Як готувати вівсянку Геркулес в мультиварці для дієти

Як правильно готувати вівсянку на молоці та воді для немовляти і для схуднення

Вівсяну кашу пробував кожна людина хоча б раз у житті. Вона викликає суперечливі почуття: хтось її обожнює, а хтось ненавидить усією душею. Але дієтологи рекомендують включати вівсянку в раціон, посилаючись на те, що це універсальний продукт.

Чим корисна вівсянка для організму?

Про сприятливий вплив вівсянки на організм нам торочать з раннього дитинства, але в чому ж її корисність? Ця смачна крупа поєднує в своєму збалансованому складі масу корисних речовин.

Вівсянка – кращий сніданок для тих, хто займається активною діяльністю, тому що вона джерело складних вуглеводів, які при вживанні не трансформуються в жирові відкладення на фігурі, але при цьому насичують організм необхідною енергією для життєдіяльності. Почуття голоду після сніданку вівсяною кашею ще нескоро відвідає вас.

У складі вівсянки містяться такі мікроелементи, як магній, залізо, кальцій, фосфор, йод, калій, натрій. Магній позитивно впливає на роботу нервової системи, залізо провокує утворення, розвиток і дозрівання нових клітин крові, кальцій і фосфор здійснюють підтримку кісткової системи організму, йод сприяє поліпшенню пам’яті й активізації мозкової діяльності, калій покращує роботу травної і нервової систем, а натрій підтримує водно-сольовий баланс в організмі і регулює взаємодію всіх біологічних компонентів в організмі.

Як готувати вівсянку Геркулес в мультиварці для дієти » журнал здоров'я iHealth

А також вівсянка включає в свій склад вітаміни групи B, PP, E. Останній виконує роль антиоксиданту, РР – покращує циркуляцію крові та її згортання, бере участь в окисних і відновних процесах, а вітаміни групи B – активно задіяні у багатьох процесах організму.

Волокна вівса містять у собі бета-глюкан. Це біологічно активна сполука, що знижує рівень вмісту шкідливого холестерину в організмі.

Плюс до всього цього, у вівсянці міститься велика кількість клітковини, яка подібно вінику вимітає з нашого організму непотрібні шлаки, токсини і зайву воду, при цьому ніжно обволікаючи слизову шлунка. І органічні кислоти, і мінерали.

Особливо корисна вівсянка до вживання в їжу тим, хто страждає захворюваннями травної системи, людям з шкірними захворюваннями, алергікам, вагітним та годуючим матерям, а також тим, хто має проблеми з волоссям або страждає безсонням.

За темою:  Калорійність масла вершкового і макаронів з вершковим маслом

Може каша бути шкідливою для організму?

Незважаючи на всю свою користь, вживання вівсянки кожен день небажано. У складі цих злаків міститься фитиновая кислота, яка, потрапляючи в організм, краде з нього найважливіші мікроелементи, зокрема кальцій і залізо.

А також вівсянка категорично протипоказана людям, хворим на целіакію. Це така хвороба, яка викликана непереносимістю основного компонента злакових представників – глютену. І малюкам до року, в зв’язку з тим же глютеном і можливою алергічною реакцією на нього.

Рецепт смачною вівсяної каші на воді

Як готувати вівсянку Геркулес в мультиварці для дієти » журнал здоров'я iHealth 1 Вівсяна каша, приготована на воді – це класика всіх часів. Готувати кашу з цих корисних злаків просто. Головне – чітко додержані інструкції.

Для варіння краще брати цільнозернове оброблену вівсянку. Якщо замість цільнозернових круп у вас в наявності подрібнені зерна, то попередньо промийте їх на друшляку, щоб позбутися від дрібних частинок і лушпиння. Каструлю для приготування вівсяної каші вибирайте з товстими стінками і дном.

Сама вівсянка попередньо замочується в злегка підсоленій кип’яченій воді.

Для приготування потрібно: склянка підготовлених вівсяної крупи, 400 мл води, 2-3 невеликих шматка масла, ½ чайної ложки солі, цукор за смаком.

Спосіб приготування: вівсянку висипте в киплячу підсолену воду і варіть до загусання маси на слабкому вогні. Під час готування, періодично акуратно помішуйте кашу дерев’яною ложечкою, щоб вона ненароком не пригоріла.

Хвилин через 30, додайте вершкове масло для додання ніжної консистенції і цукор, перемішайте кашу, щоб всі компоненти змішалися і вимкніть газ. Після дайте вашій страві настоятися протягом деякого часу під закритою кришкою, перш ніж подати його до сніданку.

Така різновид вівсяних пластівців, як геркулес готується швидше. Для приготування досить залити 4 столових ложки геркулесу киплячою водою і залишити запарюватися на 5-7 хвилин. Перед вживанням додати цукор або добавки за смаком.

В якості заправки для каші можна використовувати мед, фрукти, варення і будь-які інші інгредієнти за смаком.

Як смачно приготувати на молоці?

Варіант вівсяної каші на молоці – більш смачне і поживне блюдо, ніж, коли вона приготована на воді. Тому таке блюдо готують найчастіше для дітей.

Для приготування знадобиться: склянка цільних зерен, 500 мл молока, щіпка солі, 2-3 невеликих шматочка вершкового масла, цукор за смаком.

За темою:  Станова тяга з гантелями на прямих ногах: які м'язи працюють

Молоко закип’ятіть на повільному вогні, обов’язково доглядайте за ним, щоб воно не втекло. Всипте вівсяні зерна в кипляче молоко, варити помішуючи протягом 15-20 хвилин, після чого зніміть каструлю з вогню і відставте убік. Дайте настоятися звареному продукту протягом п’яти хвилин, поки зерна будуть набухати. Додайте в набряклі зерна вершкове масло, перемішайте, накрийте кришкою і залиште ще на 5 хвилин. Можна подавати приготовлену кашу до сніданку.

Готуємо вівсяну кашу в мультиварці

Як готувати вівсянку Геркулес в мультиварці для дієти » журнал здоров'я iHealth 2 Мультиварка значно полегшить процес приготування вівсяної каші з ранку, особливо якщо у вас є діти.

Для того щоб приготувати кашу в мультиварці потрібно: склянка цільнозернові крупи, 3 склянки молока або 2 склянки молока і 1 стакан води, пара невеликих шматків вершкового масла, сіль і цукор за смаком.

Насамперед потрібно змастити чашу мультиварки вершковим маслом, щоб молоко не втекло, а каша не пригоріла. Після цього покласти в чашу мультиварки підготовлену вівсяну крупу, залити її рідиною, посолити за смаком, якщо потрібно. Закрити кришку мультиварки і встановити режим готування «Каша». Стандартно такий варильний режим розрахований на 30-40 хвилин, але в нашому випадку буде достатньо 10-15 хвилин. Після закінчення часу, необхідного для того, щоб крупа зварилася, вимкнути побутовий прилад і залишити кашу на 5 хвилин в мультиварочной поверхні для того, щоб вона «дозріла». Розкласти по тарілках і можна подавати до столу.

Вівсянка для схуднення

Для схуднення оптимальним варіантом буде саме цільно зерновий варіант. Якщо все ж часу для того, щоб зварити повноцінну кашу не так багато, то можна заварювати геркулес, але в такому випадку вибирайте самі великі пластівці під номером 1, тому що вони найбільш наближені за своїм властивостям до оригіналу. До того ж доведено, що оброблені подрібнені зерна вівсянки засвоюються в рази швидше. А їх надмірне вживання веде до зворотного результату – набору маси.

Ви можете підібрати для себе найбільш підходящий варіант: монодієта або перекушування вівсянкою.

Монодієта увазі під собою вживання вівсяної каші на протязі цілого дня: на сніданок, обід, полуденок і вечерю. При цьому в приготовлений продукт не додається сіль, цукор, олія, різні добавки або підсолоджувачі. З напоїв дозволяється мінеральна вода або зелений чай. Монодієта може влаштовуватися 1 раз в тиждень в якості розвантажувального дня, для підтримки фігури в нормі, або протягом декількох днів у місяці, як повноцінна дієта, щоб скинути вагу.

За темою:  8 основних правил підтримки прекрасної фігури

Перекуси вівсянкою – це варіант для ледачих. Сенс його в тому, що замість шкідливої випічки, цукерок, шоколаду та інших смачних, але калорійних продуктів, що ви вживаєте в їжу ті продукти, які містять овес. Це може бути вівсяне печиво, вівсяні мюслі, вівсяна каша і т. п.

Як готувати вівсянку Геркулес в мультиварці для дієти » журнал здоров'я iHealth 3 Особливо сьогодні популярна так звана лінива вівсянка в банку. Для її приготування потрібно: вівсянка, молоко з низьким відсотком жирності або знежирений кефір, фрукти, горіхи або ягоди за смаком, ну і, звичайно, сама банку, пластикова або скляна, обов’язково з кришкою.

Готують таку вівсянку з вечора, щоб до ранку мати поживний сніданок. У банку засипаються зерна, додається молочна продукція, перемішується, закривається кришкою і забирається в холодильник на ніч. З ранку додаються бажані добавки.

Вівсяна каша, приготовлена таким способом, багатьом доведеться за смаком, за рахунок своєї ніжної консистенції і смакових якостей. А також вона корисна тим, що не піддавалася тепловій обробці і зберегла всі корисні вітаміни та мікроелементи в собі.

Рецепт правильного приготування вівсянки ви знайдете в наступному відео:

Вівсянка – універсальний продукт і кожна людина зможе знайти в ній щось своє, головне – правильний підхід.