Дієта при захворюванні щитовидної залози: продукти харчування для жінок

При захворюванні щитовидної залози зазвичай лікарі рекомендують дотримуватися певного харчування. Дієта при захворюванні щитовидної залози є обов’язковою умовою для підтримки її роботи. Основним компонентом підтримки, який потрібно зоб, є йод. Для нормального функціонування щитовидної залози необхідно, щоб щодня в організм надходило приблизно 150 мкг.

Характеристика хвороби

Захворювань щитовидної залози буває кілька. В цілому, щитовидка відповідає за обмінні процеси в нашому організмі. Для цього вона синтезує певний вид гормону. На підставі цього гормону виділяють кілька видів захворювання. Якщо кількість гормону в надлишку, таке захворювання називають тиреотоксикоз, гіпертиреоз. Якщо недолік гормону — гіпотиреоз. В залежності від того, який вид захворювання, можуть розрізнятися якісь продукти в харчуванні.

При гіпертиреозі головним завданням дієти є підвищене вживання кальцію, саме він сприяє зниженню виділення щитовидкою цього гормону.

При гіпотиреозі призначається низькокалорійна дієта з обмеженим вживанням вітаміну А і підвищення кількості вживання білка, молочних продуктів, фруктів і овочів. Мета — стимулювання вироблення гормону.

При захворюванні щитовидної залози краще вживати очищену воду. Бажано виключити або звести до мінімуму прийом лікарських засобів. При такому захворюванні не можна займатися самолікуванням. Тільки лікар може призначити необхідні лікарські препарати або вітаміни.

Дієта при захворюванні щитовидної залози: продукти харчування для жінок » журнал здоров'я iHealth

Джерела йоду

Кращими джерелами йоду є наступні продукти:

  • білий хліб;
  • молоко;
  • варені яйця;
  • йогурт, особливо натуральний;
  • індичка;
  • креветки;
  • тріска;
  • чорнослив;
  • банани;
  • журавлина;
  • полуниця.

У разі, якщо має місце нестача йоду, необхідно додавати в їжу йодовану сіль. Ще в такому випадку бажано не вживати в своєму харчуванні такі продукти, як капусту (білокачанну) і пшоняну кашу. Ці 2 два продукту протистоять засвоєнню йоду.

Дієта при захворюванні щитовидної залози: продукти харчування для жінок » журнал здоров'я iHealth 1

Крім необхідності підтримання рівня йоду в організмі, щитовидці необхідні ще мідь, марганець, кобальт і селен.

Список корисних продуктів

Як правило, даний список продуктів, які можна вживати при захворюванні щитовидної залози, є загальним незалежно від виду захворювання. Не варто зациклюватися на чомусь одному, харчування має бути різноманітним:

  • сухофрукти: курага, чорнослив, фініки і т. п.;
  • кабачок, баклажан, гарбуз, капуста (будь-яка, крім білокачанної);
  • горох, чечевиця, соя, квасоля;
  • яблука, абрикоси, сливи, груші, полуниця, банани, журавлина, чорноплідна горобина, виноград;
  • морепродукти: креветки, кальмари, мідії, краби;
  • морська і річкова риба: тріска, скумбрія, форель, щука;
  • бульйон з овочів;
  • мед, стільники;
  • всі крупи, крім пшона;
  • молочні та кисломолочні продукти;
  • рослинна олія (соняшникова, оливкова);
  • різні мюслі;
  • шипшина, аґрус, глід, суниця.
За темою:  Узд щитовидної залози як підготуватися?

Дієта при захворюванні щитовидної залози: продукти харчування для жінок » журнал здоров'я iHealth 2

Список продуктів досить великий, тому при захворюванні щитовидної залози харчування людини залишається звичним, так як особливих винятків немає, є тільки рекомендації. Жінки можуть поєднати правильне харчування при захворюванні з дієтою для схуднення, так як список продуктів в чомусь співпадає з харчуванням, сприяє схудненню.

При гіпотиреозі краще значно скоротити вживання таких продуктів, як борошняні вироби, цукор, копчені та гострі страви.

При тиреотоксикозі краще виключити з раціону каву, однак при гіпотиреозі вживання кави допустимо.

При гіпертиреозі не допускається вживання смажених і копчених страв. Найкраще вживати продукти, приготовані на пару або запечені. Ще до умов живлення при гіпертиреозі можна віднести те, що краще їсти часто і потроху.

При будь-якому з захворювань рекомендується вживати куряче м’ясо. Приготувати його можна мінімум 4 способами: на пару, запікати, відварне, холодець. Також підійде м’ясо індички.

Дієта при захворюванні щитовидної залози: продукти харчування для жінок » журнал здоров'я iHealth 3

З перших страв краще вживати бульйони, але тільки з овочів.

Взагалі, всі страви, приготовані з фруктів і овочів, чудово підійдуть для раціону харчування при такому захворюванні. Страви з картоплі, фруктові салати, овочеві рагу, салати з варених овочів.

Не рекомендована до вживання їжа

Продукти, які не рекомендовані до вживання, можна розділити на 2 види захворювання.

При гіпотиреозі:

  • свинина, баранина та інше жирне м’ясо;
  • ковбаси;
  • цукор;
  • кондитерські вироби;
  • борошняні вироби;
  • продукти, що містять барвники, канцерогени і консерванти;
  • хрін, гірчиця, оцет;
  • консервовані та квашені овочі: помідори, огірки, капуста;
  • перець червоний чилі та інші гострі продукти;
  • копчені продукти;
  • шоколад і всі продукти, що містять какао;
  • напої типу кока-коли;
  • алкоголь і сигарети.

Дієта при захворюванні щитовидної залози: продукти харчування для жінок » журнал здоров'я iHealth 4

При гіпертиреозі:

  • морська риба;
  • консервовані та квашені овочі: помідори, огірки, капуста;
  • йодована сіль;
  • кави;
  • чай (міцний);
  • напої типу кока-коли;
  • темний шоколад;
  • жирне м’ясо;
  • спеції;
  • алкоголь.
За темою:  Пальпація щитовидної залози

Приклади дієтичного меню на один день

При гіпертиреозі.

  • 1 варіант.

На сніданок: млинці з сиром, чай (не міцний).

Перекус: вівсяне печиво, чай (можна додати молока).

Обід: борщ з квасолі, відварну картоплю.

Перекус: галетне печиво, трав’яний чай.

Вечеря: запіканка з гречки, чорний хліб із сиром.

На ніч: стакан знежиреного молока.

Дієта при захворюванні щитовидної залози: продукти харчування для жінок » журнал здоров'я iHealth 5

  • 2 варіант.

На сніданок: салат з фруктів (банан, яблуко, слива, полуниця і т. п.), чай зелений.

Перекус: салат зі свіжих овочів.

Обід: запечена куряча грудка, рис, чай зелений.

Перекус: печиво, чай.

Вечеря: тушковані овочі, шматочок чорного хліба.

На ніч: стакан знежиреного кефіру.

  • 3 варіант.

На сніданок: йогурт, здобне печиво, чай з трав.

Перекус: тост, томатний сік.

Обід: суп-пюре або щі, чай (не міцний).

Перекус: сухофрукти, горіхи, чай.

Вечеря: запіканка з сиру, пюре картопляне або морквяне, трав’яний чай.

На ніч: стакан знежиреного кефіру.

  • 4 варіант.

На сніданок: салат зі свіжих овочів, заправлений сметаною, томатний сік.

Перекус: здобний пиріг або печиво, чай (можна з молоком).

Обід: борщ на бульйоні, чорний хліб, компот.

Перекус: печиво або горіхи, сік або відвар шипшини.

Вечеря: овочеве пюре, не жирне відварне м’ясо, чай.

На ніч: склянка ряжанки або кефіру.

  • 5 варіант.

На сніданок: вівсяна каша, чай (не міцний).

Перекус: горіхи або сир не жирний.

Обід: гречка і курка на пару, чорний хліб, чай трав’яний.

Перекус: фрукти (апельсин, груша, яблуко).

Вечеря: салат з варених овочів, червона риба, компот із сухофруктів.

На ніч: стакан знежиреного молока.

При гіпотиреозі.

  • 1 варіант.

На сніданок: омлет без жовтка приготований на пару, чорний хліб, кава.

Перекус: салат з варених овочів, хліб з житнього борошна.

Обід: морквяний суп або пюре з вареним м’ясом, кисіль.

За темою:  ЕУТИРОКС або Л-ТИРОКСИН: що краще, аналоги, шкоду

Перекус: фруктовий салат, чай трав’яний.

Вечеря: запечена тріска, гречана каша, чай.

На ніч: кисіль.

  • 2 варіант.

На сніданок: запіканка з сиру, чай зелений.

Перекус: сир, компот.

Обід: суп з риби (вуха) або запіканка з картоплі, чай.

Перекус: фрукти.

Вечеря: салат з варених овочів, чай зелений.

На ніч: стакан знежиреного кефіру.

  • 3 варіант.

На сніданок: печиво нездобне, чай (не міцний).

Перекус: фрукти (яблуко, банан тощо).

Обід: відварна картопля, морепродукти, компот.

Перекус: невеликий шматочок відвареної курячої грудки, трав’яний чай.

Вечеря: морська риба відварна, хліб житній, кисіль.

На ніч: стакан молока.

  • 4 варіант.

На сніданок: каша пшенична або сирок, чай зелений.

Перекус: сир або фрукти (банан, яблуко).

Обід: суп на овочевому бульйоні, м’ясо не жирне, компот.

Перекус: фруктовий салат.

Обід: гречана каша, омлет без жовтка, трав’яний чай.

На ніч: стакан киселю.

  • 5 варіант.

На сніданок: сир з сухофруктами, кава з молоком і без цукру.

Перекус: фруктовий салат або фрукти окремо

Обід: домашня локшина на курячому бульйоні, чорний хліб, чай зелений.

Перекус: йогурт, ряжанка.

Вечеря: відварна картопля, запечена риба не жирна, відвар шипшини.

На ніч: стакан знежиреного кефіру.