Дієта при опісторхозу, меню при лікуванні і після

Опісторхоз — захворювання печінки, підшлункової залози та жовчних протоків. Викликається паразитом, званим котячої (або сибірської) двуусткой. Хвороба протікає спочатку в гострій формі, яка, через кілька днів, змінюється хронічним перебігом, триваючим до десятків років.

Лікування недуги зводиться до купірування алергічних реакцій, знищення паразита і відновленню функцій постраждалих органів. На всьому протязі терапії пацієнту показано зміну раціону. Дієта при лікуванні опісторхозу допомагає зняти навантаження з печінки і підшлункової і налагодити травні функції.

Правила формування раціону при опісторхозу

В основі раціону хворого опісторхозу повинні лежати продукти, не провокують секрецію підшлункової та шлунка, а також стимулюють перистальтику кишечника. Важливо перейти на дробове 5-й або 6-кратне харчування з великим вмістом рідини. Повністю доведеться виключити смажені і копчені страви і перейти на приготування їжі на пару. Не заборонено гасити, варити і запікати овочі, гарніри і нежирне м’ясо. Продукти, що викликають бродіння в кишечнику, метеоризм теж доведеться відкласти до кращих часів.

Дієта при опісторхозу, меню при лікуванні і після » журнал здоров'я iHealth

Загальна норма їжі, що вживається в добу, повинна дорівнювати приблизно 2 кг, при її енергетичної цінності до 2,5 тис. ккал. Не можна їсти страви занадто холодними або гарячими, їх температура повинна бути комфортною для вживання.

Важливо, щоб харчування було збалансованим, продукти — легкими. Тривалість лікувальної дієти найчастіше становить до двох місяців. Протягом цього часу пацієнт нерідко звикає до раціонального та здорового харчування, відчуває всі його переваги і вже не повертається до важкої, шкідливої їжі.

Дозволені продукти

Незважаючи на обмеження в раціоні, стіл хворого опісторхозу не бідний.

Дієта при опісторхозу, меню при лікуванні і після » журнал здоров'я iHealth 1

Отже, дієта при опісторхозу у дорослих передбачає вживання в їжу таких продуктів:

  1. Дієтичні види м’яса: кролик, нежирна птах (але тільки без шкіри), телятина в тушкованому, вареному, запеченому вигляді.
  2. Супи, зварені на овочевому бульйоні.
  3. Все розмаїття круп: рис, гречка, вівсянка, булгур. В якості гарніру дозволено вживати макарони.
  4. Молочні продукти можна їсти будь-які, але, головне, нежирні. Трохи сметани, кефір, йогурти, не надто солоні сири без гострих приправ.
  5. В якості основного пиття виступає вода, додатково — слабо заварений чай, домашні компоти, киселі, узвари, свіжовичавлені соки, смузі.
  6. Одне варене «в мішечок» або некруто яйце на добу, або омлет.
  7. З овочів і фруктів можна все не кислі, в будь-якій кількості і формі подачі (сирі, варені, печені, варені, приготовані на пару). Можна їсти сухофрукти, але обмежена.
  8. Дозволено вживати вершкове і рослинне масла як у чистому вигляді, так і в якості заправки салатів і других страв.
За темою:  Як виглядає солітер в рибі і можна їсти таку рибу?

Заборонені продукти

Від правильності раціону багато в чому залежить результат лікування опісторхозу.

Дієта при опісторхозу, меню при лікуванні і після » журнал здоров'я iHealth 2

Тому, якщо ви не бажаєте сісти на довічну дієту незворотних змін в уражених органах, постарайтеся в період лікування повністю виключити наступні продукти:

  1. Алкоголь. Весь і в будь-яких кількостях. Навіть на весіллі чи ювілеї. Свята будуть ще, а печінка у вас одна.
  2. Виноградний сік, кава і міцний чай, будь-які газовані напої.
  3. Бульйони, зварені на кістках, м’ясі, рибі. Протягом двох місяців доведеться задовольнятися вегетаріанськими першими стравами.
  4. Жирне м’ясо також повністю виключається з раціону.
  5. Свіжоспечений хліб, борошняні вироби і здоба. Замініть ці продукти вчорашнім житнім хлібом і галетами.
  6. Смажені і зварені круто яйця і страви, що їх містять.
  7. Копченості та ковбаси. Це, до речі, ще й прекрасний спосіб заощадити.
  8. Фрукти і ягоди з кислим смаком (вишні, лимони, ківі, деякі сорти яблук, журавлина тощо).
  9. Гострі спеції і приправи (хрін, гірчиця, прянощі). Вони довго зберігаються і дочекаються вашого одужання.
  10. Деякі овочі в сирому вигляді, наприклад, редис, зелена цибуля, щавель, редька, часник. А також всі мариновані овочі і будь-які гриби.
  11. Солодке, тортики, шоколадні цукерки, тістечка з кремом, пакетовані соки повинні відправитися у вимушену відпустку.

Дієта при різних видах опісторхозу

За основу меню в період лікування опісторхозу береться дієтичної стіл № 5, показаний при панкреатиті, холециститі та інших захворюваннях печінки і жовчовивідних шляхів.

Меню при загостренні опісторхозу

Найважчий період лікування — гостра фаза хвороби. Вона супроводжується стрімким погіршенням самопочуття, лихоманкою. В цей час грамотна дієта допоможе звести до мінімуму ураження печінки.

Дієта при опісторхозу, меню при лікуванні і після » журнал здоров'я iHealth 3

Приблизне меню на день в зазначений час може виглядати так:

Перший день.

  1. Сніданок. Омлет без жовтка або яйце некруто з салатом із сирих овочів.
  2. Ланч. Стакан кефіру або йогурту і жменю солодких ягід, фруктів.
  3. Обід. Овочевий суп або суп-пюре. Тарілка розсипчастої гречаної каші з відвареної курячої грудкою. Склянка компоту.
  4. Полуденок. Жменя гарбузового насіння і сухофруктів.
  5. Вечерю. Тушковані сезонні овочі і молочна сосиска.
За темою:  Ехінококоз печінки: симптоми і лікування кісти

Другий день.

  1. Сніданок. Вівсяна каша на молоці, пару ложок 0% сиру, чай з медом.
  2. Ланч. Запечене з горіхами або сухофруктами яблуко.
  3. Обід. Пісний борщ, відварений рис з запеченими овочами, кисіль.
  4. Полуденок. Відвар шипшини або узвар, кілька галет.
  5. Вечерю. Пюре з картоплі і варена або приготована на пару морська риба. Стакан чаю.

Третій день.

  1. Сніданок. Вінегрет з вчорашнім хлібом, слабкий чай.
  2. Ланч. Сирна запіканка з солодкими ягодами.
  3. Обід. Овочевий суп (можна додати ложку нежирної сметани), макарони з відвареної телятиною.
  4. Полуденок. Фруктовий салат. При бажанні заправте йогуртом.
  5. Вечерю. Гречка з тушкованими овочами і курячим філе.

Четвертий день.

  1. Сніданок. Гарбузова каша і несолодкий чай з галетами.
  2. Ланч. Печені яблука з медом або знежиреним сиром.
  3. Обід. Суп, зварений на овочевому бульйоні, свіжий салат.
  4. Полуденок. Трохи молочної каші.
  5. Вечерю. Тушкована капуста з овочевими паровими котлетами. Компот із сухофруктів.

П’ятий день.

  1. Сніданок. Сирники зі сметаною і варенням. Легка кава з молоком.
  2. Ланч. Банан.
  3. Обід. Картопляний суп з додаванням макаронів, овочева запіканка з куркою.
  4. Полуденок. Чай з мармеладом.
  5. Вечерю. Тефтелі з курки або індички і пюре з брокколі.

Меню при опісторхозу підшлункової залози

Особливих рекомендацій щодо зміни раціону, крім описаних вище, при ураженні сосальщиками підшлункової залози, немає. Добре, якщо всі страви будуть м’якими, перетертими і містити велику кількість овочів (бажано, не в сирому вигляді).

Дієта при опісторхозу, меню при лікуванні і після » журнал здоров'я iHealth 4

Наприклад, в один з днів можна взяти таке меню:

  1. Сніданок. Рідка вівсяна каша, зварена на молоці, з перетертими ягодами.
  2. Ланч. Фруктовий смузі.
  3. Обід. Суп-пюре з овочів. Котлети на пару з картопляним пюре.
  4. Полуденок. Один стакан кефіру і запечене яблуко.
  5. Вечерю. Овочеве пюре або тушковані овочі, склянка натурального соку.

Необов’язково дотримуватися такої дієти впродовж всього курсу лікування. Можна поступово переходити до звичайного столу № 5 після затихання гострого періоду захворювання.

Меню при опісторхозу печінки

При ураженні печінки двуустками рекомендують дотримуватись наведених правил дієтичного стола № 5 і паралельно доповнювати медикаментозне лікування прийомом гарбузового насіння в сирому вигляді або у відварі.

Дієта при опісторхозу, меню при лікуванні і після » журнал здоров'я iHealth 5

У раціоні припадуть до речі гарбузова каша, печений гарбуз з корицею і медом як солодощі, гарбузові оладки. Відвар з насіння готують таким чином:

  • стакан смажених насіннячок (з шкіркою) подрібнити в кавомолці або блендером;
  • висипати в каструлю і залити склянкою чистої води;
  • щільно прикрити кришкою і настоювати дві години, не даючи рідини закипіти.
За темою:  Прийом всередину березового дьогтю для позбавлення від паразитів

Приймають такий відвар по склянці натщесерце до сніданку. Припустимо для прискорення процесу вживати до літра готового засоби на добу.

Дієта після медикаментозного лікування

Якщо протягом опісторхозу не спричинило за собою не піддаються лікуванню ураження печінки або підшлункової залозі, то після закінчення терапії можна поступово вводити в раціон деякі продукти.

Дієта при опісторхозу, меню при лікуванні і після » журнал здоров'я iHealth 6

Налагоджувати харчування після лікування опісторхозу слід з фруктів і овочів, оскільки в них багато клітковини. Вона необхідна кишечнику, для відновлення його нормального функціонування, виведення надлишків холестерину, поліпшення відходження жовчі. Якщо існують побоювання з приводу своєчасності переходу до звичного раціону, можна залишити в основі харчування 5-й дієтичний стіл на більш тривалий строк або взагалі на все життя.

Профілактика

Опісторхоз — вкрай небезпечне захворювання, що завдає інколи непоправної шкоди. Наслідки для печінки часто бувають необоротними навіть після знищення паразита і відповідного лікування. Тому, захворювання краще намагатися запобігти. Для цього дотримуйтеся простих правил:

  1. Відварюйте рибу не менше третини години з моменту закипання бульйону.
  2. Невеликі порційні шматки готуйте під кришкою такий же час.
  3. Повністю виключіть з раціону строганину і сиру рибу в будь-яких стравах.
  4. Засаливайте рибу в кількості солі, розраховує з пропорції: 1 кг солі на 5 кг риби.
  5. Використовуйте різні обробні ножі, дошки для риби і продуктів, що не піддаються термічній обробці.

Якщо запобігти захворювання не вдається, не впадайте у відчай. При грамотному підході до лікування, повернутися до звичного раціону можна буде вже через півроку. Під час терапії постарайтеся виключити з меню рибу, щоб уникнути повторної інвазії.