Який для плову вибрати рис: які сорти потрібні для приготування

Основний інгредієнт плову – це рис. Смакові якості готового блюда і його аромат багато в чому залежать від того, який ви виберете. Щоб плов був апетитним і розсипчастим, потрібно вибирати рис певного сорту і правильно його готувати.

Що ж потрібно врахувати з приводу рису перед тим, як готувати плов, давайте і дізнаємося.

Загальні рекомендації

При цьому важливо не тільки вибрати потрібний рис для приготування плову, але і строго дотримувати правила готування цієї страви, щоб воно вийшло смачним і ароматним.

Якщо можливості вибирати рисові зерна довго у вас немає, то в магазині завжди можна знайти вʼєтнамська або італійський рис, який використовується для приготування паельї. І той і інший варіант готується довго, але коли плов буде готовий, він залишається розсипчастим.

У разі коли ви готуєте плов по-таджикски, то віддавайте перевагу справжньому таджицькому рісу «кенджа».

Коли такої можливості немає, то вибирайте зернятка довгастої форми і в міру прозорий. Він зможе добре увібрати воду, а ось пропарений рис не підійде для плову.

Класифікація рису

При виборі потрібно звертати увагу не тільки на зовнішній вигляд злаку, але і його назва. Які ж види рису в основному можна зустріти в продажу:

  • довгозерний – такий вид ідеально підходить не тільки для плову, але і для приготування гарнірів та інших страв. Кращий сорт – басматі, який вирощується в Пакистані і Індії, хороший сорт жасмин з Таїланду. Варять такий рис 20 хвилин;
  • круглозерний – застосовується для готування молочних каш, а також страв середземноморської кухні (супи, різотто та багато іншого). Такий злак має велику клейкість, завдяки чому використовується для приготування суші та ролів. Вирощується в Італії. Час варіння – 20 хвилин;
  • дикий – так називають багаторічну дику траву роду Зизанія. Цей злак багатий вітамінами, клітковиною, відрізняється специфічним смаком і жорсткістю. Відноситься до найбільш дорогим рисовим сортів;
  • нешліфований – такий рис широко використовується для приготування дієтичних страв. Він багатий мінералами і вітамінами;
  • пропарений – проходить спеціальну парову обробку, при якій мінерали і вітаміни з оболонки зерна переходять у нього самого. Має жовтий відтінок, який зникає після варіння. Зерна не злипаються. Час варіння – до 25 хвилин;
  • коричневий – при обробці зерен зберігається оболонка, внаслідок чого він має світло-коричневий відтінок. На відміну від інших видів містить більшу кількість поживних властивостей;
  • білий – рис, який пройшов усі шліфувальні стадії. Має гладкі білі і напівпрозорі зерна. Однак вітамінів в ньому менше, чим у багатьох інших видах. Тим не менш даний вид – найбільш уживаний у всьому світі. Час варіння становить близько 15 хвилин.
За темою:  Як правильно приймати Редуксин Лайт: інструкція із застосування, фармакологічні властивості і ціна

Що потрібно для розсипчастого плову?

Приготувати смачний плов виходить далеко не у кожної людини. У недосвідченого кухаря, швидше за все, вийде рисова каша з м’ясом, а не повноцінний розсипчастий плов, яким він повинен бути. Природно, що в першу чергу потрібно правильно вибрати рис, щоб блюдо вийшло.

Пам’ятайте, що якщо на упаковці з продукцією буде написано «Дроблений» або «Рисова каша», то для плову його брати не потрібно. Крупи при варінні вийде кашоподібної, але не розсипчастою. Для плову потрібно вибирати цілісний рис: довгозерний або круглий.

При цьому зварити круглий рис так, щоб він був розсипчастим досить складно. Крім цього його потрібно перед цим складно обробити. З цим не можуть впоратися навіть дуже досвідчені домогосподарки. А ось довгозерний рис в кашу не перетвориться. Саме його рекомендується набувати для плову. Він має величезну кількість сортів, вибір в цьому відношенні у вас буде пристойний.

Спеціальні сорти для плову

Щоб ваш плов вийшов смачним і незабутнім, краще вибирати спеціальні пловние сорти рису. Їх існує велика кількість, це і басматі і жасмин, і суміші сортів, і багато іншого.

Проте шеф-кухаря і не тільки рекомендують для цієї страви використовувати Девзира – це сорт, який виведений спеціально для приготування плову. Він вирощується в Ферганській долині в спеціальних кліматичних умовах. Його витримують протягом одного-трьох років в спеціальних умовах, де чергують зволоження культури з провітрюванням і сушкою.

Також цей сорт обробляється спеціальним способом. Зерна лущаться, в процесі при цьому з’являється пудра кремово-коричневого відтінку. Сам рис при цьому отримує особливий і неповторний аромат і смак. Він солодкуватий і має добре виражений відтінок солоду. Такий рис не злипається, не розварюється, здатний збільшуватися в кілька разів і має ту бархатистість, яку очікують від справжнього плову. А ще Девзира вбирає в себе максимум спецій, жиру і води, чому страва насичене і дуже смачне.

За темою:  Що приготувати на обід: швидкі і смачні рецепти страв з найпростіших продуктів

Зерно Девзири товсте і витягнуте. Найчастіше по ньому проходить рубчик червоного або коричневого кольору, а після промивання зерно має рожевий відтінок, після того, як позбавляється від обмолоту пудри. Від інших сортів Девзира відрізняється щільністю і тяжкістю.

Девзира вважається елітним рисовим сортом, природно, досить часто на ринку можна зустріти його підробку. Як же відрізнити справжній рис Девзира від несправжнього, давайте з’ясуємо:

  • при купівлі візьміть одне зернятко і спробуйте його розкусити. Якщо воно досить щільне і не раскрошилось при надкусивании, значить, брати можна. Якщо ні, для плову це зерно не підійде;
  • важкий і ребристий рис Девзира при розтиранні на долоні має характерний хрускіт. Це говорить про його сухості і високому водопоглинанні. Зерно буде важче, тим краще;
  • візьміть у руки кілька зерен і зітріть з нього кремово-коричневу пудру. Уважно придивіться до них. На зернах повинна бути поздовжня червоно-коричнева смуга, яка не витирається ні руками і не зникає після варіння і навіть коли плов вже приготований.

Є люди, які вважають, що для приготування плову на основі спеціального сорту рису потрібні особливі вміння або знання. Але це зовсім не так, більше того, Девзира спеціально призначається для плову, який приготувати на його основі набагато простіше, чим на іншому сорт рису.

Правила вибору пловного рису

Існують деякі критерії вибору злаку для приготування плову. Також є зворотні критерії, за якими можна безпомилково зрозуміти, що цей рис для плову не підійде.

Для плову потрібно вибирати не просто рис білого кольору або свіжий у плані зазначення строку придатності на упаковці. Вимоги при покупці такі:

  • хороший рис для приготування плову не повинен пригорати і склеюватися, потрібно, щоб він тримав форму і був розсипчастим;
  • під час варіння він повинен збільшитися в кілька разів;
  • вибирайте длиннозернистие або середньозернисті сорту, зовні вони відрізняються продолговатостью;
  • поверхня зерна для плову має бути ребристою, а не гладкою;
  • під час готування продукт повинен поглинати спеції, жир і воду. Завдяки цьому смакові якості страви будуть набагато краще.
За темою:  Заняття для схуднення в домашніх умовах: складання фітнес-програми і підбір необхідного інвентарю

Тепер давайте перерахуємо, який рис для приготування плову використовувати не можна, щоб не зіпсувати блюдо. Що нам не підходить:

  • крупа з неприємним запахом;
  • зерна різної форми, текстури і відтінку;
  • пошкоджені зерна з вмістом сміття та інших домішок;
  • з вмістом ГМО (вивчайте упаковку продукції).

Правила обробки рису при приготуванні плову

Отже, якщо ви вибрали потрібний сорт рису для майбутнього плову, вважайте, що половину справи вже виконали. Але страва навіть хорошим інгредієнтом можна зіпсувати, якщо неправильно його обробити. Для початку потрібно прибрати непотрібний крохмаль. Це роблять за допомогою замочування рису в гарячій воді. Якщо вам попався занадто крохмальний сорт, то процедуру замочування потрібно повторити до п’яти разів, поки вода не стане прозорою.

У окріп можна додати шафран або куркуму, ці інгредієнти відмінно пропитают зерна до нутрощів і допоможуть рісу зберегти потрібну форму. А щоб вони розбухнули, слід залишити їх у воді на якийсь час, тут все залежить від сорту. Наприклад, Девзиру замочують у воді приблизно на півгодини або сорок хвилин.

Також завжди звертайте увагу на термін придатності рисової крупи для плову. Як правило, він становить 5-10 років, але бажано не купувати ту продукцію, термін придатності якої вже ось-ось підійде до кінця. Краще всього купувати ту крупу, яка на прилавку знаходиться максимум рік. Вона ще зберегла максимальну кількість корисних речовин, а ще такий рис буде смачніше.

Здивувати рідних і гостей смачним пловом дуже легко, якщо виконати прості правила: вибрати правильний рис і підготувати його потрібним чином. Ваші гості будуть дуже задоволені.