Продукти для щитовидної залози — харчування при захворюванні щитовидної залози

 

Правильне харчування при гормональних порушеннях, особливо у жінок, є запорукою фізичної активності і гарного самопочуття. Щоб не провокувати хворобу, у раціон слід включати продукти для щитовидної залози, що містять необхідну кількість йоду, білків, мінеральних солей, мікроелементів і вітамінів, особливо аскорбінової кислоти і вітамінів групи В.

Патології щитоподібної залози

Здорова щитовидна залоза в нормі виробляє йодтіроніни Т3 і Т4, які беруть участь у процесі метаболізму і зростання клітин. Кальцитонін, який відповідає за обмін кальцію в організмі, також продукується в щитовидній залозі. Збалансованість цих гормонів відповідає за роботу міокарда, репродуктивної і центральної нервової системи, підтримує вагу і покращує стан шкіри.

Продукти для щитовидної залози — харчування при захворюванні щитовидної залози » журнал здоров'я iHealth

Як надмірна, так і недостатня активність ендокринної залози є причиною різноманітних патологій. Деякі з них можуть спровокувати ожиріння або дистрофії.

У медичній практиці найбільш часто зустрічаються наступні порушення щитовидної залози:

  • Тиреотоксикоз (гіпертиреоз). Як зрозуміло з назви, це надлишок гормонів в крові.
  • Гіпотиреоз. Для цього захворювання характерна нестача гормонів.
  • Аутоімунний тиреоїдит являє собою хронічне запалення щитовидної залози.
  • Ендемічний зоб (збільшення ендокринного органу).
  • Вузлові новоутворення різної етимології.

Такі захворювання щитовидної залози найчастіше зустрічаються у слабкої статі, викликаючи часту зміну настрою, коливання ваги і припинення місячних. Для усунення симптомів потрібне постійне спостереження лікаря і специфічне лікування.

Раціон при патологіях щитоподібної залози

Раціональне харчування при захворюванні щитовидної залози у жінок — це один з найважливіших факторів відновлення гормонального обміну та покращення самопочуття.

Продукти для щитовидної залози — харчування при захворюванні щитовидної залози » журнал здоров'я iHealth 1

Основне завдання дієтотерапії — це корекція рівня гормонів в крові і приведення в норму гормонального фону.

Наприклад, набір дозволених і заборонених продуктів при гіпотиреозі буде значно відрізнятися від раціону хворих гіпертиреозом. Дисфункція щитовидної залози передбачає низькокалорійне харчування з обмеженим споживанням жирів і збільшенням кількості білка та вітамінів групи В.

За темою:  Нормально що я за все життя 3-4 рази різко худну то різко вагу набираю?

При гіпертиреозі дієта будується на підвищення калорійності раціону і збільшенні частки кальцію.

При порушеннях в роботі щитовидної залози рекомендується вживати чисту воду і по можливості звести до мінімуму прийом лікарських препаратів. Крім того, необхідно збільшити вміст йоду в організмі.

Необхідні продукти харчування

Дієта при захворюванні щитовидної залози передбачає вживання в їжу тільки дозволених продуктів і повна відмова від шкідливих страв. В раціон буде доречно включити м’ясо птиці, кролятину або телятину і обмежити кількість помаранчевих овочів і фруктів, масла та печінки.

Список корисних продуктів для щитовидної залози:

  • дари моря — морська капуста, червона ікра, морська риба та інші морепродукти;
  • різні горіхи, особливо волоські (крім арахісу);
  • хурма, фейхоа;
  • свіжовіджаті соки;
  • натуральні рослинні масла;
  • різні каші:
  • молоко та молочнокислі продукти;
  • мед;
  • овочі;
  • сухофрукти;
  • цільнозерновий хліб.

При самостійному складанні раціону слід побоюватися не тільки нестачі йоду, але і його надлишку. Тому готову дієту потрібно показати ендокринолога для схвалення та уточнення меню.

Шкідливі продукти

При вузлах щитовидної залози рекомендується повністю виключити з харчування ласощі, солодкі газовані води, консерви, солоні, жирні і гострі страви, східні прянощі і спиртне.

До шкідливим для щитовидки продуктів відносять:

  • білий цукор, здобу та різні солодощі (цукерки, печиво, торти, зефір);
  • ковбаси, сосиски, жирне м’ясо;
  • кава, шоколад, міцний чай, какао;
  • очищений рис білу муку;
  • магазинні продукти швидкого харчування;
  • харчові добавки;
  • тваринні жири;
  • домашні заготовки (квашені, мариновані та солоні овочі).

При відхиленнях в роботі щитовидної залози не слід переїдати або насичуватися після довгої перерви. Рекомендується часто і маленькими порціями.

Продукти для щитовидної залози — харчування при захворюванні щитовидної залози » журнал здоров'я iHealth 2

Лікувальна дієта при захворюваннях щитовидної залози

Різна спрямованість патологій щитовидної залози вимагає різного підходу і, відповідно, окремого меню. Кожна форма захворювання має свої специфічні симптоми і клінічну картину.

За темою:  Вузловий зоб щитовидної залози –симптоми і лікування, що це таке?

Особливості харчування при гіпотиреозі

Зниження рівня гормонів і, як наслідок, уповільнення обміну речовин легко коригується раціоном. Основна мета дієтичного харчування при гіпотиреозі полягає в насиченні організму вітамінами і зниження маси тіла.

Меню повинне бути засноване на продукти з підвищеним вмістом йоду, білків і вітамінів.

Дієта при зоб для схуднення повністю виключає з раціону жирні продукти і їжу з високим вмістом простих вуглеводів:

  • цукор,
  • здобу,
  • ласощі,
  • білий хліб, очищений рис;
  • ковбасу і жирне м’ясо;
  • чай, кава, какао, шоколад, спиртне.

Продукти для щитовидної залози — харчування при захворюванні щитовидної залози » журнал здоров'я iHealth 3

Багато жінок, які страждають ожирінням, від такого раціону швидко худнуть. Відновлення гормонального фону зупиняє розвиток пухлин, кіст та вузликова новоутворень.

Особливості харчування при гіпертиреозі

Для гіпотиреозу характерна посилене продукування гормонів, в результаті чого прискорюється метаболізм, білки і жири миттєво розщеплюються. Такий процес призводить до швидкої втрати ваги і розвитку дистрофічних змін. Тому хворим гіпертиреозом необхідна інша дієта для щитовидної залози: висококалорійна, з підвищеним вмістом жирів і мінералів.

Оскільки гіперфункція протікає з вираженими ознаками прискореного обміну речовин, пацієнту доведеться відмовитися від продуктів з високим вмістом йоду.

У меню слід включити корисні для зниження метаболізму солодкі та жирні страви. Але захоплюватися не варто. Харчова цінність раціону не повинна перевищувати 4000 калорій. Харчуватися слід частіше і ні в якому разі не об’їдатися.

Дієта при ендемічному зобі, доброякісних вузлах

Найбільш часто колоїдний вузол і зоб розвиваються на тлі нестачі йоду. Тому в раціон слід включати велику кількість багатою йодом і вітаміном В їжі.

Продукти для щитовидної залози — харчування при захворюванні щитовидної залози » журнал здоров'я iHealth 4

Продукти, корисні при зобі:

  • морська риба, червона ікра, морська капуста,;
  • волоські горіхи;
  • хурма;
  • відвар з вівса;
  • трав’яні чаї з плодів горобини, квіток ромашки аптечної.
За темою:  Чи можна займатися спортом при аутоімунному тиреоїдиті?

Перевагу слід віддавати вареної і тушкованою їжі, обмежити споживання солі та гострих страв.

Раціон при збільшенні щитовидної залози необхідно ретельно збалансувати з жирів, білків і вуглеводів. Денна калорійність не повинна перевищувати 1800-2000 калорій.

Дієта при запаленні і новоутвореннях щитовидної залози

Раціон при щитовидній залозі з підвищеною активністю гормонів не повинен містити продуктів, насичених йодом.

В цілому ж дієта не передбачає яких-небудь строгих обмежень, але має деякі нюанси:

  • тобто слід через кожні 3 години;
  • не можна голодувати і знижувати добову калорійність набору продуктів;
  • кількість рідини не повинна перевищувати 1,5 літра на добу.

Якщо не дотримуватися зазначені рекомендації, захворювання буде прогресувати і може призвести до важких наслідків, аж до злоякісної пухлини.

На закінчення слід зазначити, що щитовидна залоза «любить» спокійний, розмірений спосіб життя. Їй потрібен морський, насичене йодом повітря, сонце і корисні продукти харчування, які сприяють відновленню гормонального фону.