Калорійність лечо з болгарського перцю і смаженого перцю

Перець болгарський: калорійність червоного, зеленого і жовтого на 100 гр

Болгарський перець – це сезонний овоч, самі стиглі і смачні плоди з’являються у продажу в кінці літа. В цей час на столах домогосподарок можна побачити різні страви з цього овочу. Любителям болгарського перцю буде цікаво дізнатися про калорійність цього овоча і про його корисні властивості для організму.

Корисні властивості червоного болгарського перцю

Батьківщиною болгарського перцю по праву вважається Південна Америка, саме там були вирощені перші сорти цілих 6 тисяч років тому. З часом цей солодкий овоч «перекочував» у Росію, де спочатку використовувався лише як декоративна рослина. Зараз же він благополучно вирощується і в нашому помірному кліматі. Саме тому цей овоч частенько зустрічається у дачників на грядках.

Болгарський перець володіє безліччю корисних властивостей. Його іноді навіть називають плодом краси, оскільки він успішно використовується в косметології як компонент для масок, кремів, тоніків.

Згідно своїм властивостям болгарський перець в деякому роді схожий з чорним шоколадом. Він підвищує рівень ендорфінів у крові — «гормонів щастя». Його явною перевагою перед солодощами є низька калорійність.

Перець має ряд необхідних організму вітамінів, мікроелементів і інших корисних речовин. Саме тому він рекомендований літнім людям, а також тим, хто постійно займається розумовою роботою.

Серед мікро — і макроелементів у солодкому червоному перці можна зустріти калій, натрій, цинк, кальцій, магній і інші елементи. Солодкий перчик червоного кольору є лідером серед овочів за вмістом аскорбінової кислоти. Такої кількості вітаміну С немає навіть у лимоні і чорній смородині. У ньому також присутня значна кількість бета-каротину, що і обумовлює його благотворний вплив на стан шкіри, волосся, нігтів. Багатий він і на вітаміни групи В. Є в ній і вітамін Р, який допомагає зробити кровоносні судини еластичнішими і зміцнити їх стінки. Також цей продукт відомий тим, що допомагає поліпшити якість зору, підвищує здатність до запам’ятовування, стимулює мозкову діяльність.

Калорійність

Любителям перцю буде особливо цікава його калорійність, оскільки цей продукт можна вживати не тільки в сирому вигляді, але і піддавати його різної термічній обробці: варити, запікати, смажити, тушкувати.

За темою:  Крем Сellulax для схуднення, властивості, склад, відгуки
Вид перцю Калорійність на 100 г
Червоний 27 ккал
Жовтий 29,5 ккал
Зелений 20 ккал
Смажений 199,8 ккал
Варений 29 ккал
Тушкований 86 ккал
Лечо з помідорів і болгарського перцю 50,2 ккал

Підводячи підсумки про калорійність даного овоча, можна сказати, що самим низькокалорійним є саме зелений перець. Найбільше калорій набрав даний овоч в смаженому вигляді. Правда варто відзначити, що саме обсмажений перчик має найбільш виражений смак, і в той же час зберігаються всі його поживні речовини. Найбільш дієтичним способом приготування є варення. Саме тому лечо з помідорів і болгарського перцю має так мало калорій.

Чи є шкода від перцю червоного?

Навіть такий позитивний з точки зору свого хімічного складу і харчової цінності овоч має свої протипоказання. Не рекомендується його вживати людям з низьким кров’яним тиском з-за певних елементів в цьому овочі, які здатні знижувати його, що загрожує для гіпотоніків розвитком судинних захворювань.

Для тих, хто страждає на виразку шлунка або гастритом болгарський перець відходить до категорії «заборонено». Справа в тому, що міститься в ньому речовину під назвою капсаїцин здатне дратувати стінки шлунка.

Завдати шкоди здоров’ю перець червоний може і в тих випадках, коли людина страждає ішемічною хворобою або аритмією, хронічним захворюванням печінки або нирок, підвищеною нервовою збудливістю.

Червоний перчик при схудненні

Болгарський перець активно використовується в схудненні. Його особливість у тому, що його запах здатний притупити відчуття голоду. У той же час волокна клітковини насичують організм і вгамовують відчуття голоду надовго, а вітаміни та мікроелементи покращують метаболізм, що вкрай необхідно при схудненні. Для того, щоб зробити свій обід або вечерю максимально дієтичним, але в той же час і неймовірно смачним, перчик можна поєднувати з такими продуктами:

  • помідори і баклажани;
  • курка або м’ясо індички;
  • рис, бобові;
  • нежирні сорти риби;
  • яйця;
  • різні сорти сиру, наприклад, пармезан або фета.

З висушеного болгарського перцю роблять порошкоподібну приправу, широко відому під назвою паприка. Ця приправа використовується в багатьох кухнях світу. Додаючи цей компонент страви, можна значно урізноманітнити звичний смак продуктів.

Використання в кулінарії

За темою:  Салат з консервованим тунцем і яйцем: простий рецепт

Болгарський перець часто використовують в кулінарії, особливо в літній сезон – сезон збору. Краще всього використовувати продукт саме в сирому вигляді, оскільки він максимально соковитий і містить багато корисних речовин. У сирому вигляді використовують його в салатах, холодних закусках. Цей овоч можна піддавати термічній обробці. Його додають в якості додаткового компонента в перші і другі страви.

Незвичайний насичений смак овоча здатний значно поліпшити смакові якості страви. Також перець використовують як самостійну страву. В цьому випадку його тушкують, запікають, фарширують або ж роблять консерви на зиму. Дуже поширене фарширование перцю. Для цього використовується м’ясо, рис, сир в різних видах і поєднаннях. Самий популярний літній варіант – запікання смачного овоча на грилі. З цього продукту можна приготувати лечо, аджику, спрінг-роли, яйце в перці і багато інші страви.

Популярні рецепти з солодким перцем

Овочевий салат на грилі

Це яскравий мікс з перцю, зелених оливок, томатів і бальзамічного оцту. Краще всього приготувати на природі, але можна на електричному грилі або сковороді з рифленою поверхнею. Салат можна їсти як самостійне блюдо або як доповнення до соковитого м’яса. Приємний бонус – подвійна доза вітаміну С.

Компоненти:

  • оливки – 3-4 шт.;
  • перець – по одній штуці червоного та жовтого;
  • помідор – 1 шт.;
  • бальзамічний оцет – 1 ст. л.

Порядок приготування:

  1. Овочі нарізаємо кубиками.
  2. Кладемо інгредієнти на розігрітий гриль і смажимо протягом 15 хвилин.
  3. Викладаємо на тарілку, поливаємо оцтом. Можна також додати трохи козячого сиру.

Калорійність – 107 ккал на 100 р.

Складність приготування: ніяких! Швидке і просте блюдо.

Аджика

Напевно, одним з найбільш популярних способів використання цього низькокалорійного овоча є приготування аджики. Вона може прикрасити м’ясну або овочеву страву. Для неї потрібно мінімум інгредієнтів, а з готуванням впорається навіть підліток!

Компоненти:

  • Перець болгарський – 400 г;
  • Перець гострий стручковий – 30 г;
  • Часник – 40 г;
  • Сіль – 0,5 ст. л.;
  • Цукор – 2 ст. л.;
  • Оцет 3% -60 мл

Для приготування також знадобиться м’ясорубка. Приступаємо до роботи!

  1. Добре промивкам наші овочі, чистимо їх.
  2. Пропускаємо все через м’ясорубку.
  3. Чистимо часник і також пропускаємо через м’ясорубку.
  4. Змішуємо оцет, сіль і цукор до повного розчинення, додаємо отриману рідину в подрібнену суміш через м’ясорубку.
  5. Перемішуємо і розподіляємо по банкам.
За темою:  Капсули DIETonus для схуднення, властивості, склад, відгуки

Калорійність на 100 г – 55 ккал.

Лечо

Просте, але неймовірне смачне блюдо, яке повинна вміти готувати кожна домогосподарка.

Інгредієнти:

  • помідори — 1 кг;
  • перець зелений солодкий – 0,5 кг;
  • часник — 30 грам;
  • олія соняшникова – 30 грам;
  • сіль, цукор – за смаком;
  • оцет 3% — 10 грам.

Етапи приготування:

  1. Овочі нарізаємо великими кубиками.
  2. Помідори кладемо в каструлю і варимо 15 хвилин.
  3. У киплячу масу додаємо масло, сіль і цукор за смаком.
  4. Додаємо перець, перемішуємо і варимо ще 25 хвилин.
  5. Дрібно подрібнюємо часник, додаємо його, а також оцет. Варимо 5 хвилин.

Калорійність – 50,2 ккал на 100 грам.

Цікава і корисна інформація про болгарському перці в наступному відео:

Болгарський перець – це хрусткий овоч з неймовірними смаковими якостями. Використовується овоч як в сирому вигляді, так і у вареному, смаженому, тушенном. Він часто вживається в кулінарії, а завдяки своїм харчовим властивостям є одним з найкращих продуктів для схуднення. Калорійність перцю дуже низька – всього 27 ккал. Смажений перець є найбільш калорійним, але має хороші виражені смакові якості. Не рекомендується вживати цей овоч лише тим людям, які хворі гіпотонією, аритмією, хронічними захворюваннями нирок або печінки.