Ікра тріски: користь і шкода, ціна, як приготувати

Ікра тріски: користь і шкода, рецепти бутербродів і салатів

Бутерброди з ікрою – не тільки прикраса столу і смачне ласощі, але і справжнє джерело вітамінів. Безумовними лідерами є чорна ікра і ікра лососевих риб. Є безліч рецептів святкових закусок з їх додаванням. Однак якщо говорити про корисні властивості цього продукту, то ікра тріски нітрохи не гірше більш дорогих побратимів.

Що це за риба і де вона живе

Тріска – рід лучеперых риб загону трескообразные, сімейства Тріскові. Водиться вона переважно в океанських водах. Найпопулярніша і найбільша (до 180-200 см у довжину і вагою 96 кг) – атлантична. Тихоокеанська трохи поменше. Добувають рибу у водах Норвегії, Ісландії, Великобританії.

Риба тріска витягнутої форми, з великою головою і виступаючою вперед верхньою щелепою. На підборідді знаходиться один м’ясистий усик. Луска у неї дрібний, може бути зеленуватого, жовтуватого або бурого кольору з темними цятками на спині, живіт білий. М’ясо тріски світле, соковите.

Ікра тріски: користь і шкода, ціна, як приготувати » журнал здоров'я iHealth

У походження імені тріска є дві версії. Перша: тому що м’ясо при сушінні розтріскується, друга: тому що косяки риби при переміщенні видають характерний тріскучий звук.

Тріска живе довго – до 25 років, в залежності від виду та середовища існування. Росте протягом усього життя. Статевої зрілості деякі види досягають на 3-4 рік, інші пізніше. Ікра її ніжна, однорідна, світла, рівною консистенції.

В Росію сама риба ввозиться переважно в замороженому вигляді, а ікра в консервованому. Незважаючи на наявність солі і консервантів, приготований таким чином делікатес зберігає більшу частину корисних властивостей.

Все, що потрібно для здоров’я

Ікра тріски містить у своєму складі майже всі популярні вітаміни, макро — і мікроелементи.

Вітаміни:

  • А – потужний антиоксидант, що сповільнює процеси старіння, бореться з вільними радикалами; покращує зовнішній вигляд шкіри, волосся, нігтів; підтримує здоров’я органів травлення і зір;
  • Е – головний вітамін, що відповідає за молодість і красу; піклується про здоров’я репродуктивної системи як жінок, так і чоловіків; регулює вироблення гормонів; володіє антиоксидантними властивостями;
  • З – вітамін, що зміцнює імунітет; підтримує еластичність шкіри і судин; бореться з вірусами і бактеріями; володіє антиоксидантними властивостями;
  • Д – покращує обмінні процеси в організмі, потрібен для здоров’я кісток, зубів і суглобів; відповідає за красу волосся і нігтів;
  • групи В – ці вітаміни відповідають за багато процесів в організмі, зокрема, за здоров’я нервової системи, роботу органів травлення і мозку; покращують зовнішній вигляд.

Макро — і мікроелементами ікра тріски теж багата. У ній містяться фосфор, натрій, калій, магній, цинк, йод і кальцій. Калій і магній живлять і зміцнюють серцевий м’яз, підтримують здоров’я нервової системи. Кальцій у комбінації з фосфором відповідає за міцність кісток і зубів, еластичність суглобів. Цинк необхідний для статевого здоров’я, особливо чоловіків. Натрій стимулює водно-сольовий обмін в організмі, складу крові, лімфи та інших рідин організму. А йод – це здоров’я щитовидної залози і високий інтелект.

Крім того, ікра містить жирні кислоти Омега-3. Вони відповідають за регулювання «хорошого» і «поганого» холестерину, піклуються про здоров’я серця і судин, а також перешкоджають передчасному старінню.

Підтримка функцій організму

Корисні речовини в ікрі тріски містяться в такій кількості і в такому співвідношенні, що вона перетворюється майже в полівітамінний і мінеральний комплекс. Бідна, бідна, одноманітне харчування – причина поганого зовнішнього вигляду, занепаду сил і багатьох захворювань. Вживання в їжу ікри тріски зробить дієту більш насиченою і поживною. До того ж, вона багата білками в легко усваивающейся формі.

За темою:  Кинезио тейп-стрічка: що це і для чого потрібна спортсменам

Звичайно, пара ложок цього продукту в день не замінить повноцінного харчування і не стане панацеєю. Однак вона показана:

  • при раціоні, збідненій корисними речовинами;Ікра тріски: користь і шкода, ціна, як приготувати » журнал здоров'я iHealth 1
  • для відновлення сил організму у післяопераційний період та під час одужання після тяжких захворювань;
  • для зростаючого організму дітей і підлітків;
  • при інтенсивних заняттях спортом і важкій фізичній праці;
  • при розумових навантаженнях, стресах і нервовому перенапруженні;
  • літнім людям;
  • жінкам, що мріють про сяючою красою.

В тій чи іншій мірі, елементи, що містяться в ікрі, впливають позитивним чином на всі основні функції організму. Це обмін речовин, система травлення, нервова система, робота мозку, м’язові і репродуктивні функції. Продукт зміцнить організм зсередини і поліпшить зовнішній вигляд.

В очікуванні малюка

Вагітність – період, коли особливо ретельно потрібно стежити за своїм способом життя в цілому і харчуванням зокрема. Майбутньої матері потрібно підтримувати не тільки своє здоров’я, але і подбати про те, щоб малюк отримував все, що потрібно для правильного росту та формування.

Завдяки джерела вітамінів і мінералів, що містяться в ікрі тріски, цей продукт принесе безперечну користь організму майбутньої матері. А легкозасвоюваний білок потрібен для формування плоду.

Проте зловживати цим продуктом під час вагітності не можна. Тим більше в консервованому вигляді. Організм жінки в положенні схильний до набряків, а надлишок кухонної солі це може погіршити стан. Крім того, в цей період особливо великий ризик виникнення алергічних реакцій та індивідуальної непереносимості, а будь-яка ікра – сильний алерген.

Під час вагітності особливо важливо у всьому знати міру і слухати своє тіло, щоб не нашкодити ні собі, ні дитині. А ось під час годування грудьми від ікри краще відмовитися, так у малюка цей продукт може викликати алергію.

Кому і чому не можна

Будь-який продукт, навіть самий корисний, має протипоказання. Ікра тріски – не виняток. Її не можна всім людям з алергією на рибу і морепродукти. Краще утриматися від цього продукту дітям до трьох років.

Ікра, особливо в консервованому вигляді, може призвести до утворення каменів у нирках і жовчному міхурі. Тому людям, які мають ці захворювання, краще від неї відмовитися, а що мають схильність – обмежити кількість.

Людям зі схильністю до набряків теж не слід зловживати цими ласощами. Крім того, сіль підвищує артеріальний тиск, а значить, може принести шкоду гіпертонікам.

А надлишок вітаміну Д може призвести до відкладення солей. Це небажано для здоров’я суглобів та судин, створює додаткове навантаження на нирки.

Проте всі протипоказання має місце бути тільки при вживанні ікри тріски в необмежених кількостях. Переїдання будь-якого продукту не принесе користі. Що стосується ікри, то її кількість краще обмежити кількома ложками в день – на бутерброді або в салаті, в поєднанні з іншими продуктами.

Не тільки зсередини, але і зовні

При всій великій кількості вітамінів, макро — і мікроелементів, ікра тріски має низьку калорійність – не більше 180 кКал на 100 грамів продукту. Це пояснюється тим, що в ній дуже багато білків і вуглеводів.

За темою:  100 грам цукру це скільки столових ложок і склянок

Співвідношення білків, жирів, вуглеводів у 100 г:

Елемент Кількість калорій і грамів Відсоток вмісту
Білки 19 г (~76 кКал) 42%
Жири 11 г (~99 кКал) 55%
Вуглеводи 1 г (~4 кКал) 2%

Завдяки такому співвідношенню ікра тріски підходить для дієтичного харчування. Проте краще, щоб вона при цьому була не консервована, а свіжа або заморожена. У ній містяться протеїни, а вітамінний комплекс буде як не можна до речі при однобокості харчування.

Ікра тріски: користь і шкода, ціна, як приготувати » журнал здоров'я iHealth 2 Наявність у складі антиоксидантів, вітамінів робить ікру тріски цінним косметичним засобом. Маска для обличчя з цього продукту покращує кровообіг і колір шкіри, розгладжує зморшки, підтягує овал. При регулярному застосуванні здатна зробити зовнішній вигляд більш молодим і квітучим, особливо якщо вживати її при цьому не тільки зовні, але і внутрішньо.

Для косметичної маски потрібна не консервована ікра. Продукт розминається ложкою в однорідну масу і наноситься на чисту шкіру, як і всі інші маски – 15-20 хвилин. Після її потрібно змити і нанести на обличчя відповідний крем. За бажанням можна додавати до ікряної масці і інші натуральні інгредієнти, відповідні типу шкіри – яєчні жовтки, мед, рослинні олії. Але хороша вона і в чистому вигляді.

Як готувати рибу та ікру

Ікра тріски консервована ідеальна для приготування холодних закусок, особливо бутербродів. Готують з її застосуванням соуси і салати. Ікру свіжу або заморожену використовують і для гарячих страв, наприклад, дієтичних котлеток на пару, густих соусів до пасти. Страви з тріскової ікри підходять як для святкового столу, так і для щоденного вживання. Бутерброди хороші як закуска або сніданок.

Що стосується самої тріски, то її можна готувати як будь-яку іншу рибу – варити, запікати, смажити, готувати на пару. Готується вона швидко (протягом 20-30 хвилин) і нескладно. Годиться для супів, закусок, других страв. Смачна у солоному, копченому і в’яленому вигляді. Приготовлена на пару вигляді ідеальна для дієтичного харчування, тому що в ній мало жиру і багато легкозасвоюваних білків при низькій калорійності.

Бутерброди

Коли мова йде про рецепти з ікрою, перше, що приходить в голову, – це бутерброди. Можна просто намазати нею хліб і з’їсти з чаєм, а можна додати інших інгредієнтів, попрацювати над оформленням і отримати блюдо, гідне святкового столу.

Бутерброд з ікрою тріски

Інгредієнти:

  • 50 г слабосоленої ікри;
  • 25 г вершкового масла;
  • 4 шматочка бородінського хліба;
  • 2 крутих яйця;
  • 1 ч. ложка рослинної олії;
  • суміш перців;
  • зелень.

Спосіб приготування:

  1. Яйця очистити, розрізати на половинки, вийняти жовтки і розім’яти з вершковим маслом;
  2. Білки нарізати кружечками;
  3. Нарізати хліб на невеликі скибочки і злегка обсмажити на сковороді з рослинним маслом;
  4. Намазати хліб желточно-масляною масою, зверху покласти кружок білка, в його центр – чайну ложку ікри;
  5. Поперчити за смаком, прикрасити зеленню і подавати до столу.

Бутерброди з пастою з ікри тріски

Інгредієнти:

  • 10 шматочків хліба;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г плавленого сиру;
  • 100 г ікри тріски слабосоленої;
  • 1 зубчик часнику;
  • 0,5 ч. ложки сушеної паприки;
  • 0,5 ч. ложки цедри лимона;
  • чорний перець, зелень кропу – за смаком.

Спосіб приготування

  1. Розм’якшене вершкове масло змішати з плавленим сиром і ікрою, ретельно перемішати;
  2. Часник і кріп дрібно порубати ножем, додати до маси разом з перцем, паприкою і цедрою;
  3. Намазати пастою скибочки хліба, подавати до столу.
За темою:  Куряча дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Такі бутерброди готуються просто і по першому, і по другому рецепту, з доступних інгредієнтів, при цьому смачні і ошатні.

Салати

Ікра тріски прикрасить своїм приємним смаком будь-який салат, в якому є овочі, риба, сири, відварені яйця.

Салат з ікрою тріски з яйцем і зеленню

Інгредієнти:Ікра тріски: користь і шкода, ціна, як приготувати » журнал здоров'я iHealth 3

  • 1 банку солоної ікри тріски;
  • 3 варених круто курячих яйця;
  • пучок кропу;
  • 3 ст. ложки майонезу.

Спосіб приготування:

  1. Ікру викласти в миску і розім’яти виделкою;
  2. Яйця очистити і подрібнити на крупній тертці, перекласти до ікрі;
  3. Зелень кропу дрібно порізати, додати до суміші ікри та яєць;
  4. Салат заправити майонезом, поставити в холодильник на пару годин, після подавати до столу.

Цей салат можна подавати як самостійну закуску, а можна використовувати в якості начинки для фарширування тарталеток. Смачні салати з ікри тріски зі свіжим огірком, болгарським перцем. Додавання відвареного рису зробить закуску більш ситної.

Головне не помилитися з вибором

Щоб ікра тріски відповідала заявленим якостям і принесла організму максимум користі, важливо правильно її вибрати. Ікра повинна бути свіжою і якісною. Краще купувати цей продукт в скляній банці, щоб бачити, як вона виглядає. Крупинки у неї дрібні, але повинні бути добре видно.

Якщо ж банку металева, її слід потрясти. Якісний продукт заповнює тару повністю, покладений щільно, тому не буде переливатися і видавати якісь звуки. При покупці необхідно звернути увагу на дату виготовлення, гост, інформацію про виробника.

Відкривши банку, можна оцінити її інші якості. Хороша ікра:

  • ясно-жовтого відтінку;
  • приємного рибного запаху;
  • однорідна, рівномірно вологий;
  • не надто солона.

При цьому крупинки одного розміру, відчуваються мовою. Не повинно бути плівок, згустків, грудок і крові.

Ікра тріски повинна зберігатися в належних умовах як в магазині, так і вдома. Як і всі рибні продукти, вона потребує прохолодній температурі, ідеальне місце для неї – холодильник. При цьому коштує вона недорого – в середньому по Росії 30-40 рублів за 100 грамів. Ціна – це ще один фактор, який слід доля при покупці. Якщо вона буде нижче заявлених 30 рублів, то навряд чи цей продукт виявиться якісним.

Корисні поради щодо вибору ікри тріски ви знайдете в наступному відео:

Ікра тріски – це продукт, багатий поживними речовинами, який буде показаний кожній людині. При цьому має мінімум протипоказань. Вона здатна урізноманітнити будь-меню і зробити його корисніше. За своїми якостями вона ненабагато поступається своїм чорним і червоним побратимам, при цьому набагато дешевше і доступніше. А приготувати на основі цієї ікри можна багато цікавих страв.