Минтай варену і смажену — калорійність в 100 грамах риби і як пильнувати за фігурою

Як відомо, риба є дуже корисним продуктом для життєдіяльності людини. Недаремно мешканці морських і океанських узбереж, раціон яких багатий рибою і морепродуктами, відрізняються здоров’ям і рідко страждають інсультами, інфарктами, зайвою вагою та іншими проблемами, які зустрічаються у європейців.

Справа в тому, що морепродукти і риба є джерелами корисних Омега-3 і Омега-6 поліненасичених жирних кислот. Вони служать антиоксидантами і перешкоджають старінню організму, інфарктів і інсультів. Тому дуже важливо, щоб в раціон будь-якої людини входила риба. Винятком є люди, які страждають алергічними реакціями на морепродукти.

Риба минтай

Однією з недорогих риб, доступних широким масам населення, є минтай. Цей вид-один з основних у російському риболовецькому промислі. Ловлять її переважно в північних широтах Тихого океану. Минтай – представник сімейства тріскових. Зазвичай виловлюють особин вагою від 1 до 2 кг, але на глибині зустрічається минтай вагою в 5 кг Це не дивно, адже тривалість життя минтая більше десяти років. Правда, в останні роки, вилов цього виду риб скоротився через зниження її популяції, внаслідок активного її вилову раніше.

Харчова цінність минтая

Минтай корисна ще тим, що, незважаючи на всі містяться в ньому корисні речовини, продукт має мало калорій. Калорійність минтая становить 71,9 ккал на 100 грам продукту. Як і більшість риб, вилавливаемих в північних морях, минтай містить у своєму складі багато вітамінів, поліненасичених і мононенасичених жирних кислот і інших мікроелементів.

М’ясо риби містить вітаміни груп E, PP, A, C, B, а також такі мікроелементи:

За темою:  Що собою представляють фрукти світі: корисні властивості фрукта, шкоду і протипоказання, області застосування
  • калій;
  • фосфор;
  • кобальт;
  • йод;
  • селен;
  • сірку;
  • фтор;
  • магній;
  • натрій;
  • залізо.

Багато вітаміну А міститься у печінці, навіть більше, чим в печінці тріски. Її рекомендують вживати тяжкохворим в реабілітаційний період і для профілактики, а також курцям.

Ця риба корисна людям з проблемами щитовидної залози завдяки наявності в ній необхідної кількості йоду і селену, а також поліненасичених і мононенасичених жирних кислот. Такий склад добре нормалізує обмін речовин. Хороший минтай і для вагітних, літніх людей, а також тим, хто відчуває дефіцит йоду в організмі.

Завдяки своїм складом ця риба корисна для поліпшення роботи нервової системи та системи травлення, зниження холестерину в крові і нормалізації кров’яного тиску.

Дієтологи рекомендують минтай в боротьбі з ожирінням, так як продукт має невелику калорійність.

Досить хоча б двічі на тиждень вживати цю рибу, і ви побачите, як це позитивно позначиться на вашому здоров’ї.

Незважаючи на свою корисність, минтай не дуже популярний через смакових якостей. Багато хто вважає його сухим і позбавленим смаку.

Способи приготування

Минтай активно використовується в кулінарії, з нього можна приготувати смачні та поживні страви. Готують рибу кількома способами:

  • Відварна риба – найбільш дієтичний варіант приготування. Калорійність такої риби складе 70-71 ккал на 100 грам. Для цього шматочки опускаються в киплячу підсолену воду (можна додати трохи спецій) і варять 5-10 хвилин. Подається до столу з рисом, вареною картоплею або просто з овочевим салатом. Можна використовувати соєвий соус.
  • Смажений минтай – це найбільш поширений варіант приготування. Рибка солиться, перчится, мачає в борошні і обсмажується на сковороді з додаванням олії до готовності. Можна її ще злегка пригасити, додавши смажену цибулю і томатний соус. Якщо минтай смажений калорійність збільшиться і складе приблизно 125-130 ккал. В томатному соусі – 140-150 ккал.
  • Приготування на пару. Шматки підготовленої риби підсолити, злегка поперчити, можна збризнути лимонним соком і варити на пару 10-15 хв. Калорійність складе 80 ккал. Таке блюдо вважається дієтичним. Воно корисно для людей з різними видами захворювань, яким протипоказане вживання смаженої і жирної їжі, а також тим, хто стежить за своєю фігурою.
  • Калорійність запеченого продукту 100 ккал на 100 грам. Підготовлену рибу загорнути у фольгу для запікання і пекти до готовності хвилин 20. Можна запекти рибу з овочами, сметаною і сиром. Це додасть калорій, але і смак страви стане незрівнянно краще.
  • Тушкований минтай. Морепродукт можна обсмажити і згасити. Можна взяти шматочки сирої риби, скласти в сковороду з товстим дном, присолити, полити лимонним соком, додати трохи води і тушкувати 10-15 хв під кришкою. Калорійність такої риби буде майже як у вареній – 75 ккал.
  • Можна приготувати рибний фарш і посмажити або приготувати на пару котлети. Перекрутити через м’ясорубку філе, додати яйце, крохмаль, сіль, перець. Сформувати котлетки і покласти в пароварку або вмочити в борошні або панірувальних сухарях, якщо плануєте смажити. Варити на пару 15 хв. Смажити до готовності.
За темою:  Як харчуватися при гастриті: причини гастриту, меню на кожен день тижня з рецептами, рекомендації дієтологів

Страв з минтая безліч на будь-який смак. Якщо для вас важлива калорійність продукту, то добавок мінімум. Якщо не надто вважаєте калорії, то комбінуючи минтай з іншими продуктами, які можна отримати багато корисних і смачних страв.