Дієта N 1 при гастриті з підвищеною кислотністю: рецепти
Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю: атрофічному, хронічному, гострому
Гастрит, який характеризується підвищенням кислотності, є запальним процесом, що він протікає на слизовій оболонці шлунка. Найбільш часто захворювання діагностується при порушеннях роботи секреції даного органу. Патологічний процес вимагає комплексного підходу до лікування. Досить важливим пунктом у даному аспекті є дієта.
Основні правила харчування
Під час терапії гастриту пацієнту необхідно дотримуватися певних правил харчування, що позитивно позначиться на цьому процесі:
- Вживання страв не повинно проводитися в надмірно гарячому або холодному вигляді. Пацієнту рекомендується приймати їжу кімнатної температури.
- У період лікування патологічного стану рекомендується застосування дробового харчування. Людина повинна вживати їжу не менше п’яти разів на день. При цьому порції повинні бути мінімальними. Графік харчування розробляється індивідуально з урахуванням його режиму дня.
- Хворим рекомендовано є невеликі порції. Такий режим забезпечить максимально простий процес переробки їжі шлунком.
- Людині рекомендується щодня в один і той же час. Чітко вироблених графік харчування позитивно відобразиться на якості лікування.
При захворюванні з підвищенням кислотності рекомендується обов’язково дотримуватись вище перелічених правил, що дозволить усунути неприємну симптоматику.
Що можна їсти при гастриті?
Перед розробкою дієти при гастриті необхідно ознайомитися з продуктами, які дозволяються до вживання, що дасть можливість створити збалансоване і смачне меню для людини. Раціон повинен складатися з:
- Супів. Для їх приготування може використовуватися бульйон з овочів, молоко або вода. Страви повинні складатися з овочів, круп і дрібних макарончиков. Пацієнтам рекомендується вживання супів у вигляді пюре, що усуне можливість подразнюючого впливу на травну систему.
- Других страв. Хворим гастритом дозволяється їсти м’ясні та рибні страви, приготування яких здійснюється на пару. Також їх можна запікати в духовці. При тривалій ремісії захворювання м’ясо і рибу можна смажити. Але хворим категорично забороняється їсти шкуру від м’яса.
- Гарнірів. При гастриті дозволяється вживання овочів, каш і макаронів. При виборі каш рекомендується віддавати перевагу в’язким сортам. Вживання овочів дозволяється в тушкованому або відвареному вигляді. Також їх можна готувати на пару. Макарони для хворих рекомендовано вибирати тільки максимально високої якості.
- Закусок. Хворим можна готувати салати. З цією метою використовуються не тільки відварні, але і сирі овочі. Також дозволяється вживання негострих сирів і сортів варених ковбас.
- Хлібобулочних виробів. Вживання пшеничного хліба повинне проводитися тільки в подсушенном вигляді. Булочки дозволяється їсти тільки в тому випадку, якщо їх готують з несдобного тесту.
- Кисломолочних продуктів. Раціон повинен складатися з сиру, ряжанки, сметани, йогуртів, які мають мінімальний рівень жирності. Пити незбиране молоко дозволяється, тільки трохи.
- Жирів. Дозволяється застосування різноманітних олій рослинного походження.
- Ягід і фруктів. Пацієнтам рекомендуються різноманітні фрукти і ягоди, які не є кислими.
Завдяки величезній кількості дозволених продуктів надається можливість складання оригінального і смачного харчування при гастриті.
Що не можна їсти?
Існує перелік продуктів, вживання яких категорично забороняється в період протікання захворювання:
- Пацієнтам не рекомендується вживання пельменів, а також жирних сортів м’яса і риби.
- Так як до складу динь і кавунів входить клітковина у великих кількостях, то давати їх хворим не рекомендується.
- Раціон харчування людини не повинен складатися з печінки тварин.
- У період перебігу гастриту категорично забороняється вживання перлової крупи, бобових культур, кукурудзи, проса.
- Так як шкірка винограду викликає бродильні процеси в травній системі, то вживати цей фрукт у період протікання хвороби не рекомендовано.
- Дієта при гастриті не повинна включати в себе каву, какао, шоколад.
- З раціону харчування хворого необхідно виключити часник, горіхи, цитрусові, ківі.
Щоб уникнути появи ускладнень у період перебігу гастриту пацієнту категорично заборонено вживати вищеперелічені продукти.
Дієта в період загострення
При патологічному стані у людини можуть спостерігатися періодичні загострення. У цей період пацієнтам рекомендовано дотримуватися більш жорсткого дієтичного прийому їжі. Раціон пацієнта повинен складатися з каш в’язкого складу, які готуються тільки на воді. Краще всього давати пацієнту рисову, гречану або вівсяну кашу. Можна готувати омлети на основі білка яєць.
Також можна включити котлети з курки або нежирного телячого фаршу, які готуються на пару. Хворим при загостренні рекомендуються фруктові і ягідні киселі. Також вони повинні щодня пити відвар на основі шипшини. Можна готувати супи-пюре на воді. В них забороняється додавати рибу або м’ясо. По закінченню тижня після стихання симптомів загострення патології можна пити молоко і м’ясні бульйони в невеликих кількостях.
Якщо людина буде дотримуватися цієї дієти, то йому вдасться подолати загострення в максимально короткі терміни.
Харчування при хронічному гастриті з підвищеною кислотністю
У період розробки меню для пацієнтів, у яких протікає хронічна форма захворювання, необхідно підбирати продукти, за допомогою яких буде стабілізуватися стан пацієнта. Для того щоб нормалізувати стан хворого, йому рекомендовано вживати білкову їжу. Якщо в продуктах міститься жир, то це значно подовжує час перебування їжі в шлунково-кишковому тракті. Саме тому від таких продуктів необхідно відмовлятися.
Дієта повинна розроблятися з обмеженням солей в продуктах харчування. Найкраще віддавати перевагу курятині, індичині, кролятині і нежирної телятини. Рибні страви можуть готуватися з тріски, ляща, щуки, минтая, кефалі і т. д. Для приготування супів можуть використовуватися овочеві бульйони або нежирні м’ясні бульйони. Раціон харчування хворих повинен складатися з некислих молочних продуктів. З овочів найкраще віддавати перевагу буряках, картоплі, моркви. Киселі можна готувати на основі некислих фруктів.
Правильно розроблене харчування при хронічному гастриті дозволить усунути можливість появи загострення.
Дієта при атрофічному гастриті з підвищеною кислотністю
Атрофічна форма захворювання також вимагає від пацієнта дотримуватися дієтичного харчування. Хворим рекомендується вживання вчорашнього білого хліба, булочок і печива з прісного тіста. Можна приготувати будь-яку страву з нежирного м’ясного фаршу. Також дозволяється споживання вимоченої оселедця і ковбасних виробів. У раціон дозволено включати яйця, які рекомендовано варити некруто.
У період перебігу даного захворювання дозволяється вживати солодощі. Їх асортимент є обмеженим. Пацієнту можна їсти мед, джеми, киселі, цукор. Також можна пити неміцний кава або чай з вершками або молоком. З жирів дозволяється вершкове і рафінована рослинна олія. Категорично забороняється вживання бобових, перловки, грибів, консерви, копченості.
Дієта 1: меню
Фахівцями розробляється меню при гастриті з підвищеною кислотністю на місяць. Воно полягає в раціональній заміні певних продуктів.
- На сніданок пацієнту необхідно їсти яйце некруто або омлет. Також рекомендовано їсти рисову, гречану, вівсяну, манну каші, які чергуються не тільки між собою, але і з сирниками. Щоранку пацієнт повинен пити чай з молоком.
- Другий сніданок може складатися з киселю або молока, а також печеного яблука.
- На обід готують суп-пюре з таких продуктів, як гарбуз, перловка, риба, картопля, овочі, нежирне м’ясо. Також дозволяється приготування страв з м’ясного фаршу, відвареного м’яса індички, курятини, індички, кролятини.
- Вечеря може складатися з макаронної запіканки, рибних биточків, молочної каші, зраз. Хворому необхідно в обов’язковому порядку пити кисіль. Перед сном рекомендується випити склянку молока. Якщо людина зголодніє між прийомами їжі, то йому слід їсти некислі фрукти.
Меню при гастриті на місяць можна розробити самостійно. В даному випадку рекомендовано стежити, щоб страви, які подаються в один і той же час, чергувалися.
Рецепти для дієти
Існує велика кількість рецептів, які можна використовувати для приготування страв при гастриті з підвищеною кислотністю.
Рибні биточки
Дане блюдо є дуже ніжним на смак, тому сподобається будь-якому гурману. Складність приготування полягає в необхідності видалення кісток.
Склад продуктів:
- Тріска – 400 г;
- Борошно – 50 р;
- Яйця – 2 шт;
- Цибуля – 1 шт;
- Сіль – за смаком.
Спосіб приготування:
- Риба очищається від кістки, а цибуля – від шкірки.
- Інгредієнти рекомендовано подрібнити в блендері.
- В отриману суміш додається борошно і яйця.
- Після перемішування фаршу з нього формуються биточки, які можна обсмажувати на сковорідці або готувати на пару.
Картопляні зрази
Дане блюдо подобається за смаком всім, без винятку. Складність полягає в тривалому процесі приготування.
Склад:
- Картопля – 500г;
- Нежирне м’ясо – 300 г;
- Цибуля – 1 шт;
- Сіль – за смаком.
Приготування:
- Картоплю і м’ясо відварюється і пропускається через м’ясорубку.
- У м’ясо додається попередньо обсмажену цибулю.
- У картоплю загортається м’ясо.
- Зрази необхідно запекти в духовці протягом 15 хвилин.
Кисіль
Фруктові киселі обов’язково давати при гастриті, так як вони не тільки смачні, але і корисні. Готувати страву рекомендовано акуратно, так як крохмаль складно розчинити.
Склад страви:
- Ягоди – 500 г;
- Вода – 3 л;
- Крохмаль – 100 г;
- Цукор – 300 р.
Приготування:
- У каструлю необхідно налити воду і довести до кипіння.
- Далі в неї додається цукор і некислі ягоди.
- Крохмаль розвести у прохолодній воді таким чином, щоб не утворювалися грудочки.
- Отримана суміш додається до ягодному відвару.
- Кисіль рекомендовано проварити ще 10 хвилин.
Макаронна запіканка
Дане блюдо є не тільки простим у приготуванні, але і досить ситним. Після першого приготування складнощів з цим процесом не виникає ні в кого.
Готується страва з використанням наступних продуктів:
- Макарони – 400 г;
- Вершкове масло – 50 г;
- Цукор – 150 г;
- Яйця – 3 шт;
- Сіль – за смаком.
Спосіб приготування:
- Спочатку вскипячивается літр води, в яку додається сіль.
- В ній необхідно відварити дрібні макарони.
- Після промивання макаронів вони поміщаються у форму для запікання.
- Макарони рекомендовано перекласти невеликими шматочками вершкового масла.
- Яйця збиваються з цукром і молоком. Отриманою сумішшю заливаються макарони.
- Запікається блюдо в розігрітій до 200 градусів духовці протягом півгодини.
- Після вимкнення духовки страва не витягується протягом 10-15 хвилин.
- Після охолодження запіканка розрізається на шматки.
Страви для дієти при гастриті є не тільки смачними, але і простими у приготуванні. Саме тому їх приготування під силу будь-якому бажаючому людині.
Про подробиці харчування при різних формах гастриту можна дізнатися в наступному відео:
Гастрит, при якому спостерігається підвищення рівня кислотності, вимагає особливого підходу до лікування. Для забезпечення максимально ефективної терапії патологічного процесу пацієнту рекомендовано дотримуватися дієтичного харчування. Меню на місяць має розроблятися з урахуванням заборонених і дозволених продуктів. Завдяки наявності великої кількості рецептів приготування страв надається можливість забезпечити пацієнту раціональне і смачне харчування.