Гастрит з підвищеною кислотністю: особливості захворювання, симптоми, лікування і спеціальна дієта

У багатьох людей, найчастіше у віці від 20 до 50 років, виникає гастрит з підвищеною кислотністю. Це захворювання характеризується запаленням стінок шлунка, при якому збільшується вироблення соляної кислоти. Причин, що призводять до цього, досить багато, а основними вважаються неправильне харчування, зловживання лікарськими засобами, стреси і неправильний спосіб життя.

Для успішного лікування цієї недуги слід приймати відповідні лікарські препарати і дотримуватися спеціальну дієту, яка здатна усунути всі неприємні симптоми.

Класифікація захворювання

Гастрит може мати визначену класифікацію:

  • за характером протікання захворювання буває гострим і хронічним;
  • по кислотності шлунка – з підвищеною і зниженою кислотністю.

Симптоми захворювання залежать від його виду, але найбільш характерні з них, тяжкість після вживання їжі, біль у шлунку, відрижка, печія, нудота, порушення апетиту, пронос або запор.

Симптоми

Гастрит з підвищеною кислотністю проявляється наступним чином:

  • ниючі болі, що виникають в епігастральній області, в районі лівого підребер’я;
  • печія;
  • відрижка кислим – характерний симптом саме підвищеної кислотності, так як при зниженій, коли їжа погано перетравлюється, буває відрижка тухлим;
  • нудота і блювота – нудота зазвичай буває натщесерце, а блювання виникає після прийому великої кількості кислих продуктів;
  • здуття живота – для такого захворювання характерні закрепи, які сприяють розвитку бродильних процесів, що викликають здуття живота й утворення газів;
  • нічні болю – при такому симптомі больові відчуття дошкуляють при великій перерві в прийомі їжі.

Хронічний гастрит з підвищеною кислотністю не має настільки вираженими симптомами і виникає тільки при таких провокуючих чинників:

  • переїдання;
  • зловживання алкоголем;
  • сильний стрес;
  • куріння;
  • велика перерва в прийомі їжі;
  • харчове отруєння;
  • вживання дуже жирної, гострої, холодної або гарячої їжі.

Такі фактори викликають загострення аж до гострих виразок або ерозій. Хронічний гастрит характеризується тривалим зміною слизової оболонки та його загострення призводить до виникнення гострої форми.

Тому, якщо після прийому їжі виникає біль або тяжкість у шлунку, нудота, нестабільний стілець, посилене газоутворення, то слід терміново обстежитися у гастроентеролога. Такими симптомами може мати не просто гастрит, але і більш серйозні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Діагностика

Щоб поставити точний діагноз, лікар призначає проведення ендоскопії. При такій процедурі пацієнт ковтає шланг, завдяки якому беруться зразки біо тканин і заміряється кислотність. В результаті цього проводиться посів на предмет бактерії і визначається рівень кислотності для уточнення діагнозу.

Крім цього, лікар призначає загальний аналіз крові і сечі для з’ясування повноти картини. Іноді проводять УЗД жовчогінною системи, з якої також можуть виникнути проблеми.

За темою:  Як приймати гречку з кефіром вранці натщесерце: суть методу, користь і шкоду, відгуки про рецепти

Лікування захворювання

Лікування гастриту займається лікар-гастроентеролог. Перед цим він ретельно вивчає історію хвороби пацієнта, загальний стан його здоров’я, супутні хвороби, щоб при призначенні лікарських препаратів не виникли побічні ефекти.

Ефективність лікування гастриту залежить від того, наскільки запущеним є запальний процес, а також від дисциплінованості пацієнта.

Антибіотики

Лікування гастриту з підвищеною кислотністю антибіотиками здійснюється протягом двох тижнів. Зазвичай лікар призначає такі препарати, як «Кларитроміцин», «Амоксицилін», «Тетрациклін» і «Метронідазол».

Найбільш ефективними антибіотиками вважаються «Амоксицилін» і «Кларитроміцин». Однак біодоступність останнього нижче практично наполовину, а його максимальний ефект досягається тільки в лужному середовищі.

Антибіотики, проникаючи в системний кровотік, швидко досягають слизової оболонки антрального відділу шлунка і починають там накопичуватися, надаючи бактеріостатичну і бактерицидну дію. Побічними діями таких препаратів є нудота, блювання, діарея, біль в епігастральній ділянці, запаморочення, головний біль, шум у вухах, порушення сну, шкірний свербіж, стоматит.

Антисекреторні препарати

Щоб лікування гастриту антибактеріальними препаратами було набагато ефективніше, лікар призначає антисекреторні препарати групи бензимідазолів, які гальмують вироблення соляної кислоти, в результаті чого знижуються болю.

Лікування проводиться наступними препаратами: «Омепразол», «Рабепразол», «Езомепразол», «Лансопразол», «Пантопразол». Побічними ефектами цих лікарських препаратів є: запаморочення, головний біль, порушення стулу, сухість у роті, нудота, шкірні висипання, біль у животі. При їх тривалому застосуванні, особливо у високих дозах, збільшується ризик перелому кісток.

Лікування препаратами вісмуту та іншими антацидами

Якщо лікування гастриту вищеназваними препаратами не дало належного результату, то пацієнтам призначають засіб, що містить солі важкого металу вісмуту – «Вісмуту субцитрат». Воно володіє обволікаючим, бактерицидну і противокислотним дією. Солі вісмуту починають взаємодіяти з кислотою шлункового соку, утворюючи плівку на слизовій оболонці, що створює перешкоду для дифузії кислоти.

При лікуванні таким препаратом можливе виникнення наступних побічних ефектів: блювота, пронос, нудота. Протипоказаний він для осіб, які страждають дисфункцією нирок, вагітних і годуючих жінок, а також дітям.

Антациди і альгинати є симптоматичними препаратами, що використовуються для лікування гастриту з підвищеною кислотністю. Їх мета – тимчасово полегшити стан пацієнта, зменшити больовий синдром.

Прийом таких антацидів, як «Фосфалюгель», «Алмагель» допомагає на деякий час нейтралізувати кислоту в шлунку. Завдяки терапевтичного ефекту альгинатів (наприклад, «Гевискону») на слизовій оболонці шлунка утворюється гелевидний захисне покриття, але зниження кислотності шлункового соку при цьому не відбувається.

За темою:  Застосування спіруліни: корисні властивості водорості, протипоказання і ціна

Антациди у вигляді порошків, таблеток жувальних і суспензій здатні спричиняти короткочасне дію, практично не викликає таких неприємних явищ, як метеоризм, діарея і блювота.

Лікування народними засобами

Гастрит з підвищеною кислотністю можна лікувати за допомогою рецептів народної медицини. Для цього використовуються настої і відвари лікарських рослин, які протистоять дії соляної кислоти на оболонку шлунка. Але слід пам’ятати, що ніякі рецепти не в змозі вилікувати причину захворювання.

Полегшити стан при гастриті допомагають такі трави, як ромашка аптечна, календула лікарська, м’ята перцева, сухоцвіт болотний, звіробій продірявлений, кипрей вузьколистий, солодка гола, лопух великий.

Дієта

При гастриті з підвищеною кислотністю дієта навіть протягом одного тижня здатна принести велику користь. Але для повного позбавлення від цього захворювання необхідно дотримуватися дієтичне харчування не менше трьох місяців.

М’ясо, риба, овочі

Вибираючи м’ясо, необхідно орієнтуватися на те, щоб воно було без жиру і грубих волокон (жив, хрящів). Вживають його у відвареному вигляді і приготованому на пару.

Дозволяється: телятина, яловичина, курка, свиняча вирізка, кролятина, індичка.

Забороняється: холодець, копченості, м’ясні консерви, гусак, качка, м’ясний бульйон.

При дієті слід вибирати нежирні сорти риби, а перед готуванням бажано знімати з неї шкіру.

Дозволяється: судак, путасу, річковий окунь, лящ, минтай, хек, камбала, тріска, щука.

Забороняється: консерви, рибний бульйон, солона і копчена риба.

Обов’язково при дієті слід вживати овочі, варені і перетерті в кашку. Такі страви заспокоюють роздратований шлунок і полегшують перетравлення. Обов’язково на обід необхідно готувати овочеві супи-пюре на морквяному або картопляному бульйоні, а також на молоці.

Дозволяється: кольорова капуста, картопля, буряк, морква. В обмежених кількостях (до 100 г) слід вживати перетертий горошок, тушковані і відварні кабачки і гарбуз, некислі помідори без шкіри.

Забороняється: квашена і свіжа білокачанна капуста, цибуля, часник, гриби, редис, редька, огірки, ріпа, шпинат, щавель, щі, борщ, домашні соління й маринади.

Крупи

Під час дієти крупи готують на молоці або воді. Також рекомендується готувати суфле, пудингу, суп чи кашу. Завдяки їх огортає консистенції усувається подразнення слизової оболонки і проходять запори.

Дозволяється: вівсянка, манка, макарони, рис, гречка.

За темою:  Ліпоєва кислота для схуднення: дозування, як брати, принцип дії і відгуки тих, що худнуть

Забороняється: пшоно, перловка, ячна крупа.

Хліб та інша випічка

Дозволяється: печиво, ватрушки, несдобная випічка, трохи підсушений хліб з борошна вищого сорту, пиріжки з яблуками, відвареної рибою або м’ясом, сухий бісквіт.

Забороняється: здоба, свіжий житній хліб, листкова випічка.

Молочні продукти

Під час дієти молочні каші та супи є невід’ємною частиною раціону. Молоко сприяє знешкодженню в шлунку агресивної кислого середовища.

Дозволяється: некислий кефір і кисле молоко, сир, молоко, сметана, вершки, негострі сорти сиру, подрібнені на тертці.

Забороняється: кисломолочні продукти з підвищеною кислотністю, гострі сири.

Яйця, солодощі, фрукти, напої

У день слід вживати не більше трьох штук яєць, приготовані некруто.

Дозволяється: паровий омлет.

Забороняється: яєчня-глазунья, зварені круто яйця.

Рекомендовані солодощі: компоти з сухофруктів, фруктові пюре, некисле варення, киселі.

Забороняється: морозиво, мед, шоколад, а також жуйка, яка сприяє виробленні соляної кислоти.

Вживати фрукти слід для заповнення дефіциту вітамінів. Ні в якому разі не можна їх їсти на голодний шлунок.

Дозволяється: пюре з свіжих фруктів та ягід, фруктові соки, компоти, запечені або варені фрукти.

Забороняється: незрілі й кислі ягоди і фрукти.

При дієті рекомендують наступні напої: неміцний чай, какао, кава з додаванням молока, трохи підігріта мінералка з випущеним газом, ягідні і фруктові соки, розбавлені в співвідношенні 1:1.

Забороняється: алкоголь, квас, міцний чай, кава, лимонад.

Таким чином, гастрит з підвищеною кислотністю необхідно лікувати різними способами, але найкраще дотримуватися дієти, яка не здатна завдати шкоди здоров’ю. Якщо при цьому хворий відмовиться від шкідливих звичок, то можна назавжди позбутися від цього захворювання і запобігти появі виразки шлунка.