Суп з червоної риби: домашні рецепти приготування з фото

Як зварити смачний суп з червоної риби

Супи з різних видів червоної риби відмінно впишуться у ваше меню. Варто побалувати себе цим не бюджетним, але таким апетитним і корисним стравою.

Тонкощі приготування

  • червона риба (родина осетрові і лососеві) – перш за все, дорогий продукт, і дбайливий підхід до справи буде не зайвим;
  • для бульйону ідеально підходять: голова, плавники, хвіст, хребтова частина з великими кістками та інші рибні обрізки;
  • купуйте цілу тушку, з неї можна приготувати відразу кілька страв, включаючи супи;
  • делікатесна риба є основою першого страви, а всі інші інгредієнти надають йому смакові відтінки, в залежності від вашого вибору і бажання;
  • рекомендується проціджувати бульйон від підступних дрібних кісточок, які можуть стати серйозною загрозою для здоров’я;
  • вибирайте свіжу сировину, показниками стануть: незамутнений погляд (опуклі очі), світлі зябра, природний запах, характерний для цього виду продукту.

Кілька рецептів перших страв з червоної риби

Рибний суп, у російській традиції — вуха, готується на багатьох кухнях світу, і кожна країна вносить у рецепти свої улюблені інгредієнти і національний колорит.

Юшка з горбуші з пшоном

Інгредієнти:

  • тушка свіжої горбуші (близько 1/2 кілограма);
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 2 моркви;
  • 2/3 склянки пшона;
  • солодкий болгарський перчик;
  • 3 листочки лавра;
  • 6-7 горошин запашного чорного перцю;
  • 4-5 середніх картоплин;
  • 1,5 столових ложки дезодорованої олії;
  • пучок свіжої зелені петрушки;
  • 2,5 літра води;
  • морська сіль за смаком.

Загальний час приготування страви — 1 годину 50 хвилин. Калорійність на 100 грам — не більше 45 ккал.

Рецепт приготування простого супу з червоної риби з пшоном (покроково):

  1. Свіжу тушку горбуші промити, очистити від залишків нутрощів, видалити зябра;
  2. Підготовлену тушку порізати на кілька частин, так щоб вона помістилася у вашій каструлю, залийте холодною водою, поставте на вогонь;
  3. Коли вода в каструлі завирує, зніміть шумівкою набігаючу піну, зменшіть вогонь. Додайте у відвар горошини запашного перцю, морську сіль і листя лавра. Залиште варитися 1/2 години;
  4. Пшоно ретельно промийте в мисці, поки вода не перестане мутніти, видаліть з крупи сторонні включення;
  5. Очистіть овочі: морква, цибулини і картоплю. З стручки болгарського перчика вирізати плодоніжку і насіння;
  6. Вийміть горбушу з навару і відокремте м’ясо від кісток і шкіри. Відвар процідіть, виловивши лавровий лист, ароматні горошини. Розділіть м’якоть горбуші на невеликі шматочки;
  7. Поріжте картоплю середнім кубиком, тонко нашаткуйте перчинку і цибулини, а моркву потріть на крупній тертці;
  8. Картоплю відправляємо в бульйон, цибуля, перчик і моркву – на сковорідку, пассироваться в рослинній олії до золотистого відтінку і м’якості;
  9. Через деякий час всипте в пряний навар пшоно;
  10. Після чверті години варіння додаємо в супову основу пасеровані овочі, шматочки горбуші;
  11. Зелень петрушки вимити, дрібно порубати, відправити в каструлю, дати покипіти кілька хвилин. Готове кулінарний витвір вимкнути, накрити кришкою і залишити настоятися півгодини.
За темою:  9 речей, які варто спробувати, якщо дієти не працюють

Юшка з червоної риби з вершками

Інгредієнти:

  • півкіло філе кети;
  • 0,6 кг картоплі;
  • 1 морквина;
  • 2 невеликі голівки ріпчастої цибулі;
  • 250-300 мл 10% вершків;
  • 3 листочки лавра;
  • 2 літри води;
  • спеції для риби;
  • зубчик часнику;
  • 3 столові ложки оливкової олії;
  • 2-3 ніжних стебла селери;
  • столова ложка свіжовичавленого лимонного соку;
  • 5-6 чайних ложок картопляного крохмалю;
  • пучок свіжого кропу;
  • морська сіль за смаком.

Загальний час приготування страви — 1 годину. Калорійність на 100 грам близько 55 ккал.

Приготування страви:

  1. Підготуйте продукти: промийте філе кети, очистіть і вимийте овочі та зелень;
  2. Цибулю наріжте тонкими чверть кільцями, моркву потріть на дрібній тертці;
  3. Пасеруйте цибулю і моркву на розігрітому в каструлі оливковій олії до золотистого кольору, додати зубчик часнику, віджатий через часникодавку.
  4. Залийте обжарку водою, дочекайтеся кипіння, додайте лавровий лист, морську сіль, спеції і подрібнені стебла селери;
  5. Засипте в каструлю з киплячою водою, нарізаний середнім кубиком картоплю і варіть до напівготовності;
  6. Філе кети розділіть на рівні не надто великі порційні шматочки, покропите їх соком лимона і додайте в окріп до овочів, продовжуючи готувати на помірному вогні ще близько 10 хв;
  7. Попередньо підігріті в окремому посуді, вершки тонкою цівкою вливайте в вуха;
  8. Картопляний крохмаль розведіть до однорідного стану парою ложок води, помішуючи, вводите в вершкову вуха, варіть на слабкому вогні 3-5 хв до отримання потрібної консистенції;
  9. З готового першого видаліть лавровий лист, закрийте кришкою і поставте відпочити півгодини;
  10. Подавайте апетитну страву до столу гарячим, присипаючи рубаною зеленню молодого кропу.
За темою:  Таблетки MinuSize для схуднення, властивості, склад, відгуки

Суп з форелі з брокколі і зеленим горошком

Інгредієнти:

  • невелика ціла тушка форелі (600-700 грам);
  • 1/4 кілограма суцвіть брокколі;
  • 150-200 грамів консервованого зеленого горошку;
  • 0,3 кг картоплі;
  • головка ріпчастої цибулі;
  • 3 дрібних морквини;
  • 3-4 столові ложки дезодорованої соняшникової або оливкової олії;
  • 3-4 лаврових листа;
  • трохи зелені кучерявою петрушки;
  • 5-6 горошин запашного чорного перцю;
  • приправи і сіль за смаком;

Витрати часу на приготування – 1 годину 10 хвилин. Калорійність на 100 грам близько 62 ккал.

Суп з червоної риби з брокколі і зеленим горошком потрібно готувати таким чином:

  1. Промийте і очистіть тушку від нутрощів, видаліть зябра. Розріжте на частини і зваріть бульйон: залийте форель холодною водою, посоліть, додайте лавровий лист, чорний перець горошком, спеції і відваріть півгодини, знімаючи ложкою піну;
  2. Готовий відвар процідіть. М’ясо форелі відокремте від кісток, розділіть на невеликі шматочки.
  3. Картоплю, моркву і цибулину звільніть від шкірки. Поріжте картоплю невеликими скибочками, моркву тонкими кружечками, а цибулю напівпрозорими півкільцями;
  4. Суцвіття брокколі промийте в мисці з водою, розділіть на маленькі черешки;
  5. У сковороді прогрійте оливкова олія, висипте підготовлену брокколі. Обсмажте суцвіття капусти на середньому вогні 4-6 хв, накрийте кришкою і тушкуйте ще 8-10 хв до готовності;
  6. Закип’ятіть рибний бульйон, додавши в нього порізані овочі і варіть близько 15 хв;
  7. Додайте в відвар з овочами брокколі, форель і консервований зелений горошок. Готуйте 5 хвилин на помірному вогні;
  8. Незадовго до готовності відправте в каструлю, дрібно посічену зелень петрушки, спробуйте на сіль.
  9. Залишіть перше блюдо потомитися під кришкою чверть години. Можна накривати на стіл. Приємного апетиту.

Рибний суп з сьомги з маслинами

Інгредієнти:

  • голова сьомги;
  • півкіло філе сьомги;
  • 4-6 картоплин;
  • велика цибулина;
  • солодкий жовтий болгарський перець;
  • 2 середніх моркви;
  • 2 великих стиглих томатів;
  • 300 грам консервованих оливок без кісточок;
  • 180 грам консервованих маслин без кісточок;
  • 3 столові ложки оливкової олії;
  • спеції для риби;
  • 5 грам приправа хмелі-сунелі;
  • свіжа зелень молодого кропу;
  • 2-3 гілочки фіолетового базиліка;
  • тонкокожий лимон;
  • сіль і цукор за смаком.

Основний час приготування страви, без урахування варіння бульйону і чищення овочів — 40 хвилин. Калорійність на 100 грам близько 98-110 ккал.

За темою:  Пальмова олія: чим шкідливе і корисне для здоров'я

Етапи приготування першого блюда з червоної риби з маслинами:

  1. Голову сьомги обмийте під холодною проточною водою, вирізати зябра, зваріть з неї бульйон з додаванням солі і спецій на ваш вибір;
  2. Зріжте тонкий шар шкірки з картоплин і моркви, очистіть від лушпиння цибулі, видалите хвостик і серцевину з насінням у болгарського перцю;
  3. Томати звільніть від верхньої шкірки: помідори промийте проточною водою, зробіть хрестоподібні надрізи на шкірці і опустіть на 8-12 секунд в окріп. Тонка шкірка легко відокремиться від щільної м’якоті. Виріжте жорстку плодоніжку і зробіть з них пюре в чаші блендера;
  4. Тонко наріжте цибулю і жовтий перець, моркву потріть на тертці. Обсмажте овочі 5-7 хв на глибокій сковороді в прогрітому оливковій олії. Доповісте до овочевої обжарке пюре з томатів, перемішайте. При потребі, долийте трохи води і тушкуйте під кришкою 6-8 хв;
  5. Рибний бульйон доведіть до кипіння, відправте туди порізану невеликими брусочками картоплю;
  6. Філе сьомги гострим ножем розрізати на прямокутники за 3-5 сантиметрів і всипте до киплячого в рибному відварі картоплі. Варіть супову основу до напівготовності картоплі орієнтовно 10-12 хв;
  7. Відкрийте оливки і маслини і наріжте їх тонкими кільцями;
  8. Додайте в суп тушковані в томаті овочі і нарізку з маслин, оливок, приправу хмелі-сунелі. Все ретельно перемішайте, видавіть сік з половинки лимона, приправити сіллю і цукром за смаком. Прикрийте каструлю кришкою і залиште покипіти на слабкому вогні 5 хв. Дайте супу з сьомги настоятися півгодини і розливайте по тарілках, прикрашаючи подрібненим молодим кропом, листочками базиліку і тонкими скибочками лимона.

Приємного апетиту!