Дієта при тиреотоксикозі щитовидної залози

Дієта при тиреотоксикозі щитовидної залози в комплексі з медикаментозним лікуванням сприяє ефективній терапії захворювання. Тиреотоксикоз — порушення, викликане підвищеним рівнем активності щитовидної залози, основна ознака — збільшення вмісту гормонів (тироксину і трийодтироніну). Крім медикаментозної терапії важливою складовою є грамотно підібране дієтичне харчування при тиреотоксикозі. У цьому текстовому матеріалі буде докладно розглянуто порушення роботи щитовидної залози — тиреотоксикоз і постулати дієти при тиреотоксикозі.

Цілі дієтичного харчування

Щитовидна залоза — життєво важлива ендокринна залоза, від здоров’я і нормального функціонування якої залежить не тільки загальний стан людини, але і життєдіяльність певних органів і структур, так як дана заліза взаємопов’язана з усім організмом, збої в її роботі стають очевидними при погіршенні загального самопочуття. Якщо порушення все-таки спостерігаються, і лікуючий лікар діагностував захворювання, слід вжити заходів до нормалізації роботи даної залози, зокрема, коригування харчування — доречна дієта при гіпертиреозі.

Дієта при тиреотоксикозі щитовидної залози » журнал здоров'я iHealth

Як впливають гормони на стан організму? Під дією значної кількості гормону щитоподібної залози в організмі відбувається ряд життєво важливих процесів:

  • збільшується теплообмін, споживання клітинними структурами кисню;
  • видозмінюється дисбаланс статевих гормонів (естрогенів і андрогенів);
  • підвищується чутливість тканин до катехоломинам і імпульсам, що подається вегетативної нервової системи, що відповідає за функціонал внутрішніх органів;
  • швидко відбувається процес розщеплення кортизолу, регулює вуглеводний обмін, через що проявляються ознаки надниркової недостатності.

Клінічні прояви захворювання. Як все-таки зрозуміти, що в роботі щитовидки спостерігаються небажані збої? У цій частині матеріалу більш докладно буде розказано про ознаки захворювання. Коли потрібно бити на сполох і до кого звертатися?

Симптоми захворювання:

  • порушення обмінних процесів;
  • підвищення рівня поту, підвищення теплочутливості;
  • наявність патологічних змін у роботі серця — тахікардія, різновиди аритмічних розладів, а також часті випадки підвищення артеріального тиску;
  • травні збої — прояв проносу або запору, епігастральній больовий синдром, нудота і блювота, зростання параметрів печінки;
  • невралгія — зростання дратівливості, безсоння, психологічна дестабілізація, млявість, стомлюваність, тремор кінцівок;
  • збій в менструальному циклі у жінок, порушення потенції і збільшення параметрів грудних залоз у чоловіків.
За темою:  Перевірка щитовидної залози - її функції, ознаки патології, методи діагностики, лікування

Ключові постулати

Якою має бути дієта при тиреотоксикозі? Лікування захворювання в комплексі здійснюється в поєднанні медикаментозної терапії та дієтично збалансованого харчування при наявності гіпертиреозу. Дієтичне харчування в конкретно розглянутої ситуації надає допомогу в підтримці оптимального рівня здійснення метаболічних процесів, а також перешкоджає критичного зниження маси тіла через наявність патологічних змін щитоподібної залози.

Дієта при тиреотоксикозі щитовидної залози » журнал здоров'я iHealth 1

Дієта при гіпертиреозі ґрунтується на таких складових:

  1. Збільшення добової калорійності поживного раціону, щоб перекрити додатковий характер енерговитрат при наявності патологічних факторів у функціонуванні щитовидної залози.
  2. Підвищення кількості вживаних вітамінів і мікроелементів.
  3. Контроль за надходженням білка, виступає основним джерелом для формування м’язів.
  4. Невелика кількість споживаної їжі і частота її прийому покликані нормалізувати роботу травного тракту.
  5. Відмовитися від споживання тонізуючих напоїв, зокрема тих, у складі яких міститься кофеїн — алкогольні та алкогольні напої, кава, шоколад, спеції.
  6. Відмовитися від включення в раціон продуктів, які здатні викликати запори і бродіння в ШЛУНКОВО — рис, виноград, сливи, абрикоси, персики.
  7. Бажано вживати парову їжу, відмовитися від смаженого, солоного, прянощів і солодощів.
  8. Переважно споживання продуктів із значним вмістом кальцію і фосфору, зокрема, в якості харчових добавок.
  9. Слід відмовитися від йодовмісних продуктів (риба, морська капуста).

Рекомендовані і заборонені продукти

При наявності тиреотоксикозу слід неухильно дотримуватися постулатів дієтичного харчування. Потрібно включити в свій раціон хлібобулочні вироби із житнього, вівсяного та пшеничного борошна, переважно присутність в раціоні різноманітних варіацій бісквітів, печива, головне, щоб випічка було несолодким.
Молоко та молочні продукти — молоко, нежирний кефір в якості супів, каш на молоці, окрошки. Рекомендовано включення сиру з невеликою жирністю як запіканок, сирників, сирників. Слід збагатити свій раціон йогуртами, сметаною, сироваткою, кисляком, включити нежирні види сиру.

За темою:  Симптоми захворювання щитовидної залози у дітей

Дієта при тиреотоксикозі щитовидної залози » журнал здоров'я iHealth 2

Каші — це основна складова харчування хворого тиреотоксикозом. Для приготування страв рекомендується використовувати всі крупи, крім рису, бобових, так як саме цей різновид круп здатні викликати бродіння в ШКТ і створити сприятливі умови для утворення запорів.

Овочеві культури і фрукти — у раціон слід включити різноманітні види капусти. Слід обережно споживати виноград, сливи і персики.

В їжу рекомендується використовувати нежирні види м’яса, що готуються на пару в поєднанні з відварними і тушкованими овочами.

Рибопродукти — в їжу використовується тільки прісна риба — щука, сом, краснопірка, рибу відварюють або готують як холодець.
Напої слід споживати обережно. Підуть на користь хворому морси, ромашковий чай, відвар шипшини.

Правильний і збалансований раціон при даному порушенні повинен бути включений в комплексну терапію, тільки у даній ситуації є можливість досягти стійкого клінічного ефекту і позбутися від тягот симптомів захворювання.