Мандаринова дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Мандарини часто використовувалися в ході різних дієт, а після того, як в їх складі було відкрито особлива речовина, що сприяє активному зниження ваги, цей фрукт став ще активніше експлуатуватися в якості головного компонента систем для схуднення.

Цей цитрус один з найбільш солодких соковитих і ароматних. В його шкірці міститься достатня кількість ефірних масел, які сприяють поліпшенню настрою, стабілізують роботу нервової системи і позбавляють від депресій. Ці властивості служать вирівнюванню емоційного фону під час обмежень харчування і дозволяють спокійно переносити дієти без занепаду сил і морального виснаження.

Високий вміст вітамінів і мінералів, поряд з низькою калорійністю, робить цей продукт ідеальним не тільки для використання в ході монодієт, але і для комбінованих раціонів. Хімічний склад 2,5 плодів мандарина близький до складу 1 грейпфрута, однак грейпфрут має специфічний присмак і не всі його їдять із задоволенням, в той час, як мандарин – універсальний і любимо практично всіма без винятку.

В основі мандаринового схуднення знаходиться зміцнення імунних сил організму, здатність до регулювання розміру ліпідного шару, порятунок від проявів целюліту і загальна коректування фігури.

Сприятливу дію мандаринова дієта впливає на людей з проявами атеросклерозу, виразки шлунка, вірусного гепатиту, дисфункцією сечовивідної системи, полегшує стан при цукровому діабеті, анемії і запальних процесах. Крім цього зазначений тип цитрусових надає швидке вплив на стан шкіри, нігтів і волосся, помітно покращуючи їхню структуру.

Останній аргумент на користь мандаринового раціону — можливість скинути до 7 кг протягом 10 днів. Після 3-х денного або 5-ти денного курсу слід зробити перерву тривалістю в 2 тижні, після чого його можна повторити. Якщо ж дієта тривала більше тижня, то застосовувати її повторно можна через 2-3 місяці. Для двотижневого раціону характерний піврічний проміжок.

Користь

Тим, хто цікавиться, чи існує дієта, яка забезпечує загальне оздоровлення всіх систем органів, варто ознайомитися з корисними властивостями цього виду цитрусових.

  1. Унікальна речовина, що міститься в цитрусових цього сорту – нобилетин. Він перешкоджає утворенню так званого «білого» жиру, який дуже важко піддається трансформації в енергію. Це речовина запобігає порушення інсулінового обміну і знижує ризик виникнення інфаркту та інсульту.
  2. Дуже низький вміст фруктового цукру і великий об’єм води (до 85%) пояснює низьку калорійність. В 100 г цього виду цитрусових міститься менше 30 ккал. Ця характеристика дозволяє з’їдати пристойну кількість цитрусових за день без ризику нашкодити фігурі.
  3. Високий вміст вітаміну С, який є потужним антиоксидантом, що благотворно позначається на стані шкірних покривів. Крім цього, аскорбінова кислота успішно справляється з інтоксикацією утворюються в організмі продуктів розпаду і надає загальне омолоджуючу дію. А здатність створити імунний щит від вірусних і простудних захворювань давно поставила аскорбінову кислоту в один ряд з ефективними противірусними препаратами.
  4. Вітамін Р (рутин) зміцнює гладку м’язову тканину стінок капілярів, після чого результативніше відбувається доставка поживних речовин. Так само цей вітамін позитивно впливає на серцево-судинну, видільну і центральну нервову систему, покращує пам’ять.
  5. Вітаміни групи В давно визнані самими необхідними для схуднення, оскільки від їх наявності залежить активна робота щитовидної залози і швидкості звільнення енергії з жирових клітин.
  6. Вітамін А чинить дію на нервову систему, зміцнюючи її і змушуючи активно протистояти стресам; уповільнює старіння шкіри обличчя і тіла.
  7. Ефірні масла, що містяться в плодах, знижують апетит, зменшують прояви «апельсинової кірки» і нормалізують метаболічні процеси.
  8. Органічні кислоти сприяють переробки жирових клітин і підвищують швидкості протікання обмінних реакцій, виконують антимікробну і антигрибкову терапію.
  9. Пектини і клітковина нормалізують склад мікрофлори кишечника, змушують його регулярніше працювати, провокують швидке відчуття насичення і активність перистальтики. Всі ці ефекти в сукупності надають щадний проносний ефект.
  10. Багатий перелік мікроелементів дозволяє використовувати мандарини в якості біологічної харчової добавки натурального походження. Фосфор, магній, калій, залізо знаходяться в концентраціях, пропорційно відповідають потребам організму людини.
  11. Ефірне масло, що міститься в мандаринах, є визнаним афродизіаком, що гарантує відмінний настрій і позитивний емоційний настрій під час дієти.

Недоліки

Чи є недоліки у цього типу схуднення? Хоч їх перелік зовсім малий, але все-таки з ним необхідно ознайомитися. Важливо пам’ятати, що головний принцип вживання цитрусових – помірність, тоді проблем не виникне.

  1. Помірне споживання практично завжди нешкідливо, але рясне насичення раціону цитрусовими може розвинути алергію. Щоб уникнути цього, потрібно постійно оцінювати своє самопочуття і звертати увагу ні поява шкірних висипань, сльозоточивості і запаморочень.
  2. У разі застосування тривалих мандаринових дієт є ймовірність того, що ці фрукти можуть набриднути аж до відторгнення під час ковтання. Якщо так сталося, то потрібно припинити цитрусове схуднення і надалі звертатися тільки до розвантажувальним дням.

Важливі особливості мандаринового харчування

Знання цих простих нюансів дозволить прискорити наближення до стрункості фігури і зробить можливим уникнути поширених помилок, що перешкоджають активному позбавленню від зайвих кілограмів:

  1. Прийом їжі припиняється за 4 години до нічного сну.
  2. Вживання солі, цукру і гострих приправ має звестися до мінімуму. Солоності і маринади теж потрапляють в цю категорію виключаються.
  3. Алкоголь забороняється із-за агресивного впливу на шлунок. До того ж, спиртне дратує слизовий епітелій і багаторазово підсилює почуття голоду.
  4. Якщо голод сягнув апогею, то можна дозволити собі несанкціонований перекус у вигляді яблука або знежиреного йогурту. Це дозволити не зірватися і продовжити схуднення.
  5. Застосування фізичних навантажень прискорює появу результатів і допомагає зробити їх більш вираженими.
За темою:  Дієта Аніти Цой для схуднення, ефективні меню, відгуки

Як правильно вибрати мандарини

При виборі плодів відповідного якості важливо звертати увагу на наступні моменти:

  1. На шкірці не повинно бути слідів цвілі: такі плоди принесуть для здоров’я більше шкоди, ніж користі.
  2. Суха шкірка – ознака того, що фрукт був зірваний давно і перед продажем довго зберігався. Термін зберігання прямо пропорційний кількості корисних речовин в цитрусових, тому такі екземпляри краще не купувати.
  3. Якісним плодам притаманна соковитість, її ще не навчилися посилювати додаванням специфічних хімікатів, тому що бризкає сік – відмінний показник.
  4. Для повного курсу дієтичного раціону можна використовувати гібриди мандаринів: всі вони володіють однаковим складом, а за смаковими властивостями дещо відрізняються. Але потрібно мати на увазі, що самим солодким плодом притаманна найбільш висока концентрація фруктових цукрів та їх калорійність із-за цього трохи вище. Зате є їх зможуть люди, з незначно підвищеною кислотністю, в той час як кислі плоди викличуть у них дискомфорт або навіть болі в шлунку. Замість мандаринів можна придбати танжерини, тангори, клементини, ичандарины, каламондины, цитрандарины, танжелы і натсумиканы – всі вони однаково підуть на користь фігурі.

Дозволені та заборонені продукти

Основним продуктом раціону, звичайно, виступають мандарини. У разі монодієт вони стануть єдиним компонентом. Вживати ці плоди можна не тільки у вигляді самостійної страви, діапазон їх використання широкий: у вигляді салатів, соків, фруктових коктейлів. Цедра використовується для приготування соусів, десертів, таких як морозиво, щербет і желе.

Якщо для схуднення вибрана комбінована мандаринова дієта, то необхідно складати меню з урахуванням можливості застосування допустимих продуктів.

Дозволений перелік:

  • дозволено вживання пісних видів м’яса (яловичина, кролик, індичка, курка) і риби у відварному вигляді, запеченої в духовій шафі або приготованої на грилі. У разі необхідності замість звичайної риби або м’яса можна використовувати натуральні консерви у власному соку без олії;
  • низькокалорійні молокопродукти (сметана, сир) в малих кількостях;
  • кисломолочні продукти зі зниженою жирністю – йогурти, сироватка, кефір, ряжанка, тан тощо;
  • овочі (крім картоплі). Краще забезпечити наявність на столі овочів різного забарвлення – це підвищить харчову цінність і надходження вітамінів і мікроелементів з їжею. Їх краще за все запікати, вживати сирими, бланшувати або відварювати;
  • ягоди і фрукти (банани краще уникати в силу високого вмісту крохмалю).

Заборонений перелік:

  • жирна свинина і сало;
  • жирні сорти риби;
  • кондитерські вироби, борошняні страви та випічка;
  • кава і чорний чай;
  • шоколад і какао;
  • цукерки;
  • борошняні та макаронні вироби;
  • смажені страви.

Протипоказання

  • Алергічні реакції на цитрусові;
  • виразка шлунка;
  • гастрит;
  • холецистит;
  • коліт;
  • ентерит;
  • нефрит;
  • псоріаз;
  • екзема;
  • дерматити;
  • вагітність;
  • годування грудним молоком;
  • вік до 16-ти років і старше 65-ти років;
  • перенесені операції протягом останніх 6 місяців.

Меню

Спільне у всіх варіантів те, що в основі раціону знаходиться мандаринова складова. Всі інші компоненти — продукти з дозволеного списку.

Нижче представлено опис різних типів мандаринового схуднення, що відрізняються тривалістю і різноманітністю раціону, де кожен зможе підібрати для себе підходящу систему.

На 1 день

Цей варіант застосовується в якості розвантажувального живлення, що дозволяє провести швидке очищення кишечника, вивести зайву рідину з клітин організму і за рахунок цього зменшити обсяги в області живота, талії і стегон.

Весь раціон складається з 2,5 літрів свіжого мандаринового соку, який п’ється невеликими обсягами протягом усього дня з рівними проміжками. Вечірні порції можна розвести з водою, щоб до вечора зменшити концентрацію напою.

Таку розвантаження можна проводити кілька разів на місяць.

На 3 дні

Подовжений тип розвантажувальних днів, що дозволяє позбавитися від 2-х до 4-х кг. Цей курс відноситься до монодієти, оскільки основу раціону складають мандарини.

Щодня необхідно з’їдати 1,5 кг цитрусів. Вода і зелений чай не обмежуються в обсязі.

В результаті покращується шкіра обличчя, вона стає більш світлою, пігментація блякне. Спостерігається загальне поліпшення самопочуття і легкість в тілі.

Менш суворий варіант 3-хдневного меню

Він передбачає доповнення меню іншими продуктами.

Кожен день потрібно дотримуватися такого раціону:

  • сніданок: чай з 1 ч. л. цукру або меду;
  • ланч: 4 цитруса і 4 варених білка курячих яєць;
  • обід: 120 г пісного м’яса, відвареного в несолоної воді, 300 г квашеної капусти або салату зі свіжої капусти;
  • полуденок: 4 мандарина і 1 яйце круто;
  • вечеря: 120 г м’яса без жиру, помідор і огірок.

Якщо відчувається, що голодування переноситься легко, то можна продовжити курс ще на день. Однак перевищувати 4-х денну тривалість не варто, тому що можуть початися проблеми з шлунком.

На 5 днів

В ході цієї дієти, використовувані цитруси — мандарини.

Щоденний раціон виглядає так:

  • сніданок: 400 г цитрусів;
  • ланч: 4 курячих варених білка;
  • обід: 0,5 кг цитрусів;
  • полуденок: 3 варених курячих білка;
  • вечеря: 0,4 кг цитрусів;
  • пізня вечеря: 3 білки варених яєць.

На 7 днів

Цей тип коригуючого харчування багато в чому нагадує грейпфрутову дієту. Важливо дотримувати правильний питний режим: не менше 8-9 склянок напоїв щодоби. Сюди входять чай, кава; решта припадає на воду.

За темою:  Що можна і не можна їсти при цукровому діабеті: список продуктів

Понеділок:

  • сніданок: стакан цитрусового соку без цукру або 5 мандаринок;
  • ланч: 50 г шинки і чашка чаю або кави;
  • обід: 250 г овочевого салату з свіжих овочів з петрушкою і кропом, приправленого лимонним соком і 5 мандаринок, чашка чаю або кави;
  • вечеря: 150 г нежирного м’яса, вареного або приготованого на грилі, 200 г салату з заправкою у вигляді лимонного соку, чай з медом.

Вівторок:

  • сніданок: стакан цитрусового соку без цукру або 5 мандаринів;
  • ланч: 2 варених курячих яйця, чай або кава;
  • обід: 50 г знежиреного сиру або сиру нежирних сортів і 5 мандаринок;
  • вечеря: 200 г вареної риби або риби – гриль, 300 г салату з огірка, брокколі, латуку, капусти і солодкого перцю з оливковою олією і лимонним соком, 20 г чорного хліба або дієтичного хлібці.

Середа:

  • сніданок: стакан цитрусового соку без цукру або 5 мандаринів;
  • ланч: мюслі з родзинками і горіхами або вівсянка, настояна на знежиреному йогурті або молоці;
  • обід: порція овочевого супу або бульйону з житніми сухариками, 5 мандаринок;
  • вечеря: 200 г курячої грудинки у відварному вигляді або приготованої на грилі, 2 запечених томатів, 3 мандарина.

Четвер:

  • сніданок: стакан томатного соку;
  • ланч: 1 куряче яйце–пашот і чашка чаю з часточкою лимона;
  • обід: 300 г овочевого салату з заправкою з французької гірчиці, масла оливи і лимонного соку, житній тост, 5 мандаринок;
  • вечеря: 400 г тушкованих овочів або рататуя, чашка чаю. Перед сном – цитрусовий сік.

П’ятниця:

  • сніданок: салат фруктовий з грейпфрута, яблука і мандаринки, чашка чаю або кави з часточкою лимона;
  • ланч: 2 курячих яйця некруто, чашка чаю;
  • обід: 1 велика запечена у фользі картоплина і 200 г свіжих огірків, можна у вигляді салату;
  • вечеря: 200 г нежирної яловичини, стакан томату. Перед сном – мандариновий фреш, 1 склянку.

Субота:

  • сніданок: стакан мандаринового фрешу без цукру або 5 мандаринів;
  • ланч: 25 г шинки на тості і чашка чаю або кави;
  • обід: 250 г овочевого салату з свіжих овочів з петрушкою і кропом, приправленого лимонним соком і 5 мандаринок, чашка чаю або кави;
  • вечеря: 250 г відвареного білого курячого м’яса, 200 г салату з заправкою у вигляді лимонного соку, чай з медом. Перед сном – 1 стакан цитрусового соку.

Неділя:

  • сніданок: 5 мандаринів або фреш з них;
  • ланч: 2 варених курячих яйця, чай або кава;
  • обід: овочевий суп із селери, моркви і болгарського перцю, 5 мандаринок;
  • вечеря: 250 г риби, запеченої у фользі з розмарином і часточкою лимона, склянка томатного соку.

На 10 днів

Хід цього курсу був розроблений фахівцями в області дієтичного харчування. При дотриманні всіх правил ця методика дозволить втратити до 7 кг за 10 днів.

Дієта дещо одноманітна, але зате ефективна і збалансована.

Схема щоденного раціону:

  • сніданок: 1 мандаринка, чашка неміцного зеленого чаю без підсолоджувачів;
  • ланч: 3 мандарина, 1 куряче яйце в сирому або вареному вигляді;
  • обід: той же цитрус, 120 г відвареного курячого м’яса, 250 г салату зі свіжої капусти;
  • полудень: 1 куряче або 4 перепелиних яйця, 3 цитруса;
  • вечеря: 1 цитрус, суп-пюре з кабачка і селери, шматок вареної риби.

14 днів

Двотижневий курс визнаний найбільш корисним і безпечним для здоров’я серед усіх типів мандаринового схуднення. Раціон нестрогий і включає в себе всі необхідні нутрієнти. Однак, це не заважає в стислі терміни схуднути до 10 кг.

Порції не перевищують значень в 200 м, всі цитрусові представлені мандаринами.

  • Сніданок: чашка кави з 1 ч. л. цукру;
  • ланч: 4 цитруса, 1 яйце–пашот;
  • обід: 150 г відвареного м’яса кролика або індички, салат зі свіжих овочів з соусом зі збитих цедри, олії оливи і соку лимона;
  • полуденок: 4 цитруса, 100 г знежиреного сиру;
  • вечеря: 120 г курки, відвареної в несолоної воді, порція квашеної капусти без масла.

Це меню потрібно застосовувати щодня. Іноді сир можна замінити на порцію знежиреного йогурту, бажано домашнього виробництва.

Другий варіант двотижневого раціону

Цей курс більш жорсткий, його складно витримати з-за сильних атак голоду. Але схуднути, дотримуючись принципів, можна на більшу кількість кілограмів: до 12-14 кг

Денний раціон дієти складається з 6 мандаринок і 6 білків курячих яєць. Випивати потрібно близько 2,5 літрів води.

Необхідно відслідковувати своє самопочуття, так як меню, багате білками, може дати ускладнення на нирки.

Вихід з дієти

Для того, щоб попередити ризик швидкого повернення скинутої ваги, потрібно дотримуватися розроблений алгоритм виходу з мандариновий дієти.

Протягом тижня потрібно щодня випивати літр мандаринового фрешу. Він повинен бути свіжоприготованим, не придбаними в магазині.

Два тижні потрібно влаштовувати «мандаринові» вечері: замість звичних страв обмежуватися 5-6 цитрусами або одягають.

Важливо не підвищувати загальну калорійність раціону після припинення дієти, а відвести 2– 3 тижні на поступовий перехід до здорового калоражу. У цей період потрібно забезпечити рухову активність, займатися спортом і забезпечити організму раціональні навантаження.

При дотриманні цих заходів стрілка ваг не буде коливатися, а залишиться на значенні, яке було отримано в останній день коригувального харчування.

Інші варіанти дієти

За темою:  Дієта для схуднення на 6 кг, ефективні меню, відгуки

Комбіновані типи живлення найчастіше поєднують в собі здатність мандаринів до швидкого очищення організму від токсичних відкладень з впливом інших компонентів, які прискорюють процес схуднення.

Білково–вуглеводна мандаринова дієта

Схуднення розрахована на 3-5 днів. З-за високого ризику розвитку алергії людям, у яких є алергічні прояви на будь-які харчові продукти, такий раціон не рекомендований.

За 3 дні можна стати стрункішою на 2-3 кг. Повторно вдатися до даного раціону варто не раніше, ніж через 3 місяці.

Сіль, цукор і будь-які жири знаходяться під суворою забороною протягом усього періоду.

Головна вимога: розмежування вживання мандаринів та яєць не менше, ніж на 2 години.

Денне меню виглядає наступним чином:

  • 8-00: 0,4 кг цитрусів;
  • 10-00: 3 варених яєчних білка;
  • 12-00: 0,4 кг цитрусів;
  • 14-00: 3 варених яєчних білка;
  • 16-00: 0,4 кг цитрусів;
  • 18-00: 4 яєчних білка;
  • 20-00: 0,4 кг цитрусів;
  • 22-00: 0,3 кг цитрусів.

Крім цього, потрібно випивати 2,0 л мінеральної негазованої води, зеленого або трав’яного чаю, відвару шипшини.

Застосовувати цей курс повторно можна через 1,5 місяці.

Помаранчева

Цей тип дієти має ще одну назву – сонячна, що обумовлено квітами основних компонентів – мандарина і хурми. Обидва фрукта містять у складі велику кількість бета– каротину, який проявляє властивості потужного антиоксиданту, що поліпшує зір, стан шкіри і рівень імунної відповіді організму на появу вірусів і інфекцій.

Пектини, присутні в надлишку в цих фруктах, допомагають проводити глибоке очищення кишечника, позбавлятися від токсинів і шлакових відкладень.

Крім усього перерахованого вище, у помаранчевих фруктах є багато фруктози, яка допомагає побороти тягу до солодощів і легко перенести обмеження харчування.

За 10 днів ця методика дозволяє позбутися від 5 кг зайвих запасів жиру.

За бажанням раціон можна доповнити іншою рослинною їжею помаранчевого кольору: грейпфрутами, морквою, гарбузом, физалисом, болгарським перцем, апельсинами і т. д.

До заборонених відносяться жирні, смажені, солодкі і солоні страви, копчене, алкоголь, солодка газована вода, випічка, кондитерські вироби, борошняні вироби, картопля.

Орієнтовний денний раціон:

  • сніданок: 2 відварних яйця, 4 цитруса;
  • ланч: 1 хурма;
  • обід: 200 г риби, тушкованою у власному соку, салат з грейпфрута, 4-х мандаринок і вареної моркви;
  • полудень: 1 хурма;
  • вечеря: апельсин, 1 хурма, 4 мандаринки (можна зробити фруктовий салат). Перед сном: 1 хурма і чашка трав’яного чаю.

Примітка: ранкову порцію цитрусів можна замінити склянкою мандаринового фрешу з такої ж кількості фруктів.

За добу потрібно вживати 2-2,5 л води високої якості, очищеної, з середньою мінералізацією.

Завдяки наявності специфічних фітонцидів і афродизіаків в цитрусових і хурмі, помаранчева дієта дозволяє не тільки поліпшити настрій, але і підвищує сексуальну активність в період схуднення і на деякий час після нього.

Після повернення до нормального харчування потрібно не забувати обмежувати порції до здорових норм по калорійності. Відмовлятися від оранжевих фруктів повністю не потрібно, просто варто трохи зменшити частоту їх появи на столі. Всі ці заходи допоможуть зберегти придбану стрункість надовго. При необхідності повторити курс схуднення рекомендовано не раніше, ніж через 1,5 місяця.

Мандариново–білкова

У цій методиці робиться наголос на три дієтичних продукту, які довели свою ефективність при схудненні: мандарини, знежирений сир і біо-кефір. Такий підхід робить можливим скинути до 2 кг протягом 3-х днів.

Дієта віднесена до класичних білковим, але в силу того, що навіть сама сувора білкова дієта повинна доповнюватися вуглеводної складової, в даному випадку обрано дуже вдалий варіант – мандарини. Це дозволило збалансувати раціон і зробити його більш прийнятним з точки зору впливу на здоров’я.

Денне меню:

  • сніданок: 3 цитруса і склянку біокефіру;
  • обід: 5 цитрусів і 200 г знежиреного сиру;
  • полудень: 200 мл біокефіру;
  • вечеря: 200 г сиру з низькою жирністю.

Цей раціон потрібно повторювати 3 дні поспіль. Повертатися до мандариново–білковій дієті можна через 1,5 місяці.

Яєчно-мандаринова

Це аналог відомої апельсинової методики, у якому апельсини замінені іншим типом цитрусових – мандаринами. Методика гарантує схуднення всього за 5 днів на 3 кг.

Меню відрізняється низькою калорійністю і обмежене 2-ма жовтками, 5-ю курячими білками і 4-ма мандаринки. Білки і цитрусові потрібно розмежовувати хоча б на 2 години для отримання максимальних результатів без шкоди для здоров’я.

Протягом всього курсу важливо випивати не менше 2,5 л чистої мінеральної води.

Норму мандаринів можна трохи збільшити, але паралельно з цим збільшується і ризик розвитку алергічних проявів.

Повернення до даного курсу не можна проводити частіше, ніж раз на місяць.