Підрахунок калорійності: принципи, використання таблиця калорійності продуктів харчування і калькулятор калорій

Кожна людина, яка намагається правильно харчуватися, повинен стежити за калорійністю споживаних продуктів. Про це також варто потурбуватися і людям, які хворіють на цукровий діабет. Враховуючи важливість цього показника, необхідно знати, як правильно складати список корисних і готових страв.

Що таке калорійність?

Для початку необхідно розібратися з тим, що ж слід розуміти під терміном калорійність. Його використовують для позначення показника, по якому можна визначити поживність певного продукту та його здатність наситити організм. Якщо, скажімо, необхідно скласти раціон для людей з певними захворюваннями, в тому числі і діабет, то для них краще всього підійдуть страви з низьким ступенем калорійності. Їх можна рекомендувати і для тих людей, які прагнуть схуднути.

Іншими словами, під калорійністю слід розглядати загальну енергетичну цінність конкретного продукту харчування. Цей термін введений дієтологами, використовувати його можуть як звичайні люди, які намагаються схуднути, так і ті, у кого виявлені захворювання, пов’язані з наступними органами:

  • ШКТ;
  • ендокринною системою.

І тому, якщо зазначена категорія людей захоче перекусити в Макдональдсі або просто скуштувати цукерок, то вони відчують дискомфорт після споживання цієї їжі.

Набагато менше шкоди організму наносять продукти з нульовою калорійністю. Тому їх і роблять основою раціону для діабетиків, а також тих людей, які дуже ретельно розраховують енергетичну цінність страв, які складають їх меню.

Під час перебігу цукрового діабету другого типу клітини містять надлишок жиру, тому інсулін і вхідні в неї компоненти не здатні вплинути на рівень цукру, коли вони опиняються всередині клітини.

З урахуванням всього цього таким людям рекомендовані спеціальні заходи по зниженню маси тіла. Це допоможе звільнити клітини від значної кількості жиру, в результаті до них повернеться нормальна реакція на інсулін. Коли організм зможе засвоювати цей компонент у повному обсязі, це допоможе уникнути кризи. Все, що необхідно для цього зробити — дотримуватися правильного харчування, уникаючи походів в Макдональдс і інші подібні заклади. Також необхідно виключити з раціону спиртні напої та дотримуватися рекомендацій лікарів-дієтологів.

Якщо людині поставлений діагноз цукровий діабет першого типу, то, займаючись розробкою меню, необхідно особливу увагу приділити вуглеводів, а якщо бути точніше, за допомогою яких продуктів вони надходять в організм. При цукровому діабеті другого типу необхідно враховувати не тільки вуглеводи, але й рівень калорійності їжі. Тому людям із захворюванням обох типів корисно включати в раціон продукти з нульовою калорійністю.

Чим харчувався людина, він у будь-якому випадку буде отримувати з неї енергію, кількість якої в кожному випадку буде відрізнятися. Якщо людина поставила перед собою мету схуднути або просто хоче зберегти міцне здоров’я, то він повинен мати уявлення про те, споживання яких продуктів або готових страв йому варто обмежити унаслідок підвищеного рівня їх калорійності, а яких-збільшити. Адже саме останні будуть найменш калорійні. Визначити кількість калорій будь-якої страви або виробу може кожен бажаючий, що можна зробити, навіть не володіючи спеціальними знаннями.

За темою:  Як приймати рідкий каштан для схуднення: рекомендації і реальні відгуки лікарів

Важливіше тут все якомога рідше бувати в Макдональдс, де відвідувачам пропонують шкідливу їжу.

Як порахувати?

Найлегший спосіб визначити рівень калорійності готових і сирих продуктів — скористатися спеціальною таблицею калорійності продуктів харчування. Також для цього можна використовувати спеціальний довідник або калькулятор. Ця інформація буде корисна всім, хто прагне схуднути в короткі терміни, а також людям, які намагаються вилікуватися від цукрового діабету.

Спостерігаючи за фізіологією чоловічого організму, вченим вдалося встановити, що в день представники чоловічої статі повинні отримувати з їжею близько 2500-3500 калорій. Для більш точного визначення цього показника необхідно враховувати наступні фактори:

  • Вік людини;
  • Статура;
  • Енергетичні витрати. Вони-то і дозволяють правильно визначити енергетичну цінність.

Що ж стосується жінок, то їм необхідно одержувати в день близько 2000-2500 кілокалорій. Дотримуючись такої рекомендації, можна не тільки схуднути, але й зміцнити своє здоров’я. Неоціненну допомогу в цій справі зробить таблиця калорійності продуктів незалежно від того, які проблеми у людини зі здоров’ям. При цьому завжди можна спростити задачу визначення енергетичної цінності раціону, якщо скористатися калькулятором калорійності продуктів.

Правила розрахунку калорійності

Якщо людина знаходиться в виснаженому стані, наприклад, після перенесеної хвороби, то складається для нього раціон повинен включати готові продукти і страви, калорійність яких повинна бути збільшена не менше чим на 20%. Обов’язково потрібно зіставляти показник з калорійністю при оптимальної маси тіла. Зворотного буде рекомендація для тих людей, у яких яскраво виражене ожиріння. Дивуватися цьому не доводиться, адже якщо людина є частим гостем таких закладів, як Макдональдс, то здоровим назвати його не можна.

Вирішивши скористатися таблицею калорійності для визначення енергетичної цінності вживаних страв і продуктів, треба пам’ятати про те, що вони дають приблизні результати. Для отримання більш точної інформації необхідно враховувати індивідуальні особливості людини. Особливо це актуально для тих людей, яким поставлено діагноз цукровий діабет. Але перш не завадить дізнатися більше про продукти з нульовою калорійністю, їх корисні властивості і в яких випадках можна говорити про мінусовій цінності продуктів.

Продукти з негативною калорійністю

Процес розщеплення і засвоєння корисних речовин, які надходять в організм з їжею, вимагає підтримання в організмі певної кількості ензимів. Природно, організму доводиться витрачати певну енергію на це. Тому виходить, що, коли організм перетравлює продукти, то спалюється набагато більше калорій, чим у них міститься. Причому це правило діє відносно будь-яких продуктів.

За темою:  Вживання продуктів, багатих клітковиною: користь клітковини, як виглядає список

Багато шкідливі продукти, а також страви, багаті клітковиною, і продукти, які споживаються в сирому вигляді, не піддаються повному перетравленню. З-за цього дуже складно зрозуміти, що ж мається на увазі під терміном «продукти з негативною калорійністю». Більш коректно називати їх продуктами з нульовою калорійністю.

Наявність у продуктів з негативною калорійністю корисних властивостей не повинно вводити в оману: якщо їх додати в раціон, то вони у будь-якому випадку не зможуть спалити калорії, придбані в результаті вживання гамбургерів, куплених в Макдональдс. Такі продукти завдають серйозної шкоди здоров’ю і ніяк не сприяють схудненню.

Зрозуміти, чи можна ті чи інші продукти вважати продуктами з негативною калорійністю, можна за наявності наступних ознак:

  • Низький рівень енергетичної цінності, який не повинен перевищувати 30 кілокалорій на 100 грам.
  • Високий рівень вмісту клітковини, яка фактично є неперетравленими харчовими волокнами. Її кількість має становити більше 1 грама на 100 грам. Про це треба пам’ятати кожному, хто прагне схуднути.

Правильно вважати продуктами з негативною калорійністю зелень і деякі види овочів, наприклад, салат, капусту. Більш точно визначити, які продукти є такими, а які не можуть бути віднесені до цієї категорії, можна за допомогою аналізатора калорійності продуктів. Але говорячи про хворих на цукровий діабет, не можна не згадати про дієту по Борменталю, про яку існують різні думки.

Дієта Борменталя

Ця методика схуднення користується великою популярністю, але бажаного результату з її допомогою можна домогтися лише при дотриманні рекомендацій. Людина не тільки має сформувати правильний психологічний настрій, але і точно дотримуватися встановлених норм харчування. Вони головним чином і роблять позитивний вплив на обмінні процеси, підтримуючи хороше самопочуття при діабеті і допомагаючи втрачати зайві кілограми.

Принципи дієти

Основна ідея дієти за Борменталю передбачає зменшення щоденного співвідношення активних калорій. А це дуже важливо не тільки для людей, які поставили перед собою мету схуднути, але і хворих на цукровий діабет.

Людям, які дотримуються сидячого способу життя, рекомендується встановити для себе норму енергетичної цінності на рівні 1000-1200 кілокалорій. Для тих людей, які намагаються позбутися від надмірної ваги або займаються лікуванням діабету, піддаючи при цьому себе фізичним навантаженням, дозволяється збільшити норму на 200 кілокалорій. Тому, почавши дотримуватися дієти Борменталя, ви легко зможете прийти до бажаного ваги і оздоровити свій організм.

За темою:  Як позбутися від живота і боків: вибір страв для схуднення, варіанти дієт, правила харчування

Для цього треба лише стежити за тим, щоб рівень калорійності раціону не виходив за певні розглянуті методикою рамки. Тому досить підтримувати рівень загальної енергетичної цінності вживаних продуктів на рівні не більше 1000-1200 кілокалорій, і ви зможете день за днем втрачати кілограми. Але майте на увазі, що вживання шкідливої їжі знаходиться під забороною. Тому, якщо ви вирішите дозволити собі подібні послаблення, то вся відповідальність за це лежатиме виключно на вас.

Чи є недоліки?

Кожна людина, яка страждає на цукровий діабет, повинен починати своє лікування з визначення рівня оптимальної калорійності продуктів. Це дозволить створити найбільш сприятливі умови для роботи організму, який зможе в повному обсязі переробляти і засвоювати інсулін.

Якщо ж у людини є діабет або інші захворювання, які пояснюють його послаблений стан, то становити для нього меню з урахуванням калорійності продуктів не слід.

Для інших людей пропонована методика може застосовуватися без обмежень. Тому незалежно від того, людина страждає діабетом або просто хоче зміцнити своє здоров’я, він може орієнтуватися на цю теорію при складанні свого раціону. Постійно контролюючи рівень калорійності продуктів і готових страв, можна протягом тривалого часу підтримувати міцне здоров’я.

Висновок

Кожна людина повинна з малих років приділяти велику увагу своєму харчуванню. Але,на жаль, тільки в дорослому стані ми починаємо замислюватися про те, що їмо. Для людей, які страждають різними захворюваннями, це дуже важливе питання. Особливо якщо їм був поставлений діагноз цукровий діабет. Їм доводиться бути дуже уважним при складанні меню, включаючи в нього тільки максимально корисні і низькокалорійні продукти.

Тому саме рівень калорійності є одним з ключових моментів, який повинен враховувати кожен людина, якій не все одно, чим він харчується. Їжа, підібрана з урахуванням її загальної енергетичної цінності, дозволяє забезпечити організм всіма необхідними елементами і разом з тим уникнути порушення роботи будь-якого з органів. Тому з таким ставленням до їжі ми проявляємо турботу про самих себе, що дозволяє нам впродовж довгих років залишатися здоровими.