Гречана каша з м’ясом: на плиті, в духовці, в мультиварці

Як приготувати гречану кашу з м’ясом

Гречану кашу з м’ясом в Росії знають всі, і пробував її практично кожен. Популярність даної крупи дуже висока і варіантів подачі її на стіл теж безліч. У даній статті буде розказано про декількох варіантах приготування і деякі нюанси, які допоможуть зробити блюдо смачніше.

Гречана каша з м'ясом: на плиті, в духовці, в мультиварці » журнал здоров'я iHealth

Класичний рецепт

Найпростіший варіант приготування – стушкувати м’ясо, зварити гречку і поєднати. В цьому точно немає нічого складного, але ж можна приготувати смачніше, для чого знадобиться:

  1. Вода/бульйон – 2 склянки;
  2. Гречана крупа – 1 склянка;
  3. М’ясо (м’якоть) – 300 г;
  4. Рослинна олія (із запахом або без) – за смаком;
  5. Морква – 1 шт.;
  6. Ріпчаста цибуля – 1 головка;
  7. Сіль і приправи – за смаком.

Час приготування – 1 годину. Калорійність страви — 315 ккал.

М’ясо треба нарізати невеликими шматочками, але сильно дрібнити не треба, бо воно ще ужарится.

Гречана каша з м'ясом: на плиті, в духовці, в мультиварці » журнал здоров'я iHealth 1

Цибулю, нарізану кубиками, потрібно обсмажити до золотистої скоринки і залишити в стороні на сковороді, знятої з вогню.

Гречана каша з м'ясом: на плиті, в духовці, в мультиварці » журнал здоров'я iHealth 2

Далі нарізати півкільцями моркву, і відправити разом з м’ясом обсмажуватися до напівготовності з маслом. Коли м’ясо і моркву приготуються, то можна додавати бульйон або воду, крупу і знову ставити на вогонь під кришку і тримати до моменту, коли горішки гречаної крупи набухнуть і розкриються.

Гречана каша з м'ясом: на плиті, в духовці, в мультиварці » журнал здоров'я iHealth 3

Також є варіант приготування каші з м’ясом з цим же набором інгредієнтів, але з томатною підливою. Для цього необхідно відварити м’ясо, бульйон відставити вбік, а тим часом обсмажити цибулю до золотистої скоринки.

Гречана каша з м'ясом: на плиті, в духовці, в мультиварці » журнал здоров'я iHealth 4

Коли цибуля буде готовий, то до нього додати моркву і порізані томати в кількості 3-4 штук. Коли вони розм’якнуть, додати бульйон і тушкувати під кришкою 10 хвилин. В кінці потрібно дати воді випаруватися, щоб підлива стала густішою.

Гречана каша з м'ясом: на плиті, в духовці, в мультиварці » журнал здоров'я iHealth 5

М’ясо додається до підливі і підігрівається, тоді як паралельно вариться каша. Подається каша з підливою та м’ясом в гарячому вигляді.

Готуємо поживна страва з грибами

Гриби часто зустрічаються на наших столах, причому страв з їх присутністю відомо дуже багато. Так чому б не зробити гречану кашу з грибами, наприклад, лісовими? Отже, для цього дивовижного поживної страви знадобиться:

  1. Лісові гриби – 400 г;
  2. М’ясо – 300 г;
  3. Гречана крупа – 1,5 склянки;
  4. Цибуля ріпчаста – 1 головка;
  5. Рослинна олія – за смаком;
  6. Сіль, спеції – за смаком.
За темою:  Курка в духовці з капустою - домашні рецепти покроково

Час приготування — 2 години. Калорійність – 450 ккал.

Як приготувати гречану кашу з м’ясом і грибами? Спочатку ретельно очищені і вимиті гриби в нарізаному вигляді потрібно протягом години проварити у воді з сіллю.

Потім викласти їх на сковороду з м’ясом і обсмажити протягом 5-ти хвилин під кришкою, додавши до них нарізану півкільцями цибулю.

Поки гриби варяться, готується м’ясо: помити, нарізати середніми шматочками, обсмажити до напівготовності і підгадати так, щоб ще 5 хвилин смажити гриби. Далі береться бульйон з грибів і їм заливається сковорода, а в бульйон додається гречка.

Під кришкою на невеликому вогні це нудиться до готовності, після чого можна подавати страву на тарілки, додавши улюблений соус. Важливо не перепечеться м’ясо, цибулю і гриби, щоб у підсумку все блюдо було швидше протушенным, ніж просмаженим.

Гречана каша з м’ясом консерви

Гречана каша з м'ясом: на плиті, в духовці, в мультиварці » журнал здоров'я iHealth 6

Домашні консерви багатьом з нас відомі у вигляді овочів, загорнених в банки нашими мамами та бабусями, у когось вдома робили солонину, але каші як заготівля на зиму – не для всіх відома річ.

Хоча таке блюдо буде дуже до речі, якщо захочеться взяти з собою в похід щось готове або коли взимку відверто не хочеться готувати.
Так от для приготування запасів каші з м’ясом на зиму, потрібно підготувати:

  1. Гречка – 1 кг;
  2. М’ясо (свинина; яловичина; пташине філе) – 2 кг;
  3. Ріпчаста цибуля – 2 головки;
  4. Перець духмяний горошком – за смаком;
  5. Чорний перець горошком – за смаком;
  6. Сіль – за смаком;
  7. Вода – на-віч.

Час приготування – 2 години. Калорійність — 350 ккал (залежить від виду м’яса).

Отже, м’ясо треба промити, порізати кубиками і на слабкому вогні варити до напівготовності. Пінку потрібно знімати, бульйон повинен бути світлим і прозорим. Паралельно вариться каша, яку теж потрібно приготувати лише наполовину.

За темою:  Як зробити чупа-чупс в домашніх умовах: рецепти з фото

Цибулю дрібно порубати, укласти з кашею, м’ясом, перцем і сіллю у велику каструлю і залити бульйоном від м’яса. У такому вигляді майбутні консерви вариться одну годину на повільному вогні. Обов’язково потрібно помішувати, щоб не пригоріло.

Стерилізація банок проводиться на пару, як і зазвичай. Їх треба поставити над киплячою водою і потримати так по 15-20 хвилин кожну, після чого в них розкласти приготовлену кашу і законсервувати її стерильними закаточними кришками.

Зберігати продукт краще в підвалі, гаражі або будь-якому темному прохолодному місці.

М’ясо з гречкою в горщику

Гречана каша з м'ясом: на плиті, в духовці, в мультиварці » журнал здоров'я iHealth 7

Горщики – унікальний предмет, який дозволяє налаштувати широкий спектр страв. У духовці або печі приготовлена гречана каша стане чудовою вечерею, а запах збере всіх домочадців за столом за пару хвилин. Отже, потрібно:

  1. М’ясо – 1 кг;
  2. Гречана крупа – 750 г;
  3. Морква – 1-2 шт.;
  4. Лавровий лист – 5 шт.;
  5. Вершкове масло – 100 г;
  6. Часник – ½ головки;
  7. Рослинне масло – 2-3 ст. л.;
  8. Сіль і спеції – за смаком.

Час приготування — 1,5 години. Калорійність – 410 ккал.

М’ясо промивається і ріжеться невеликими шматочками. Його потрібно обсмажити до золотистої скоринки, після чого можна викласти в горщики.

Ріпчасту цибулю почистити і порізати півкільцями, з морквою вчинити так само. Цибулю і моркву обсмажити у маслі, в якому смажилося м’ясо, до золотистого кольору. Цибулю і моркву викладаються поверх м’яса, посолити і поперчити, насипати крупу.

Далі налити води, щоб покрити вміст, видавити часник і покласти шматочок вершкового масла. Після всього горщики закрити і поставити в розігріту духовку на 40 хвилин. Готово!

Мультиварка – вірне рішення

І, нарешті, рецепт гречаної каші в мультиварці, яку багато хто люблять за простоту використання і швидкість приготування. В якості прикладу візьмемо мультиварку фірми Редмонд. В цілому, сам процес приготування не відрізняється від звичайного. Отже, ось які продукти потрібні:

  1. Гречана крупа – 400 г;
  2. М’ясо – 300 г;
  3. Цибуля ріпчаста – 1 головка;
  4. Вершкове масло – 40 г;
  5. Рослинна олія – за смаком;
  6. Спеції – за смаком;
  7. Вода – 500 мл;
  8. Морква – 1 шт;
  9. Сіль – за смаком.
За темою:  Кефір з корицею та імбиром для схуднення: рецепти та відгуки

Час приготування – 40 хвилин. Калорійність складе приблизно 400 ккал.

Для початку м’ясо потрібно промити і порізати невеликими шматочками. Цибулю порізати кубиками або півкільцями (як більше подобається), після чого виставити режим «Смаження» і, з додаванням олії, обсмажити до золотистої скоринки.

Далі до цибулі додається моркву, яку можна або натерти на тертці або порізати невеликими шматочками. Після недовгої обжарювання, щоб цибуля не підгорів, потрібно додати гречану крупу, залити водою, щоб покрила все на пару сантиметрів і поставити режим «Каша» або «Випічка» на 30 хвилин. Коли каша приготується, додати вершкове масло і можна подавати на стіл.

Кулінарні секрети

Якщо ви готуєте кашу на сковороді, то краще вибрати такий кухонний інструмент, щоб були вище борту.

При готуванні важливо не проґавити, щоб нічого не підгоріло, і додати вчасно ще води в сковороду, якщо вона википіла, а крупа ще не готова.

Для того, щоб гречана каша з м’ясом не була сильно сухий, додається вершкове масло. Однак, м’ясна підлива з рослинним маслом теж непогано підійде.