Які бувають гельмінти і червоні черв’яки, що паразитують в рибі?

Практично в кожному виді риб присутні паразити, які можуть вражати внутрішні органи, зябра, а також м’язову систему. Більшість гельмінтів абсолютно нешкідливі для людини, тому навіть при виявленні інвазій досить правильної обробки рибного філе щоб уникнути розвитку паразитарних захворювань. Найбільш небезпечними вважаються дрібні черви, які паразитують всередині мешканців водойм.

Глистні інвазії мешканців прісних водойм

Стрічковий ремнец – глист лигула мешкає в черевній порожнині прісноводних риб, може досягати в довжину до 1,2 м. Личинки ремнеца потрапляють всередину риби разом з їжею, яку вона заковтує, після чого відбувається здуття черевної порожнини.

У кишечнику лигули, перебуваючи в личинкової стадії, що розвиваються, при цьому внутрішні органи риби здавлюються і перестають нормально функціонувати. Найбільш часто ремнец вражає плотву, ляща, густера, червоноперку, підуста, піскаря та інших риб. Практично несприйнятливі до гельминту судак і сиг. Вважається, що особини, уражені цим хробаком, не небезпечні для людини і цілком придатні до вживання в їжу.

При виявленні гельмінтів під час вилову риби не можна викидати паразитів у водойму. Після патрання необхідно отримати глистів з рибної порожнини і закопати в землю таким чином, щоб прибережні птахи не склювали їх. Найбільш характерною середовищем існування лигули є прісноводні озера, де паразит проходить складний цикл життєвого розвитку.

На початку ремнец потрапляє всередину найпростіших видів рачків, після чого їх з’їдають мешканці водойм. Через стінки кишечнику личинки глисти потрапляють у русло крові, після чого розносяться по тілу, де паразити і розвиваються, перетворюючись у дорослих статевозрілих особин. Як тільки ремнец досягає великих розмірів, у риб відзначається здуття кишечника, а черевце нерідко розривається і деяку кількість черв’яків виходить у водойму.

Які бувають гельмінти і червоні черв'яки, що паразитують в рибі? » журнал здоров'я iHealth

Щоб уникнути паразитарного захворювання лигулеза, рекомендується випатрати риб’ячі нутрощі і зрізати зябра, після чого тушка засипається сіллю на 72 години. Після цього рибу необхідно промивати протягом декількох годин, періодично міняючи воду.

Филометра (Philometroides lusiana) є довгим червоним хробаком, що паразитують в області голови і грудних плавників густери, ляща, жереха, сазана, карася, підуста та інших мешканців річок, який викликає захворювання филометроидоз. На початку літа з тіла статевозрілої заплідненої самки виходить у водойми близько 200 тис. личинок филометри.

За темою:  Токсокароз: лікування народними засобами, перелік методів

Вони швидко стають їжею циклопів (рачків), яких проковтують прісноводні риби, після чого глисти проникають в кишечник, звідки через перфоровані стінки потрапляють всередину печінки, нирки, а також всередину плавального міхура. Потім филометра росте, розмножується і паразитує всередині мешканців прісних водойм.

Глисти не є небезпечними для людини, однак молодим особинам риб завдають непоправної шкоди: вони стають малорухомими, погано харчуються і втрачають у вазі. На матових шкірних покривах під лускою стають видно крововиливи, а м’ясо стає невдалим, оскільки глисти виділяють токсини і воно стає малопридатним в їжу.
Які бувають гельмінти і червоні черв'яки, що паразитують в рибі? » журнал здоров'я iHealth 1

Постодиплостоми (Postodiplostomum cuticola) – глисти (дигенетические сосальщики) зустрічаються практично у всіх прісних водоймищах і вражаючі окунів, плотву, лящів, товстолобика та інші коропові види. Дорослі особини досягають в довжину 1,5-2 мм і паразитують в кишечнику прибережних птахів, де і здійснюється продукування яєць.

Разом з випорожненнями личинки виходять у водойму, де й осідають у молюсках, перетворюючись в церкарії, які згодом потрапляють у кишечник риб і, осідаючи в ньому, починають свій життєвий цикл. Постодиплостоми під лускою проявляються у вигляді точок чорного кольору.

Порада: якщо на рибі виявлені чорні крапки і плями, це може свідчити про рибному захворюванні постодиплостомозе. Ця хвороба не є небезпечною для людського організму за умови, що рибна тушка буде правильно приготовлена (піддана достатній термічній обробці, яка повністю виключає можливість проникнення в їжу життєздатних глистів). При харчовому отруєнні необхідно терміново звернутися в лікарню. З лікарем необхідно обговорити, які можна приймати ліки і трави від глистів і паразитів.

До поширеним рибним захворювань також слід віднести:

Які бувають гельмінти і червоні черв'яки, що паразитують в рибі? » журнал здоров'я iHealth 2

  • опісторхоз – хвороба, що викликається котячим або сибірським сисун, який потрапляє в людський організм при вживанні в їжу зараженої риби. До основним ознаками опісторхозу слід віднести лихоманку, біль у м’язах і суглобах, а також шкірні висипки і ураження печінки. Не слід займатися самолікуванням і вживати такі препарати, як, наприклад, «Трихопол», які можуть викликати серйозні наслідки. Для боротьби з паразитарної флорою використовуються «Албендазол» і «Хлоксил»;
  • метагонимоз, який викликається глистів, паразитують у тонкому кишечнику деяких коропових і в молюсках (при вживанні в їжу зараженої риби можуть проявлятися сильні розлади кишечника, схожі по симптоматиці з наявністю в організмі лямблій у дорослих);
  • гнатостомоз — розвивається завдяки вживання в їжу погано обробленої риби. Нематоди вражають легеневу тканину і шкірні покриви людського організму;
  • лернеоз – викликається дрібними рачками і характеризується появою на шкірних покривах мешканців водойм ущільнень. У цих горбках абсцеси локалізуються, що з’являються внаслідок паразитування рачка. Вживати в їжу таку рибу небажано;
  • сапролегниоз – хвороба викликається п’явками, які паразитують під рибної лускою. Ранки на шкірі швидко інфікуються бактеріями і грибком сапролегнией. Тушки не придатні до вживання в їжу, проте їх можна згодувати прибережних птахів або тварин.

Порада: такі хвороби, як лерниоз, а також сапролегниоз вражають тільки шкірні покриви, тому при достатній термічній обробці зараженої риби ніякої небезпеки для людського організму не несуть. При харчовому отруєнні необхідно звернутися до лікаря, який зможе призначити необхідне лікування. З фахівцем ви зможете узгодити, які можна приймати препарати від глистів, і які з них найбільш ефективні.

Паразити, що живуть всередині морських риб

Серед мешканців морів і океанів найпоширенішим захворюванням є анизакидоз, що викликається личинками анізакід, що відносяться до сімейства гельмінтів Anisakidae skrjabin. Анизакиди вражають китоподібних, ластоногих і хижих риб, а також деякі види прибережних птахів, всередині кишечнику яких і поселяються глистні інвазії.

За темою:  Діагностика лямбліозу: види, проведення, ціни і результати

Довжина дорослих самців досягає 5.5 см, а самок 6.5 см, головний кінець яких представлений трехгубим ротовим отвором, за допомогою якого паразити прикріплюються до стінок кишечника хазяїна і всмоктують корисні речовини. Тіло анизакиди має довгасту форму і звужене до обох кінців. Паразитує патогенний організм всередині порожнин організму господаря, а також осідає в м’язових волокнах.

Анизакиди присутні в багатьох видах лососевих і тріскових риб, проте найбільше вражена оселедець. Наприклад, в Балтійському басейні більше третини оселедця уражено глистової інвазією, а у особин Північного моря наявність паразитарної флори присутній практично у 70% дорослих особин. Анизакиди небезпечні тим, що можуть викликати сильне харчове отруєння, а також бути причиною розвитку виразки дванадцятипалої кишки.

При ураженні кишечника паразитами у хворих відзначаються приступообразні болі в пупкової області, в здухвинній ділянці праворуч, а також метеоризм. Якщо анизакиди локалізуються в шлунку, що зустрічається часто, то у багатьох пацієнтів спостерігаються:

Які бувають гельмінти і червоні черв'яки, що паразитують в рибі? » журнал здоров'я iHealth 3

  • часта блювота і нудота;
  • сильні болі в області епігастрію;
  • лихоманка субфебрильного характеру;
  • набряк Квінке;
  • кропив’янка.

Анизакидоз являє собою велику небезпеку, оскільки інвазії, руйнуючи кишкову стінку, що призводять до її повної перфорації і евакуації вмісту в черевну порожнину, провокуючи утворення перитоніту.

Як правильно обробляти рибні продукти?

Слід пам’ятати, що при вживанні в їжу сирих рибних продуктів необхідно вибирати такі види, які були вирощені штучно. Морські види риб необхідно вживати за умови, що вони пройшли глибоку заморозку.

Що стосується річкових мешканців, то слід вибирати продукцію сильного соління і копчення. Повністю безпечно вживання риби після проварки і смаження, які тривають не менше 20 хвилин.