Калорійність перловки відвареної на воді на 100 гр продукту

Калорійність перлової крупи вареного на воді, а також розсольнику з перловкою на м’ясному бульйоні

Перлова крупа являє собою оброблені спеціальним чином зерна ячменю. Це однорічна рослина, зерна якого, за кольором можуть відрізнятися від світло-коричневого до жовтувато-сірого, бувають з зеленуватим відтінком. Завдяки високої харчової і енергетичної цінності, традиційно зерна ячменю використовуються в кулінарії. Але вони знайшли застосування і в медицині, і в косметології.

Калорійність перлової крупи

Продукт Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Енергетична цінність, кКал
Перловка на воді 4,6 0,5 36,4 158,0
Перловка на молоці з вершковим маслом 4,1 5,7 15,7 126,8
Перловка на м’ясному бульйоні 3,0 0,4 20,9 93,6

Склад і корисні властивості

Калорійність перловки відвареної на воді на 100 гр продукту » журнал здоров'я iHealth

Цей продукт просто унікальний, але недооцінений. Багато хто просто не полюбляють її їсти. А адже вона може омолодити, очистити і продовжити активний період життєдіяльності нашого організму. Ця каша містить крім корисною для нашого кишечника клітковини, ще й особлива речовина, що сприяє продовженню молодості. Карнітин – амінокислота, яка не здатна синтезуватися в організмі людини сама. Вона з’являється в процесі метаболізму при розщепленні продуктів, що містять цю амінокислоту.

Вміст мінеральних речовин в ячної каші:

  • калій – 172 мг;
  • залізо -1,8 мг;
  • кальцій – 38 мг;
  • магній – 40 мг;
  • натрій – 10 мг;
  • сірка – 77 мг;
  • фосфор – 323 мг;
  • мідь 280 мкг;
  • фтор – 60 мкг;
  • хром – 12,5 мкг;
  • цинк – 0,92.

І цим списком макро і мікроелементи цієї крупи не закінчуються, ще йод, селен, бор і багато інших. У ній є все 8 замінних і 12 незамінних для організму амінокислот.

У відповідності зі своїм змістом перловка є дуже сильним антиоксидантом, що сприятливо впливає на нервову систему і активізує процеси мозкової діяльності. А значить, не тільки очищає організм, але і підвищує імунітет до дії шкідливих і хвороботворних мікроорганізмів.

Калорійність перловки відвареної на воді на 100 гр продукту » журнал здоров'я iHealth 1 Володіючи високою харчовою та енергетичною цінністю, цей злак, незамінний в дієтичному і дитячому харчуванні (з певного віку).

Застосування ячменю в народній медицині головним чином засноване на його відварах. Вони допомагають впоратися із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Вони також здатні певною мірою очищати кров від токсинів, гальмувати розвиток новоутворень в початковій стадії.

Перловка має антибактеріальні властивості, пригнічує алергічні реакції і прекрасно справляється з запорами.

Шкоду

Негативних якостей цієї каші значно менше, ніж позитивних. Але вони все ж є. При частому вживанні ячмінна крупа викликає посилене газоутворення і в значній мірі послаблює статевий потяг.

Кому-то ці дії здадуться дуже страшними, аж до повного знищення перлової каші з свого раціону. Але, ці погані дії можна усунути лише одним фактором. А саме, додаванням до ячмінної каші цукру, меду і солодких сухофруктів.

Види крупи

Перлову крупу (з ячменю або ячну) поділяють за величиною крупинок:

  • подовжені, відшліфовані ядра з заокругленими кінцями;
  • круглої форми;
  • нешліфовані подрібнені ядра неправильної форми.

Вибір і зберігання

При виборі в магазині перлової крупи необхідно звертати увагу на наступні параметри:

  • колір;
  • запах;
  • консистенція.

Колір якісної крупи може бути бежевий, сірий з жовтуватим або зеленуватим відтінком. Більш темні ядра швидше за все зіпсовані.

Не допускається наявність будь-яких домішок в пакеті, затхлий або кислий запах крупи. Можете заперечити, що через закритий пакет неможливо відчути запах. Однак, якщо крупа протухла, запах буде такий, що все в магазині це відчують. Також на зіпсованість продукту показує його гіркий смак. І, звичайно, пакет з крупою повинен бути чистий, не забруднений і сухий.

За темою:  Крем Сellulax для схуднення, властивості, склад, відгуки

Купивши пакет перловки і, принісши додому, краще пересипати крупу в металевий контейнер або невеликий кухонну картонну коробочку. Зберігати рекомендується в сухому і добре провітрюваному приміщенні до 10 місяців.

Перловка в схудненні

Калорійність перловки відвареної на воді на 100 гр продукту » журнал здоров'я iHealth 2 Часте вживання цієї каші на воді може прискорити обмінні процеси в організмі. Це призведе до неминучого схудненню. Якщо, звичайно, не включати в свій раціон дуже солоні, жирні, смажені і копчені продукти і страви.

Існує безліч спеціальних дієт для схуднення, заснованих на вживанні саме перлової крупи.

Застосування в кулінарії

З неї готують переважно каші, гарніри до других страв, фарширують їй птицю або молодих поросят, додають в супи і рідко в салати і запіканки.

Єдине ускладнення в приготуванні з неї страв – він дуже довго вариться. Цей час може коливатися від одного до півтора годин. Але, є один секрет! Якщо спочатку ячмінну крупу промити і залити холодною водою на кілька годин (або на ніч), а потім знову промити і поставити варитися, то процес піде набагато швидше.

Розсольник з перловкою

Суп дуже смачний, але трохи складний з приготування суп. Напевно, тому що потрібно окремо довго варити перловку і пасерувати солоні огірки. Приблизна калорійність такого блюда на 100 г – 121 кКал.

Склад необхідних продуктів:

  • м’ясо (яловичина або свинина) – 400 г;
  • бульби картоплі – 2-3 штуки;
  • морква – 1 штука;
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • солоні огірки – 2 штуки;
  • огірковий розсіл – 250 мл;
  • крупа перлова – 180 г;
  • соняшникова олія – 40 мл;
  • сіль – за смаком;
  • чорний мелений перець – щіпка;
  • лавровий лист – 1-2 штуки;
  • зелень петрушки – 1 пучок;
  • зелень кропу – 2-3 гілочки.

Приготування:

  1. Отже, збираючись готувати такий розсольник, промиваємо її і замочуємо в холодній воді на ніч. З ранку крупу добре промиваємо і ставимо варитися на помірному вогні в підсоленій воді.
  2. В окремій каструлі ставимо варити м’ясо. Коли закипить, знімаємо піну і зменшуємо нагрівання плити. Варимо при напівзакритої кришці.
  3. Морквину помиємо і почистимо економкою і наріжемо на дрібні кубики. Можна натерти на тертці.
  4. Цибулину також помиємо і почистимо. Наріжемо на маленькі кубики.
  5. У сковороді розігріваємо масло і кидаємо туди цибулю і моркву. Пасеруємо, іноді помішуючи.
  6. Огірки солоні почистимо від грубої шкірки і наріжемо, як і інші овочі, на дрібні кубики. Їх підсмажити на соняшниковій олії в окремій невеликій сковороді.
  7. Картоплю помиємо, почистимо і ополоснем в холодній воді. Тепер наріжемо середнім кубиком і залити її поки в мисці прохолодною водою.
  8. До цього часу м’ясо вже повинно трохи зваритися і бути майже м’яким. Витягнемо його з бульйону і наріжемо на шматочки. Бульйон процідимо і поставимо знову на нагрів.
  9. У закипаючий бульйон кладемо м’ясо і картоплю, потім пасеровані цибулю і моркву. Варимо кілька хвилин. Неодмінно знімаємо піну.
  10. Тепер у каструлю додаємо солоні огірки і пасеровані зварену, промиту гарячою водою перлову крупу. Варимо суп далі.
  11. А поки займемося зелень. Свіжі листочки кропу і петрушки сортуємо і промиваємо в холодній воді. Дрібно рубаємо.
  12. У суп тим часом заливаємо проціджений і трохи підігрітий огірковий розсіл. Додаємо чорний мелений перець, за бажанням сіль. Варимо до готовності м’яса і картоплі.
  13. За кілька хвилин до готовності розсольнику, додамо в нього лаврові листи. А з готового супу їх витягуємо, інакше вони дадуть зайву пряність або навіть гірковатість.
За темою:  7 швидких способів зменшити обсяг талії всього за тиждень

Каша з сухофруктами і горіхами

Блюдо виходить дуже ніжним і м’яким. Як і всі страви з перловою крупою, вимагає багато вільного часу. Тому не рекомендується готувати її в поспіху. Калорійність такої каші на 100 г – 108 кКал.

Склад необхідних продуктів:

  • перлова крупа – 180 г;Калорійність перловки відвареної на воді на 100 гр продукту » журнал здоров'я iHealth 3
  • молоко 3,2-% жирності – 2 літри;
  • вершкове масло – 30 г;
  • чорнослив без кісточок – 30 г;
  • курага – 30 г;
  • родзинки – 20 г;
  • горіхи пекан – 40 г;
  • мед квітковий – за смаком (можна замінити цукром);
  • сіль – за смаком.

Приготування:

  1. Крупу краще попередньо замочуємо на ніч у прохолодній воді. Потім добре промиваємо. Заливаємо літром води і ставимо на слабкий нагрів плити. Знімаємо піну. Варимо при закритій кришці і убавленном вогні.
  2. Потім доливаємо молоко і варимо далі на дуже маленькому вогні. Каша повинна ледь кипіти, майже нудитися. Це досить довгий процес.
  3. Поки можна займаємося приготованими сухофруктами. Тут можна проявити фантазію і замінити звичні чорнослив, курагу і родзинки, наприклад інжиром, сушеними або в’яленими бананами, фініками. Отже, сухофрукти промиваємо, при наявності сильних забруднень, замочуємо і ще раз промиваємо. Після цього нарізаємо на дрібні шматочки.
  4. Горіхи пекан нарізаємо ножем на обробній дошці. Шкірка цього горіха не має гіркуватого присмаку (як у волоських горіхів) і її не потрібно зчищати.
  5. За 15 хвилин до повної готовності каші додаємо в неї вершкове масло, сіль, мед і сухофрукти з горіхами.
  6. Перемішуємо і залишаємо доварюватися при майже закритій кришці.
  7. Готову кашу розкладаємо по тарілках і насолоджуємося!

Запіканка з курки та грибів з перловкою

Це блюдо за набором продуктів і способу приготування злегка нагадує знаменитий жульєн з куркою. Калорійність страви на 100 г – 163 кКал.

Склад необхідних продуктів:

  • куряче філе – 150 г;Калорійність перловки відвареної на воді на 100 гр продукту » журнал здоров'я iHealth 4
  • печериці – 200 г;
  • перловка – 150 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 головка;
  • яйце куряче сире – 1 штука;
  • вершкове масло – 50 г;
  • соняшникова олія – 50 мл;
  • сир твердий – 100 г;
  • вершки 10-% жирності – 150 мл;
  • зелень базиліка – 3-4 листочка;
  • зелень кропу – 3-4 гілочки;
  • сіль – за смаком;
  • чорний мелений перець – за смаком.

Приготування:

  1. Перловку промиваємо і ставимо варитися до готовності. Після варіння промиваємо.
  2. Філе куряче промиваємо, нарізаємо на кубики і обсмажуємо на олії до рум’яної скоринки.
  3. Печериці промиваємо і чистимо, нарізаємо на скибочки. Обсмажуємо на олії.
  4. Чистимо цибулину і промиваємо. Нарізаємо на кубики і також обсмажуємо.
  5. Всю зелень сортуємо і обполіскуємо в холодній воді. Дрібно рубаємо.
  6. Тепер змащуємо м’яким вершковим маслом форму або на деко для запікання і збираємо блюдо.
  7. Відварену перлову крупу змішати з сирим яйцем, обсмаженою цибулею, сіллю і меленим перцем. Укладаємо у форму.
  8. Другим шаром викладаємо курку, потім гриби.
  9. Заливаємо продукти у формі вершками і ставимо в гарячу духовку і запікаємо при температурі 180 °С приблизно на півгодини.
  10. Потім натертий на тертці сир змішуємо із зеленню і посипаємо блюдо, ставимо в духову шафу доготавливаться на 5-10 хвилин.

Гарнір з каші з овочами і зеленню

Перлова каша з овочами і свіжою зеленню стане чудовим гарніром до відварного м’яса або риби. Калорійність цього блюда на 100 г -180 кКал.

Склад необхідних продуктів:

  • перловка – 200 г;
  • морква – 20 г;
  • ріпчаста цибуля – 30 г;
  • помідор – 30 г;
  • вершкове масло – 30 г;
  • зелень базиліка – 3-4 листочка;
  • зелень петрушки – 1 пучок;
  • сіль – за смаком;
  • спеції – за смаком.
За темою:  Картопляна дієта з капустою і на пюре: відгуки та меню

Приготування:

  1. Крупу промиваємо і ставимо в ємності з водою для набухання на кілька годин. Потім промиваємо і ставимо варитися в злегка підсоленій воді. Періодично знімаємо піну і доливаємо гарячої води. Тому заздалегідь закип’ятіть воду в чайнику. Коли крупа добре набубнявіє, промиваємо її знову ж таки в гарячій воді. Поки відставляємо, щоб стекла вся вода.
  2. Овочі промиваємо і чистимо, нарізаємо. Форму нарізки можна вибрати будь-яку, наприклад соломкою або кубиками.
  3. Зелень сортуємо і промиваємо у воді, дрібно рубаємо.
  4. Підсмажити на вершковому маслі спочатку моркву і цибулю протягом декількох хвилин, потім додаємо помідори і продовжуємо теплову обробку ще 2-3 хвилини.
  5. Додаємо до овочів перловку і обсмажуємо 1-2 хвилини.
  6. Заправляємо блюдо сіль, улюбленими спеціями і зеленню. Перемішуємо і даємо кілька хвилин постояти. Розкладаємо по тарілках.

Незвичайний пудинг на десерт

Ось ще один чудовий приклад приготування легкого і солодкого десерту, який можна приготувати, в тому числі і дітям на полуденок. Калорійність десерту на 100 г – 117 кКал.

Склад необхідних продуктів:Калорійність перловки відвареної на воді на 100 гр продукту » журнал здоров'я iHealth 5

  • перловка – 70 г;
  • яблуко – 2 штуки (300 г);
  • сухофрукти – 50 г;
  • мед квітковий – 2 столові ложки;
  • кориця – 2 щіпки;
  • мускатний горіх – щіпка;
  • яєчні білки курячих яєць – 3 штуки;
  • свіжовичавлений сік лимона – 3 столових ложки.

Приготування:

  1. Крупу варимо до готовності, промиваємо і даємо воді повністю стекти.
  2. Яблука обполіскуємо, вирізаємо серединку і відправляємо в гарячий духовий шафа для запікання на 20-30 хвилин. Час приготування залежить від величини яблук, якщо вони дрібніше, то і часу буде потрібно менше.
  3. Сухофрукти замочуємо в теплій воді і промиваємо. Нарізаємо на шматочки і у блендері подрібнюємо в кашку.
  4. Перлову крупу також подрібнюємо в кашку однорідної консистенції у блендері.
  5. Витягуємо з запечених яблук м’якоть і розминаємо виделкою.
  6. Змішуємо яблука, сухофрукти, крупи. Додаємо мед, сік лимона, корицю і мускатний горіх. Перемішуємо.
  7. В окремій мисці збиваємо до стійкої піни яєчні білки.
  8. Акуратними рухами збиваємо білки з іншими продуктами.
  9. Викладаємо в рясно змащені маслом формочки і запікаємо в гарячій духовій шафі при температурі 180 °С 40 хвилин.
  10. Потім пудинг витягнути з духовки і дати трохи охолонути перед вживанням.

Безліч цікавих фактів про перловке ви знайдете в наступному відео:

Отже, перлова крупа дуже цінний і, що найважливіше, не дорогий продукт, яким багато хто просто даремно нехтують у своєму харчуванні. Ця каша допомагає позбутися від внутрішніх і зовнішніх проблем організму, справляється зі старінням і сприяє схудненню. З неї можна приготувати масу смачних і дієтичних страв на кожен день!