Калорійність і властивості чорносливу: скільки калорій в 1 штуці сухофрукта сушеного без кісточок

У зимовий час року сухофрукти стають дуже популярними. Вони в змозі забезпечити організм повним набором вітамінів і мікроелементів. До числа цих ласощів відноситься родзинки, курага і чорнослив. Про останній ми і поговоримо у статті. Скільки калорій міститься в сушеному чорносливі без кісточки? Чи можна вживати цей смачний і корисний плід в дієтичному харчуванні?

Чорний сухофрукт

Важко знайти людину, яка не любить чорнослив. З ним готують різні страви, використовують для приготування:

  • м’яса;
  • салатів;
  • десертів.

Перш чим потрапити на прилавки супермаркетів, сушені плоди проходять кілька етапів технологічної обробки. Як відбувається процес сушіння чорносливу, буде цікаво дізнатися багатьом любителям корисного ласощі.

Для засушування фруктів відбираються тільки стиглі плоди чорної сливи. Найкращими сортами для сушіння вважається Угорка і Ренклод, але найчастіше використовуються і багато інших сорти слив. У сезон дозрівання відбираються найкращі стиглі плоди, після чого можна починати процес сушіння.

Відібрані плоди слив ретельно промиваються і сушаться на металевому підносі. Сушать їх на відкритому повітрі, накривши марлею, щоб комахи не змогли зіпсувати фрукти. Потім їх необхідно виставити на сонце, приблизно на 3-4 тижні. Після цього слід видалити кісточки плодів і обробити їх гліцерином. Він додасть сушеним плодам характерний відтінок. Якісний чорний сухофрукт повинен мати приємний кисло-солодкий смак і густий чорний колір.

Для того, щоб отримати 1 кг готового продукту необхідно приготувати 5 кг стиглих плодів сливи. Незважаючи на тривалий технологічний процес в чорносливі зберігається безліч вітамінів і мікроелементів.

За темою:  Дієта під час жовчнокам'яної хвороби: особливості харчування при періоді загострення і каменях в жовчному міхурі

Калорійність на 100 грам чорносливу

Тим, хто любить чорний сухофрукт, але турбуватися про свою фігуру слід знати скільки калорій у цього популярного ласощі. Він багатий на органічні кислоти і вміст цукру, клітковини і мінеральних речовин:

  • калій;
  • фосфор;
  • кальцій;
  • натрій;
  • залізо.

Енергетична цінність чорного сухофрукта на 100 грам становить 231 ккал, з них:

  • білки — 2,3 гр;
  • жири — 0,7 гр;
  • вуглеводи — 57,5 гр.

В середньому 1 чорнослив у свіжому вигляді важить близько 35 грамів та 1 штуці міститься 14,7 ккал. Сушений плід важить 7 грам і калорійність 1 штуки складає 16,9 одиниць. Ласунам варто знати, що чорнослив в шоколаді важить 25 грам і в 1 ласощах міститься 98,3 калорії.

При відносно невисокій калорійності оптимальне співвідношення БЖУ чорносливу по вазі на 100 грам виглядає так:

  • білки — 16%;
  • жири — 17%;
  • вуглеводи — 67%.

Корисні властивості чорносливу

Сушений чорнослив давно використовується в кулінарії. Сухофрукт володіє прекрасними смаковими якостями. Він ідеально підходить для приготування різноманітних страв, надає їм приємний смак і корисні властивості. Давно відомо, що чорнослив допомагає у збереженні свіжого м’яса на 90%. Він оберігає м’ясні продукти від розвитку сальмонели, кишкової палички, стафілокока.

Чорний сухофрукт надає лікувальну дію на весь організм. Життєво необхідні речовини сприяють зміцненню здоров’я. Він часто використовується в харчуванні здорових і хворих людей, оскільки володіє наступними властивостями:

  • калій дає сечогінну дію, що так корисно при хворобі нирок і набряках;
  • склад калію, клітковини і пектинів дає проносний ефект і покращують роботу кишечника;
  • сушені плоди часто включають в меню тих, хто страждає гіпертонією, атеросклерозом, холециститом, а також хворобою нирок, печінки і серця, хоче прибрати зайву вагу;
  • має бактерицидну дію, тому часто додається в м’ясні страви;
  • органічні кислоти посилюють апетит і покращують активність травних залоз;
  • особливо корисно вживати у весняно-зимовий період, коли організм гостро потребує вітамінів;
  • магній, калій і кальцій активно беруть участь в обміні речовин, у формуванні скелета і роботі м’язів.
За темою:  Програма харчування Леовит "худнемо за тиждень": етапи очищення організму, реальні відгуки та ціна

У корисного чорного сухофрукта є також протипоказання, його не можна вживати, якщо є наступні проблеми:

  • цукровий діабет;
  • ожиріння;
  • в період годування груддю;
  • схильність до діареї.

Чорнослив в дієтології

Незважаючи на високу калорійність сушених плодів вони активно використовуються для дієтичного харчування. Завдяки незвичайним властивостям чорносливу можна всього за 5-6 днів дієти скинути кілька кілограмів зайвої ваги. Пектини і клітковина добре очищають кишечник від шлаків і токсинів. Сечогінну дію чорносливу також позитивно позначається на зниженні ваги.

Завжди важливо вибирати чорнослив хорошої якості. Такий плід повинен мати приємний зовнішній вигляд з легким глянцевим блиском, пружним і ароматним. Плоди повинні бути рівномірного чорного кольору без коричневого відтінку.