Яка дієта використовується при гастродуоденіті та принцип харчування в стадії загострення

Запалення слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки визначається як гастродуоденіт. Це захворювання нерідко вражає дорослих і дітей. Багато несприятливі фактори ведуть до розвитку запалення, але основним є неправильне харчування. Полегшити перебіг захворювання допоможе дієта при гастродуоденіті.

Коротко про гастродуоденіті

Фактори, що провокують захворювання

Гастродуоденіт виникає в силу таких причин:

  • попадання бактерії Helicobacter pylori всередину шлунка і дванадцятипалої кишки і бурхливий її розвиток;
  • часті нервові стреси сприяють зменшенню захисних сил, неврози дозволяють наростати запального процесу;
  • зловживання таблетками і деякими видами вітамінів руйнують і змінюють мікрофлору шлунка;
  • непостійне харчування при гастродуоденіті, виснажливі дієти, вживання в їжу шкідливих продуктів.

Підрозділ захворювання

Гастродуоденіт після гострого прояву переходь в хронічну стадію і може проявляти себе час від часу тимчасовим загостренням. Хронічна стадія ділиться на змішану, поверхневу, ерозивну та гіпертрофічну. Захворювання протікає у людей з різною секреторною функцією – зниженою, нормальною та підвищеною кислотністю шлункового соку. Дитячі прояви хвороби спостерігаються найчастіше в поверхневої стадії, тоді як у дорослого населення зустрічаються всі форми гастродуоденіту.

Характерні показники хвороби

Симптоми гастродуоденіту полягають в наступних показниках:

  • уявне відчуття постійної важкості і переповнення в шлунку;
  • повторюються неодноразово напади блювоти і нудоти, іноді тільки після пробудження вранці;
  • печія при нахилі тіла, іноді у всіх положеннях, часті відрижки;
  • тупий біль в області шлунка після їжі;
  • раптові переходи від рідкого стільця до твердого і навпаки, нічим не вмотивовані, протягом тривалого часу;
  • хронічна стадія при загостренні викликає почуття втоми, хворі легко дратуються.

Основні моменти дієти при гастродуоденіті

Їдять дрібними порціями, але через короткі проміжки часу. Харчуються за день від 4 до 6 разів, причому температура страв не сильно відрізняється від кімнатної температури, занадто перегріті або прямо з холодильника є продукти не дозволено. Перед ковтанням порції їжі переконуються, що всі компоненти ретельно пережевани.

Забувають про смажених, жирних і копчених делікатеси, гострих соусах, приправах і маринадах, харчування включає в себе тільки страви з тушкованих, варених і запечених продуктів. Їдять тільки ту їжу, яка не чинить подразнюючу дію на слизову оболонку кишечника і шлунка, тобто, наближену до нейтральної. При готуванні найбільш дрібно ріжуть продукти, подрібнюють у блендері або перетирають крізь друшляк або сито. Для полегшення пережовування їжу розварюють, тверді продукти не вживають.

Якщо протягом гастродуоденіту негостре, то раціон ретельно відстежується протягом усього часу, поки не настає ремісія. Іноді суворе меню при гастродуоденіті на тиждень заспокоює прояв симптомів і далі раціон переходить у звичайне харчування, з дотриманням загальних рекомендацій.

За темою:  Рецепти приготування філе індички: що можна приготувати смачно і швидко з цього м'яса

Для перемоги над захворюванням потрібно здоровий спосіб поведінки та харчування – це два фактори, що гарантують людині довгі роки життя зводять спілкування з медиками. Але поява симптомів гастродуоденіту вимагає звернення до лікаря та дотримання його рекомендацій, в тому числі, і дієти. Дотримуватися правильного харчування в моменти загострення рекомендується всім пацієнтам із захворюванням гастродуоденіт, так як недбале ставлення може стати причинно появи виразки шлунка.

Дієта при гастродуоденіті

Єдиний шлях, що веде хворого до одужання, на час видалити шкідливі продукти і дотримуватися дієти для усунення симптомів і поліпшення стану. Необхідно ввести у харчування великої кількості сиру і страв з нього, кисломолочних рецептів. Саме ці продукти становлять вагому перевагу в раціоні.

На другому місці за значимістю ставлять натуральні тваринні білки у вигляді м’яса і риби, але їх порції не містять навіть малої кількості жиру. У гострих стадіях хвороби вживають тільки відварені або приготовані на пару страви, виключають тушковані. Найбільш прийнятними є овочеві та молочні супи – пюре, дозволяється вживати чорний і сірий хліб, гречку і рис, картоплю вживати в малих кількостях.

Гастродуоденіт не лікується у відриві від захворювань печінки і жовчних шляхів, вищевказані рекомендації відносять до дієти № 1, але при загостренні захворювання слід дотримуватися дієти № 5.

Рекомендації по дієті № 5

Харчування в такому варіанті призначене для підтримки печінки та нормалізації роботи жовчних шляхів, збільшення відтоку жовчі при надходженні в організм повноцінного складу поживних речовин. Дієта при гастродуоденіті передбачає виключення тугоплавких жирів, але споживання тваринних білків і вуглеводів залишається на рівні здорового харчування. Всі продукти їдять у вареному вигляді, жилаве м’ясо подрібнюють, овочі, містять крохмаль, протирають.

Виключається вживання яловичини, жирної свинини, качатини, гусятині, баранини і натуральних тваринних жирів. Не застосовують у харчуванні печінка, нирки, серце і легені будь-яких тварин і птиці, прибирають з раціону ковбасні вироби, шинку, консервацію, мариновану, солену й сушену рибу. Дієта при гастродуоденіті у стадії загострення рекомендує їсти нежирні м’ясні продукти, наприклад, телятину, кролятину, курку, індичку і нежирне свиняче філе. Рибу використовують пісних сортів.

Для бутербродів і заправки страв застосовують в якості жирів вершкове масло з невеликим відсотком жирності, рафінована рослинна. Використовують прянощі при готуванні, такі як ваніль і кориця. Не можна їсти свіжий хліб, смажене і листкове тісто, здобу. Дозволяються несолодкі желе, муси, сухофрукти, мед, пастила, мармелад, замість цукру вживається сорбіт.

Молочні продукти незамінні при гастродуоденіті, але їх жирність має бути мінімальною. Не можна їсти вершки, сільську сметану і пити жирне молоко. Рекомендується вживати сирні напівфабрикати, кефір, нежирний сир, сироватку. Готувати супи потрібно на вторинному бульйоні. Насичених відварів слід уникати.

За темою:  Скільки і яку воду потрібно випивати в день, щоб скинути зайву вагу, таблиця

Дієта при хронічній формі хвороби

Дієту при хронічному гастродуоденіті можна використовувати для харчування в період загострення. Принцип харчування полягає в тому, що пацієнт утримується від вживання якої-небудь їжі протягом певного часу, який зазвичай складає кілька днів. Хворому рекомендовано рясне пиття злегка підсолоджених відвару шипшини або простого неміцного чаю. Температура напою повинна бути теплою. Після купірування симптомів гастродуоденіту пацієнт починає їсти згідно з дієтою при хронічній стадії захворювання.

Для лікування хвороби потрібна своєчасність постановки діагнозу, але не можна забувати, що з того часу, як визначився діагноз, людина не може повернутися до неправильного і нерегулярного харчування. Якщо нехтувати рекомендаціями лікаря – дієтолога, то нелеченое захворювання може повернутися знову і в більш загостреній формі.

При хронічному перебігу захворювання рекомендується багато пити і їсти маленькими порціями, при цьому виключаються всі продукти, які можуть подразнювати слизову кишечника і шлунка. Не можна їсти копчене, мариноване, солоне і кисле, вживати різкі соуси, приправи, гриби. Допускається пісне м’ясо в подрібненому вигляді.

Харчування після закінчення гострої стадії

В цей час складають меню так, щоб не зруйнувати досягнутий результат:

  • вводяться круп’яні слизові каші з манки, вівсянки, протертою гречки або рису;
  • овочеві супи на слабкому бульйоні або воді.

Протягом доби слід приймати їжу 5– 6 разів маленькими порціями. Для пиття готують киселі з кислих фруктів, вітамінні відвари. Свіжовичавлені соки, кава, какао, газовані напої переходять в ранг табу, як і алкоголь всіх видів.

Дієта при гастродуоденіті з підвищеною кислотністю

Хвороба може проходити на тлі зниженої і підвищеної кислотності шлункового соку. Перша форма протікає мляво з уповільненою моторикою. Але якщо говорити про підвищеної кислотності, то такий прояв провокує появу згодом відкритих виразок на стінках шлунка, тому ця форма захворювання потребує особливої уваги і турботи. Їсти слід через рівні проміжки часу, щоб кислота не мала можливості пошкодити слизову оболонку. Парові і відварні страви вживають у злегка теплому вигляді.

Рекомендується вживання достатньої кількості рідини, а так, як організму потрібно підвищене надходження вітамінів, то пити просту воду не слід, краще замінити її несолодким компотом і киселем, відваром шипшини або чаєм з молоком. Продукти вживаються, як і при хронічній стадії, допускається якісна ковбаса варена, проварені або запечені в духовці фрукти. У суп дозволяється класти зелений горошок і кріп.

За темою:  Еліптичний тренажер для схуднення: переваги пристрою, рекомендації по заняттю, відгуки тих, що худнуть

Меню при гастродуоденіті, загостреному ерозією

Метою дієти при виразковому загостренні хвороби є насичення організму поживними речовинами, при цьому зменшивши шкідливий і руйнівний вплив кислот і лугів з їжі. Перетравлення повинно бути прискорене, для цього їдять максимально подрібнені продукти.

Харчування розбивається на 6-8 прийомів на добу, дієта повністю без солі і без приправ. Рекомендуються, як основна маса, кисломолочні продукти, вершки. Готують в’язкі супи та каші, молочні омлети, подрібнене пісне м’ясо, рибу, зварену на пару. З овочів їдять цвітну капусту, моркву і буряк.

Харчування при поверхневому гастродуоденіті

Елементарне недотримання правил харчування, найчастіше призводить до гострого гастриту і як наслідок, розвивається гастродуоденіт. Їдять дрібно 5 разів на добу, рекомендації щодо продуктів ті ж, що і для всіх форм гастродуоденіту – сир, нежирний кефір, круп’яні каші, овочі. Всі страви подають у вареному вигляді, виключається сироїдіння. Тривалість такого обмеження триває близько 3 місяців.

Продукти при атрофічному гастродуоденіті

При цій формі захворювання порушується внутрішня секреція шлунка, тому кислотність внутрішнього середовища знижена. У меню вводяться неміцні вторинні бульйони. Їх рецепт відрізняється тим, що м’ясо варять 15 хв. після закипання, потім міняють воду і далі продовжують приготування бульйону.

Дозволяється їсти вчорашній хліб з пшеничного борошна. Житній хліб має підвищену кислотність і його застосування повністю виключене. Як солодощі рекомендується мед, чай додають скибочку лимона. Прийоми протертою і подрібненої їжі чергують з твердою.

Для того щоб не захворіти будь-який з різновидів гастродуоденіту, не можна вживати в їжу різноманітні напівфабрикати сумнівного виробництва, копченості, гострі соуси, соління є в рідкісних випадках. Для збереження здоров’я бажано відмовитися від всіх видів алкоголю, оскільки він руйнує не тільки стінки шлунка, але і згубно діє на весь організм.