Які продукти краще всього підвищують гемоглобін у крові

Які продукти підвищують гемоглобін у крові у дорослих: список

Головна функція, яку виконує гемоглобін — постачання кисню з легень до кліток. Зниження рівня гемоглобіну обов’язково призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії), що тягне за собою погіршення пам’яті, сонливість, регулярні запаморочення та інші неприємні симптоми, що порушують звичний ритм життя і погіршують загальне самопочуття. Норми гемоглобіну в крові наступні:

  • чоловіки — 130-170 г/л крові;
  • жінки — 120-160 г/л крові;
  • вагітні — 110-150 г/л крові.

При перших симптомах зниженого гемоглобіну необхідно проконсультуватися з лікарем, який допоможе скоректувати режим харчування, від якого багато в чому залежить склад крові, і призначить спеціальні препарати.

Симптоми зниження рівня гемоглобіну в крові

Які продукти краще всього підвищують гемоглобін у крові » журнал здоров'я iHealth

На початковому етапі людина, у якого знижується гемоглобін, не відчуває будь-яких незвичних відчуттів. Проте з часом з’являються симптоми недуги. Це: запаморочення, сонливість, підвищена стомлюваність, розлади концентрації уваги, а також:

  • тахікардія;
  • зниження артеріального тиску;
  • непритомність;
  • спонтанне підвищення температури до 37,5 градусів 0С;
  • підвищена пітливість;
  • печія;
  • безпричинне появу синців на тілі;
  • набряклість;
  • розлад нюху (тяга до незвичних і досить дивним запахів, наприклад, до запаху бензину, ацетону або фарби);
  • тяга до неїстівних продуктів також може свідчити про зниження рівня гемоглобіну. Саме з цієї причини вагітні відчувають непереборне бажання регулярно з’їдати порцію крейди або вугілля.

До внутрішніх симптомів приєднуються і зовнішні фактори. Для анемії характерні зміни у структурі нігтьових пластин, ламкість волосся, сухість шкіри, синюшність і розтріскування губ, тріщини в куточках рота.

Причини зниження гемоглобіну в крові

Сьогодні знижений рівень гемоглобіну спостерігають у половини дітей молодше 5 років і у третини школярів. Дорослі також страждають від недокрів’я — симптоми спостерігаються у чверті чоловіків і жінок. Лікарі пов’язують зниження гемоглобіну з кількома причинами. Це:

  • Втрата крові. І мова йде не тільки про хірургічних операціях, внутрішніх кровотечах або травмах, але й донорство. Регулярна здача крові може призвести до того, що рівень гемоглобіну падає нижче норми.
  • Рівень гемоглобіну безпосередньо залежить від здоров’я людини. Наприклад, після перенесеної вірусної інфекції він підвищується до нормальних показників, а ось хронічні та аутоімунні захворювання можуть призвести до його зниження.
  • Пов’язаний гемоглобін і з харчуванням. Вірніше, з залізом, що містяться в продуктах. Так, до анемії може призвести вегетаріанство, дотримуючись яке людина недоотримує необхідної кількості цього мікроелементу.
  • Існують ситуації, коли при достатньо збалансованому раціоні в організм не потрапляє залізо, яким багаті деякі продукти харчування. Це пов’язано з порушенням всмоктування заліза кишечником внаслідок тих чи інших порушень в роботі травного тракту.
  • Жінки значно частіше, ніж чоловіки страждають від зниження рівня гемоглобіну. Причинами стають: зміни гормонального фону під час статевого дозрівання, тривалі і рясні менструації, менопауза.
За темою:  Як почати займатися йогою вдома самостійно з нуля

При симптомах, характерних для зниженого гемоглобіну в крові, необхідно звернутися до лікаря. Він призначить необхідні аналізи і складе оптимальну схему лікування, в яку входять, як медикаменти, так і корекція харчування.

Чим загрожує знижений гемоглобін?

Які продукти краще всього підвищують гемоглобін у крові » журнал здоров'я iHealth 1 Гіпоксія призводить до анемії, з усіма характерними для неї симптомами. Серед переваг, які можна відзначити при зниженні гемоглобіну, можливість звернути увагу на здоров’я. Адже знижений гемоглобін часто поєднується з серйозними захворюваннями — онкологією, запальним ураженням кишечника, дисбактеріозом, патологічними змінами крові, хронічним гастритом, аутоімунними захворюваннями і т. д.

Запущена анемія може призвести до серйозних наслідків, у тому числі і до летального результату. Організм перестає самостійно протистояти хворобі. Збільшується печінка і селезінка, виникає серцева недостатність, страждає імунна система. Саме тому необхідно уважно стежити за власним здоров’ям і при перших же змінах самопочуття звертатися до лікаря.

Причини і наслідки зниження гемоглобіну у вагітних

Проблема пониженого гемоглобіну стоїть практично перед кожною другою вагітною жінкою. У чому ж причина зниження даного показника, і якими можуть бути наслідки для майбутньої мами і її малюка? Зниження оптимального значення пов’язане зі зростаючим об’ємом крові в організмі жінки, а також з тим фактом, що потрапляє в організм залізо на даному етапі споживається не тільки вагітної, але і малюком.

Анемія може бути спричинена внутрішніми кровотечами, проблеми з шлунково-кишковим трактом, порушеннями харчування. Знижений гемоглобін у вагітної призводить не тільки до загальної слабкості та підвищеної стомлюваності. Зниження основного елемента еритроцитів тягне за собою гіпотонію матки та затримки розвитку плода. Якщо не відреагувати вчасно, дитина може народитися зі зниженою масою тіла і порушеннями в роботі нервової системи.

Підвищуємо гемоглобін у дорослих допомогою харчування

Основним постачальником заліза, що відповідає за рівень гемоглобіну в крові, є продукти харчування. Саме тому лікарі при зниженому гемоглобіні в першу чергу рекомендують відкоригувати раціон. Найбільш корисними продуктами для підвищення рівня такого цінного елементу крові є такі:

  • Які продукти краще всього підвищують гемоглобін у крові » журнал здоров'я iHealth 2 багате залізом м’ясо телятини і яловичини;
  • містять двовалентне залізо субпродукти — яловича печінка і нирки;
  • яйця;
  • риба;
  • сушені гриби;
  • морська капуста;
  • овочі (буряк, томати, морква, картопля) і зелень;
  • фрукти (яблука, абрикоси, хурма, груші та сливи);
  • ягоди (малина, чорна смородина, кавуни, малина, гранат);
  • гранатовий сік;
  • бобові;
  • горіхи;
  • гречана крупа.
За темою:  Стягуючі колготи let's Slim для схуднення, властивості, склад, відгуки

На етапі підвищення кількості кров’яних тілець у крові слід замінити звичні десерти сухофруктами, чорним шоколадом і медом, а кава і чай — компотами з ягід і сухофруктів, відваром глоду і какао.

Кращі продукти для вагітних при анемії

Повноцінного харчування — запорука здоров’я майбутньої матері і малюка. Саме тому до складання щоденного меню при анемії необхідно підійти з усією відповідальністю. На столі повинна регулярно з’являтися насичена залізом гречка, нежирне м’ясо, різні страви з яловичої печінки. Важливо не забувати і про овочі, що дозволяють підтримати оптимальну кількість гемоглобіну в крові — буряках, моркві, картоплі та томатах. Зробити харчування різноманітним допоможуть фрукти і сухофрукти.

Під час вагітності жінка нерідко відчуває тягу до тих або інших продуктів. Найчастіше це свідчить про брак певних вітамінів і мікроелементів. Прийом спеціальних вітамінних комплексів дозволить наситити організм корисними речовинами і нормалізує склад крові вагітної.

Харчування дитини при зниженому гемоглобіні

Часто страждають недокрів’ям новонароджені діти, у чиїх мам під час вагітності була діагностована анемія. Причиною низького гемоглобіну може стати гемофілія, васкуліт, внутрішні кровотечі, хвороба Крона та інші порушення. Малюк вередує, швидко втомлюється, його апетит нижче норми, а прискорене серцебиття. При відсутності лікування недокрів’я у новонароджених може призвести до порушень функціонування внутрішніх органів, затримці росту і розвитку дитини, а також до гіпоксичної коми.

Корекція харчування новонародженого полягає в корекції харчування молодої мами. Для отримання рекомендацій слід звернутися до лікаря, який допоможе скласти раціон, який виявиться корисним і годуючої мами і її малюка.

Діти дошкільного та шкільного віку нерідко страждають із-за зниженого гемоглобіну. До цього призводять порушення в харчуванні, проблеми в роботі внутрішніх органів, різні хронічні захворювання. При перших же симптомах недокрів’я (сонливості, підвищеної стомлюваності, запамороченнях) необхідно приймати заходи. Вони, в першу чергу, полягають у коригуванні харчування. Варто виключити з меню солодкі газовані напої, фаст-фуд і інші швидкі вуглеводи. Раціон дитини повинен складатися з:

  • Які продукти краще всього підвищують гемоглобін у крові » журнал здоров'я iHealth 3 страв з нежирного м’яса (яловичини, курятини, індички, кролятини);
  • риби;
  • гречаної каші;
  • фруктів (гранатів, хурми, яблук і груш);
  • овочів і овочевих соків.
За темою:  Банани (сушені, зелені): користь і шкода для здоров'я

У меню слід включити горіхи, сухофрукти, ягоди і бобові. З обережністю, на етапі підвищення рівня кров’яних тілець, слід ставитися до молочних продуктів. Кальцій, що міститься в молоці, кефірі, йогурті і сирі, погіршує засвоюваність заліза, чим перешкоджає нормалізації рівня гемоглобіну в крові.

Лікування полягає не тільки в правильному харчуванні і прийом залізовмісних препаратів. Дитина має часто бувати на свіжому повітрі, займатися посильними фізичними навантаженнями. Тільки комплексний підхід до проблеми під постійним контролем лікаря дозволить впоратися з ситуацією і нормалізувати рівень гемоглобіну в крові дитини.

Наступного відео ви знайдете рекомендації лікарів для підвищення гемоглобіну:

Низький рівень гемоглобіну в крові нерідко свідчить про проблеми в організмі. Тому діагностувати захворювання і лікувати його слід тільки під контролем фахівця. Допомогти впоратися з ситуацією допоможе увагу до власного самопочуття і правильне харчування.