Скільки корисних речовин міститься в пшеничної каші на воді, її калорійність

Пшениця знаменита тим, що навіть після переробки та подрібнення, в ній залишаються всі корисні властивості. Вона доступна і широко поширена по всьому світу, оскільки її корисність і харчова цінність дуже великі. Подрібнені пшеничні зерна або пшеничні пластівці швидкого приготування вживають в їжу, роблячи з них різні каші.

Скільки калорій?

Каші є улюбленим продуктом людей, що стежать за своїм здоров’ям чи дотримуються дієти. Мало кому відомо, що саме з м’якого сорти пшениці роблять манну крупу. Але манка значно поступається іншим пшеничним крупам по корисності. До того ж в манної каші набагато більше крохмалю і для дієти вона не підходить. Для тих, кого турбує калорійність продукту, набагато корисніше буде крупа з твердого сорту пшениці. Нижче ви побачите докладну таблицю калорійності.

Пшенична крупа буває 2 видів:

  1. Артек. Подрібненні шліфовані зерна.
  2. Полтавська. Не подрібнені/крупнодробление, шліфовані.

Не так часто в наш час можна побачити на столі кашу з пшениці грубого помелу. Популярність завоювали інші крупи. Але пшениця незаслужено забута: не кожна крупа містить стільки вітамінів, клітковини і мікроелементів. І зовсім необов’язково готувати з пшеничної крупи тільки каші на сніданок. Ця страва чудово підійде і як гарнір.

Кількість калорій буде залежати від різновиду крупи, способу приготування і додаткових інгредієнтів. Сама дієтична — каша пшенична на воді. Калорійність такої страви не перевищить 100 калорій. Кашу готують на воді або молоці в співвідношенні 1:2,5.

Таблиця калорійності страв з пшеничної каші

За темою:  Скільки калорій в фунчозе: що присутня в скляній локшині і калорійність на 100 грам, склад
Спосіб приготування Пшеничні пластівці швидкого приготування, калорійність Пшенична крупа «Артек», калорійність Пшенична крупа «Полтавська», калорійність
Суха крупа 340 316 329
На воді, розсипчаста 80 95 105
На воді, в’язка 50 55 65
На воді + масло + цукор 120 130 140
На молоці + цукор 145 165 185
На молоко + масло + цукор 180 190 210

До того ж можна навіть знизити калорійність будь-якого з цих страв, додавши корицю, гарбуз або родзинки.

Дієтологи рекомендують

Лікарі радять вживати пшеничну кашу в якості основного блюда під час дієти. Цей продукт не має протипоказань. Насичена корисними речовинами крупа не залишить організм без життєво важливих мікроелементів. Каша насичена харчовими волокнами, що прискорюють метаболізм і покращують роботу шлунка. Також вона знизить вміст цукру в крові і зменшить холестеринові ліпідів у крові. Така дієта не тільки позбавить від пари зайвих кілограмів, але і зміцнить здоров’я.

Якщо ж ви не переслідуєте мету позбутися від зайвих кілограмів, і вас не турбують калорії в їжі, використовуйте пшеничну кашу просто як спосіб очистити і оздоровити організм. Ви можете додавати до неї які завгодно продукти. Фрукти, ягоди, цукор, хоч шоколад! Головне — виключити жирну їжу і бутерброди на сніданок. Радуйте свій організм корисної пшеничною кашею вранці. І вже через пару тижнів ви відчуєте позитивні зміни свого самопочуття.

За словами лікарів, достатньо 5 грамів розчинної клітковини щодоби. Для різноманітності раціону можна додавати пророслі зерна пшениці в салати. Або ж випікати коржі, беручи за основу пшеничну кашу. Вживати їх слід замість хліба, уникаючи зайвих калорій.

За темою:  Застосування спіруліни: корисні властивості водорості, протипоказання і ціна

Що таїться в складі

Склад може вас налякати: кількість вуглеводів в ньому близько 70г. Але це інші вуглеводи. Їх називають повільними і, виправдовуючи свою назву, перетворення в енергію у них триває досить довго. Енергія виробляється рівномірно протягом довгого часу, що допомагає людині все це час не відчувати почуття голоду.

Білок — чергове перевага цієї страви. Його у складі не менше 15м. Без білка наш організм не здатний простягнути і пари доби.

100 грам цієї диво-каші наситять ваш організм більш чим третю необхідних щодня вітамінів і мінералів.

Пшенична каша досить швидко засвоюється. Але для дотримуються дієти все ж не рекомендується їсти її пізніше 6 вечора. Щоб підібрати собі меню на день, радимо зазирати в нашу таблицю калорійності.

Підіб’ємо підсумок

Що ми отримаємо, додавши в свій раціон харчування пшеничну кашу?

  • зміцнення організму завдяки вітамінів і мікроелементів;
  • легке засвоєння порції каші;
  • низьку калорійність страв;
  • можливість урізноманітнити та покращити дитяче харчування;
  • виведення з організму залишків лек. коштів, солей, шлаків і токсинів;
  • стабілізацію кров’яного тиску;
  • зміцнення капілярів;
  • підвищення згортання крові;
  • поліпшення обміну речовин;
  • зміцнення волосся і нігтів за рахунок міді і кремнію;
  • підвищення еластичності шкіри;
  • стабілізація роботи нервової системи;
  • зміцнення тканин організму;
  • підвищення імунітету;
  • стабілізація рівня глюкози в крові;
  • насичення енергією.

Скільки б не було плюсів, протипоказання теж є. Обмежити вживання пшеничної каші слід людям, що страждають анемією, авітамінозом, рак, ожиріння, туберкульоз. Якщо ж у вас є непереносимість глютену, кашу краще не вживати і звернути увагу на гречану крупу. До того ж пшеничне зерно посилює будь-яку розпочату алергію.

За темою:  Що можна і що не можна їсти при панкреатиті: особливості дієти, список дозволених і заборонених продуктів

Якщо ж у вас немає ніяких протипоказань, ви погодитеся, що пшениця — королева злаків. Незважаючи на низьку калорійність страви, організм отримає все те, в чому він потребує на протязі дня. З такою стравою в раціоні ви завжди будете оптимістичні, бадьорі, повні сил і енергії!