Продукти, що містять йод для щитовидної залози

Продукти з йодом для щитовидної залози

Йод по праву займає пальму першості серед елементів, необхідних для роботи щитовидки. Нестача йоду спричиняє патологічні зміни ендокринної системи.

Часто в умовах постійної завантаженості і стресів у сучасних людей спостерігається дефіцит йоду, із-за чого збивається вироблення гормонів.

Це провокує підвищену стомлюваність, перепади настрою, погіршення якості волосся і шкіри, мігрень, ослаблення імунітету, захворювання з кардіологічному типу та інші.

Таку проблему можна попередити, якщо щодня їсти продукти, що містять йод для щитовидної залози.

Як встановити показник потреби йоду?

Якщо немає конкретних показань до збільшення йоду, не потрібно дуже старатися з його вживанням. Але якщо у вашій родині родичі страждали патологіями щитовидної залози, йод вам необхідний.

Переконатися в дефіциті йоду можна самостійно – просто проаналізуйте свій стан здоров’я.

Основні симптоми недуги виражаються в:

  • слабкому імунітеті;
  • посилення набряклості;
  • гормональному збої;
  • нерегулярних місячних;
  • випаданні волосся;
  • прыщавости шкіри.

Симптоматика дефіциту йоду:

  • апатичність;
  • дратівливість;
  • схильність до інфекційних хвороб;
  • підвищена стомлюваність;
  • зниження пам’яті, зору та інтелекту.

Постійне вживання продуктів, що містять йод, допоможе швидко оптимізувати функціонування щитовидної залози і відтворити гормональний баланс.

Корисні продукти з високим відсотком йоду – не екзотика, як може комусь здатися. Не потрібно надмірно старатися з їх вживанням.

Варто зазначити: Денна норма для дорослих людей = 150 мкг йоду, для дітей до 6 років вона дорівнює 90 мкг. А ось вагітні і годуючі жінки більше потребують в цьому елементі: їх потреба дорівнює 200 мкг. Людина, що страждає від захворювань щитовидної залози, потребу в йоді набагато більше.

Йодовмісні продукти для щитовидної залози

Близько 9/10 йоду надходить в організм з їжею — ось чому необхідно збалансовано харчуватися, вживаючи продукти з достатнім вмістом йоду.

За темою:  Кровотік в щитовидній залозі

Щоб уникнути проблему дефіциту йоду або вилікуватися від наявних захворювань щитовидки, вживайте такі продукти:

  • всі види бобових;
  • печериці;
  • дари моря;
  • йодосодержащую сіль;
  • печінка тріски;
  • курячі і перепелині яйця;
  • зелень;
  • плавлені сири;
  • свинину і яловичину;
  • гречку;
  • овочеві культури (морква, капуста, буряк);
  • вівсяні каші.

Немає потреби вживати багато продуктів з високим відсотком йоду – вистачить 2 – 3 найменувань зі списку. При цьому ви зможете щодня змінювати свій раціон.

Порада: якщо ви вибрали рибне меню, пам’ятайте: достатньо вживати рибу 1 раз в день, оскільки вона містить йоду набагато більше, ніж інші продукти.

Йодовмісні препарати для щитовидної залози. Список з 12 найважливіших продуктів.

Щитовидка не буде стабільно функціонувати у стані дефіциту йоду.

Найбільший відсоток йоду вміщують:

  • червона ікра;
  • хурма (її солодкуватий смак люблять діти);
  • морська капуста (100 грам покривають добову норму йоду);
  • печінка тріски (крім йоду, містить багато вітамінів, а також мікро — і макроелементів);
  • гречана крупа;
  • хрестоцвіті овочі;
  • бразильські горіхи (насичені селеном; тільки 3 горіха можуть трансформувати тироксин в Т-3 і сприяють виробленню глутатіону, який зменшує антитіла щитовидки);
  • клейковина (допомагає виробленню антитіл);
  • морепродукти (сприяють утворенню тироксину, виробленню гормонів, нормалізують функцію щитовидної залози);
  • ягоди годжі (антиоксиданти і флавоноїди, що знаходяться в них, сприяють придушенню вільних радикалів, знижують стрес, який, як правило, провокує виникнення проблем зі щитовидкою);
  • макові зерна (цинк і залізо, що входять до них, активізують гіпофіз, який сприяє вилученню тиреотропних гормонів. Ці препарати впливають на рівень тироксину);
  • хлорофилловый напій (виводить важкі метали, які пригнічують виробництво гормонів в організмі).

Необхідні при вагітності йодовмісні продукти

В організмі вагітних відбуваються суттєві зміни, тому їм необхідно вживати більше вітамінів. Проблема дефіциту йоду виникає із-за особливостей в зміну апетиту.

За темою:  Дифузний токсичний зоб щитовидної залози: лікування, ускладнення

Деякі необхідні продукти харчування абсолютно не приймаються організмом вагітних, особливо при персональних особливості або токсикозі. У таких випадках допоможуть продукти з високим відсотком йоду і заліза.

Не варто захоплюватися аптечними засобами, адже під час вагітності плід живиться тими ж продуктами, що та вагітна жінка.

При вагітності слід вживати натуральні продукти:

  • морську рибу і капусту;
  • печінка тріски;
  • молочні продукти;
  • свіжі овочі та фрукти;
  • горіхи.

В окрему категорію входять продукти, які використовуються щодня при приготуванні – курячі кубики, сіль, певні види приправ і спецій. Їх упаковки містять відповідні відмітки виробників про наявність змісту окремих елементів.

Сьогодні в супермаркетах стали з’являтися хлібобулочні вироби з високим вмістом йоду. Однак не варто прагнути заповнювати запас йоду надто швидкими темпами.

Якщо обмежити раціон тільки спеціальними продуктами, це може спровокувати нові проблеми. Користуючись спеціальною таблицею, ви зможете легко контролювати своє меню.

Йодовмісні продукти харчування для щитовидної залози. Таблиця

Продукт Скільки містить йоду на 100 грам (мкг)
Печінка тріски 370
Фейхоа 350
Кальмари 300
Морська капуста 300
Пікша 245
Лосось 200
Креветки 190
Камбала 190
Минтай 150
Макрель 145
Морський окунь 145
Тріска 130
Оселедець 70-90
Устриці 60
Фиельд-салат 65
Тунець 50
Вівсянка 20
Печериці 18
Яєчний жовток 18
Молочні продукти 16-20
Квасоля 12
Яловичина 12
Шпинат 12
Вершкове масло 8-9
Морква 6-7
Капуста 6-7
Гречка 3-4
Фрукти 2-6

Необхідно уважно стежити за щоденним раціоном — це запорука вашого здоров’я, довголіття і відсутності захворювань щитовидної залози.