована на вживанні тільки рису;
  • тривала очисна програма.

У першому випадку можна за 3 дні позбутися від 4 кг, другий розрахований на 30 днів і втрату 10-12 зайвих кілограмів разом з виведенням всіх солей з організму.

Меню на 3 дні

Ця монодієта передбачає харчування тільки рисовою кашею. Для її приготування вариться 1 склянку рисової крупи, потім все кількість ділиться на 5-7 рівних порцій і вживається протягом дня через рівні проміжки.

В проміжках між прийомами їжі можна пити чисту воду і зелений чай. У разі сильного голоду допускається з’їсти 2 яблука за день.

Сидіти на такій дієті дозволяється лише 3 дні. Повторювати можна 1 раз в місяць. Результати залежать від індивідуальних особливостей організму, способу життя і кількості зайвих кілограмів.

Меню на місяць

Даний варіант рисової методики схуднення набагато м’якше першого, а її тривалість збільшується до 30 днів. Сама дієта грунтується на наступних принципах:

  • необхідно перейти на правильне харчування, відмовившись від усього шкідливого для фігури (мучного, солодкого, жирного і т. п.);
  • на вечерю за 4 години до сну з’їдати порцію вареного рису, приготованого за спеціальним рецептом.

Рисова крупа перед приготуванням промивається в декількох водах, потім заливається окропом з розрахунку 200 мл на 100 г рису і настоюється добу. Готувати таку кашу потрібно кожен вечір для наступного вечері, причому без солі і спецій.

Ще В одному варіанті такої дієти можна вживати рис не на вечерю, а на сніданок. Для цього рис готують дещо іншим способом:

  • промивають 2 ст. л. крупи;
  • заливають 200 мл холодної води;
  • на наступний день цю порцію зливають, промивають, знову заливають, а також готують нову порцію;
  • ще через день – промивають і заливають по-новому ці 2 порції, а також готують ще одну.

Так повторюють 4 дні поспіль. На п’яту добу першу порцію рису варять і вживають на сніданок. Після цього можна нічого пити і їсти протягом 4 годин. Потім – звичайне харчування з дотриманням зазначених вище правил. При цьому меню потрібно складати з тих же продуктів, що і попередні, мінімізувавши кількість солі.

Білкова

Зменшення кількості споживаних вуглеводів і жирів із збільшенням у раціоні білка здатне забезпечити досить швидке і комфортне зниження ваги. Саме тому всі білкові методики схуднення вважаються найбільш ефективними. Протеїнові продукти активізують функції організму, на їх засвоєння витрачається багато внутрішньої енергії, тому їх вживання позитивно позначається на фігурі. Якщо одночасно з цим обмежується споживання солі, то результативність дієти значно зростає. При цьому в м’ясі, яке є одним з основних компонентів білкового раціону, міститься природна сіль, яка не тільки покращує смак приготованих страв, але і заповнює потреби організму в цьому речовині.

Безсольова білкова дієта – досить щадний спосіб схуднення, практично виключає появу сильного почуття голоду. У поєднанні з помірними фізичними навантаженнями вона забезпечує збереження м’язової тканини і сприяє створенню гарного рельєфу і потрібних обсягів тіла.

Важливою особливістю таких методик схуднення є їх тривалість. Для досягнення оптимального результату потрібно від 2 тижнів до 1 місяця. При цьому видимий ефект можна отримати вже через 14 днів.

Система живлення, заснована на вживанні несолоної білкової їжі, дуже поширена серед знаменитостей і дійсно володіє високою ефективністю. Але домогтися реального схуднення можна тільки за умови виконання всіх правил.

Для складання прісного білкового раціону використовуються продукти з мінімальною кількістю жиру:

  • нежирні сорти м’яса (курка, індичка, кролятина, телятина);
  • молочні та молочнокислі продукти невисокою (до 2,5%) жирності;
  • яйця;
  • нежирні види риби;
  • морепродукти.

Також дозволяється вводити в меню некрохмалисті овочі і невелика кількість несолодких фруктів.

До списку заборонених продуктів відносяться:

  • хлібобулочні та макаронні вироби, будь-яка випічка;
  • солодощі;
  • каші;
  • картопля;
  • соуси;
  • соління, маринади;
  • алкоголь.
  • смажені, копчені, гострі страви.

Також слід дотримувати наступні правила:

  • рослинна олія додавати у вже готові страви;
  • випивати не менше 2 л на добу;
  • вживати їжу не рідше 6 разів на день;
  • останній прийом їжі – за 3 години до сну;
  • для поліпшення смаку страв дозволяється додавати молоко, лимонний сік, сухі спеції.

При легкому варіанті дієти можна злегка солити вже готові страви.

Меню на 14 днів

При складанні меню рекомендується використовувати наведений нижче приклад. При цьому правилами дієти не встановлюються вимоги по його суворому дотриманню. Блюда можна змінювати на свій розсуд, дотримуючись їх категорію та калорійність.

День 1 і 14:

  • сніданок – варене яйце, чай або кава з молоком;
  • ланч – капустяний салат;
  • обід – 150 г відвареної телятини, 200 мл кефіру;
  • полудень – 150 г сиру;
  • вечеря – 150 г відварної риби, овочева нарізка (огірки, помідори, редиска);
  • за 3 години до сну – 200 мл натурального йогурту.

День 2 13:

  • сніданок – варене яйце, чай або кава з молоком;
  • ланч – тушкована капуста;
  • обід – 150 г відварної риби, 100 г сиру з зеленню;
  • полудень – 200 мл кефіру;
  • вечеря – 200 г телятини, приготованої на грилі;
  • за 3 години до сну – 200 мл томатного соку.

День 3 і 12:

  • сніданок – яйце, чай або кава з молоком;
  • ланч – 2 яблука;
  • обід – 200 г тушкованої курогрудки,100 г морквяного салату;
  • полудень – овочеве рагу (капуста, кабачки, цибуля);
  • вечеря – 200 г відварної риби, 200 мл томатного соку;
  • за 3 години до сну – 200 мл ряжанки.

День 4 і 11:

  • сніданок – яйце, чай або кава з молоком;
  • ланч – курячі оладки (3 шт.);
  • обід – 300 г кабачкової ікри, 50 г твердого сиру;
  • полудень – грейпфрут або яблуко;
  • вечеря – 200 г запеченого рибного філе з лимоном;
  • за 3 години до сну – 200 мл кефіру.

День 5 та 10:

  • сніданок – яйце, чай або кава з молоком;
  • ланч – овочевий салат;
  • обід – 200 г відвареної індички, 200 мл йогурту (можна в соусі з зеленню і часником);
  • полудень – 200 г капустяного салату;
  • вечеря – 200 г відварної риби;
  • за 3 години до сну – 200 мл томатного соку.

День 6 і 9:

  • сніданок – яйце, чай або кава з молоком;
  • ланч – 150 г тушкованої капусти;
  • обід – 200 г вареної курячої грудки, овочі по сезону;
  • полудень – 150 г сиру;
  • вечеря – 200 г запеченої або вареної риби;
  • за 3 години до сну – 200 мл кефіру.

День 7 та 8:

  • сніданок – яйце, чай або кава з молоком;
  • ланч – печене яблуко, фаршироване сиром;
  • обід – 150 г тушкованої яловичини, 200 мл ряжанки;
  • полудень – 200 г сирного суфле;
  • вечеря – 200 г рибного запіканки;
  • за 3 години до сну – 200 мл томатного соку.
За темою:  Як зробити білковий коктейль для схуднення на ніч

До зазначеного меню безсольової білкової дієти можна за бажанням додати декілька грамів (щіпку) солі в один із прийомів їжі. При цьому слід враховувати, що надлишок протеїну може негативно позначитися на стані нирок, печінки, серця і судин. Якщо є які-небудь проблеми з цими органами, краще використовувати безсольову систему схуднення доктора Малишевої, яка заснована на чергуванні білкових і вуглеводних прийомів їжі.

Олени Малишевої

Дієта Олени Малишевої, що передбачає відмову від солі, розрахована на 14 днів. Найголовніше правило даної методики – відсутність голоду. В період схуднення необхідно дотримуватися 5-разовий режим харчування, а кількість вживаної за один прийом їжі повинно обмежуватися 250 г (або склянкою для сипучих і рідких страв).

Особливу увагу Олена Малишева приділяє обсягом випивається води – на її думку, вона важливіше їжі, тому повинна перевищувати її по кількості і становити не менше 2 л на добу. Останній прийом їжі – до 19:00.

Зразкове меню безсольової дієти Малишевої на кожен день виглядає наступним чином:

  • сніданок – вівсяна каша, кава або чай;
  • ланч – будь-які фрукти (крім бананів);
  • обід – будь білкове блюдо;
  • полуденок – будь-які овочі, крім крохмалистих;
  • вечеря – будь-білкове блюдо, молочнокислий продукт.

У період дотримання даної системи схуднення Малишева рекомендує відмовитися від борошняних і солодких виробів, картоплі, каш (крім вівсянки на сніданок), жирів, алкоголю та інших, шкідливих для фігури продуктів.

В результаті такої 2-тижневої дієти можна втратити до 5-7 кг зайвої ваги. При цьому ефект зберігається надовго, якщо в подальшому не дозволяти переїдання. На думку Олени Малишевої, головне – це психологічний настрій. А достатня збалансованість раціону поряд з мінімальною кількістю солі і жиру дозволяє дотримувати дану програму без шкоди для здоров’я.

Крістіни Орбакайте

Безсольова дієта Орбакайте складається з семидневок, кількість яких може бути необмеженим. Але сама Христина рекомендує дотримуватися запропоновану дієту не більше 4-х місяців, потім зробити перерву на 1 місяць і можна знову повторити курс. Протягом зазначених 7 днів сіль повністю виключається з раціону. При цьому перші 4 дні необхідно харчуватися дозволеними продуктами, а решта 3 дні раціон складається тільки з 5 варених яєчних білків і 5 грейпфрутів.

При схудненні за методикою Орбакайте необхідно дотримувати наступні правила:

  • повністю відмовитися від жирних продуктів, у тому числі м’ясних і рибних, а також борошняних виробів (крім висівкового хліба), цукру, копченостей і солінь;
  • обсяг одного прийому їжі має відповідати кількості, умещающемуся в жмені (складених човником долоні);
  • кількість випитої за день води не повинна бути менше 2 л;
  • пити рідину можна за 1 годину до і після їжі;
  • інтервал між прийомами їжі повинен складати 3 години;
  • останній прийом їжі – за 1 годину до сну.

Зразкове меню перших 4 днів дієти може бути наступним:

День 1:

  • сніданок – запарена на ніч гречка (100 г крупи на 200 мл окропу), кефір;
  • ланч – варене яйце, морквяний салат, заправлений йогуртом з часником;
  • обід – 200 г запечених кабачків, 150 г відвареної грудки, компот з сушки;
  • полудень – печене яблуко з корицею і 0,5 ч. л. меду;
  • вечеря – капустяний салат, 150 г приготованої на пару риби;
  • за 1 годину до сну – натуральний йогурт з додаванням кориці.

День 2:

  • сніданок – сирна запіканка, кава;
  • ланч – скибочку висівкового хліба, 2 помідори;
  • обід – 200 г запеченої у фользі грудинки, 150 г овочевого рагу;
  • полудень – яблуко, 30 г горішків;
  • вечеря – 200 г капустяного салату, 150 г відвареної риби;
  • за 1 годину до сну – 250 мл натурального йогурту з корицею.

День 3:

  • сніданок – омлет з 2 яєць, морквяний салат з яблуком і лимонним соком;
  • ланч – 100 г вареної курки, салат з огірків;
  • обід – 200 г гречаної каші, баклажани, запечені з часником, настій шипшини;
  • полудень – батончики з мигдалю, кураги, чорносливу, пропущених через м’ясорубку;
  • вечеря – риба, запечена у фользі зі стручковою квасолею;
  • за 1 годину до сну – кефір з корицею.

День 4:

  • сніданок – 200 г салату з огірків і помідорів, 50 г відвареної телятини;
  • ланч – печене яблуко з корицею і 0,5 ч. л. меду;
  • обід – окрошка на кефірі з курячою грудкою, запечені кабачки;
  • полудень – полуниця;
  • вечеря – овочеве рагу (тушкована капуста);
  • за 1 годину до сну – натуральний йогурт.

В період з 5 по 7 день необхідно щодня з’їдати 5 яєчних білків і 5 грейпфрутів. Проміжки між прийомами їжі повинні становити 1,5 години, наприклад:

  • 7:30 – білок;
  • 9:00 – грейпфрут;
  • 10:30 – білок і так далі, поки не закінчаться продукти.

Дозволяється зменшити перерва між прийомами їжі до 1 години, але в жодному разі закінчити все потрібно до 22:00. При бажанні можна вичавлювати сік з грейпфрута, а не є його цілком.

Безсольова дієта Крістіни Орбакайте допомогла схуднути їй самій на 12 кг, а також позбутися від 20 кг Аллі Пугачовій. Але для отримання такого результату необхідно строго дотримувати всі зазначені рекомендації.

Рецепти

Якихось особливостей у приготуванні страв для безсольової дієти немає. Можна брати будь-які рецепти і готувати все, як зазначено, але без використання солі. Ця добавка змінює лише смак страви, але не впливає на його харчові якості. Тому найбільш потрібними в такій системі живлення є рецепти, які допоможуть приготувати натуральні замінники солі, з допомогою яких можна надати іншим стравам більш пікантний відтінок.

Приправа часникова

Очистити 10 головок часнику, подрібнити його спеціальної «давилкою». Змастити деко невеликою кількістю рослинної олії, викласти часникову масу тонким шаром. Тримати в духовці при 100 °С до повного висихання. Зберігати в банку або паперовому пакеті.

Приправа цибульна

Очистити кілька цибулин, нарізати тонкими півкільцями. Смажити у великій кількості олії (у фритюрі) до карамельного кольору. Викласти цибулю на паперову серветку, щоб вона ввібрала надлишок олії. Отриманий сухий хрусткий цибулю помістити на 30 хвилин у духовку, нагріту до 100 °С, для остаточного підсушування. Готові пластівці перетерти в порошок. Зберігати в герметичній банку.

Приправа лимонно-фукусовая

Висипати на сухе деко 200 г подрібненого фукуса (дрібної січки), полити соком 1 лимона, ретельно перемішати, щоб вся маса просочилася. Сушити при кімнатній температурі, потім зсипати в банку з щільною кришкою.

Зелена суміш

Змішати подрібнену зелень – кріп, петрушку, розмарин, шавлія, майоран, базилік, чебрець, материнку. Тонким шаром викласти на деко, поставити в теплу духовку. Повністю висушити. Перетерти руками, просіяти через сито. Зберігати в паперовому пакеті.

Салатна заправка

Змішати в банку 100 г подрібненого базиліка і 100 мл оливкової олії. Поставити в холодильник на 3 діб для настоювання. Процідити, додати сік з 2 лимонів. Зберігати в холодильнику.

Всі ці приправи допоможуть значно поліпшити смак прісних страв і зроблять дотримання дієти набагато комфортніше. Їх можна використовувати не тільки під час схуднення, але і в період виходу з дієти, а також в подальшому як альтернативу солі для зменшення її кількості в раціоні.

Вихід з дієти

Для збереження результатів безсольової дієти дуже важливо правильно вийти з такої системи харчування. Виходити рекомендується поступово і протягом такого ж часу, скільки тривав сам процес схуднення.

Грамотний вихід з бессолевого раціону вимагає дотримання наступних правил:

  • вводити в меню заборонені дієтою продукти, зокрема будь-яку солону їжу, копчені, жирні та інші подібні страви потрібно поступово, потроху збільшуючи порції до звичного об’єму;
  • при можливості краще зовсім відмовитися від надмірного споживання шкідливих страв, оскільки вони негативно позначаються здоров’я, навіть якщо періодично дотримуються різні корисні дієти;
  • не можна допускати переїдання, особливо при використанні борошняних, кондитерських та інших виробів, які сприяють підвищенню маси тіла;
  • не слід пересолювати їжу навіть після закінчення дієти – страви повинні бути помірно солоними.

Головний принцип цієї системи харчування полягає в нормалізації надходження в організм хлористого натрію, але не стільки для зниження ваги, скільки з метою відновлення водно-сольового балансу, позбавлення від шлаків, загального оздоровлення і омолодження.

Безсольова дієта в більшості випадків не вимагає повного виключення солі з раціону. На думку більшості фахівців, у тому числі доктора Малишевої та особистого дієтолога Крістіни Орбакайте, повна відмова від солі може завдати колосальної шкоди здоров’ю. Крім порушення обмінних процесів, це викликає розвиток остеопорозу, булімії, анорексії, інших серйозних захворювань.

При дотриманні всіх описаних вище правил, безсольова дієта має дійсно хороші результати. За досить короткий час – 7 або 14 днів – багатьом вдається позбутися від 5-7 або 10-15 кг відповідно. Ефективність методики завжди залежить від індивідуальних особливостей кожної людини і того, наскільки сильно він прагне нормалізувати свою вагу.