Дієта Стіл №5″ при гастриті, панкреатиті і для дітей: меню

Дієта Стіл №5»: меню на тиждень, рецепти, список продуктів

Стіл №5 представляє собою спеціальну дієту, яка розроблена лікарем М. І. Познером. Ретельно підібраний раціон харчування незамінний при недугах печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. Дієтичне меню включає продукти з мінімальним вмістом холестерину, жиру і повноцінної калорійністю. Виключається смажена їжа, яка чудово замінюється овочами та фруктами.

При яких захворюваннях призначається Стіл №5?

Дієтичне харчування №5 призначається лікарем для боротьби з певними хворобами і поліпшення загального стану. Лікувальна дієта показана при:

  • цирозі печінки за винятком її недостатності;
  • одужання після перенесеного гострого холециститу і гепатиту;
  • жовчнокам’яній хворобі;
  • хронічному гепатиті і холециститі (винятком є загострення).

Дієта ніколи не призначається при наявності гострих порушеннях роботи травного тракту.

Головні принципи харчування

Дотримання спеціального раціону харчування дозволить очистити печінку при повноцінному харчуванні і нормалізувати роботу жовчовивідної системи. Ось основні принципи дієтичного стола №5:

  • виключається холодна їжа;
  • мінімальний вміст жиру в їжі;
  • помірне обмеження солі;
  • оптимізація вмісту вуглеводів і білків;
  • страви вживаються у відварному, запеченому або тушкованому вигляді, тому все смажене виключено;
  • не можна продукти, які стимулюють виділення жовчного соку, викликають метеоризм і містять екстрактивні речовини або грубу клітковину.

Особливості дієти №5 при панкреатиті

При панкреатиті призначається спеціальна дієта №5п, яка підходить як для гострої, так і хронічної форми захворювання. Такий раціон харчування має свої особливості.

  1. Перед початком дотримання дієти потрібно 3 дні поголодувати, щоб ферменти перестали негативно впливати на підшлункову залозу.
  2. Їжа повинна бути теплою, повністю виключивши гарячу і холодну їжу.
  3. Загальна калорійність всієї їжі, яка употребилась за добу, повинна бути максимум 2000 ккал.
  4. Вуглеводи і жири обмежуються, в меню переважають продукти, багаті білком.
  5. Необхідно уникати їжу, в якій присутній груба клітковина і велику кількість кислот.
  6. Їжа вживається дрібно, часто, у відварному, запеченому або паном вигляді.

Корисні продукти

  1. Перше страву. Молочні, фруктові, овочеві крем-супи у перетертому вигляді, які готуються на овочевому бульйоні або воді без додавання м’яса. Овочі не вимагають пасерування, а солятся страви по закінченню готування.
  2. Основною їжею виступають запечені, варені і парові продукти, нежирне м’ясо і риба, курка, плов, голубці. М’ясо і рибу радиться готувати у перетертому або добре подрібненому вигляді, лікарі дозволяють з’їдати ці продукти цілісним шматком, але не часто і без шкіри. З м’яса краще віддати перевагу курки, індички, пісної телятини, яловичини, перепелке, молодої баранини. З риби треба вживати минтай, тріску, щуку, судак, кальмари, чорну ікру, хек, навагу.
  3. Серед молочної продукції кращим вибором стане сир, кефір, молоко, нежирний сир, кисле молоко. Сметана використовується лише в якості заправки, згущене молоко як добавка до чаю, а вищеперелічені продукти вживаються в оптимальній кількості – до 200 г в день. При приготуванні каш молоко можна змішати з водою. Сирний продукт використовується тільки під час приготування вареників, запіканки або пудингів.
  4. Серед усіх видів хлібобулочної продукції дієта №5 дозволяє використовувати вчорашній житній або пшеничний хліб перших двох видів. Раз в 7 днів собі можна дозволити пиріжки з сиром, яблуками, рибою та м’ясом. Також підходить сухе печиво, сухарики, висівки та бісквітні тістечка в сухому вигляді.
  5. Дієтичне меню включає запечені омлети з білка, відварні і яйця всмятку. Денна норма становить один жовток.
  6. Каші мають бути приготовані з таких круп як рис, манка, вівсянка, гречка.
  7. Дієтологи рекомендують їсти макарони тільки з твердих сортів пшениці.
  8. Зелень і овочі застосовуються для приготування салатів, а також в будь-якому вигляді окрім смаження. Найбільш корисними продуктами є огірки, цвітна капуста, гарбуз, картопля, томати, кабачки. Можна додавати в їжу в обмеженій кількості лавровий лист, петрушку, гвоздику, кріп.
  9. Ягоди і фрукти повинні бути лише солодких сортів.
  10. Стіл №5 дозволяє вживати солодку їжу у вигляді меду, желе, сухофруктів, пудингів. Добова норма цукру, варення, мармеладу і зефіру становить 80 р. Дозволено замінювати цукор сорбітом або ксилітом, але не більше 40 г на добу.
  11. Будь-які види масла використовуються як заправка до супів.
  12. Дієтичне меню пропонує великий вибір напоїв як компот, неміцний чай, відвари трав і шипшини, соки з фруктів і овочів, кави з молоком, кисіль.
За темою:  Калорійність перловки відвареної на воді на 100 гр продукту

Продукти під забороною

  1. Не можна при дотриманні дієти №5 вживати зелений борщ, холодник, борщ та інші перші страви, які готують на бульйоні з грибів, риби і м’яса.
  2. Дієта виключає з раціону харчування жирну молочну продукцію: сир, сметана, ряжанка, молоко тощо
  3. Серед риби і м’яса не слід їсти сало, консерви, м’ясо солоне, валеное і копчене, серце, нирки, білугу, осетер, ковбаси, жирну качку або гусака, печінка, паштет.
  4. Яйця в смаженому або зварене круто вигляді не вживаються.
  5. Не можна варити каші з пшеничної, кукурудзяної та перлової крупи.
  6. У дієті виключені певні овочі: зелений лук, редис, шпинат, капуста брюссельська, гриби, часник, щавель, консерви і маринади на овочевій основі.
  7. Солодощі можна в невеликій кількості, але це не стосується шоколаду і морозива.
  8. В дієтичне меню не входить аджика, перець, майонез, хрін і гірчиця.
  9. Серед хлібобулочної продукції не можна млинці, здобу, будь кремові вироби, оладки, смажені пиріжки, листкові тістечка.
  10. З рідини краще відмовитися від какао, кави, алкоголю, газованих і холодних напоїв.

Тижневе меню при дієті №5

Така дієта вводиться в раціон мінімум на 5 тижнів, залежно від стадії розвитку хвороби та індивідуальних особливостей організму. Дієтологи рекомендують ось таке дієтичне меню на 7 днів.

Час/День тижня Понеділок Вівторок Середа Четвер П’ятниця Субота Неділя
Сніданок Шматок сиру і житнього хліба, суп з вівсянкою. Манна каша з полуничним варенням, мюслі, банановий молочний коктейль. Чай з молоком, сирний пудинг з ягодами, манна каша з родзинками. Сирники з курагою, відвар зі шипшини, шматок сиру, рідка гречана каша. Яблучний компот, морквяний салат з сиром, білковий омлет з овочами. Ягідний кисіль, молочна вівсяна каша, сир нежирний з гранатом. Коктейль з ягід і молока, сир з подрібненими фруктами, білковий омлет з томатами.
Другий сніданок Зелена груша. Нежирний сир зі свіжими ягодами полуниці і ложкою сметани. Овочеве або фруктове пюре. Сир нежирний, морквяно-яблучний сік. Бананово-яблучний салат з родзинками. Кефір, відварений рис з капустою. Вінегрет і риба відварна.
Обід Компот, рис, рибні тефтелі. Рисовий суп, м’ясний рулет, стакан молока. Гречаний суп, салат з кольорової капустою та огірками, яловичина відварна. Запечена куряча грудка в сметані, зелений чай з медом, варений гарбуз. Нежирне молоко, парова риба, суп з кабачками без м’яса. Грушевий сік, гречана каша з яловичиною, борщ з буряків. Компот, салат з овочів, картопляне пюре і рибні котлети.
Полуденок Молока нежирне, сухарики м’які. Подрібнена моркву. Запечене яблуко з медом. Білковий омлет на молоці з двох яєць. Пудинг з рисової крупи. Морквяно-яблучне пюре. Трав’яний відвар з медом, макаронна запіканка з томатом і сиром.
Вечеря Варений жовток, кефір з курагою, вінегрет з оливковою олією. Голубці з курячою грудкою, буряковий салат з чорносливом, неміцний чай. Пюре з картоплі, відвар з рисової крупи, риба під сметаною. Яблучний сік, рисова каша, капустяний салат з кальмарами і жовтком. Зефір, неміцний чай, запіканка з овочами і курячою грудкою. Ягідний морс, капуста тушкована і моркву, запечена яловичина з яблуками. Молоко нежирне, рибний суп, яблучний салат з відвареної гарбузом.
За темою:  Авокадная дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Рецепти

Гарбузово-буряковий салат

Корисний та смачний салат із запеченої гарбуза і буряків. Блюдо швидко готується. Щоб посилити смак гарбуза її можна запекти з прянощами і медом.

Інгредієнти:

  • буряк – 2 шт.;
  • гарбуз – 200 г;
  • мед – 1 ч. л.;
  • сіль;
  • рослинне масло.

Приготування:

  1. Буряк ретельно миється, відварюється і отставляется остигати.
  2. З гарбуза знімається шкірка, овоч нарізають шматочками, викласти на деко, застелене пергаментом.
  3. Гарбуз ставиться в холодну духовку і готується протягом півгодини при температурі 160 градусів.
  4. Буряк очищається, подрібнюється на крупній тертці і до неї додається гарбуз.
  5. Гарбуз можна запікати з яблуками, попередньо змастивши її медом.
  6. Салат перемішується, злегка солиться і заправляється оливковою олією.

Тріска, запечена з овочами

Риба в запеченому вигляді дуже корисна, вона насичує організм корисними речовинами, вітамінами і мінералами. Для тих хто не любить вживати тріску, в рецепті її можна замінити на інший вид риби.

Інгредієнти:

  • філе тріски – 2 шт.;
  • цибулина – 0,5 шт.;
  • кабачок – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.

Приготування:

  1. Тріску потрібно попередньо розморозити, якщо вона знаходиться в морозильній камері, промити і почекати, поки стече вода.
  2. Овочі ретельно промиваються, очищаються від шкірки і нарізати. Кабачок подрібнюється на крупній тертці, моркву ріжуть кружальцями, а цибулю – тонкими півкільцями.
  3. На низ керамічної форми викладається спочатку цибулю, потім рибне філе, морква і кабачок.
  4. Страва готується протягом 40 хвилин при 160 градусах.
За темою:  7 харчових добавок, від яких краще триматися подалі

Сирне желе з яблучно-грушевим пюре

Смачний десерт з яблуками, грушами і сиром нікого не залишить байдужим. Готується страва дуже швидко і не вимагає особливих навичок в кулінарії.

Інгредієнти:

  • сир з низьким відсотком жирності – 300 г;
  • желатин – 1 пакетик;
  • груша – 1 шт.;
  • зелене яблуко – 2-3 шт.;
  • цукор – за смаком;
  • нежирне молоко – 50 мл

Приготування:

  1. Фрукти миють, очищаються від шкірки, нарізати шматочками і запікаються.
  2. Приготовлена груша і яблуко подрібнюються блендером.
  3. Сирний продукт протирається з допомогою сито, до нього додається цукор, молоко і знову все перемішується.
  4. Желатин повністю розчиняється в теплій воді, змішується з яблучно-грушевим пюре і сирною масою.
  5. Суміш ставиться в холодильник на 2-3 години для застигання.

Докладно про те, що можна і не можна їсти при дієті №5 у наступному відео:

Дієтичне меню №5 є базовою системою харчування при хворобах жовчного міхура і печінки (цироз печінки, холецистит, гепатит та ін.). Весь список продуктів, які можна або заборонено вживати, визначає лікар, виходячи з діагнозу. В раціоні переважають овочі та фрукти, активізуючі жовчогінний ефект і виведення холестерину з організму.