Дієта під час жовчнокам’яної хвороби: особливості харчування при періоді загострення і каменях в жовчному міхурі

Якщо пацієнту поставили такий діагноз, як жовчнокам’яна хвороба (гострий або хронічний холецистит) і були виявлені камені в жовчному міхурі, важливою складовою лікування є дотримання спеціальної дієти. Її потрібно дотримуватися після лікування хвороби або оперативного втручання. При періоді загострення дієта повинна бути особливо щадною.

Коли призначають дієту № 5

Жовчнокам’яна хвороба практично ніколи не проявляється окремо. Тому запалення в жовчному міхурі супроводжується й іншими патологіями, які стосуються наступних органів:

  • печінка;
  • шлунок;
  • кишечник;
  • підшлункова залоза;
  • серцево-судинна система;
  • нервова система.

Дієта № 5 призначається при наступних захворюваннях:

  • Жовчнокам’яної хвороби.
  • Гепатит.
  • Камені в жовчному міхурі.

Що входить в цю дієту, які її особливості і як її потрібно дотримуватися у період загострення хвороби, ми і з’ясуємо далі.

Рекомендації по дієті при жовчнокам’яній хворобі

При жовчнокам’яній хворобі або каменях у жовчному міхурі потрібно в плані харчування дотримуватися такі правила:

  1. Енергетична цінність добового раціону повинна складати від 2 тис. до 2500 ккал, що визначено фізіологічними особливостями організму в цей період.
  2. Кількість споживаних вуглеводів повинно становити в межах 300-350 рр., жирів — близько 90 р. і білків — 90 р. відповідно. Пам’ятайте, що якщо є камені в жовчному міхурі найбільш серйозним провокатором можливих загострень є занадто жирна і смажена їжа.
  3. Не допускайте переїдання.
  4. Продукти не повинні бути гарячими, ні холодними, вживайте все в теплому вигляді.
  5. Практикуйте дробове харчування невеликими порціями по 6 разів на добу.
  6. Обов’язково виключіть з раціону тугоплавкі жири та стимулятори секреції шлунку і підшлункової залози. Це спеції, добавки, продукти з великим вмістом холестерину і з ефірними маслами.
  7. В основі живлення лежать овочі і фрукти.
  8. Смажене категорично заборонено, готуйте продукти на пару, варити і іноді печіть.

Які фрукти можна, а які ні при жовчнокам’яної хвороби

При наявності каменів у жовчному міхурі і холециститі потрібно дотримуватися дієти, яка хоч і дозволяє харчуватися фруктами, але далеко не всіма. При дієті № 5 потрібно виключити з раціону такі кислі фрукти і ягоди:

  • цитрусові;
  • агрус;
  • яблука кислих сортів;
  • журавлину;
  • сливи і аличу;
  • манго.
За темою:  Обгортання харчовою плівкою в домашніх умовах: рецепти схуднення живота і відгуки

Допустимі при каменях у жовчному міхурі такі фрукти:

  • Банани.
  • Яблука солодких сортів;
  • Диня.
  • Кавун.
  • Авокадо.
  • Полуниця.
  • Папайя.

А ось виноград краще скасувати. Справа в тому, що на тлі жовчнокам’яної хвороби і каменів у жовчному міхурі у пацієнта можуть спостерігатися захворювання травної системи у вигляді панкреатиту або гастриту. Тому потрібно прибрати з раціону продукти, які можуть спровокувати запалення і бродіння органів. До числа відносять виноград, чорний хліб, квас, капусту та інші.

Прислухайтеся до себе, якщо після того чи іншого фрукта ви відчули дискомфорт у животі потрібно від нього відмовитися, або ж скоротити дозу споживання.

Овочі при жовчнокам’яній хворобі

А ось що стосується овочів, то при холециститі і каменях у жовчному міхурі у них немає обмежень. Але треба обережно поставитися до білокачанній капусті в сирому вигляді. Якщо на тлі жовчнокам’яної хвороби не з’явився панкреатит її можна вживати.

А коли ви страждаєте порушеннями підшлункової залози, капусту потрібно варити або запікати. Навіть квашена капуста дозволена, але тільки не занадто кисла.

Без турбот їжте такі овочі:

  1. Моркву.
  2. Кабачок.
  3. Картопля.
  4. Буряк.
  5. Гарбуз.
  6. Зелений горошок.

Помідори можна, але тільки не під час періоду загострення, шкіру потрібно зрізати і не переїдайте ними. Виключені помідори в солоному і маринованому вигляді. Бобові при цій дієті виключені, але їх можна буде малими порціями є при ремісії.

Допустимі напої при каменях у жовчному міхурі

Отже, ви з’ясували, що при жовчнокам’яній хворобі потрібно дотримуватися дієти, яка виключає гострі, консервовані, жирні і смажені продукти. А що ж можна пити? Можна в цей період такі напої:

  • компоти;
  • киселі;
  • фруктові чаї;
  • розведені фруктові та овочеві фреші (краще всього буряковий, морквяний і томатний);
  • відвар шипшини;
  • мінеральна вода без газу;
  • зелений чай.

Мінеральну воду потрібно пити за півгодини до їжі, пийте чай натуральний, не пакетований. А от кава, особливо розчинний, при жовчнокам’яній хворобі небезпечний, як і цикорій. Він впливає на слизову шлунка не менш шкідливий вплив.

За темою:  Фітнес-дієта для спортсменів: основи здорового харчування при тренуваннях, правильне меню на кожен день

Від кави, навіть натурального, краще всього відмовитися, якщо на тлі каменів у жовчному міхурі ви страждаєте від захворювань шлунка і підшлункової залози. Якщо це зробити неможливо, то обмежте концентрацію напою, змішуйте його з молоком і не вживайте натщесерце.

Категорично заборонені при цій дієті холодні напої, особливо з льодом; алкоголь в будь-якому вигляді. Якщо немає загострення і болю, то дозволяється до 50 грам сухого якісного вина, але тільки, лише коли ви самі хочете його випити.

Перелік дозволених і заборонених продуктів при дієті

При дієті на тлі жовчнокам’яної хвороби бажано ввести у свій раціон корисні продукти і страви:

  • Молочні продукти, що містять кальцій і білки, а також створюють більш лужне середовище жовчі і не допускають її згущення і в’язкості (сири, сир, кефір).
  • Щоб жовчні кислоти нормально продукувалися, потрібно вживати рибу й м’ясо нежирних сортів, білок яйця, оливкова та інше рослинне масло.
  • Щоб знизити процес кристалізації жовчі, організм вимагає продукти з великим вмістом вітамінів груп А, В і С (фрукти, овочі і ягоди).
  • Продукти з вмістом магнію (вівсянка, пшоно, гречана каша, ячна крупа, сухофрукти).
  • Для поліпшення кишкової перистальтики і для профілактики закрепів потрібно вживати буряк і черносливи, а також продукти з рослинною клітковиною.
  • Супи без м’яса.
  • Мінеральну воду.

Під забороною такі продукти:

  • м’ясо і риба жирних сортів;
  • сало;
  • тваринні жири та продукти, які їх містять (наприклад, вершкове масло);
  • жирні соуси (наприклад, майонез);
  • жовток яйця;
  • смажені страви;
  • копченості;
  • консерви (м’ясні та рибні);
  • рибні та м’ясні бульйони;
  • грибний суп;
  • солодкі борошняні вироби;
  • кислі ягоди і фрукти;
  • какао та какаосодержащие продукти (шоколад);
  • кави;
  • алкогольні напої;
  • гострі спеції і приправи;
  • оцтові маринади;
  • кислі і газовані напої.

Меню при жовчнокам’яній хворобі

Меню дієти № 5 протягом дня може виглядати приблизно так:

  1. Сніданок — сирний пудинг, вівсяна каша, заправлена оливковою олією, натуральний чай з молоком.
  2. Другий сніданок — солодке яблуко.
  3. Обід — суп на овочевому бульйоні, тушкована морква з оливковою олією, відварне м’ясо, відвар із шипшини.
  4. Полудень — відвар шипшини, дієтичний хлібець або сухарик.
  5. Вечеря — відварена картопля, відварена риба, овочеві котлети з моркви і капусти на рослинній олії, чай.
  6. За 2 години до сну — кефір.
За темою:  Ліпоєва кислота для схуднення: дозування, як брати, принцип дії і відгуки тих, що худнуть

Курс лікування з дотриманням дієти становить від півтора років. Всі інгредієнти і склад страв можна змінювати, але дотримуватися загальні рекомендації дієти необхідно.

Якщо настає період загострення жовчнокам’яної хвороби, то практикують спеціальну дієту, яку називають дієтою № 5а. Тривалість її дотримання складає до двох тижнів, потім пацієнт повинен повернутися до звичайної дієти. Меню дієти при загостренні може бути приблизно наступним:

  • Сніданок — манна каша, омлет на основі білків, чай з молоком.
  • Другий сніданок — каша на гречаній крупі, заправлена оливковою олією, котлети м’ясні парові, черствий білий хліб, чай.
  • Обід — половина порції супу на овочевому бульйоні з рисом, варене філе курки, гречана каша на рослинному маслі, десерт-желе з молоком.
  • Вечеря — картопляне пюре, варена риба, чай з молоком.
  • За 2 години до відходу до сну — кефір.

Як бачите, при жовчнокам’яній хворобі для поліпшення стану потрібно дотримуватися досить строгу дієту, яка передбачає відмову від багатьох продуктів. Звичайно ж, обмежувати себе буде вкрай складно. Але тільки так ви не допустите утворення каменів у жовчному міхурі або зупинити розпочатий процес, а також знизити ризик оперативного втручання.