Калорійність гречаної каші на воді: скільки калорій в гречці, каші з маслом і без нього

Гречка, гречана пшениця — оригінальна рослина, так як воно полягає в спорідненості з ревенем і щавлем. В кінці сьомого повіки ця круп’яна культура була привезена на територію Київської Русі. Жили в російських монастирях грецькі ченці вирощували гречку. Таке походження назви цієї чудової крупи.

Екологічно чиста культура

Гречка є єдиною зерновою культурою, якій не страшні бур’яни, вона сама благополучно витісняє їх зі своєї території. Посіви ніколи не обробляються синтетичними добривами і пестицидами. Тому вона є екологічно чистим рослинним продуктом.

Гречка — це надзвичайно корисна рослина для навколишнього середовища. Під час цвітіння вона приваблює корисних комах, опиляющих суцвіття. Її зернами живляться численні дрібні тварини.

Гречка збагачує землю фосфором — одним з трьох необхідних для здоров’я рослин елементів. Якщо посадити картоплю на ділянці, облагородженому торішнім присутністю гречки, то виросла картопля не буде вражена ні одним паразитом!

За що ми любимо гречану кашу?

  1. За багатий горіховий смак.
  2. Безліч способів приготування.
  3. Пірамідальне гречане зернятко не містить глютен. Це робить його ідеальним дієтичним продуктом.
  4. За поживність. Це джерело харчових волокон і антиоксидантів.
  5. За достатня кількість вітамінів і мінералів.

Передбачається також, що гречка є природним пребіотиком. При перетравленні гречана каша збільшує активність молочних і біфідобактерій, сприяючи тим самим оздоровлення кишкової флори людини.

Застосування гречки в кулінарії і медицині

Крупа шоколадного кольору підкорила світ. У Великобританії піклуються галети, в Японії локшина вариться, а в Росії — каша. У нашій країні з вирощування гречки виробляються різні крупи:

  • «ядриця» — являє собою звільнені від оболонок цілі зерна;
  • «просунув» — подрібнене зерно гречки;
  • «смоленська крупа» — сильно подрібнені зерна гречки;
  • гречана борошно використовується в поєднанні з пшеничним борошном для випічки хліба, приготування тіста для млинців і оладок;
  • гречишное зерно відрізняється високим вмістом рутина і використовується для виробництва вітамінів.
За темою:  Тушкована капуста без добавок, а також з грибами, морквою і цибулею: калорійність на 100 грам

Лушпиння і насіннєві оболонки служать наповнювачем для подушок

Біохімічний склад зерна гречки

Гречка відрізняється оптимальним біологічним і хімічним складом, високою енергетичною цінністю і низькою калорійністю. Це відмінний дієтичний продукт і якісна складова дитячого харчування.

У складі шоколадного зернятка присутні вуглеводи, білки, клітковина, жири, полинасищенная кислота омега — 3, вітаміни групи B, вітамін Е, є багато необхідні людині мікроелементи: залізо, натрій, мідь, магній, калій, кальцій, фосфор.

Виняткова користь для здоров’я людини

Дієтологи рекомендують регулярно вживати в їжу гречану кашу людям, які страждають анемією, набряком ніг, артеріальною гіпертензією та захворюваннями печінки. Гречка сприяє профілактиці деяких видів раку, наприклад, раку травної системи людини.

Вона легко перетравлюється і є повноцінним джерелом енергії для нервових людей, вагітних жінок, дітей і хворих остеопорозом. Наявність гречки в раціоні самим позитивним чином впливає на тіло людини:

  • Виводяться токсини і холестерин.
  • Поліпшується кровообіг.
  • Зміцнюються волосся і нігті.
  • Нормалізується кров’яний тиск.
  • Нервова система зміцнюється.
  • Апатія і депресія прощаються з вами.
  • Зникають набряки.
  • Загоюються виразки.
  • Зміцнюються кістки.
  • Підвищується імунітет і кровопостачання головного мозку.

Гречка в боротьбі із зайвою вагою

Гречка є чудовим продуктом: в ній низький відсоток калорійності, але при цьому залишається смачною і ситною. У чому полягає секрет поживності нашого улюбленого продукту? Він простий.

Це наявність «повільних вуглеводів» і білків, які швидко і легко засвоюються людиною. Повністю відсутні швидкі вуглеводи, відповідальні за появу зайвої ваги. Гречані дієти, що відрізняються низькою калорійністю, отримали велике поширення.

Ефективність гречаної каші на воді для зниження ваги неодноразово доведена. Деякі влаштовують собі розвантажувальні дні, інші можуть протриматися на строгій дієті тиждень або два.

За темою:  Дієта по групах крові: таблиця і списки корисних продуктів для другої, третьої та четвертої позитивної

Гречана дієта для схуднення може тривати до двох тижнів. Вранці потрібно випивати склянку теплої води з медом. Протягом дня можна їсти тільки кашу без масла і солі. Гречку краще не варити, а заливати окропом.

На третій день можна додати кефір і поступово вводити в раціон зелені листові овочі, натуральні соки. Для закріплення отриманих результатів слід звернути особливу увагу на поступовість переходу до звичайного харчування.

Гречана каша — калорійність

Калорійність вареної гречки залежить від способу її приготування і кількості води. Поживна цінність 100 грамів готової каші, приготовленої на воді без додавання олії, не перевищує 110 калорій.

Таким чином, у 100 г гречаної крупи, з якої можна приготувати одну або дві порції каші, міститься 330 калорій. Одна з’їдена тарілка розсипчастою кашки дає тривале відчуття ситості. Тому гречана каша, зварена на воді, відмінно підходить для схуднення.

«Каші маслом не зіпсуєш» — повідомляє нам російська прислів’я. Каша буде смачнішим, якщо додати в неї вершкове або рослинне масло. Калорійність гречаної каші на воді з додаванням олії збільшиться до 153 ккал.

Якщо ви хочете схуднути на 5-10 кг на тиждень

Для досягнення вражаючих результатів робіть так:

  • пийте чисту воду до двох літрів в день;
  • забудьте про існування алкоголю і газованих напоїв;
  • віддайте ворогові цукор і цукерки;
  • подружіться з овочами і несолодкими фруктами;
  • пийте чай або кава без цукру;
  • радуйте себе якісним рослинним маслом і різноманітними прянощами;
  • використовуйте сіль виключно для миття брудного посуду;
  • насолоджуйтеся гречкою по повній програмі: каша на воді, салат з розсипчастою крупки з зеленою квасолею, заправлений оливковою олією, смузі з кефіром;
  • не забувайте співати, стрибати і плавати.
За темою:  Семиденна дієта кохана, відгуки жінок з фото до і після

Через тиждень вам доведеться повністю оновити свій гардероб.

Страви з гречки

Готуємо не тільки куліш, але й інші страви, калорійність яких також мала:

  1. Печемо галету з використанням гречаного і пшеничного борошна.
  2. Подаємо розсипчасту кашу як гарнір до м’яса або риби.
  3. Готуємо салат з зеленими овочами, солодким перцем і зеленню.
  4. Насолоджуємося поживним сніданком з пластівців з молоком або йогуртом.
  5. П’ємо зелений чай з гречаним медом.
  6. Здійснюємо подорож в Південно-Східну Азію, щоб спробувати гречишное пиво.

Гречана крупа є якісним продуктом харчування. Це джерело рослинних протеїнів. Вона має порівняно низький глікемічний індекс і не викликає стрибків рівня цукру в крові.

Забезпечує відчуття ситості на кілька годин при низькій калорійності. Корисні мікроелементи крупи: залізо, цинк, мідь і магній зберігаються після варіння. Це просто смачно, особливо якщо сирі зерна прогріті на сковороді перед варінням.

По-французьки гречку називають «сарацинів». Саме язичницькі воїни — сарацини подарували французам чудову «чорну пшеницю».