Путасу: користь і шкода риби, калорійність, рецепт з фото

Риба путасу: користь і шкода, як смачно приготувати

Ні для кого не секрет, що гарне харчування – запорука прекрасного самопочуття і міцного здоров’я. Саме тому необхідно включати в свій раціон корисні продукти: крупи, картопля, овочі, фрукти.

Путасу: користь і шкода риби, калорійність, рецепт з фото » журнал здоров'я iHealth

Не обійтися і без риби, адже вона поєднує такі якості, як поживність і корисність. Риба багата білком, вітамінами і мінералами. Не випадково рибні страви рекомендують вживати хоча б раз на тиждень. І при цьому неважливо, буде це недорогий річковий карась або морська риба елітних сортів.

Особливої уваги заслуговує путасу. Це морська риба, в якій дивним чином поєднуються корисні властивості і неймовірний смак. А ще вона славиться численними варіантами приготування. Про це водному жителі ми і поговоримо в даній статті.

Путасу: що вона собою являє?

Путасу можна віднести до сімейства тріскових. Це, по своїй суті, нежирний сорт, розпізнати який дуже просто. Риба має невеликий розмір, довжина тулуба в середньому становить 20-35 див. А що стосується забарвлення, то путасу від природи наділена сріблястим кольором. Також трапляються особини з фіолетовим відливом.

Види риби і смакові особливості

Путасу: користь і шкода риби, калорійність, рецепт з фото » журнал здоров'я iHealth 1

Путасу штучно не виводять, природне середовище проживання такого сорту — океанічні і морські глибини. Харчується риба виключно планктоном, тому в її м’ясі відсутні токсини і антибіотики.

Продукт має невелику різновид. У живій природі помічено всього лише два види цієї рибки:

  • північна;
  • південна.

Північна різновид відрізняється розміром, так як максимальна довжина однієї особини досягає до 47 див. Водиться така рибка в Атлантичному океані, а також у водах Баренцева і Середземного моря. Прекрасні смакові особливості і корисні якості риби оцінили ще в 19 столітті, коли її вперше почали видобувати.

А що стосується південного жителя морських глибин, то на відміну від північного, він трохи крупніше. Нерідко зустрічаються риби довжиною 55 див. При цьому вага може бути більше кілограма.

Ця різновид у більшості випадків водиться біля берегів Оркнейських островів. Видобувати її почали давно. Промислове рибальство поклало початок вилову особин в 30-х роках 20 століття.

За темою:  Як пофарбувати яйця на Великдень своїми руками: кращі способи

Путасу славиться приємним смаком і ароматом. Її м’ясо за смаком нагадує хека або навагу. При цьому продукт є поживним, корисним і порівняно недорогим. Його може дозволити собі придбати практично кожен.

Де використовується?

Знайти путасу дуже легко, адже вона продається в багатьох супермаркетах. На прилавках можна зустріти як свіжу тушу, так і заморожену рибу. Також нерідко путасу є сировиною для виготовлення рибних напівфабрикатів. Печінка такої риби використовують для виробництва консервів, і часто служить для отримання риб’ячого жиру, який визнаний медициною.

Користь і шкода

Як відомо, будь-яка морська риба надзвичайно необхідна кожній людині, адже вона має властивості, які приносять користь людському організму. Цей факт стосується і путасу.

У рибі міститься цілий коктейль вітамінів і мікроелементів. Це жирні кислоти Омега-3, йод, фосфор, фтор, натрій, кобальт, а також вітаміни A, B і D. Кожен з цих елементів має свої особливості. Наприклад, Омега-3 забезпечує нормальне функціонування імунітету.

Всі інші мікроелементи приводять у норму водний баланс, стабілізують жировий і холестериновий обмін, а також зміцнюють серце і судини.

Йод стабілізує роботу щитовидної залози, позитивно впливає на розумову діяльність, а також насичує організм енергією. А що стосується вітамінів, то про корисні властивості кожного з них потрібно розглянути окремо:

  • вітамін А допомагає організму побороти захворювання дихальної системи, сприяє поліпшенню зору, а також надає загоює і омолоджуючий ефект, надаючи шкірі, волоссю і нігтям здоровий вигляд;
  • вітаміни групи B відіграють важливу роль в енергетичному обміні, підтримуючи в нормі травну систему, а також стабілізуючи рівень цукру в крові. Крім того, вітаміни цієї групи сприяють нормальному функціонуванню нервової системи, не дозволяючи стресів взяти гору над собою.
  • вітамін D сприяє засвоєнню фосфору і кальцію. Іншими словами, він допомагає зміцнювати і формувати кістковий апарат.

Путасу – це природні ліки, адже така риба має безліч корисних властивостей, а саме:

  • зміцнює серцево-судинну систему;
  • стимулює роботу головного мозку;
  • усуває виснаження і перевтома організму;
  • є прекрасною профілактикою атеросклерозу, а також раку молочної залози і товстої кишки.
За темою:  Рецепт лагмана з яловичини в домашніх умовах покроково

Крім того, рибу нерідко рекомендують вживати при лікуванні таких захворювань, як псоріаз, артрит і червоний вовчак.

Завдає шкоди путасу? Якщо рибу правильно зберігати й обробляти, то вона абсолютно нешкідлива для людського організму. Її можна вживати практично всім, окрім тих, хто страждає алергією на морські продукти. Також треба утриматися від прийому цієї риби при розладі кишечнику і серйозного захворювання травного тракту.

Вживати у великій кількості цей продукт не варто, при переїданні здуття живота, нудоти, болю і тяжкості в шлунку не минути. Оптимальна кількість однієї порції має становити 200 р.

Особливості вживання для вагітних і дітей

За рахунок наявності корисних властивостей, путасу як не можна до речі підходить дітям і вагітним. Діткам її можна починати давати вже з 10-го місяця життя. У цей період дуже важливо підтримати зміцнення зубів та кісток.

Але якщо дитина страждає алергією, то краще включати рибу в раціон, починаючи з дворічного віку. Якщо рибу будуть вживати діти шкільного віку, то цей продукт допоможе швидко думати і краще засвоїти вивчений матеріал.

Путасу – дуже корисна риба і для вагітних. Вона насичує організм майбутньої мами і малюка корисними мінералами і жирними кислотами.

Застосування в дієтології

Риба путасу містить в собі мінімальну кількість насичених жирів. У 100 г відвареного філе знаходиться близько 82 ккал, а обсмаженого – 133 ккал. До того ж, в рибі є 19 г білка і 0,9 жирів.

Вуглеводи в цьому сорті відсутні. Саме тому путасу – прекрасне рішення для тих, хто дотримується дієтичний режим. Її нерідко вживають люди, що бажають схуднути, а також ті, хто страждає на гастрит і захворюваннями ШКТ.

Вибираємо якісну рибу

Як і будь-морський продукт, путасу потрібно вибирати особливо ретельно. При покупці краще вибирати тушку в охолодженому вигляді.

Вона не повинна мати ушкоджень, а також білі грудочки, спіралі і стрічки. Свіжий і якісний продукт має приємний рибним запахом (без затхлості), пружністю, світлими опуклими очима.

За темою:  Соус Теріякі в домашніх умовах: покроковий рецепт з фото

Як можна смачно приготувати?

Користь цього морського продукту важко переоцінити. Крім корисних властивостей, путасу також володіє приємним смаком, якщо її приготувати по-особливому. А готувати таку рибку можна по-різному: тушкувати, смажити, варити, запікати.

Традиційною стравою є рибні котлети. Також путасу нерідко використовується в якості начинки для млинців і пирогів.

Варто зауважити, що ця риба використовується для приготування не тільки друге, але і перших страв. Це можуть бути супи, салати і закуски. Нижче ми розглянемо рецепт тушкованої путасу з овочами, яку приготувати не складе особливої праці.

Тушкована путасу з овочами

Готувати це блюдо цілком можна в домашніх умовах, головне – запастися всім необхідним для приготування. А потрібно не так багато продуктів.

Інгредієнти:

  • путасу – 200 г;
  • цибуля ріпчаста – 200 г;
  • морква – 360 г;
  • кріп – 10 р.

Час приготування: 30 – 60 хвилин.

Калорійність (на 100 г): 44,8 ккал.

Спочатку відокремлюємо рибу від кісток, потім нарізаємо цибулю кільцями.

Путасу: користь і шкода риби, калорійність, рецепт з фото » журнал здоров'я iHealth 2

Після цього потрібно натерти на крупній тертці моркву і порізати кріп.

Путасу: користь і шкода риби, калорійність, рецепт з фото » журнал здоров'я iHealth 3

Викладаємо все на глибоку і попередньо змащену олією сковорідку, солимо, перчимо і кладемо лавровий лист.

Путасу: користь і шкода риби, калорійність, рецепт з фото » журнал здоров'я iHealth 4

Заливаємо всі підготовлені інгредієнти водою (300 мл) і тушкуємо. Коли вода повністю випарується, страву можна вважати готовим.

Путасу: користь і шкода риби, калорійність, рецепт з фото » журнал здоров'я iHealth 5

Риба готова!

Путасу: користь і шкода риби, калорійність, рецепт з фото » журнал здоров'я iHealth 6

Як бачите, риба путасу – прекрасний продукт, купуючи який ви отримуєте поєднання корисних вітамінів і мінералів за невисоку ціну.