Дієта при гепатиті С: правильне харчування, рекомендовані і заборонені продукти

Гепатит С — це захворювання печінки. При лікуванні і після нього людина з таким діагнозом зобов’язаний дотримуватися суворого харчового режиму. Основна його мета — не допускати надмірних навантажень на хворий орган.

Хворим гепатитом C прописується дієта №5, яка складається з продуктів, менше всього подразнюють печінку.

Специфіка дієти №5

Дієта при гепатиті С допомагає нормалізувати порушену діяльність печінки, відрегулювати процеси метаболізму, накопичення глікогену в печінці, активізувати жовчовиділення і кишкову моторику. Дієта доповнюється незамінних амінокислот, що містять продуктами (вбираючими жири). Вітається їжа, яка містить харчові волокна.

Калорійність дієти — 2500-3000 ккал. Добовий раціон включає в себе: білки — 100 г (50% тварини), жири — 100 г (30% рослинні), вуглеводи — 400 г (цукру не більш 80 г), сіль — 10 г, рідина — орієнтовно 2 л.

При загостренні захворювання прописується дієта №5. Вона надає механічний і хімічний полегшує ефект. Білки і вуглеводи можна вживати в попередньому кількості, а жири потрібно обмежити до 70 р. Крім цього скорочується вживання солі — близько 7 р. Приготована їжа ретельно протирається. В іншому харчування повністю відповідає лікувальній дієті №5.

Основне меню полягає у 5-разовому вживанні їжі. Страви необхідно варити або робити на пару. Людині, хворому гепатитом С, корисно їсти молочні та сирні продукти. Не можна їсти солоне, смажене.

Харчування при гепатиті С неодмінно має бути дробовим, потрібно часто вживати їжу маленькими порціями.

До того ж необхідно звернути увагу на температуру їжі, неприпустиме вживання холодних страв, вони повинні бути теплими.

Дієта при гепатиті С: правильне харчування, рекомендовані і заборонені продукти » журнал здоров'я iHealth

Рекомендовані продукти

Далі запропонований список продуктів, дозволених для вживання в їжу при гепатиті С:

  • крупи (каші на воді або молоці);
  • макаронні вироби;
  • молоко, кисломолочні продукти не кислі, твердий сир;
  • м’ясо і риба нежирні;
  • яйця некруто варені, можна запечений омлет (1 шт.);
  • хліб підсушений, галетне печиво;
  • овочі (варені, печені, сирі);
  • зелень (петрушка, кріп);
  • фрукти, ягоди не кислі;
  • масло рослинне і вершкове;
  • кава з молоком, чай, сік;
  • відвар шипшини.
За темою:  Що таке папіломи і чим вони небезпечні

Цей перелік досить великий і містить необхідну кількість продуктів, здатних підтримати організм в період захворювання. Крім запропонованих продуктів потрібно вживати багато рідини (воду без газу, зелений чай, соки, супи). Рідина допоможе очистити хворий організм від токсинів, що забезпечить швидке відновлення.

Заборонені продукти

При гепатиті С дієта передбачає виключення продуктів з підвищеним рівнем холестерину, які подразнюють печінку:

  • жирне м’ясо і риба;
  • печінка, нирки;
  • м’ясні або рибні бульйони, грибний відвар;
  • консерви, копченості, жирні ковбаси, маринади, солоності;
  • жирний сир;
  • маргарин, кулінарний жир;
  • хліб свіжий, випічка, пиріжки, торти;
  • редис, редька, цибуля, ріпа, часник, гриби, шпинат, щавель;
  • гострі продукти (хрін, перець, гірчиця);
  • морозиво, холодні напої;
  • міцна кава, какао, шоколад;
  • спиртні напої.

Потрібно також згадати імбир. Хоча цей продукт успішно застосовується в народній медицині, допомагає зміцнити імунітет і лікує від багатьох хвороб, при гепатиті З його вживати не можна.

Дієта при гепатиті С захищає печінку від навантажень і помітно покращує самопочуття хворих. При формуванні меню необхідно неодмінно враховувати призначення лікаря. Дотримання дієти поряд з відмовою від спиртного і сигарет — це основна умова для підтримання нормального стану. До того ж необхідно систематично проводити підтримуючі курси для зменшення вірусного навантаження і приймати випробувані народні засоби (розторопшу, шипшина).