Ячна каша в мультиварці на воді: класичний рецепт і тонкощі її приготування

Найкориснішим продуктом, в якому міститься величезна кількість вітамінів і різних мікроелементів, є ячна каша. Якщо таку кашу приготувати в мультиварці, то вона буде і за смаком, і за своїм виглядом набагато краще, чим та, яку зварили просто в каструльці. Так, вона ніколи не пригорить і не перетравиться, а при приготуванні не потрібно буде постійно за ним стежити.

До речі, якщо мультиварка підтримує функцію, що дозволяє відкласти приготування, то всі продукти можна приготувати з вечора, а вранці, коли ви прокинетеся, вже буде готовий смачний сніданок.

Класичний рецепт приготування ячної каші в мультиварці

Приготування ячної каші в мультиварці не вимагає ніяких особливих зусиль, знань незвичайних рецептів або кулінарного досвіду. Для приготування по самому простому рецептом необхідно буде взяти наступні інгредієнти:

  1. Ячна крупа (160 грам або один мультистакан).
  2. Вода (400 мл або 2, 5 мультистакана).
  3. Вершкове масло (40 грам).
  4. Сіль (о,5 чайної ложки).

Перед тим як готувати кашу, необхідно промити крупу так, щоб вода в ній була чиста. Чашу самої мультиварки спочатку змащують вершковим маслом, витрата повинен бути не більше половинки від зазначеної кількості. Чисту і промиту крупу перекладають у цю змащену чашу, і залишається залити водою. Звичайно ж, варто підсолити її. Тепер необхідно включити режим, який підходить для мультиварки, на вказаний час.

Коли режим закінчиться, то мультиварку слід відкрити, щоб покласти в неї вершкове масло за рецептом і потім вже перевести її у спеціальний режим. Можна вибрати режим «Підігрів» або ж «Підтримання тепла», але можна залишити хвилин на 20-40, це буде залежати від кількості крупи. Чим більша кількість, тим довше має стояти. Ось тепер каша вже готова!

За темою:  Як приймати рідкий каштан для схуднення: рекомендації і реальні відгуки лікарів

Але для приготування смачної каші існують корисні поради:

  1. Не шкодуйте олії. Чим більше масла, тим смачніше буде.
  2. Каша обов’язково після приготування повинна постояти. Якщо буде така можливість, то можна залишити її навіть на 2-3 години. Зіпсуватися вона не зможе, але стане добре пропареної, розсипчастої, немов її приготували в російській печі.
  3. Ретельно промивати крупу. Якщо цього перед приготуванням не зробити, то, відповідно, буде несмачною і з грудочками.

Крім корисних порад, звичайно ж, можна класифікувати і ті помилки, які допускають найчастіше при приготуванні каші. Найпоширеніші помилки:

  1. Не можна промивати кашу в чашці від мультиварки, адже так дуже швидко незамінна помічниця на кухні просто зіпсуватися.
  2. Ячну кашу краще всього вживати свіжою, адже так вона дуже корисна. Тому не варто готувати на кілька днів.
  3. Не варто цукор додавати відразу при варінні, краще кашу підсолодити потім. Відомо, що цукор може зіпсувати смак.

Тонкощі приготування ячної каші

Смачна каша вийде, якщо правильно виконати всі етапи її приготування за рецептом і обов’язково приділити велику увагу її томління. Саме в цей момент вона обробляється парою, температура якого набагато вище, чим температури води при кипінні. Це допомагає крупі добре розм’якнути і стати надзвичайно ароматної і ніжною.

Намагайтеся купувати і, відповідно, використовувати тільки суху крупу. Дуже часто у вологому крупі вже міститься і бактерії і цвіль, які небезпечні для людського організму.

Завжди необхідно крупу перед варінням ретельно промивати, щоб змити весь пил. Для цього можна використовувати сито. Якщо це потрібно, то крупу можна і замочити. Найчастіше це роблять, якщо кашу збираються готувати для дітей. Не варто забувати і про використання вершкового масла, адже правильне його додавання зробить кашу розсипчастою і насиченим смаком.

За темою:  Як схудла Аніта Цой: система схуднення по "Золотий десятці", фото до і після

Смачна каша вийде у тому випадку, якщо її гарненько обсмажити перед приготуванням. Багато мультиварки мають таку функцію. Обсмажується ячка при температурі 160 градусів і доводиться до золотистого кольору.

Нюанси приготування в різних моделях мультиварок

Класичний рецепт і інші способи приготування ячки вимагає обов’язкового вибору режиму приготування. Але в кожній моделі мультиварки він буде різним. Самими поширеними брендами мультиварок на сьогоднішній день є наступні моделі:

  1. Панасонік.
  2. Редмонд.
  3. Полярис.
  4. Мулинекс.
  5. Інші бренди.

Щоб каша була розсипчастою і апетитною, необхідно для кожної моделі мультиварки правильно підібрати і режим, і відповідність пропорцій.

Простий рецепт дієтичної ячної каші

Дуже часто ячку використовують для схуднення. Її можна зустріти і в різноманітних дієтах, і в харчуванні для діабетиків, або її рекомендують тим людям, у яких різні ступені ожиріння. Ячна каша хороша тим, що калорій в ній мало, а ось насичує організм надовго. Ще одним її перевагою є те, що вона чистить організм від шлаків, позбавляючи його від шкідливих речовин: зайвого жиру, холестерину, залишків їжі.

Клітковина, яка міститься в ній, чудово чистить організм. Зовнішній вигляд змінюється, а, отже, і самопочуття стає іншим: з’являється енергія, легкість, стан шкіри і волосся поліпшується. В даний час вважається, що найбільш корисною для схуднення є ячка, приготована в мультиварці.

Застосування в кулінарії

Відомо, що рецептів приготування ячної каші безліч. Так, відомі рецепти, коли її готують солодкої або несолодким, з молоком або на воді, з різними добавками. Як доповнення до такого ячневому сніданку пропонують такі продукти: печені яблука, варення, джем, курага, сир, сметана, мед, волоські горіхи та інші. Можуть бути не лише солодкі продукти, а й гриби, цибуля, морква, картопля, м’ясний фарш, помідори, кетчуп та інші.

За темою:  Правильне виконання вправи вакуум для живота, що робити для хорошого результату

Але ячну крупу можна змішати і з іншими видами каш, наприклад, рис, гречка, перловка або кукурудзяна. Новий смак з’являється у ячки і тоді, коли в неї додають різні види олії.

Ячна каша буде найкращим сніданком, який ідеально підійде і для дорослих, і для дітей. До того ж її універсальність рецептів допоможе використовувати її в самих різних видах і додасть якусь різноманітність в їжі.