Яким способом пекти хліб з цільнозерновий борошна: рецепти випічки в хлібопічці

Без хліба не обходиться ні один стіл, не буденний, не святковий. Його подають до кожного прийому їжі, а він може виглядати по-різному-від звичайного всім відомого цеглинки до лаваша і хрусткі грінки. А який запах доноситься від нього, коли його щойно вийняли з печі! Яка насолода скуштувати хрустку скоринку, натерту часником і зверху посипану сіллю…

Цільнозерновий хліб

Він буває різний за смаком і кольором. Готують хліб з пшеничного, житнього, рисового, вівсяного, кукурудзяного борошна і т. д. Існує багато рецептів, в відповідності з якими в борошно додають різні компоненти для поліпшення смаку.

Приміром, кмин, прованські трави, родзинки, сало. Однак найбільш корисним для здоров’я вважається цільнозерновий хліб. Оскільки в ньому унікальний склад різних поживних речовин, він володіє незвичайним смаком.

Цей хліб готується з цільнозерновий борошна, яка складається з перемеленого цілих зерен різних культур, наприклад, з пшениці, вівса, жита, рису, гречки, просо, ячмінь.

Цільне зерно та одержана з нього борошно, несуть величезну користь організму людини, оскільки в ньому містяться у великій кількості такі речовини:

  1. Вітаміни групи В.
  2. Клітковина.
  3. Мінеральні речовини.
  4. Білок.
  5. Складні вуглеводи.

Цільнозерновий хліб благотворно позначається на здоров’я людей із захворюваннями. Він показаний при цукровому діабеті, як засіб, що знижує рівень цукру в крові. Цільнозернові борошно лікує серцево-судинну систему зниженням шкідливого холестерину.

Це чудовий засіб для схуднення і підтримки фігури в тонусі. Оскільки такий хліб володіє меншою кількістю калорій в порівнянні із звичайним. А знаходяться в ньому складні вуглеводи і клітковина відмінно підійдуть при відчутті голоду, допомагаючи його вгамувати швидше і безпечніше звичайних булочок і батонів.

За темою:  Як схуднути з дієтою на квашеній капусті: чи можна їсти капусту на ніч при схудненні, варто її квасити

Сьогодні цільнозерновий хліб можна придбати в звичайному супермаркеті. Але якщо ви любите випікати що-небудь смачненьке власноручно в будинку є хлібопічка, то смачний і корисний цільнозерновий хліб можна спекти в домашніх умовах.

Це зовсім не складно, якщо є під рукою рецепт приготування. Звичайно ж, приготований своїми руками цільнозерновий хліб, виходить набагато смачніше і корисніше магазинного. Варто тільки спробувати і переконатися в цьому.

Рецепти для хлібопічки

Отже, у вас прекрасний настрій і ви негайно хочете почати приготування цільнозернового хліба за рецептом, який відшукали. Однак, знайти «свій» рецепт, який сподобається і господині і її домочадцям не так то і легко.

Тому пропонуємо почати з самого простого, спечіть самий простий класичний хліб цільнозерновий борошна.

Рецепт класичного цільнозернового хліба. Готується він за наступним рецептом:

Вам знадобиться:

  1. Цільнозерновий борошна пшеничного 560 грам.
  2. Рослинного масла треба взяти дві столові ложки.
  3. 350 мл води.
  4. Сухі дріжджі в кількості рівного 1 ч. л.
  5. Чайна ложка солі.
  6. Меду береться 2 ст ложки.

У каструлі підігрійте воду до температури 37-40 градусів, щоб була нехолодна і змогла розчинити мед, який ви додасте туди зараз.

Після цього слідують всі інгредієнти в порядку, який вказано в інструкції хлібопічки. Далі, потрібно вибрати основну програму, колір скоринки і розмір готового страви. Хлібопічку пора включати.

Через 7 хвилин загляньте і оцініть формування тесту, якщо воно має рідку консистенцію, значить необхідно додати борошна, а коли тісто кришиться і розпадається, потрібно додати води.

За темою:  Як робити чай з імбиру з лимоном і медом для схуднення: рецепт приготування напою для схуднення, відгуки

Коли тісто придбає нормальну густоту, закрийте кришку і чекайте закінчення програми. Після закінчення необхідного часу, обережно дістаньте хліб і поставте остигати.

Ось і готовий самостійно цільнозерновий хліб випечений за нашим рецептом. Напевно він вже зібрав навколо себе всю сім’ю і ви отримали масу захоплених відгуків і похвалу у свою адресу.

Рецепт житнього цільнозернового хліба

Деякі помиляються, вважаючи, що борошно пшеничне цільнозернові найкорисніша. Найкориснішим продуктом є хліб житній з цільнозерновий борошна. Оскільки вона багата багатьма корисними речовинами.

В цій муці є вітаміни групи В, клітковина, цинк, марганець, фосфор, фруктан, який сприятливо позначається на мікрофлорі кишечника. Якщо є рецепт і хлібопічка, чому б не спробувати спекти домашній цільнозерновий хліб з житнього цільнозерновий борошна:

  • 250 грам житнього борошна цільнозерновий.
  • 225 грам пшеничного борошна цільнозерновий.
  • 380 грам молока.
  • 1,5 ст. л. цукрового піску.
  • 1, 5 сл. л. солі.
  • 1 сл. л. рослинного масла.
  • 2 ч. л. сухих дріжджів.
  • 1 ч. л. насіння кінзи, якщо вам вона за смаком.
  • 1 ч. л. кмину.

Дно хлібопічки обсипаємо дріжджами, після просіюється пшеничне і житнє борошно. Додається сіль, цукор, олія прянощі, потім влити молоко. В хлібопічці задається програма, після виконання якої смачний і ароматний хліб на столі!

Бездріжджовий рецепт

Рецепт бездріжджового тіста дуже підходить тим, хто знаходиться на дієті і боїться втратити фігуру. Дієтичний хліб цільнозерновий борошна готується нітрохи не складніше попередніх, хіба що інгредієнтів потрібно трохи більше. Для рецепту беруться інгредієнти:

  • 1 склянку цільнозерновий борошна;
  • 1 склянку пшеничного борошна;
  • ¾ Склянки вівсянки;
  • Насіння, горіхи або сухофрукти;
  • 1,5 ст кефіру;
  • 4 ст. л. оливкової олії;
  • по 3 ст. л. висівок, насіння льону, кунжуту;
  • 1 ст. л. меду;
  • 1ч. л. соди;
  • 1 ч. л. солі;
  • половина столової ложки розпушувача.
За темою:  Калорійність 1 шт і 100 грам вівсяного печива з різними наповнювачами

Готується так:

  1. На сухій сковороді до золотистого відтінку обсмажуються насіння кунжуту, льону, соняшнику, висівки і горіхи.
  2. Всі сухі інгредієнти змішуються в одній ємності, борошно не береться.
  3. В окремій мисці перемішайте між собою кефір, масло і мед.
  4. Сухі інгредієнти пересипаються в миску до рідким.
  5. Додається борошно і все ретельно перемішується.

Оскільки ви все перемішали, хлібопічка ставиться в режим «випічка» або «кекс», щоб заощадити час на вимішування. Через 60 хвилин цільнозерновий бездріжджовий хліб буде готовий. Виймаємо з хлібопічки і подаємо на стіл!

Якщо підключити фантазію, то найпростіший рецепт можна перетворити в шедевр кулінарного мистецтва. Додайте гарбузове насіння, кунжут, курагу або чорнослив, якщо ви великий оригінал напевно сподобається цільнозерновий хліб з додаванням часнику або в’ялених помідорів.

Експериментуйте і напевно отримаєте свій неповторний рецепт, який оцінять всі ваші родичі і друзі.