Пшоняна дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Щі да каша – їжа наша. Так говорить давня російська приказка, що позначає популярність цих страв ще з давніх часів. Історично склалося так, що ця їжа в меню російської кухні займає лідируючі позиції. У давнину улюбленими видами страв були страви з різноманітних круп – ячної, перлової, гречаної, саго та інших. Особливе місце відводилося пшоняної каші, яка у 18-19 столітті стала одним з основних страв на столі російських селян.

Пшоно відомо вмістом амінокислот, жирів, вітамінів, клітковини і складних вуглеводів, які сприяють виведенню з організму токсинів, шлаків, антибіотиків. Складові цього зерна благотворно впливають на роботу печінки, процес кровотворення, надають загальнозміцнюючу дію на організм людини. Ця крупа володіє ліпотропною дією, що проявляється у перешкоджанні відкладенню в організмі жирів і успішному виведенні вже накопичилися. Завдяки цьому, пшоно прийнято включати в раціон дієтичного харчування людей, бажаючих схуднути.

Мікроелементи, що містяться в ньому, відновлюють порушення обміну вуглеводів, таким чином, запускаючи процес прискорення спалювання калорій. Харчові волокна крупи допомагають очистити кишечник і налагодити травлення. Каша легко засвоюється, надовго надає відчуття ситості. Вітамін надає благотворний вплив на стан шкіри, нігтів і волосся.

Після комплексного вивчення корисних властивостей, фахівцями була розроблена пшоняна дієта для схуднення.

Переваги і недоліки

Раціон для схуднення на пшоні не став винятком з правил, тут так само є свої плюси і мінуси.

Позитивні сторони:

  1. Ефективність – пшоняна дієта зарекомендувала себе як ефективний і швидкий спосіб зниження ваги.
  2. Доступність методу – наявність чіткого меню і плану дій робить спосіб доступним широкому числа бажаючих схуднути.
  3. Ситність – складні вуглеводи забезпечують відчуття ситості довгий час, голодувати на цій дієті не доведеться.
  4. Мінімальні грошові витрати – недорога вартість крупи та продуктів, що входять в меню методики. Весь перелік можна придбати в найближчому супермаркеті.
  5. Легкість у приготуванні страв – не потрібна наявність яких-небудь спеціальних кулінарних здібностей.
  6. Гіпоалергенних – ця крупа є найменш алергенним продуктом, що робить цю програму придатною для багатьох тих, що худнуть.
  7. Підбір відповідного варіанту меню, виходячи з індивідуальних особливостей і смакових пристрастей.

Негативні моменти:

  1. Незбалансованість – як і будь-яка монодієта, пшоняна дієта характеризується відсутністю балансу нутрієнтів у своєму меню.
  2. Програма розрахована тільки на добре мотивованих людей з міцною силою волі – вживати щодня кашу без солі, масла, цукру під силу не кожному.
  3. Недостатність добової норми вітамінів і білка в суворому варіанті меню, що може спричинити втрату м’язової тканини.
  4. Відсутність різноманітного меню – їсти кожен день практично один і той же набір продуктів і страв досить нудно і важко.
  5. Компоненти, які містяться в крупах, не дають засвоюватися йоду – не рекомендується тривале дотримання курсу.
За темою:  Калорійність огірків, помідорів і роли з огірком на 100 гр

Основні принципи

За типом, програма відноситься до низькокалорійним варіантів монодієт, містить в мінімальних кількостях білок і жири. Тривалість дорівнює 7 днів, рідше зустрічається 5-ти денний варіант. Передбачувана втрата ваги складає 3-6 кілограмів. При наявності значного початкового ваги і суворого виконання усіх рекомендацій дієти можливі результати схуднення можуть скласти за 7 днів 10 кг (в залежності від індивідуальних особливостей організму). Калорійність 100 г пшоняної каші, звареної на воді — 90 кілокалорій, на молоці – 120 кілокалорій.

При дотриманні пшоняної дієти необхідно дотримуватися наступних вимог:

  1. Обов’язкова консультація лікаря перед початком дієти.
  2. Дотримання питного режиму – у день рекомендується випивати 1,5-2 літра чистої питної води. Так само можна кава і чай без цукру. Під час проходження курсу заборонено вживання алкоголю, солі, спецій, борошняних виробів і солодощів, гострих, солоних страв. Виключити цукрозамінники.
  3. Для заповнення необхідних мікроелементів і вітамінів в організмі, дієтологи рекомендують прийом вітамінних комплексів протягом усього курсу методики.
  4. Як альтернативу вітамінів можна розглядати лляне або кунжутне масло.
  5. Для приготування використовувати яскраво-жовту крупу без сторонніх домішок — рекомендується купувати її в прозорій упаковці або на вагу.
  6. Повтор програми можливий раз в місяць.
  7. Рекомендовані помірні фізичні навантаження у вигляді піших прогулянок на свіжому повітрі, заняття йогою.
  8. Для підтримки результату і гарного самопочуття бажано продовжувати вживання крупи і надалі, після закінчення дієти.
  9. Програма корекції фігури на пшоняної каші може бути альтернативою схуднення на рис або гречку, якщо ці види круп не за смаком.

Правильне приготування

Перед початком приготування крупу необхідно перебрати. Пшоно (1 склянка) промивати холодною водою до тих пір, поки вода не стане прозорою, а крупа – яскраво-жовтою. Останній раз рекомендовано промивати гарячою водою. Такий спосіб промивання забезпечує відсутність гіркоти в готовому блюді. На 1 склянку крупи беруть 3 склянки холодної води і варять до стану готовності.

Щоб каша вийшла розсипчастою, її треба доварити на молоці. Для цього пшоно доводять до стану напівготовності, наливають у каструлю трохи молока і продовжують варити на повільному вогні.

Ще одним поширеним варіантом приготування вважається запарювання окропом. Увечері висипати крупу в каструлю, залити окропом, накрити кришкою і укутати. За ніч пшоно запариться і до ранку буде готове до вживання. Цей варіант вважається більш корисним, бо відсутня тривала термічна обробка (варіння).

Деякі джерела рекомендують прожарювання крупи на гарячій сковороді перед варінням на воді. Вважається, що така маніпуляція здатна зберегти її користь і поживність.

Варіанти меню

Найбільш популярні такі види меню дієти на пшоні:

  • суворе – включає в себе тільки вживання каші;
  • харчування з додаванням в раціон інших харчових продуктів – менш обмежений варіант, що дає гарний результат;
  • розвантажувальний день;
  • дієта при ожирінні;
  • з гарбузом.
За темою:  План харчування після тренування силової для схуднення жінок

Розвантажувальний день

Передплатники на форумах, присвячених схудненню, часто запитують, чи можна влаштовувати розвантажувальний день на пшоняної каші. Відгуки худнуть говорять про те, що за один такий день в тиждень можна втратити 1 кілограм зайвої ваги. Все, що для цього потрібно — вранці приготувати 100 г крупи без використання цукру, солі і масла. Розділити на 4 порції і з’їсти протягом дня. Можна додати трохи сирих овочів. Важливо дотримувати питний баланс, дозволено вживання зеленого чаю без цукру і відвару ромашки.

Суворе

Меню включає в себе щоденне вживання тільки пшоняної каші, приготовленої на воді. Вранці необхідно зварити 1 склянку пшона за способом, описаним вище. Весь обсяг розділити на 3 однакові порції, які необхідно вжити протягом дня. Дозволено додавання кунжутного насіння (1 ч. ложка) або 0,5 ч. ложки масла. Підійде лляне, кунжутне або арахісове. Не варто забувати про дотримання питного режиму. Курс дієти становить 7 днів.

Харчування з додаванням інших харчових продуктів

Цей варіант пшоняної дієти теж розрахований на тиждень, автори урізноманітнювали її овочами та молочними продуктами:

  • сніданок – каша (100 г) і на вибір одне будь-яке найменування: натуральний йогурт без добавок (100 г), знежирений сир або зварені яєчні білки (4 шт.);
  • перекус – кефір або молоко мінімальної жирності (1 ст.);
  • обід – каша (200 г) і овочевий суп (рагу) (готувати без додавання солі, спецій і масла). Суп і рагу можна замінити сирими овочами або свіжим салатом;
  • полудень – сира морква (1 шт.) або яблуко, апельсин (1 шт. на вибір);
  • вечеря – каша (100 г) і 1 несолодкий фрукт (за смаком). Фрукт дозволено замінити склянкою знежиреного кефіру або ряжанки.

З гарбузом

Гарбуз так само вважається продуктом, який результативно допомагає корегувати вагу. Такий вид дієтичного меню розрахований на 1 місяць, кашу з гарбузом рекомендується вживати на вечерю. Всі інші прийоми їжі складаються з звичайних щоденних страв. Необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • відмовитися від хлібобулочних і кондитерських виробів;
  • виключити цукор, смажені, гострі, солоні, копчені страви;
  • випивати в день не менше 1,5 літрів негазованої мінеральної води;
  • заборонений алкоголь;
  • у готове блюдо додавати шматочки вареної гарбуза (готувати без солі).

Дієта при ожирінні

Такий варіант раціону харчування вважається максимально ефективним при наявності досить великої надмірної ваги. Для корекції ваги рекомендується вживання на вечерю каші, звареної на воді, протягом 1-2-х місяців. При цьому важливо дотримуватися такі правила проведення курсу:

  1. Консультація лікаря.
  2. Повний і строгий відмова від алкоголю, цукру і шкідливих продуктів.
  3. Баланс питного режиму – близько 2-х літрів чистої питної води в день.
  4. Дозволено вживання продуктів згідно з переліком: бульйон – овочевий, курячий, овочі у свіжому або вареному вигляді, курячі яйця, зварені круто, фрукти, молочна продукція мінімальної жирності, хліб цільнозерновий.
За темою:  Авокадная дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Рекомендації фахівців

Фахівці в області дієтології рекомендують вживати пшоно не тільки в цілях схуднення, а й для зміцнення серцевого м’яза. Людям, страждаючим серцево-судинними захворюваннями, буде корисно вживати в їжу цей вид зерна з-за вмісту в цій крупі такого елемента, як калій. Цей компонент сприяє регулюванню водного балансу в організмі людини, відповідає за нормалізацію ритму серця.

Так само показано вживання крупи в наступних випадках:

  • атеросклероз;
  • порушення роботи печінки;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • цукровий діабет;
  • хвороби підшлункової залози.

Щоб зберігати бадьорість духу і відмінне самопочуття, дієтологи рекомендують включати страви, що містять пшоно, в повсякденне меню. Такі страви вважаються корисними і смачними, допомагають утримувати вагу в межах норми.

Правильний вихід з дієти

Повернення до звичного для себе способу харчування повинен проходити плавно. Необхідно поступово, протягом тижня, збільшувати добову норму калорійності на 100 ккал. Не забувати про питному режимі і повну відмову від продуктів, які не приносять користі організму.

Протипоказання та заходи перестороги

Не слід вживати в таких випадках:

  • схильність до закрепів;
  • знижена кислотність шлунка;
  • різні захворювання щитовидної залози, зокрема гіпотиреоїдизм, так як крупа містить компоненти, які перешкоджають щитовидній залозі засвоювати йод;
  • вагітність;
  • період лактації у жінок;
  • гастрит;
  • індивідуальна непереносимість глютену;
  • хронічні захворювання в гострому періоді;
  • чоловікам вживати крупу потрібно в розумних межах – речовини у її складі здатні послабити потенцію.

Можливі побічні реакції організму

Безперервне застосування подібного раціону протягом тривалого періоду призводить до погіршення пам’яті з-за неможливості засвоєння йоду. Цьому перешкоджають містяться в пшоні мікроелементи. Так само велика ймовірність виникнення захворювань щитовидної залози. Часте вживання у великій кількості може призвести до порушення потенції у чоловіків.

Відсутність складних схем, необхідних підрахунків і дорогих продуктів робить пшоняну дієту доступною багатьом бажаючим підкоригувати свою вагу. Мережа пропонує велику кількість відгуків різного плану про запропонованою методикою.

Так як пшоняна дієта відноситься за своїм типом до низькокалорійних видів монодієт з явною незбалансованістю компонентів, то думка лікарів досить стримано.